sos pomarańczowy - 1203 przepisów (strona:47/81)

Kierunek - Azja. Mantou. Chińskie trufle i Lo. Para buch! 160

fioletowych ziemniaków można zastąpić np. pure z dyni, wtedy mantou nabiorą ślicznego pomarańczowego koloru. Zamiast sezamu, na cześć Lo użyłam siekanych pistacji, a drugą część ciasta przeznaczyłam na mantou bez dodatków, gotowanych w formie pączków róż. Obie smakowały cudownie. Można je zjadać same lub z dodatkiem słodkich sosów i konfitur. Dziękuję Lo , że usłyszała moje marzenie i zechciała je spełnić

KUCHARNIA
SZYBKIE PRZEKĄSKI SYLWESTROWE + FILMIK 498

SOS WINEGRET ;                                sok z 1/2 pomarańczy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy 6 łyżek oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku sól, pieprz oraz cukier do smaku PANIEROWANE KULKI Z RYŻU : 1 szklanka ryżu ( suchego - należy go ugotować ) 80 g sera żółtego(...)Sałatkę nakładamy do pomarańczowych miseczek. Podajemy. Sałatka z krewetek - krewetki myjemy, oczyszczamy i podsmażamy z czosnkiem, natką pietruszki na oliwie, około 2-3 minuty. Odkładamy na talerz.  Sałatę rzymską myjemy i kroimy. Do miski przekładamy sałatę, pokrojone awokado, oliwki, pomidora i ananasa w małych kawałkach oraz krewetki.  Z podanych składników przygotowujemy sos winegret, część sosu wlewamy do sałatki

Kulinarne Fantazje Marioli
Zimowy dorsz Skrei gotowany na parze 130

cytryny lub limonki sól starta skórka cytrynowa starta skórka pomarańczowa 1/2 łyżeczki startego imbiru ryż 1 i 1/2 szklanki ugotowanego ryżu 1 jajko 1 łyżeczka oleju, najlepiej sezamowego łyżka posiekanej dymki boczniaki 3-4 boczniaki, pokrojone w podłużne paski 2 ząbki czosnku szczypta soli pieprz sos sojowy- opcjonalnie olej do smażenia przygotowanie ryba: Rybę umyć, osuszyć. Jeżeli kupiliśmy rybę

Stare Gary
Tartaletki z musem dyniowym z chilli i snickersami 99

mascarpone miksujemy ze śmietanką cukrem oraz musem dyniowym. Dodajemy wanilię, olejek pomarańczowy oraz chilli. Dodatek chilli sprawi, że deser będzie pikantny, ale także lekko słony. Mus wykładamy na czekoladowy spód i ponownie schładzamy. Przed podaniem wierzch dekorujemy pokrojonymi kawałkami Snickersa oraz pokruszonymi bezami. Całość można lekko polać sosem lub syropem karmelowym. Artykuł Tartaletki z musem dyniowym z chilli i snickersami

Raj dla Podniebienia
Super pasta curry pomarańczowa ;) 140

Tytuł trochę przewrotny, ale rzeczywiście ciężko nazwać pastę, którą ukręciliśmy. Niby trochę żółta, niby trochę czerwona (patrząc na składniki, smak i zapach). Trochę jak pasta do

slodkokwasnapl
Szybka pizza - gorgonzola, szałwia i kilka zdań o europejskich znakach jakości 138

Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne, Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. To te pomarańczowo-żółte lub granatowo-żółte kółeczka na opakowaniach:Obecnie oznaczenia te znajdziemy na 1248 produktach z 32 krajów. Już po tej liczbie widać, że to nie tylko kraje Unii Europejskiej. Na liście znajdziemy na przykład sos rybny z Phu Quoc (Wietnam) czy ryż jaśminowy z Tajlandii. Najwięcej certyfikowanej tymi

W kuchni wieczorem
Pieczony karp z koprem włoskim i pomarańczami 166

takie samej nazwie znalezionym w książce Podróże kulinarne – Kuchnia węgierska . Pieczony karp z koprem włoskim i pomarańczami 2015-12-22 21:18:31 Pięknie wyglądający rumiany karp podany z sosem fenkułowo-cebulowym i świeżą pomarańczą. Wyjątkowo efektowne danie na co dzień i na szczególne okazje. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 500g karpia (najlepiej w formie przepołowionych dzwonek(...)minuty. Zalewamy winem i sokiem pomarańczowym. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy kolendrę oraz kolorowy pieprz. Przykrywamy patelnię i przestawiamy na mały ogień. Warzywa dusimy powoli do miękkości (20-25 minut), w międzyczasie dodając sól i cukier do smaku. Pod koniec zdejmujemy przykrycie, aby płyn odparował, a na sam koniec zagęszczamy sos łyżką masła. Kawałki karpia dokładnie płuczemy zimną wodą

