rodzynkami. Pamiętasz jeszcze inne dania na słodko, które tak lubiłaś jako dziecko; kluski leniwe, pierogi z owocami czy słodkim serem, ryż ze śmietaną i truskawkami, makaron z twarogiem i sosem owocowym, naleśniki z owocami, zupy owocowe. Mama i babcia często dodawały do nich różne domowe soki, syropy, które robiły z dojrzałych, pełnych słońca, pachnących owoców i cukru. Twoje dzieci też(...)pełnych smaku syropów owocowych Paola. Nie zawierają sztucznych składników ani konserwantów. Jest w czym wybierać –można je kupić w wielu różnych smakach: wiśniowym, malinowym, truskawkowym, porzeczkowym, brzoskwiniowym, gruszkowym, pomarańczowym, cytrynowym. Są też syropy Paola o smaku rzadziej spotykanych owoców: czarnego bzu, pigwy, dzikiej róży, żurawiny, a także syropy z ziołami. Dzięki nim można odmienić dobrze znane dania. Syropy Paola znakomicie
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaRadośnie pomarańczowe kluski z pieczonego batata i dyni z dodatkiem mąki z ciecierzycy. Smakują wyśmienicie z pomidorami i pieczonym bakłażanem. Trochę czosnku podkreśla delikatny smak klusek. Palce lizać! Dynię, batata kroimy w kostkę, bakłażana wzdłuż na ćwiartki; pieczemy w piekarniku przez ok. 20 minut w 170 st. C. Kluski: 250 g batatów 250 g dyni 1 jajko (opcjonalnie) mąka(...)puree. Dodajemy jajko i tyle mąki, aby zagnieść dość zwarte ciasto. Zwilżonymi wodą dłońmi formujemy kulki i gotujemy w osolonym wrzątku. Gdy wypłyną na wierzch, gotujemy jeszcze kilka minut. Sos: 1,5 szklanki passaty lub pokrojonych drobno pomidorów 1 mały bakłażan 1 ząbek czosnku Ostudzonego batata obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Pomidory podgrzewamy w rondelku, dodajemy czosnek
KucharzycaTwain nazwał go „kapustą z wyższym wykształceniem” – to co jemy, to tzw. róża. Kupujemy ładnego kalafiora – ładnego to znaczy białego/ecru (chociaż występują i kalafiory różowe, fioletowe, żółte i pomarańczowe, zielone stożkowate Romanesco), z jasnymi zielonymi liśćmi, zwartego, twardego – jednolitego w kolorze, bez plam i ciemnych przebarwień. Przy takim kalafiorze mamy pewność jego świeżości i tego, że nasze kuchenne starania(...)sposobem tylko przez 8- 10 minut, następnie dokładnie odcedzamy go na sicie. Powinien być odczuwalnie twardszy niż miękki. Dojdzie do pożądanego stanu miękkości w piekarniku, pod serem i gęstym sosem. Od razu ustawiamy piekarnik na 180⁰C. Smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą szklaną lub ceramiczną formę do zapiekania. Kładziemy na nią osączonego po gotowaniu kalafiora. Sos beszamelowy szykujemy
Karo in the Kitchenwręcz idealna na nadchodzące ochłodzenie. Wegański gulasz z batatów, bakłażana i ciecierzycy lub jak ktoś woli warzywna potrawka to danie, która dla mnie jest typowo jesienne. Począwszy od ciepłych, pomarańczowo – czerwonych kolorów, przez pokrzepiającą i rozgrzewającą zawartość na cynamonowym aromacie skończywszy. Prosty przepis na warzywny gulasz Gulasz z tego przepisu to niezwykle proste danie, które w zasadzie polega tylko(...)innych posiłków – ciepłego śniadania czy pożywnej kolacji. Wegański gulasz ze słodkich ziemniaków, bakłażana i ciecierzycy Podstawą tego gulaszu są bogate w błonnik bakłażany, to dzięki nim uzyskamy gęsty sos, bataty dodadzą słodkości i cennych karotenoidów a ciecierzyca uzupełni danie w białko o stosunkowo dużej wartości odżywczej. Jeśli szukasz innych pomysłów na dania wegańskie z wykorzystaniem bakłażana to sprawdź też
