sos śmietanowy - 2017 przepisów (strona:57/135)

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z suszonymi śliwkami 82

Polędwiczki wieprzowe to mięso delikatne, miękkie, niewymagające długiego pieczenia. Można je przygotowywać podobnie jak kotlety schabowe w panierce usmażone na tłuszczu. Ja dzisiaj przygotowałam to mięso w pysznym sosie śmietanowym z dodatkiem suszonych śliwek. Danie to robi się szybko i smakuje wyśmienicie. Polecam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 polędwica wieprzowa (około 400 g) 12 śliwek suszonych 1 cebula(...)Dusić około 5 minut do zredukowania płynu. Wyjąć śliwki, dodać 1/2 szklanki wody i mięso, chwilę poddusić, około 5 minut. Całość zalać śmietanką i dusić około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Całość doprawić solą, pieprzem, papryką i włożyć z powrotem śliwki. 6. Podawać z pieczywem, kaszą lub ryżem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Danka Pichci
Polędwiczki wieprzowe w sosie z suszonych grzybów 132

Pomysł na wykorzystanie suszonych grzybów- polędwiczki wieprzowe duszone w sosie śmietanowym wraz z dodatkiem musztardy sarepskiej i suszonych grzybów. Prosto i smacznie. Danie najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu. Składniki na 2-3 porcje: 1 polędwica wieprzowa (wagowo około 0,5 kg) 2 garście suszonych grzybów 1 mała cebula sól, pieprz 2 płaskie łyżeczki musztardy sarepskiej 1/2 opakowania śmietany(...)strony. Podczas smażenia mięso posolić. Na sam koniec dodać podsmażoną cebulkę wraz z grzybami i wlać śmietanę wymieszaną z musztardą sarepską. Całość wymieszać i dusić kilka minut pod przykryciem. Sos powinien lekko się zagęścić. Gotowe danie od razu podawać, np. z ziemniakami, ryżem.  Etapy przygotowywania dania

Ugotować
Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym wg Aleex 116

Dziś wreszcie miałam trochę czasu dla siebie. Młody też był w domu. Pogadaliśmy więc, poopowiadaliśmy sobie różne sprawy, a potem zrobiłam dla nas szybki obiad – makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym. Zjedliśmy tę pastę ze smakiem. Była świetna, a towarzystwo Młodego, spokój w domu i mruczenie kotów – tworzyło dodatkowo bezcenny nastrój. Polecam do wypróbowania w jesienne popołudnia… i nastrój(...)grzybów włożyć podsmażonego kurczaka i boczek, chwilę smażyć razem. 10. Na patelnię wlać śmietanę, dodać natkę, doprawić, zagotować. 11. Makaron odcedzić. Zostawić w garnku. 12. Do gorącego makaronu dolewać sos, od razu mieszając. 13. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego

W mojej kuchni
Pierś z kurczaka w sosie miodowo-piwnym z musztardą. 200

Taki sos miodowo-piwny, to bardzo fajna alternatywa dla sosów śmietanowych lub pomidorowych, w których najczęściej do tej pory zanurzaliśmy kurczaka. Nie dość, że bardzo smaczny, to jeszcze wyjątkowo szybki. Ale czy na pewno miodowo-piwny? Może raczej musztardowo-miodowy z piwem? Albo piwno-musztardowy na miodzie? ;) Tak to jest kiedy przez cały tydzień robi się dania z piwem. Można(...)Nudziarstwo, ale wysuszone piersi to nie jest to. Składniki: 500 g piersi kurczaka 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny 3 szalotki 3 łyżki musztardy pełnoziarnistej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka miodu 125 ml piwa (miodowego lub ciemnego) sól zielona pietruszka Wykonanie: Piersi z kurczaka zamarynować na 1/2 godziny w oliwie i soku cytrynowym z dodatkiem szczypty soli

zadanie-gotowanie
Polędwiczki w sosie whiskey 459

Polędwiczki w sosie whiskey Dziś w menu bardzo smaczny, a jednocześnie szybki i łatwy w wykonaniu obiad – polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z dodatkiem alkoholu. Jeśli chodzi o procenty, to nie ma obawy, podczas gotowania wszystko wyparowuje i pozostaje jedynie wspaniały smak. Myślę, że whiskey i śmietanka rewelacyjnie się uzupełniają i razem tworzą niepowtarzalną kompozycję smakową. Polecam spróbować(...)strony dolewamy whiskey i gotujemy przez około minutę *** *** Następnie dolewamy wodę, zagotowujemy i całość dusimy przez około 5 minut *** *** Do szklanki wlewamy śmietankę, dodajemy mąkę, oraz dwie łyżki gorącego sosu z patelni, mieszamy i wlewamy do mięsa. Całość gotujemy przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje. Danie doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Przed podaniem posypujemy

