czosnkiem i szczypiorkiem Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Surówka z kiszonej kapusty ze szczypiorkiem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Cytrusowa lemoniada z kiwi i natką pietruszki Koktajl bananowo - pomarańczowy z zielonym jęczmieniem i natką z pietruszki Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Spaghetti w pomidorach z czosnkiem i natką Jarzynowa zupa z młodą kapustą Młode(...)ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Surówka z młodej kapusty z truskawkami Botwinka z cukinią w delikatnym sosie Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Koktajl pietruszkowy Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Pappardelle w pomidorach z orzechami włoskimi Pełnoziarnista kanapka z jajkiem
Moja smaczna kuchniajednak gorąco polecam poczekać! :) 5 . Wodę wylewamy, odwijamy łososia, ściągamy dokładnie koperek i nadmiar przypraw, osuszamy ręcznikiem papierowym, przed podaniem kroimy w cieniutkie plasterki i serwujemy z dowolnym sosem lub samego. Łososia przechowuję w lodówce, owiniętego rącznikiem papierowym i folią spożywczą, nawet do 3 tygodni. Dłużej u mnie nie leżał. ;) UWAGA: Dla nielubiących koperku - jest to bardzo ważny składnik(...)wcale i zupełnie aromatu koperkowego wyczuć się nie da. Co zresztą może zaświadczyć Paweł, mąż Asi, który równie chętnie łososia zajadał, choć jest zdecydowanym przeciwnikiem tej zieleniny. ;) Pomarańczowego łososia dodaję do akcji Panti
Kuchnia PrezydentowejMój eksperyment zakończył się pełnym sukcesem. Zapiekana ryba smakowała i to bardzo :) Składniki: 800g fileta z ryby (dowolnego, u mnie łupacz) 200g pieczarek 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 1/2 pomarańczowej papryki 200g śmietany 18% (u mnie ukwaszona z kubeczka) sól sok z cytryny pieprz cytrynowy przyprawa do ryb olej koperek Wykonanie: Jeśli mamy filety mrożone poprzedniego dnia wieczorem przekładam(...)Filety kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy przyprawą do ryb, pieprzem cytrynowym i odstawiamy w chłodne miejsce na ok 1h. W tym czasie możemy przygotować sobie sos, którym zalejemy rybę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, po chwili dodajemy pokrojone w kosteczkę papryki, a na końcu pokrojone w paseczki pieczarki, mieszamy, solimy, pieprzymy i podsmażmy, aż warzywa
Walijskie PichcenieMakaron „Luciana’s” Pyszny i szybki makaron z papryką i pieczarkami . Nie wiem, czy warto cokolwiek o nim pisać , jego trzeba koniecznie spróbować
Ogrodnik w podróżybeta karoten (źródło witaminy A). Są bogactwem fosforu i skarbnicą potasu. Sprawdzą się w wersji i na słodko, i na wytrawnie. Nadają się do ciast, knedli, pierogów, deserów, sosów, sałatek, nalewek, wspaniale komponują się z mięsem, idealne na dżemy, czy konfitury… i nie tylko. Suszone morele to wspaniała przegryzka. Racuchy drożdżowe z morelami. Składniki: - 410 g mąki luksusowej(...)mieszamy i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy do większej miski, posypujemy szczyptą soli. Do ciepłego mleka dodajemy pozostały cukier, 2 jajka i 1 żółtko, aromat pomarańczowy – ubijamy przez chwilę robotem, aż masa lekko się spieni (ok. 2 minut) – wlewamy do miski z mąką. Następnie dodajemy wyrośnięty rozczyn. Mieszamy drewnianą łyżką, aż powstanie gładka masa, bez widocznych
mojewypiekiinietylkoMacie już pomysł na ciasto na niedzielę ? Ja już upiekłam, na zdjęciu pyszne ciasto migdałowe z polentą. Wierzcie mi ciasto z polenty smakuje niesamowicie. Pachnie cytrusami, a podane z sosem z leśnych owoców i miodowym jogurtem po prostu rozpływa się w ustach. Bardzo lubię takie niepozorne, proste w wypieku ciasta. Zawsze się udają., Jak zabraknie to zaraz można upiec następne(...)chleb z polentą . Ciasto na niedzielę Składniki: foremka o średnicy 25 cm 90 g masła, temperatura pokojowa + 1 łyżka do posmarowania formy 130 g cukru 2 jajka 100 ml pomarańczowego soku 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy 150 g miałkiej polenty 200 g zmielonych migdałów 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Do podania