Book of spellsmiłośników słodkich dań, trzeba znaleźć coś, co jest w miarę ostre. Ta zupa jest bardzo wyrazista, sycąca i całkiem ostra. I ma piękny pomarańczowo - żółty kolor. Jeżeli nie macie pomysłu na bataty - ten jest bardzo smaczny. Polecam!Przepis ze strony BBC Good Foodskładniki1 łyżeczka oliwy lub oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku, posiekane(...)kokosowej (dałam mleczko)500g słodkich ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę2 piersi z kurczaka bez skóry, pokrojone w paski sok z 1 limonki1 łyżeczka cukru ½ łyżeczki sosu rybnego przygotowanieRozgrzać olej w dużym rondlu. Dodać czosnek, chili, imbir, trawę cytrynową, łodyżki kolendry pastę curry i podsmażać przez 2 - 3 minuty, aż aromaty się uwolnią. Dodać bulion
Stare Garymałży (żywych) 1 łyżeczka tymianku sól pieprz pomarańczowy (niekonieczny) oliwa 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 szkl białego wina garść usiekanej natki pietruszki Małże umyć , wyszorować szczoteczką i przebrać. Powinny być zamknięte, te które są lekko uchylone należy postukać i obserwować czy się zamykają, jeśli nie , należy je wyrzucić. Nie można długo przechowywać żywych małży. W garnku na oliwie podsmażyć(...)pietruszki, od czasu do czasu delikatnie zamieszać i dusić pod przykryciem nie dłużej niż 5-6 min. Małże w tym czasie powinny się otworzyć . Podajemy je z cytryną i sosem w którym się gotowały
Gotowanie jest łatweŁosoś w pomarańczowej marynacie z dodatkiem miodu zyskał ciekawą nutę smakową. Bardzo krótko grillowany pozostał wilgotny. Kruszonka nadaje chrupkiego i czosnkowego akcentu. Sałatka z liści botwinki i pomarańczy uzupełnia całość o wiosenny i świeży akcent. Na 4 osoby około 700-800 g łososia norweskiego marynata: 2 pomarańcze 2 łyżeczki musztardy 3 łyżki miodu 4 ząbki czosnku sól, pieprz(...)cytryny 1 łyżka masła 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki sól sałatka z botwinki: pęczek liści botwinki 2 pomarańcze ok. 1/3 główki sałaty 1 nieduża rzodkiewka typu sopel lodu sos to sałatki: 1 łyżka musztardy, 1 łyżka miodu, sok z 1/2 cytryny 4-5 łyżek oliwy 1. Przygotowujemy marynatę: Pomarańcze należy sparzyć wrzątkiem a następnie zetrzeć skórkę
Jadło i czytadłochrzan .... niektóre sama przygotowuję, inne kupuję. Jednego mi brakuje, to chutney. Nic więc dziwnego, że wraz z wysypem sliwek naszła mnie ochota na domowe chutney. Podstawowymi składnikami tego indyjskiego sosu, nadającymi mu swoisty smak są: goździki, cukier i ocet. Do tej bazy dodaje się sezonowe warzywa lub owoce. To właśnie te ostatnie decudują o jego słodko-kwaśnym smaku, dzięki(...)śliwek300 g czerwonej cebuli Tropea150 g rodzynek90-100 ml czerwonego wytrawnego wina40 ml octu balsamicznego100 g miodu50 g cukru brązowego1/2 łyżeczki cynamonu w proszku 1/4 łyżeczki suszonej skórki pomarańczowej ( w proszku)3 całe goździki1 ziarenko anyżu gwiazdkowego Śliwki myjemy, suszymy, pestkujemy i kroimy na 4 mniejsze części. Cebulę drobno szatkujemy, rodzynki moczymy w letnej wodzie. Następine wszystkie składniki
