sos śmietanowy - 2017 przepisów (strona:58/135)

Kopytka z kurkami w sosie śmietanowym z winem 164

Cześć ! Kopytka z kurkami w sosie śmietanowym z dodatkiem wina, to zdecydowanie moje sezonowe comfort food. W tym sezonie jakoś nie mogę nacieszyć się kurkami. W głowie mam pełno smakowitych przepisów na nie. Ten musicie koniecznie wypróbować !   Składniki (2 porcje): 500 g ugotowanych kopytek 200 g kurek 1 średnia cebula 2 – 3 ząbki czosnku(...)drugiej patelni rozgrzej 2 czubate łyżki masła i podsmaż kopytka. Smaż do momentu aż się ładnie przypieką z każdej strony. Podsmażone kopytka wyłóż na talerze. Dodaj kurki wraz z sosem. Posyp posiekaną natką pietruszki. Smacznego

Moja pasja smaku
Wigilijne śledzie z cebulą marynowane w oliwie i soku cytrynowym 946

marynowane w soku z cytryny i oliwie Śledzie to wigilijne danie obowiązkowe. Można je podawać dosłownie na sto sposobów – marynowane, smażone, na słodko, na ostro, z dodatkiem warzyw lub sosów śmietanowych. Jednak podstawowy przepis na śledzie, to solone filety, cebula, oliwa oraz kwaśny dodatek, na przykład sok z cytryny lub ocet winny. Dziś chciałam podzielić się z wami przepisem(...)lodówce. Co jakiś czas trzeba odwracać słoiki, aby składniki dobrze się wymieszały, a smaki zrównoważyły. Śledzie z cebulą zamarynowane w oliwie i cytrynie wybornie smakują z cebulką; majerankiem; sosem chrzanowym; kwaśną śmietaną; czosnkiem; majonezem. Może się przydać na święta: Kandyzowana skórka pomarańczowa (domowa) , Domowa przyprawa do piernika , Świąteczne pierniczki , Żytnie pierniki według przedwojennej receptury

Gotujemy i jemy
Wigilijne śledzie z cebulą marynowane w oliwie i soku cytrynowym 172

marynowane w soku z cytryny i oliwie Śledzie to wigilijne danie obowiązkowe. Można je podawać dosłownie na sto sposobów – marynowane, smażone, na słodko, na ostro, z dodatkiem warzyw lub sosów śmietanowych. Jednak podstawowy przepis na śledzie, to solone filety, cebula, oliwa oraz kwaśny dodatek, na przykład sok z cytryny lub ocet winny. Dziś chciałam podzielić się z wami przepisem(...)lodówce. Co jakiś czas trzeba odwracać słoiki, aby składniki dobrze się wymieszały, a smaki zrównoważyły. Śledzie z cebulą zamarynowane w oliwie i cytrynie wybornie smakują z cebulką; majerankiem; sosem chrzanowym; kwaśną śmietaną; czosnkiem; majonezem. Może się przydać na święta: Kandyzowana skórka pomarańczowa (domowa) , Domowa przyprawa do piernika , Świąteczne pierniczki , Żytnie pierniki według przedwojennej receptury

Korniszonki
Makaron z kurczakiem, kurkami i serem pleśniowym / Blue cheese, chicken and chanterelle pasta 255

Kurki, kurki wszędzie, a one są taaakie pyszne! Tym razem proponuję je jako dodatek do makaronu z kurczakiem i cukinią w sosie śmietanowym z dodatkiem sera z niebieską pleśnią. Danie szybkie, łatwe i sycące na długo i zapewniam, że wykonalne dla każdego. Doskonałe na obiad po zapracowanym dniu kiedy rodzinka czeka głodna Przypominam też mój sposób na szybkie oczyszczenie kurek(...)cukinią i dopraw solą i pieprzem. Smaż aż cukinia zmięknie a grzyby lekko się zarumienią. Dodaj kurczaka, bulion, śmietankę i ser pleśniowy, wymieszaj i gotuj na małym ogniu aż sos lekko zgęstnieje. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne i wmieszaj ugotowany makaron. Podgrzej całość przez chwilę i podawaj! Smacznego! English version Blue cheese, chicken and chanterelle pasta (4 servings) Ingredients

karmelowy
Makaron z kurczakiem w porowo-cukiniowym sosie śmietanowym 132

niepotrzebnie chciałam zawrzeć w niej całość smaków. Mamy więc sos na bazie porów, cebuli i cukinii, oczywiście dodatek w postaci mięsa również musi się znaleźć. Wszystko to przygotowane w sosie śmietanowym z dodatekiem topionego serka i podane z makaronem. Delikatne, pyszne i sycące:) około 500 g piersi z kurczaka 2 duże cebule 2 pory 2 nieduże cukinie około 1 szkl(...)jeszcze solą, pieprzem, szczyptą ostrej papryki, możemy też wkruszyć 1 kostkę cebulową Knorr. W międzyczasie stawiamy wodę na makaron. Gotujemy go w osolonym wrzątku według czasu podanego na opakowaniu. Sos podajemy razem z makaronem