codojedzeniaczerwone barwy sprawdzą się podczas dzisiejszego meczu Ligi Światowej. Trzymajmy kciuki za naszych siatkarzy! :) Składniki na 4 porcje: 500 g truskawek 4 łyżki (60 ml) likieru pomarańczowego lub soku pomarańczowego 2 łyżki cukru pudru ½ szklanki śmietany 30% 4 łyżki (60 ml) crème fraîche lub gęstej śmietany 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Pokroić na połówki(...)przykryć, wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać cukier z wanilią, wymieszać z creme freiche. Owoce rozłożyć do pucharków, polać pozostałym w misce sosem, przykryć chmurką ze śmietany. Można ozdobić dodatkowymi truskawkami lub melisą. Smacznego
Pełny talerzwięcej, owoce utrzymują się na nich aż do wiosny! Jednak najlepiej zbierać je po pierwszych przymrozkach. Tracą goryczkę, ale są przy tym wytwornie słodko-kwaśne. Wspaniały smak. Rokitnik jest pomarańczowy. Zatem idealnym jesiennym kompanem jest dla niego dynia. Wielka, słodka, mięsista dynia, którą możemy na tysiące sposobów wykorzystać w kuchni. Połączenie tych dwóch składników daje bardzo ciekawy smak. Do tego(...)jeszcze dwa jabłka. Ale jakie! Kosztele. Słodkie, twarde zielonożółte - prawdziwy rarytas, rzadko już teraz spotykane. Owocują we wrześniu, więc mam kolejny składnik z jesiennego sezonu do przygotowania mojego pysznego sosu. Chutney to sos słodko - kwaśny, który idealnie nadaje się do mięs, kiełbas, wędlin. Można zastąpić go również jako dodatek do makaronu, kanapek czy wykwintnych tart. Ja lubię
Sajkofanka smakuwięcej, owoce utrzymują się na nich aż do wiosny! Jednak najlepiej zbierać je po pierwszych przymrozkach. Tracą goryczkę, ale są przy tym wytwornie słodko-kwaśne. Wspaniały smak. Rokitnik jest pomarańczowy. Zatem idealnym jesiennym kompanem jest dla niego dynia. Wielka, słodka, mięsista dynia, którą możemy na tysiące sposobów wykorzystać w kuchni. Połączenie tych dwóch składników daje bardzo ciekawy smak. Do tego(...)jeszcze dwa jabłka. Ale jakie! Kosztele. Słodkie, twarde zielonożółte - prawdziwy rarytas, rzadko już teraz spotykane. Owocują we wrześniu, więc mam kolejny składnik z jesiennego sezonu do przygotowania mojego pysznego sosu. Chutney to sos słodko - kwaśny, który idealnie nadaje się do mięs, kiełbas, wędlin. Można zastąpić go również jako dodatek do makaronu, kanapek czy wykwintnych tart. Ja lubię
Sajkofanka smakużałuję, że tak długo zwlekałam - całość smakowała jak mleczny pudding ryżowy! Krem wyszedł również bardzo słodki - za sprawą mocno dojrzałego melona i syropu klonowego. Dla równowagi polałam go więc sosem z masła orzechowego, który ostatnio przygotowuję niemal codziennie. Tak więc jeśli macie ochotę na taką orzechową polewę, wystarczą dwa składniki, 30 sekund i gotowe. Jeśli chodzi o melona, który stanowi(...)słodkiego, w zależności od odmiany, których jest wiele. Te dostępne w naszym kraju to: * główna gwiazda tego śniadania - Cantaloupe - czyli melon należący do najbardziej znanej grupy kantalupów, posiada słodki pomarańczowy miąższ. Idealny nawet do jedzenia bez dodatków... i mój ulubiony. Jest niezwykle fotogeniczny i wyjątkowo smaczny. * Galia - ta odmiana posiada miąższ w kolorze od łososiowego do żółtozielonego, jest bardzo
