Taki makaron robię często, bo moje dzieciaki go bardzo lubią. Tagliatelle Lubella z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym Składniki: 500 gram makaronu Fale Tagliatelle Lubella 1 podwójna pierś z kurczaka 40 dkg pieczarek 1 cebula 4 ząbki czosnku 10 dkg żółtego sera olej do smażenia 2 szklanki śmietany 18 % przyprawa do makaronu sól pieprz bazylia oregano Cebulę kroimy(...)pokrojony czosnek, chwilę smażymy doprawiamy do smaku pieprzem, solą i zdejmujemy z ognia. Piersi z kurczaka kroimy na drobne paseczki i podsmażamy. Dodajemy do kurczaka śmietanę i smażymy aż sos zacznie gęstnieć, dodajemy pieczarki z cebulą i czosnkiem, doprawiamy do smaku pieprzem, solą, bazylią, oregano i na koniec dajemy przyprawę do makaronu. Wszystko jeszcze razem chwilę smażymy na koniec dodajemy
Kuchnia u BietkiTagliatelle z leśnymi grzybami w sosie śmietanowym: makaron tagliatelle 15-20 grzybów leśnych ( takie jakie uda się zebrać bądź kupić; mogą być też mrożone) 1 duża cebula kilka ząbków czosnku oliwa z oliwek 1 łyżka masła 200-250 g śmietana kremówka 36% ( można dodać mniej procentową :) ) sól pieprz świeży tymianek kilka igieł rozmarynu szczypta cukru tarty(...)odrobiną masła. Dodać posiekany w plasterki czosnek, następnie pokrojone na duże kawałki grzyby ( można je wcześniej lekko podgotować w osolonej wodzie a wywar zostawić na np. zupę grzybową lub sos grzybowy). Wszystko razem chwilę dusić. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. W tym czasie ugotować makaron tagliatelle około 7-8 minut( al dente) Ugotowane tagliatelle dodać do grzybów. Dodać śmietankę, szczyptę
Jemy Pijemyzawsze smacznie. Miałem dzisiaj ochotę na kuchnię meksykańską i przygotowałem pyszne enchiladas nadziewane wołowiną tortille w sosie pomidorowym, zapieczone z żółtym serem, podane z salsą z awokado i sosem śmietanowym. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mielonego mięsa wołowego, 1 puszki pomidorów, 1 puszki czarnej fasoli, 1 cebuli, 4 ząbków czosnku, 1 czerwonej papryki słodkiej, 3 czerwonych papryczek chili(...)awokado, 10 pomidorów koktajlowych, 6 łyżek oliwy, pęczka natki świeżej kolendry, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Enchiladas to klasyczne meksykańskie danie - farsz mięsny zawinięty w meksykańskie tortille z sosem i zapieczone. Dzisiaj zapraszam na wersję z mięsem wołowym. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania sosu, który decyduje o smaku dania. Do rondla wlałem 2 łyżki oliwy. Dodałem do niej drobno posiekaną
Wyprawy kulinarnetygodniu zazwyczaj nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu, dlatego warto mieć kilka łatwych, szybkich, sprawdzonych i przede wszystkim smacznych przepisów. Taki jest właśnie ten makaron w sosie śmietanowym z dodatkiem sera i chrupiących kurek:) Składniki: 250g makaronu świderki ( u mnie Międzybrodzki), 300g kurek, szklanka śmietanki 36%, 100g żółtego sera, ząbek czosnku, cebula, sól(...)grzyby będą miękkie. Podlać gorącym bulionem, dodać zahartowaną śmietanę oraz starty ser. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić chwilę na małym ogniu, aż ser się rozpuści. Sos wymieszać z makaronem lub podawać makaron polany sosem
Z miłości do słodkościimage="18px" box_shadow_spread_image="0px" box_shadow_position_image="outer" text_orientation="justified" header_text_align="justify" /][et_pb_blurb _builder_version="3.0.82" title="Szybki Kurczak W Sosie Śmietanowym Z Curry" url="/2016/04/szybki-kurczak-w-sosie-smietanowym-z-curry/" url_new_window="off" use_icon="off" image="https://e-przepisykulinarne.pl/wp-content/uploads/2016/04/curry_szybkie.jpg" use_circle="off" use_circle_border="off" icon_placement="top" use_icon_font_size(...)shadow_position_image="outer" text_orientation="justified" header_text_align="justify" /][/et_pb_column][et_pb_column type="1_2"][et_pb_blurb _builder_version="3.0.82" title="Kurczak Z Warzywami W Sosie Serowym" url="/2017/03/kurczak-z-warzywami-w-sosie-serowym/" url_new_window="off" use_icon="off" image="https://e-przepisykulinarne.pl/wp-content/uploads/2017/03/warzywa_kurczak.jpg" use_circle="off" use_circle_border="off" icon_placement="top" use_icon_font_size="off" background