Mia Cucina Sofietaostatnim, a konkretnie na blenderze NOVEEN Sport Mix & Fit SB220 Amarant . Blender tego typu najbardziej sprawdzi się w przygotowaniu koktajli, smoothie, często blenduję w nim również składniki na sosy lub zupy kremy. Jakie widzę zalety w blenderze firmy NOVEEN? Poniżej możecie przeczytać więcej o urządzeniu oraz obejrzeć zdjęcia. Sport Mix & Fit to linia produktów NOVEEN dla ludzi aktywnych(...)mleka sojowego (lub innego) 2 łyżeczki soku z cytryny 1/4 łyżeczki kurkumy szczypta zmielonych goździków szczypta cynamonu 1 łyżeczka słodzika (u mnie syrop z agawy) Ostry koktajl pomarańczowy z nutą malinową 2 – 3 pomarańcze (350 g po obraniu) 50 ml mleka sojowego (lub innego) szczypta chili / pieprzu cayenne 1/4 łyżeczki imbiru (mielony) 1/4 łyżeczki tymianku kilka malin
Via Gustozestawienie kasz, ryżu i warzyw, to idealna porcja zdrowia, która doda nam mnóstwo energii na resztę dnia. Spróbujcie. Składniki: 1 woreczek (100 g) Multigrano z ryżem czerwonym Risana 1/2 pomarańczowej papryki 4 rzodkiewki 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki olej rzepakowy tłoczony na zimno zioła włoskie w młynku (opcjonalnie inne ulubione) kilka kropel cytryny sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Woreczek(...)przyprawy, próbujemy. Podajemy. Jeśli taką sałatkę podamy jeszcze lekko ciepłą może stanowić pełnowartościowy, zdrowy obiad. Multigrano z warzywami można również (bez dodawania oleju i przypraw) podać np. polane sosem pieczeniowym jasnym – smakuje wybornie w formie obiadu. Smacznego
Słodkie okruszki6niebo | blog: szóste niebo Curry z kurczakiem na ostro autorka: Kulinarne Inspiracje | blog: Kulinarne Inspiracje Łopatka pieczona po staropolsku autorka: Aneta S | blog: Sprawdzone Przepisy Misiaczka Jednogarnkowe, kurczakowe i pomarańczowe. autorka: Angie123 | blog: I adore cinnamon Szynka z suszonymi pomidorami, kolendrą i majerankiem autorka: Kulinarna Arkadia | blog: mojakulinarnaarkadia.blogspot.com PIECZEŃ Z INDYKA W WARZYWACH autorka: pariscope | blog: Po prostu pyszne Polędwiczki(...)Kassler z kiszona kapusta pieczony w rekawie autorka: Gotuj zdrowo!kolorowo! | blog: Gotuj zdrowo!kolorowo! Amerykańskie żeberka (NAJLEPSZE!) autorka: gotuj się | blog: gotuj się do gotowania Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym autorka: Natka gotuje | blog: Natka gotuje Schab pieczony z jabłkami autorka: Natka gotuje | blog: Natka gotuje Tagine z wieprzowiną i ciecierzycą autorka: Shabbyeat | blog: ShabbyEat Pieczeń wieprzowa w sosie
Kuchenna KontrrewolucyaSałaty bywają u nas często, gęsto, tak z 300 razy do roku. Zwykle powtarzamy ulubione smaki ale bywa, że zmieniamy w nich niektóre składniki, sosy itp. Wariacji na temat sałaty greckiej jest mnóstwo, przedstawiałam już jej jedną wersję dzisiaj kolejna (nie są to jeszcze wszystkie). Dzisiejsza jest również bez sałaty lodowej (która bywa najczęściej) jest na bazie rucoli i roszponki(...)kolację (jako samodzielne danie) czy na imprezę (także sylwestrową). Polecam jest pyszna...:-)Składniki:- rucola , ok.1/2 opakowania (lub dowolnie)- roszponka, ok.1/2 opakowania (lub dowolnie)- po 1/2 strąka papryki: czerwonej, pomarańczowej i żołtej- 3 pomidorki rzymskie (lub dowolne)- ser feta (u mnie owczy) lub inny twardy- zielone oliwki (u mnie olbrzymie greckie z "L", są obłędnie cudowne)- 3-4 łyżki prażonych ziaren