Smaki Na Talerzu
Ryba z pieczarkami w sosie śmietanowym / Baked fish with mushrooms and cream sauce 321

Jeżeli nie jesteście fanami karpia lub macie problem z jego kupnem, możecie go zamienić na inną ulubioną rybę. Polecam:) Scroll down for recipe in English Ryba z pieczarkami w sosie śmietanowym (4 porcje) Składniki: 1 karp, umyty i pokrojony w 2 cm dzwonki lub filety 1/2 cytryny, pokrojonej w plasterki sól i pieprz 3 goździki 2 ziarenka ziela angielskiego(...)czasie wlej bulion, gotuj intensywnie przez 5 minut i wmieszaj śmietankę wraz z musztardą. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem, włóż karpia i jeszcze przez chwilę gotuj, aż sos lekko zgęstnieje. Podawaj danie natychmiast, posypane pietruszką. Smacznego! English version Baked fish with mushrooms and cream sauce (4 servings) Ingredients: 1 carp, washed and cut into 2 cm slices

karmelowy
PIERŚ KURCZAKA W SOSIE ŚMIETANOWYM Z PESTO 169

Delikatne filety z kurczaka w pysznym sosie śmietanowym z pesto. Przygotujecie je błyskawicznie, na jednej patelni, z kilku prostych składników. Filety najpierw obsmażamy z obu stron na patelni, a następnie zalewamy śmietanką wymieszaną z pesto. Krótko gotujemy pod przykryciem, w międzyczasie dodając plastry mozzarelli.   Idealny posiłek na letni, słoneczny weekend, kiedy nie mamy chęci na długie stanie w kuchni(...)patelni i dolewamy śmietanę z pesto. Zagotowujemy. Na każdej piersi kurczaka kładziemy plastry mozzarelli, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do małego. Gotujemy 3 minuty. Zdejmujemy pokrywkę i jeśli sos wydaje się za rzadki, chwilę gotujemy bez przykrycia, aż zredukuje się lekko i zagęści

cool and minty
Polędwiczki w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami i whisky z pieczonymi młodymi ziemniakami z rozmarynem 188

Cześć ! Dziś propozycja na szybki obiad. To jedno z moich ulubionych dań. Polędwiczki w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami i whisky są kruche, rozpływające się w ustach, po prostu idealne ! Do tego sezonowo – pieczone młode ziemniaki z rozmarynem. Składniki (2 duże porcje): 1 polędwiczka wieprzowa 25 – 30 ml whisky 250 – 300 g młodych ziemniaków 6 dużych suszonych(...)minut. Odparuj częściowo whisky, dodaj suszone pomidory następnie śmietanę, w razie potrzeby dopraw ponownie. Smaż kilka minut – do momentu aż polędwiczka będzie miękka. Mięso wyłóż na talerze, polej sosem, posyp natką pietruszki. Obok połóż pieczone ziemniaki. Smacznego

Moja pasja smaku
Zapiekanka mięsno - warzywna 169

zapiekanek to zapraszam dzisiaj na mój przepis 😊 W dzisiejszej odsłonie zapiekanka z mięsem mielonym, pieczarkami, cebulk ą , ziemniakami, brokułem i kalafiorem.... a to wszystko oblane sosem śmietanowym i posypane grub ą  warstw ą  pysznego, ciągnącego się serka żółtego. Bardzo lubię różnego rodzaju zapiekanki, a najbardziej to ich przypieczony wierzch(...)pieprzem. Następnie wykładamy usmażone pieczarki, mięso oraz brokuła z kalafiorem. Śmietanę łączymy z jajkiem i przyprawiamy do smaku gałk ą  muszkatołową, sol ą  i pieprzem. Gotowy sos wylewamy na zapiekankę. Na wierzchu układamy pozostałe ziemniaki pokrojone w plastry. Ser ścieramy na grubych oczkach i posypujemy wierch zapiekanki. Piekarnik rozgrzewamy. Wkładamy naczynie do piekarnika i pieczemy w temperaturze

kulinarne odsłony pati
Sznycle z indyka w panierce curry z cebulowym smażonym ryżem i karmelizowanymi w miodzie jabłkami 139

niej jakąś ciepłą obiado-kolację. Akurat ostatnio sporo mięsa kupiliśmy więc wybór był w miarę prosty: sznycle z indyka. Tylko trzeba je jakoś zgrabnie przygotować. Może z pieczarkami w sosie śmietanowym? Rewelacja. Pieczarki są. Ale nie ma śmietany... A do najbliższego sklepu tak daleko, że nawet nie przyszło mi do głowy udać się na taką wyprawę. Trzeba korzystać z tego(...)dusimy co najmniej 2 godziny. Po tym czasie cebula robi się miękka i słodkawa, a mięso aż rozpada pod dotknięciem widelca. A dodatkowo z mięsa wydziela się doskonały sos. Teraz nie chciałem żeby mięso się rozpadało, bo po uduszeniu chciałem je jeszcze podsmażyć. Ale pomysł wykorzystać można, po odpowiednim zmodyfikowaniu. Potrzebujemy więc to co poniżej. »»» CZYTAJ DALEJ

