Kultury Ludowej w Kolbuszowej. Jest ona (publikacja) pokłosiem warsztatów kulinarnych prowadzonych przez panią Janinę Olszowy, znawczynię kuchni lasowiackiej. Bób według jej przepisu jest po prostu wyśmienity dzięki niezwykłemu aromatowi sosu śmietanowego. Jeśli tylko macie taką możliwość, użyjcie do jego przygotowania świeżych ziół, które doskonale komponują się ze smakiem bobu. Bób przyrządzony w ten sposób jest podawany z młodymi ziemniakami posypanymi(...)miękkości. Zachowujemy około 1/2 szklanki wywaru. Cebule obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Do cebuli dodajemy bób oraz śmietanę wymieszaną z wywarem. Chwilę gotujemy, by zredukować sos. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy zioła. Dodajemy też roztrzepany jogurt i chwilkę podgrzewamy. Bób w śmietanie z majerankiem i cząbrem - kuchnia podkarpacka Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA po przepisy
Trzeci talerzZapraszam Was na pyszne knedle z truskawkami. To jedna z moich ulubionych potraw z owocami. Zawsze podaję je polane sosem śmietanowym, w tej wersji smakują mi najbardziej. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis. SKŁADNIKI: 1/2 kg ziemniaków, 2 szklanki mąki, 1 jajko, 300g truskawek, 1/2 szklanki śmietany 18%, 1,5 łyżki cukru, sól. PRZYGOTOWANIE: 1. Ziemniaki obieram i gotuję(...)formuję kuleczki. 3. Knedle wrzucam do gotującej się, osolonej wody. Gotuję 7 minut od momentu wypłynięcia. Ugotowane knedle wykładam na talerz. 4. Śmietanę dokładnie mieszam z cukrem. Przygotowanym sosem polewam knedle
Tradycyjna kuchnia KasiPyszny, prosty makaron w sosie śmietanowym z dodatkiem szalotki, czosnku i dużej ilości ziół z boczkiem i parmezanem to danie gotowe w 15 minut na każdą okazję. Składniki (na 2 porcje): 100 gram makaronu (użyłam szpinakowego mini penne) 100 ml śmietanki 30% 80 gram surowego boczku 1 ząbek czosnku 1 szalotka 1 lampka białego wina garść świeżego tymianku 15 gram(...)dodajemy posiekany drobno czosnek i szalotkę. Całość smażymy 2-3 minuty. Dodajemy posiekane drobno zioła oraz lampkę wina. Całość chwilę dusimy, doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu i dodajemy śmietankę. Sos gotujemy do momentu aż nieco zgęstnieje. Ugotowany makaron mieszamy z sosem i posypujemy parmezanem tuż przed podaniem. Smacznego, Klaudia
Mango Papajainne rodzaje grzybów. Kurki wystarczy umyć, osuszyć i przesmażyć na maśle z ziołami. Możecie je również przygotować wedle mojego przepisu. Czyli kurki smażone z bekonem w kremowym sosie śmietanowym, do tego aromatyczny świeży tymianek i szalotka. Tak przygotowane kurki najlepiej smakują z dodatkiem świeżego pieczywa lub ziołowych grzanek. Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 2 osób(...)czosnek. Całość przesmażamy. Następnie dodajemy kurki i chwilę przesmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Dolewamy śmietankę i znów chwilę smażymy. Na końcu dodajemy zimne masło i redukujemy sos. Całość powinna nam zgęstnieć i nabrać kremowej konsystencji. Kurki serwujemy z ziołowymi grzankami lub świeżym pieczywem. Smacznego
kulinarnyJasię przeważnie z wersją pomidorową z mięsem mielonym na styl boloński, tym razem jednak przygotowałam coś zupełnie innego. Na główny plan poszła cukinia i boczek, które zostały połączone w sosie śmietanowym. Wyszedł prosty, ale smaczny obiad, który raz dwa możecie zrobić po pracy. Nie zajmie Wam to więcej niż ugotowanie makaronu :) Składniki na 2 porcje: 160-180g makaronu spaghetti(...)kostkę cukinię. Smażyć do miękkości kilka minut. Dodać śmietanę. Chwilę gotować na wolnym ogniu uważając, aby śmietana się nie zwarzyła. Doprawić do smaku oregano, solą i pieprzem. Tak przygotowany sos wymieszać z ugotowanym makaronem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówdzisiejszy obiad polecam pyszne knedle ze śliwkami. Zawsze podaje je z sosem śmietanowym. W tej wersji smakują mi najbardziej. Może zasmakują również Wam? SKŁADNIKI: 1/2 kg ziemniaków , 2 szklanki mąki , 1 jajko , sól , 30 dag śliwek , 1 szklanka śmietany 18%, 2,5 łyżki cukru. PRZYGOTOWANIE: 1. Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości(...)kulę. 3. Przygotowane knedle wrzucam do gotującej się, osolonej wody. Gotuję około 10 minut. Knedle odcedzam i wykładam na talerz. 4. Zimną śmietanę dokładnie mieszam z cukrem. Przygotowanym sosem polewam knedle
Tradycyjna kuchnia KasiSzybki obiad? Brak pomysłu? Spaghetti zatem jest idealnym rozwiązaniem. Postanowiłam, że obok makaronu na talerzu pojawi się kurczak w towarzystwie szpinaku, które współgrają ze sobą smakowo, połączone sosem śmietanowym i parmezanem. Spróbujcie :) Składniki : garść makaronu 0,5 kg piersi z kurczaka łyżeczka przyprawy gyros 2 garści świeżego szpinaku baby czerwona cebula 400ml śmietany 18% 1 serek topiony (śmietankowy) pieprz(...)dusimy ok 5 minut pod przykryciem. Śmietanę wraz z serem dodajemy do kurczaka i mieszamy, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą. Przyprawiamy do smaku. W dużym naczyniu łączymy sos i makaron. Podajemy posypany parmezanem. Smacznego
ChilliJemyPrzedstawiam Wam dzisiaj jeden z moich ulubionych przepisów na szybki obiad . Przepyszny makaron z łososiem i szpinakiem w sosie śmietanowym. Jest przepyszny, a jego przygotowanie zajmuje niespełna 25 minut. Ponadto doskonale komponuje się z sokiem z cytryny i parmezanem, które dopełniają smaki. Makaron z łososiem i szpinakiem 140 g makaronu penne ((lub innego)) 200 g szpinaku świeżego lub mrożonego(...)zmniejszenia jego objętości. Następnie dodaj przyprawy oraz łososia pokrojonego na kawałki. Wszystko polej śmietanką i wymieszaj. Na koniec dodaj sok z cytryny oraz parmezan. Makaron włóż na patelnię do sosu i wszystko wymieszaj. Porcje podawaj posypane parmezanem. Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 519 | Białko: 31,3 | Węglowodany: 55 | Tłuszcze: 19,5 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie . Wypróbuj
Przepisy na widelcutarg. Smak kurki jest łagodny, delikatny, więc idealnie będzie pasował zarówno do młodych ziemniaków jak i makaronu. Ale też świetnie skomponuje się z mięsami. Moja kompozycja to sos śmietanowy na bazie białego wina z zielonym groszkiem ;) Składniki: 200 gram kurek 400 ml śmietanki 30% 1 cebula 3 łyżki zielonego groszku 100 ml białego wina sól, pieprz gruboziarnisty świeżo zmielony natka(...)Następnie podlewamy śmietanką, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dusimy na małym ogniu aż śmietanka zgęstnieje, na koniec dodajemy natkę pietruszki. Jeśli kurki i groszek są już miękkie a sos odpowiednio gęsty i słony, możemy z czystym sumieniem zdjąć z ognia;) A makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu
Życie zaczyna się w kuchnimakaron z łososiem wędzonym w sosie śmietanowym Bardzo smaczne i wykwintne danie a zarazem bardzo szybkie w wykonaniu. Składniki: 100-200 gr łososia wędzonego ( Jeżeli lubimy bardziej nasycony smak dodajemy więcej ryby jeżeli lubimy ten smak łagodniejszy dajemy tej ryby mniej) 1 cebula 3-4 łyżki gęstej śmietany masło(...)razem mieszamy i podsmażamy. Gdy widzimy ze nasza rybka zmieniła kolor i wszystkie składniki są już gotowe dodajemy śmietanę 5. Doprawiamy do smaku pieprzem 6. Na koniec do naszego sosu wsypujemy umyta i pokrojona wcześniej natkę pietruszki. Wszystko razem mieszamy. 7. Podajemy np z ugotowanym wcześniej makaronem. SMACZNEGO