Smaczne Zdrowekrwi, działa przeciwmiażdżycowo oraz jest swoistym panaceum na procesy starzenia się. Polecany jest przy wzmożonym wysiłku fizycznym, ponieważ korzystnie wpływa na układ mięśniowy i naczyniowy. Odznacza się pomarańczową barwą i wyrazistym smakiem. Nietuzinkowe dopełnienie ulubionej sałatki :) Składniki na porcję 1-osobową: 1/2 puszki tuńczyka w wodzie/sosie własnym (80g) - może być zarówno rozdrobniony jak i w kawałkach 2 łyżki(...)łyżeczka oleju kukurydzianego BIOLEVITA w saszetce (dostępna m.in. TU) sól, pieprz do smaku Groszek i fasolę odcedzić z wody/zalewy. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę. Tuńczyka odcedzić z sosu i ewentualnie podrobić jeśli w kawałku. Ogórka kiszonego pokroić w kostkę. W salaterce zmieszać tuńczyka z warzywami, olejem i przyprawami. Odstawić na co najmniej 15 min. żeby smaki się „przegryzły”. Jeść
Grunt to przepis!papryką Śledź po kaszubsku II Śledź wiejski Śledź po kaszubsku Łososiowa przekąska fit Śledź w oleju z pieczonymi burakami Marynowany surowy łosoś w przyprawach Śledź w sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Zupy Zupa krem z topinambura Zupa krem serowo-kalafiorowa Węgierska zupa gulaszowa Rosół z kaczki Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Żurek(...)Krokiety z mięsem Biała kielbasa pieczona z cebulą w białym winie Bigos II Warzywne chili Chili con carne w wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami Na słodko Ciasta Ciasto pomarańczowo-czekoladowe Ciasto marchewkowe z białą polewą i orzechami pekan Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe Świąteczne ciasteczka cynamonowe Świąteczne ciasteczka z kremem czekoladowym Ciasto korzenne Keks piernikowy Ciasto śnieżny puch z limonką
Kulinarne przygody Gatitypapryką Śledź po kaszubsku II Śledź wiejski Śledź po kaszubsku Łososiowa przekąska fit Śledź w oleju z pieczonymi burakami Marynowany surowy łosoś w przyprawach Śledź w sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Zupy Zupa krem z topinambura Zupa krem serowo-kalafiorowa Węgierska zupa gulaszowa Rosół z kaczki Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Żurek(...)Krokiety z mięsem Biała kielbasa pieczona z cebulą w białym winie Bigos II Warzywne chili Chili con carne w wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami Na słodko Ciasta Ciasto pomarańczowo-czekoladowe Ciasto marchewkowe z białą polewą i orzechami pekan Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe Świąteczne ciasteczka cynamonowe Świąteczne ciasteczka z kremem czekoladowym Ciasto korzenne Keks piernikowy Ciasto śnieżny puch z limonką
Kulinarne przygody Gatityądzanego na słodko. go ździki lubię, bo kojarzą mi się z dzieciństwem . Nie ma kompotu bez goździków. chili - silnie rozgrzewa więc cz ęsto dodaję do zup i sosów imbir - sama nie przepadam ale ponieważ poprawia krążenie i chroni przed infekcjami od czasu do czasu go sobie podaję. kurkuma - lubią ją moje dzieci bo dzięki niej ryż staje się żółciutki(...)potęgę szczególnie miodu i soku z malin (babcinego, najlepszego). O czywiście pamiętam, żeby te skarby dodawać o ciepłego a nie gorącego napoju . Do grzanego wina świetnie pasuje skórka pomarańczowa , idealna również do ciast. Zawarte w niej flawonoidy działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Najlepiej i najzdrowiej przygotować ją samemu. Przepis na kandyzowaną skórkę pomarańczową Od samego pisania już mi cieplej
WYSPA SZCZĘSLIWA