Blog z Apetytem
Klopsiki w kremowym sosie porowym 333

Klopsiki w kremowym sosie porowym Jeśli nie macie pomysłu na obiad, to polecam Wam dziś przepyszne domowe klopsiki w delikatnym, kremowym sosie śmietanowym z porem. Danie możemy podać z makaronem, ryżem lub duszonymi ziemniaczkami. Jest proste i szybkie w przygotowaniu, a w smaku… niebo w ustach!     Składniki: 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 3 łyżki bułki(...)łyżki gorącego wywaru, mieszamy i całość przelewamy na patelnię *** *** Do potrawy dokładamy podsmażone mięso. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, przez około 15 minut, do momentu, aż sos zgęstnieje. Potrawę doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem *** *** Przed podaniem danie posypujemy siekaną zieloną pietruszką. Podajemy z makaronem, ryżem lub ziemniaczkami *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY

Blog z Apetytem
Kurczak z cebulą i pieczarkami w kremowym sosie śmietanowym na bazie białego wina oraz francuskiego sera Roquefort 132

Kurczak duszony z cebulą i pieczarkami w kremowym sosie śmietanowym na bazie białego wina oraz francuskiego sera Roquefort Pomysł na filety z kurczaka niewymagający trudu, podlane dobrym winem, podsycone aromatycznym roquefortem, słodyczą z cebuli, zapachem tymianku, podsumowując - bardzo smacznie! Składniki: 400 g świeżych filetów z kurczaka 150 g sera Roquefort 150 g pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku(...)pokruszony ser, przemieszać całość, zalać winem, po 2 minutach dolać śmietankę, przyprawić do smaku solą i pieprzem (uwaga roquefort jest słony) i gotować jeszcze kilka minut do zredukowania się sosu i powstania kremowej konsystencji. Tak przygotowaną potrawę przyozdobić posiekanym szczypiorkiem i podawać z ulubionymi dodatkami. Najlepiej jednak pasować będzie świeża chrupiąca i rustykalna bagietka.  Smacznego

Wino Francja Kuchnia
WEGAŃSKI "STROGONOW" najlepszy ;) 166

zmniejszyły za bardzo swojej objętości. No i jeszcze papryka i ogórki. Właściwie ile kuchni, tyle wersji Strogonowa, z papryką albo bez, z ogórkami kiszonymi albo konserwowymi, z sosem śmietanowym albo pomidorowym... Ja robię z ogórkami konserwowymi , pokrojonymi, jak wszystko, w paseczki oraz z papryką czerwoną również pokrojoną w paski ale uwaga! na razie tylko kroję wszystko i zostawiam na desce(...)całości rewelka, a już zwłaszcza następnego dnia prosto z lodówki ;) Jeśli zostanie coś spokojnie można dojadać następnego dnia, np. z ziemniakami albo kluskami, albo na kolacyjnej pizzy - wymieszany z sosem pomidorowym smakuje wybornie :)) Przepis na kluski śląskie tutaj:  http://wszystkojestwglowie.blogspot.com/2015/11/kurkuma-pieprz-dlaczego-razem-kluski-z.html Przepis na pizzę doskonałą tutaj:  http://wszystkojestwglowie.blogspot.com/2015/01/weganska-domowa-pizzacalzone-drozdzowe.html No a przepis na vegan-strogonowa macie już

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Makaron z pieczarkami 130

przepis, tak pyszny jak inne dziesiątki propozycji które znajdziecie na moim blogu. Tym razem postawiłam na ciekawe połączenie składników: pieczarek i koziego sera. Do makaronu przygotujcie lekki i pyszny sos śmietanowy, dodajcie nieco szpinaku i kozi ser. Efekt jest gwarantowany Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów: – zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony – makaron(...)minut, przewracając je na drugą stronę, po czym wlej białe wino, dopraw nieco solą i pieprzem i duś dalej. Po 3-4 minutach dodaj śmietanę i wymieszaj. Jeśli sos jest zbyt gęsty możesz dodać nieco wina lub wody. Makaron odcedź i dodaj go do sosu pieczarkowego. Wymieszaj wszystko po czym wrzuć szpinak i lekko przemieszaj. Ze szpinakiem wystarczy niespełna minuta

nietylkopasta.pl
Tagliatelle Festaiola w sosie śmietanowym z borowikami, szpinakiem i boczkiem 185