e-PrzepisyKulinarnedzisiejszy obiad polecam pyszne knedle ziemniaczane z jagodami. Doskonale smakują z sosem śmietanowym. SKŁADNIKI: 60 dag ziemniaków, 2 szklanki mąki, 1 jajko, 25 jagód, 1 szklanka śmietany 18%, 1 łyżka cukru, sól. PRZYGOTOWANIE: 1. Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę. 2. Mąkę przesiewam(...)kulki. 3. Knedle wrzucam na gotującą się, osoloną wodę. Gotuję 5 minut od momentu wypłynięcia. Ugotowane kluski odcedzam i wykładam na talerz. 4. Śmietanę mieszam z cukrem. Przygotowanym sosem polewam knedle
Tradycyjna kuchnia KasiLubię sosy śmietanowe, ale koniecznie z dużą ilością warzyw. W tej potrawie jest ich pod dostatkiem. 400g makaronu 2 filety z kurczaka 1 duża cukinia 300g pieczarek 2 cebule 4 ząbki czosnku 300 ml śmietanki 30% 1 opakowanie rukoli 500g pomidorków kotajlowych sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra ser cheddar olej 1. Filety, cukinię i cebulę kroimy(...)rozgrzanym oleju podsmażamy filety, obsypujemy je solą i przyprawami. Dodajemy cukinię, cebulę, pieczarki i czosnek. Smażymy do odparowania wody. Powoli wlewamy śmietankę energicznie mieszając. Wyłączamy gaz. 3. Sos mieszamy z makaronem ugotowanym zgodnie z przepisem na opakowaniu, rukolą i przekrojonymi na pół pomidorkami. Przed podaniem posypujemy starym serem
Szefowa kuchniOsobiście bardzo smakują mi tradycyjne kotlety schabowe, jednak czasem lubię dodać do nich coś od siebie;)) Tym razem wzbogaciłam je o aromatyczną natkę pietruszki i sos śmietanowy również z dodatkiem natki. Danie wyszło bardzo smaczne i jestem pewna, że Wam też zasmakuje. Składniki: 500g schabu bez kości, 2 ząbki czosnku, 1/2 pęczka pietruszki, sól, pieprz(...)praskę, zaś natkę pietruszki drobno posiekać, wymieszać z oliwą. Masą natrzeć kotlety. Odstawić na godzinę do lodówki. Następnie kotlety obtoczyć w odrobinie bułki tartej i usmażyć na złoty kolor. Sos pietruszkowy: pęczek natki pietruszki, 1 szklanka śmietanki 30%, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 1/2 szklanki drobiowego bulionu, łyżeczka soku z cytryny, szczypta
Z miłości do słodkościmianowicie kurczaka Tikka Masala. Jest to tak naprawdę danie brytyjskie, oparte na kuchni indyjskiej. Jest to rodzaj grillowanych lub smażonych filetów z kurczaka uprzednio marynowanych , podawanych w specjalnym śmietanowym sosie masala z pomidorów i aromatycznych przypraw, serwowanych na gorąco. Obłędne! Niesamowicie aromatyczne! Sycące! gwarantuję , że totalnie zakochacie się w tym smaku! Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) MIĘSO: * filet z kurczaka
Ostra na Słodkopomidorów i serka mascarpone ten makaron jest strzałem w dziesiątkę. Groszek cukrowy podany z łososiem idealnie podkreśla smak tagliatelle i podkreśla jego wyjątkowy charakter. Tagliatelle primavera (Makaron wstążki w sosie śmietanowym z bobem, szparagami, groszkiem cukrowym i serem Grana Padano) Dla wszystkich, którzy lubią wersje wegetariańską makaronu jest to bardzo fajna pozycja z karty, która jest smaczna, lekka i sycąca(...)również penne w wersji dla lubiących coś bardziej treściwego tzn. makaron z dodatkiem boczku Smacznie, pysznie i sycąco. Penne con pancetta e pomodoro (Makaron rurki z boczkiem w sosie pomidorowym z czoskiem, papryczką chili i serem Grana Padano Poniżej pełny wykaz dostępnych past w Trattori Mamma mia! Pyszności !! Makaroniarze wpadajcie, próbujcie i dzielcie się opiniami w komentarzach pod recenzją