Marder&Marder Manufacture
Roladki z udek kurczaka z boczkiem w sosie z kożlarzy 244

sobotni obiad przygotowałam mięso z udek kurczaka zawijane w boczek. Do środka dodałam kawałki ogórka kiszonego, pałeczki wędzonego sera i suszone śliwki. Mięso dusiłam w sosie śmietanowym z dodatkiem kozaków, fachowo zwanych kożlarzami, które zamroziłam jesienią. Mięso podałam z pęczakiem i sałatką z buraczków. Danie dodaję do akcji kulinarnych Zimowy obiad oraz Przepis miesiąca - danie z kurczakiem. Składniki(...)przełożyć do wywaru i gotować razem z mięsem aż mięso będzie miękkie. Śmietankę wymieszać z mąką i wlać do wywaru energicznie mieszając. Po zagotowaniu dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić sos solą i pieprzem. Podawać z kaszą i pikantną surówką

Czerwień i błękit
Tagliatelle z kurczakiem i kurkami 141

jedzenia. Coś dobrego, coś co sprawi, że nie tylko moje kubki smakowe, ale również moja dusza będą zadowolone. I dziś tak towarzyszył mi na każdym kroku makaron. Makaron w sosie śmietanowym. Boże, nie ma chyba lepszego (i bardziej niezdrowego) połączenia niż dobrej jakości makaron jajeczny - wstążki najlepiej i śmietana - tłusta, gęsta, aksamitna. Poszłam na targowisko, Stary Kleparz w Krakowie(...)Podlewamy zawartość patelni białym winem i smażymy do czasu, aż płyn odparuje (opcjonalnie). 6. Zalewamy zawartość patelni śmietanką, dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i szczypior z dymki. Gdy sos zgęstnieje doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 7. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy, przekładamy na patelnię i mieszamy z sosem. Gotowe tagliatelle z kurczakiem

W kuchni Katie
Tagliatelle z kurczakiem i kurkami 225

jedzenia. Coś dobrego, coś co sprawi, że nie tylko moje kubki smakowe, ale również moja dusza będą zadowolone. I dziś tak towarzyszył mi na każdym kroku makaron. Makaron w sosie śmietanowym. Boże, nie ma chyba lepszego (i bardziej niezdrowego) połączenia niż dobrej jakości makaron jajeczny - wstążki najlepiej i śmietana - tłusta, gęsta, aksamitna. Poszłam na targowisko, Stary Kleparz w Krakowie(...)Podlewamy zawartość patelni białym winem i smażymy do czasu, aż płyn odparuje (opcjonalnie). 6. Zalewamy zawartość patelni śmietanką, dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i szczypior z dymki. Gdy sos zgęstnieje doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 7. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy, przekładamy na patelnię i mieszamy z sosem. Gotowe tagliatelle z kurczakiem

W kuchni Katie
Spaghetti z kurczakiem i brokułami 203

starałam się nie jeść dużo, a mimo wszystko byłam strasznie syta. Więc jest to najlepszy moment na powrót do zgrabnego gotowania :) Dzisiaj proponuje spaghetti z kurczakiem i brokułami w sosie śmietanowym. Ja dodałam do tego jeszcze prażone orzechy włoskie, żeby wzbogacić danie o zdrowe tłuszcze, ale efekt nie zadowolił mnie wystarczająco, więc w przepisie pominę orzechy.   SPAGHETTI Z KURCZAKIEM(...)solą i pieprzem. Jeżeli używacie śmietany 30% nie musicie się bać, że się zwarzy. W przypadku śmietany o niższej zawartości tłuszczu, nie należy jej już trzymać na ogniu. Do sosu dodać ugotowany makaron, dokładnie wymieszać. Pamiętajcie, żeby ugotowanego makaronu absolutnie nie zalewać zimną wodą! Wtedy nie połączy się z sosem i zepsuje cały efekt

Zgrabne Gotowanie
Łosoś pod botwinkową pierzynką podany z buraczanym risotto i słodko-kwaśną surówką 154

botwinkową pierzynką, podany z buraczanym risotto i słodko-kwaśną surówką. Idealny zestaw obiadowy.  Do poniższego dania wykorzystałam połowę pęczka botwinki, tj. liście wraz z łodygami dodałam do sosu śmietanowego, a młode buraczki - do risotta.  Składniki na 3 porcje: ryba 0,4 kg dzikiego łososia (filet ze skórką) przyprawa Vegeta Natur do ryb i owoców morza botwinkowa pierzynka(...)zeszkli to dodać liście botwinki. Warzywa przyprawić solą oraz pieprzem. Gdy liście botwinki wyraźnie się skurczą to wlać śmietanę. Całość chwilę smażyć. Na sam koniec wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną. Sos przemieszać i jeszcze chwilę gotować (lekko zgęstnieje). Na drugiej patelni (najlepiej szerokiej, np. typu wok)  rozpuścić masło wraz z oliwą z oliwek. Dodać drobno posiekaną cebulę. Gdy lekko

Ugotować