Jestem dumna z tego dania! Serio. Jest genialne! To prawdziwa bomba smaków i aromatów. Połączenie leśnych grzybów, młodego szpinaku i chrupiącego boczku ze sprężystym, jajecznym makaronem i kremowym sosem śmietanowym. Grzyby i szpinak podsmażyłam z czosnkiem i zalałam gęstą śmietaną, zaś boczek podsmażyłam na złoto na osobnej patelni i wymieszałam z makaronem tuż przed podaniem. Dzięki temu pozostał apetycznie chrupiący(...)będzie złoty i chrupiący. Porwać go na kawałeczki.  Makaron gotować w osolonym wrzątku przez 5 minut, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić.  Makaron przerzucić na patelnię z sosem. Dodać chrupiące kawałki boczku. Wymieszać.  Podawać z wiórkami parmezanu. Partnerem wpisu jest marka  Agnesi

Kulinarne Inspiracje
Puree z batatów z żółtym kurczakiem w sosie kremowym i duszoną brukselką 165

Filet z kurczaka na żółto doprawiony, sosem śmietanowym wykończony, a do tego brukselka uduszona, tymiankiem doprawiona. Całość m arynowanym zielonym pieprzem  została wyostrzona, a puree z batata złagodzona.  Danie  na talerzu  kolorowo  się prezentuje i naprawdę dobrze smakuje.   Składniki: 2 filety z kurczaka, ½ łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego, pieprz kolorowy do smaku, 1 łyżeczka(...)patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim kilka min. kurczaka. Śmietankę mieszamy z bulionem, dodajemy serek topiony i całość miksujemy za pomocą blendera. Przygotowanym sosem zalewamy kurczaka i dusimy do momentu, aż sos się zredukuje, zgęstnieje. Pod koniec doprawiamy solą do smaku (nie dodajemy już pieprzu, ponieważ pod koniec dokładamy pieprz marynowany, który jest bardzo ostry). Brukselka: Na patelni rozgrzewamy

Moniki Smakołyki
Piersi z kurczaka ze szparagami w sosie śmietanowym 124

Pomysł na szybki do przygotowania i bardzo smaczny obiad - smażone piersi z kurczaka podane w sosie śmietanowym wraz z dodatkiem zielonych szparagów. Wszystkie składniki idealnie się ze sobą komponują. Zachęcam do przygotowania! Składniki na 3-4 porcje: 1 duża, podwójna pierś z kurczaka (wagowo co najmniej 0,5 kg) 1 mały pęczek zielonych szparagów 1 szklanka wody + 2 łyżeczki domowej(...)dodatkiem domowej wegety. Chwilę gotować. Na sam koniec dodać podsmażone kawałki piersi z kurczaka, całość zalać śmietaną i posypać odrobiną kurkumy. Lekko wymieszać. Smażyć, aż do lekkiej redukcji sosu. Ewentualnie sos doprawić. Gotowe danie podać, np. z ryżem.   Etapy przygotowywania dania: podsmażanie mięsa, szparagów i wygląd gotowego dania na patelni Pomysł na danie -  STĄD

Ugotować
Klopsiki ze szpinakiem w sosie śmietankowym 297

lutenica Klopsiki wieprzowe w sosie pomidorowym Klopsiki w sosie pomidorowym i ryżem Klopsiki z ryżem i natką pietruszki Klopsiki z ryżem do zupy Klopsiki w sosie paprykowym Klopsiki w sosie śmietanowym Klopsiki ze szpinakiem , składniki na 12 klopsików ze szpinakiem: 250 g mięsa mielonego z wieprzowiny garść świeżych liści szpinaku 1 ząbek czosnku ½ cebuli 1 jajko sól i pieprz(...)wsypujemy mąkę, wlewamy odrobinę zimnej wody i śmietankę, mieszamy aby nie było grudek. Do garnka z klopsikami dodajemy kurkumę i wlewamy śmietankę z mąką, mieszamy. Zagotowujemy i gotujemy, aż sos zgęstnieje i zrobi się jednolicie żółty. Sos możemy jeszcze doprawić do smaku solą i pieprzem. Klopsiki ze szpinakiem w sosie śmietankowym podajemy z ryżem i np. marchewką z groszkiem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Piersi z kurczaka w sosie śmietanowym z marchewką i kaparami 145

Piersi z kurczaka w sosie śmietanowym z tartą marchewką, kaparami, natką pietruszki i dodatkiem białego wina to pomysł na bardzo smaczny i sycący obiad. Danie przygotowuje się szybko i nie jest skomplikowane. A efekt? Pyszny! Składniki: 2 duże pojedyncze piersi z kurczaka 1 średnia marchewka 2 łyżki kaparów 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1/2 szklanki(...)wino, dodać listki laurowe i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Następnie wlać słodką śmietanę, wrzucić kapary i posiekaną natkę pietruszki. Zagotować i doprawić solą i pieprzem. Jeśli sos będzie za rzadki, można go zagęścić łyżeczką mąki ziemniaczanej wymieszanej z zimną wodą. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Piersi z kurczaka w sosie śmietanowo – koperkowym → Piersi

Oryginalny smak