Kulinarnie z Polką na KresachMięso z królika jest bardzo delikatne w smaku. Ja zrobiłam go w sosie śmietanowym z rozmarynem. Polecam Wam jest bardzo smaczny. Składniki: 1 tuszka z królika 2 szklanki mleka 400 ml śmietany 18% 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżeczka rozmarynu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz słodka papryka Wykonanie: Tuszkę z królika podzielić na mniejsze kawałki, zalać(...)przykryciem do miękkości mięsa. Uzupełniać od czasu do czasu zawartość wody. Śmietanę wymieszać w kubeczku z solą, pieprzem,szczyptą papryki i wlać do rondla z mięsem. Chwilę pogotować, aż sos zgęstnieje. Posypać natką pietruszki. Podawać z ziemniakami lub ryżem
O kuchni z uczuciemZapiekanka z cienkich plasterków ziemniaków zatopionych w gęstym, kremowym sosie śmietanowym. Prawdziwy przysmak z prostych składników. U mnie w wersji mini, zapieczony w małych naczyniach, można też zapiec w formie dużej zapiekanki. Przepis pochodzi z książki Mała paryska kuchnia Rachel Khoo. Składniki: 1 kg ziemniaków 300 ml mleka 300 ml śmietany 30% szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka musztardy Dijon(...)czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Przecinamy ząbek czosnku na połowę i nacieramy nim ścianki naczyń lub. naczynia żaroodpornego, następnie smarujemy je masłem. Przekładamy ziemniaki razem z sosem, w którym się gotowały, do małych naczyń lub jednego dużego naczynia żaroodpornego, równomiernie je rozkładając. Pieczemy, aż ziemniaki się przyrumienią około 30-40 minut. Podajemy gorące jako samodzielne danie lub dodatek
Smakowity Blog KulinarnyFrykas drobiowy czyli filet z kurczaka w delikatnym, aksamitnym, kremowym sosie śmietanowym. Składniki : podwójna pierś z kurczaka średnia cebula ok 10 średnich pieczarek 200 ml śmietany 30% olej łyżka mąki kostka rosołowa drobiowa lub bulion ( 300 ml ) przyprawa drobiowa nać pietruszki Przygotowanie : Filet z kurczaka oczyszczam i kroję w kawałki ok 3x3cm mieszam z niedużą ilością przyprawy do kurczaka(...)bulionu i duszę ok 5-8 minut po czym dodaję śmietanę wymieszaną wcześniej z łyżką mąki. Regularnie mieszając dodaję jeszcze zszatkowaną nać pietruszki i po chwili sos jest gotowy. Podałem z kaszą kus-kus i surówką z białej kapusty. Smacznego
Mechanik w kuchniDzisiaj kuchnia włoska, a dokładniej to makaron w kształcie rurek w sosie śmietanowym z tuńczykiem (z puszki) i cukinią posypany parmezanem i zielonym pieprzem. Potrawa jest łatwa do przygotowania i nie wymaga długiego stania przy garnkach To pomysł na szybki i pyszny obiad. Polecam Składniki: 350-400 g makaronu w kształcie rurek (penne) 400 g słodkiej śmietanki 18% 2 puszki(...)tarce o dużych oczkach. Na dużej patelni rozgrzać olej i zeszklić posiekaną cebulę. Dodać startą cukinię i mieszając chwilkę smażyć. Wlać śmietanę i gotować na malutkim ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Dodać odsączonego tuńczyka i sok z cytryny. Wymieszać i doprawić świeżo zmielonym zielonym pieprzem i solą. Następnie wrzucić ugotowany makaron i delikatnie wszystko wymieszać. Przełożyć na talerze, posypać startym
Oryginalny smakdobrze, ale mi się chyba udało - mięso było miękkie, kruche i soczyste. :-) Za pierwszym razem nie chciałam porywać się na skomplikowane przepisy, dlatego wybrałam bardzo popularnego królika w sosie śmietanowym. 1 tuszka królika 1 duża cebula 1 cytryna 50g masła 200 ml śmietany 18% natka pietruszki świeża lub suszona sól, pieprz 1. Królika myjemy, osuszamy i procujemy(...)przez około 1 godzinę. Jeśli woda wyparuje, uzupełniamy ją. 3. Do śmietany wlewamy 3-4 łyżki wody z garnka, mieszamy i dopiero wtedy wlewamy ją do królika. Dusimy aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki
Szefowa kuchni