Poranek na słodkozachować wszystkie jej właściwości zdrowotne? Z czym połączyć szpinak? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w zestawieniu najlepszych przepisów z zielonymi warzywami! Na zdrowie! Botwinka z cukinią w delikatnym sosie Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Bruschetta z cukinią i hokkaido Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami Cytrusowa(...)Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Koktajl bananowo - pomarańczowy z zielonym jęczmieniem i natką z pietruszki Koktajl pietruszkowy Koktajl z jarmużu z bananem i pomarańczą Koktajl z zielonym jęczmieniem Koktajl szpinakowo - pomarańczowy Lemoniada cytrusowa z natką pietruszki Makaron orzo
Moja smaczna kuchniamleczka kokosowego 100ml serka mascarpone łyżeczka soku z limonki skórka z połowy limonki szczypta soli himalajskiej lub kłodawskiej bez antyzbrylaczy i niejodowanej dodatki: truskawka, maliny, borówka amerykańska, szałwia, skórka pomarańczowa Przygotowanie: 1/ Cukier wraz z wodą przekładamy do małej garnka i stawiamy na kuchence. Podgrzewamy mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia cukru w wodzie. Następnie zostawiamy wodę z cukrem a małym(...)garnek. 2/ Gdy cukier stanie się gęsty a jego kolor stanie się brązowy dodajemy sól i ściągamy z kuchenki i dodajemy spokojnie mleczko kokosowe i mieszamy do uzyskania sosu 3/ Dodajemy sok z limonki, jej skórkę oraz dokładnie mieszamy 4/Gęsty ostudzony syrop mieszamy cierpliwie z serkiem mascarpone 5/ Smarujemy dobre pieczywo serkiem, układamy plastry truskawki i połówki borówki
Kuchnia PROzdrowotnachociaż od czasu do czasu. Sałatka wydaję się banalna, ale jest naprawdę pyszna! Świetnie sprawdzi się jako lunch, albo lekka kolacja. SKŁADNIKI (2 porcje) 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 8-10 przepiórczych jajeczek 8-10 pomidórków koktajlowych malutka puszka kukurydzy (ok 1/2 szklanki) 2 garści ulubionych sałat (roszponka, rukola, rzymska, raddicho, itd.) 1 łyżeczka czarnuszki dressing 1 łyżka(...)słonecznikowego świeżozmielony pieprz sól morska SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W rondelku gotujemy wodę, gdy zacznie wrzeć wkładamy do niej przepiórcze jajeczka. Gotujemy ok 3,5 minuty. Będą wtedy miały piękne żółto- pomarańczowe środki. Studzimy. W czasie kiedy jajeczka się studzą odsączamy tuńczyka oraz kukurydzę. Pomidorki kroimy na połowki i mieszamy wszystko razem. W małym słoiczku umieszczamy wszystkie składniki dressingu, zakręcamy słoiczek
DefinicjaSmakuJesień to niewątpliwie sezon dyniowy - pomarańczowy kolor nie tylko idealnie współgra ze zmieniającymi kolor liśćmi, ale także pięknie prezentuje się na kuchennym stole. Korzystając z sezonowych dobrodziejstw upichciliśmy banalnie proste indyjskie kotlety z dyni. Podarujemy Wam trochę słońca, tacy jesteśmy fajni! :D Do kotletów z dyni idealnie nadaje się 5-minutowe domowe pesto z pietruszki :) Indyjskie kotlety z dyni(...)Przepis na ok. 10-12 średnich kotletów Potrzebujemy: 2 szklanki startej surowej dyni 6 łyżek mąki pszennej (lub kukurydzianej/cieciorkowej w wersji bezglutenowej) 3 łyżki wody 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka zmielonej kolendry 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki curry sól, pieprz Panierka: 3-4 łyżki bułki tartej 1,5 łyżki papryki słodkiej
Bananowe PoleSałatka makaronowa 2016-11-28 17:39:33 Porcje 4 Oceń Zapisz przepis Drukuj Składniki 150 g makaronu (u mnie pełnoziarnisty drobne muszelki) 4 papryki - u mnie jedna zielona, pomarańczowa, czerwona i żółta 1 czerwona cebula 5 suszonych pomidorów w oleju kilka listków sałaty, u mnie rzymska mini koperek 2 łyżki jogurtu naturalnego typu grecki sól, pieprz Przygotowanie Ugotuj makaron(...)liście sałaty, pomidory odsącz i pokrój w paski. Wrzuć wszystkie warzywa i ugotowany, zimny makaron do dużej miski. Wymieszaj jogurt z przyprawami i drobno posiekanym koperkiem. Wymieszaj sałatkę z sosem, przechowuj w lodówce 2-3 dni. powiedz dietom nie http://www.powiedzdietomnie.pl/ Energia (1 porcja) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 248 kcal 10 g 5,6 g 44 g 8 g Artykuł
Powiedz dietom nie