Kulinarna Pokusa
Purée z dyni 153

przygotowania dyni, która otwiera drogę do wykorzystania jej w wypiekach, zupach, sosach, zapiekankach, dżemach i innych daniach. Purée z dyni można długo przechowywać w zamrażarce albo zawekowane w słoikach. Do sporządzenia purée nadaje się dowolna odmiana jadalnej dyni (poza dynią makaronową), ja najczęściej używam najpopularniejszej chyba w Polsce pomarańczowej odmiany, zwanej dynią Hokkaido (ang. pumpkin ), choć czasem wykorzystuję też dynię

PaleoSMAK
Pyzy na słodko z owocami 169

smaczne, słodkie, ale lekkie śniadanie na wielkopolską nutę? Ja jestem na tak. Możecie wykorzystać pyzy z dnia poprzedniego i zjadać je na słodko następnego dnia. Ciepłe, w owocowym sosie, z chrupiącymi pistacjami podane w towarzystwie filiżanki kawy, będą stanowiły fantastyczny początek dnia. Do przygotowania kluch na łachu (11 – 12 sztuk) (czyli wielkopolskich pyz) potrzebujemy (11 – 12 sztuk(...)drożdży – 3 łyżki masła lub oleju – 1 żółtko -2 łyżki cukru + 1 łyżeczkę cukru – 3 łyżki konfitury czereśniowej – 3 łyżeczki nalewki (imbirowej, pomarańczowej lub innej) – garść posiekanych pistacji Z drożdży, odrobiny mleka, cukru i szczypty mąki przygotowujemy zaczyn. W sporej misce (np. szklanej lub plastikowej) umieszczamy mąkę, mleko, roztopione masło oraz drożdżowy zaczyn i całość

Szybko Tanio Smacznie
Pizza z chorizo, serami i czarnymi oliwkami 86

ciasto: Ciasto na włoską pizzę 1 czerwona papryka 1 pomarańczowa papryka 1 serek camembert 10 czarnych oliwek bez pestek 100 g chorizo 100 g sera cheddar 100 g żółtego sera Ketchup Przygotowanie Jak przygotować ciasto: Ciasto na włoską pizzę Ciasto smarujemy cienką warstwą ketchupu, który posłuży jako sos. Oczywiście możemy zamienić go innym sosem np. czosnkowym. Papryki dokładnie myjemy, oczyszczamy

Programista w kuchni
Surówka z sosem vinegrette 116

dań z grilla. Składniki 1/2 główki sałaty lodowej 4 papryczki pomarańczowe 1 czerwona papryka 4 dymki 10 pomidorków koktajlowych 2 saszetki dressingu vinegrette od Folwark listki szczawiu wodnego Przygotowanie Sałatę szatkujemy. Papryczki w krążki. Paprykę czerwoną w paski. Pomidorki na ćwiartki, mniejsze na pół. Dymki siekamy. Całość polewamy sosem vinegrette, dekorujemy listkami szczawiu

R'n'G Kitchen
Pizza z chorizo, serami i czarnymi oliwkami 105

ciasto: Ciasto na włoską pizzę 1 czerwona papryka 1 pomarańczowa papryka 1 serek camembert 10 czarnych oliwek bez pestek 100 g chorizo 100 g sera cheddar 100 g żółtego sera Ketchup Przygotowanie Jak przygotować ciasto: Ciasto na włoską pizzę Ciasto smarujemy cienką warstwą ketchupu, który posłuży jako sos. Oczywiście możemy zamienić go innym sosem np. czosnkowym. Papryki dokładnie myjemy, oczyszczamy

Programista w kuchni
Sałatka z cieciorką 154

sera feta 2 łyżki usiekanej natki pietruszki szczypta pieprzu pomarańczowego lub cytrynowego 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka musztardy (może być francuska) 1 łyżka miodu Ciecierzycą osączyć z zalewy, dodać pokrojone w ósemki pomidory, cebulę pokroić w piórko, dodać ser pokrojony w kostkę. Składniki sosu włożyć do słoiczka i mocno wstrząsnąć. Sałatę delikatnie wymieszać z sosem przed

Gotowanie jest łatwe
MÓJ MIESIĄC: trening. Pasja, praca, potrzeba? 189

sztywną pianę. 2) Do ubitych białek dodajemy mąkę, sodę, aromat pomarańczowy, migdały i owoce (pokrojone). Zostaw 3 truskawki i kawałek nektarynki. 3) Masę przekładamy do foremki (sylikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia) 4) Na górę kładziemy pozostałe truskawki i nektarynkę. 5) Wkładamy do piekarnika na 30 minut. 6) Sos zrobiłam z łyżeczki gorzkiego  kakao i odrobiny wody. SMACZNEGO! CAŁOŚĆ

fitolarun.blogspot.com
Naleśniki na ostro 211

Składniki: naleśniki pieczarki (7 szt.) papryka czerwona (1/4 szt.) papryka pomarańczowa (1/4 szt.) patisony konserwowe (5 szt.) pomidory w puszcze krojone (1/2 puszki) sól pieprz pikantna przyprawa do grilla  woda Czas przygotowania: 35 min. Liczba porcji: 8 naleśników Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto i smażymy naleśniki. W trakcie smażenia robimy sos. Najpierw obieramy i kroimy pieczarki. Wrzucamy na patelnię, dolewamy odrobinę

Weganka gotuje