I LOVE LIFEDanie z kuchni włoskiej. Porcino czyli prawdziwki w połączeniu w makaronem i sosem śmietanowym, cóż chcieć więcej :) Składniki 400 g makaronu wstążki ( np. tagliatelle, papardelle ) 350 g prawdziwków 150 g wątróbek drobiowych 50 g boczku 1 ząbek czosnku 1 cebula pół szklanki białego wina pół szklanki śmietany 22 % 4 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz 3 łyżki masła Przygotowanie Grzyby(...)łyżki oliwy, przesmażyłem boczek, cebulę i czosnek. Dodałem grzyby, dusiłem około 10 minut na małym ogniu. Gdy grzyby puszczą sok, dodałem pokrojone wątróbki, smażyłem jeszcze chwilę. Wlałem wino, odparowałem sos na średnim ogniu. Wlałem połowę śmietany, doprawiłem solą i pieprzem. Podgrzewałem na małym ogniu, aż sos zgęstniał. Makron ugotowałem al. dente w dużej ilości osolonej wody. Po odcedzeniu, osączyłem, wymieszałem
R'n'G KitchenUwielbiam ten rodzaj makaronu, zwłaszcza do sosów śmietanowych , kiedy zostaje oblepiony każdy zakamarek sprężynki:) SKŁADNIKI: makaron fusilli (1/2) opakowania 1 szalotka Mały ząbek czosnku 100 ml białego,wytrawnego wina (opcjonalnie) 60-70 gr sera Gorgonzola Piccante ( nigdy nie ważę-zawsze dodaję wg. uznania) Śmietana 12% -może być i 30 %-zależy co, kto lubi Łosoś wędzony Łyżka kaparków-opcjonalnie Sól(...)podlewamy winem i czekamy,aż zredukuje, dodajemy pokruszony ser, rozpuszczamy go w niewielkiej ilości wody lub śmietany.(jeżeli jest to woda, to należy na koniec dodać troszkę śmietany). Gdy sos już jest gotowy, doprawiamy solą (uwaga! ser jest bardzo słony), pieprzem. Dodajemy łososia i kapary (opcjonalnie). Jeżeli sos jest zbyt gęsty, dodajemy kilka łyżek wody po ugotowanym makaronie.Podajemy
Kopystką po garachtego, co miałam pod ręką w lodówce. Nie zawsze trzeba chodzić po sklepie z listą zakupów - wystarczy tylko wykorzystać potencjał tego, co nam pozostało :) Składniki na penne w sosie śmietanowym z kurczakiem (2 duże porcje): pojedyncza pierś z kurczaka 2 młode cebulki zielona część obu cebulek 6 pomidorków koktajlowych łyżka posiekanej pietruszki połowa małej śmietany 18% 1,5 łyżki mąki(...)śmietaną, wlać na patelnię. Dodać posiekaną pietruszkę oraz połowę ilości posiekanej zielonej części cebulki. Całość dokładnie wymieszać. Pomidorki koktajlowe sparzyć, a następnie przekroić na połówki. Układać je na polanym sosem makaronie. Całość posypać jeszcze pozostałą częścią posiekanej zielonej części cebulki
Karola gotujeCoś dobrego dla każdego :) Gorąco zachęcam. Składniki na szynkę w sosie śmietanowym z pieczarkami (4 porcje): szynka wieprzowa 500 g pieczarki 500 g cebula śmietana 30 % 250 ml 3 łyżki posiekanej natki pietruszki mąka do oprószenia mięsa woda około 150 ml sól pieprz Mięso podzielić na kawałki, delikatnie rozbić, a następnie doprawić solą i pieprzem. Oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć(...)cebulę i plastry pieczarek. Smażyć do miękkości i odparowania wody. Na patelnię ponownie wrzucić mięso i zalać śmietaną. Dusić 30 minut od momentu zagotowania. Podlewać wodą, kiedy widać, że sos robi się zbyt gęsty. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec na talerzu posypać posiekaną natką pietruszki
Karola gotujeJeżeli jesteście zmęczeni i zapracowani i nie macie czasu na gotowanie – mamy dla Was super przepis na szybkie i smaczne danie Jest to makaron w zielonym sosie śmietanowym z warzywami Składniki: - 150 g makaronu spaghetti - 2 ząbki czosnku - 100 g mrożonego zielonego groszku - 140 g mrożonej brukselki - 240 g karczochów z puszki - 120 g mrożonego szpinaku - 1 łyżka masła(...)szpinak nam zmięknie dodajemy zielony groszek, brukselkę odsączoną i pokrojoną w ćwiartki, karczochy odsączone i pokrojone. Po chwili dorzucamy zioła, przyprawiamy i dodajemy śmietankę. Gdy śmietanka się zagotuje mamy sos gotowy. W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Na talerz nakładamy ugotowany makaron, a na wierzch nasz zielony warzywny sos (lub wrzucamy makaron do sosu i mieszamy) i podajemy
Kuchenne Wariacje