znajdzie coś dla siebie :) Są klasyki w postaci Bawolich Serc, Maliniaków i San Marzano, a oprócz nich mnóstwo innych odmian. Z biegiem lat poza odmianami czerwonymi zgromadziłam pomidory żółte, pomarańczowe, czarne (moje ulubione) i zielone. Co do tych ostatnich to żal, że gdzieś zapodziałam książkę Fannie Flagg "Smażone zielone pomidory", bo teraz, mając zielone pomidory (odmianę zieloną, a nie pomidory(...)zebrowej (zielono-żółtej) skórce wysypało nad wyraz dużo! Nic to - zrobię chutney z zielonych pomidorów z dużą ilością przypraw wschodnich ;) Póki co w ubiegłym tygodniu zrobiłam pierwszą turę sosu pomidorowego . San Marzano suszę na bieżąco. Wczorajszy zbiór pomidorów poszedł w największej części na przecier pomidorowy. Gdy dojrzeją dynie, przyjdzie czas na chutney z dyni, pomidorów i jabłek. Kto wie? Może
Weekendy w domu i ogrodziesię smalcem w czystej postaci, co podnosi smak pieczeni, można nim smarować kanapki. Pieczeń rzymska jest idealna pokrojona w grube plastry jako danie obiadowe na ciepło podana z ciemnym sosem, albo jako dodatek do kanapek krojona w cienkie plastry. Pieczeń przygotowana została ze świeżej łopatki i boczku. Pieczeń rzymska (potrawa z pieczonego mięsa mielonego) jest u nas przygotowywana dosyć regularnie(...)świąteczny obiad. Nasze inne przepisy na domowe mięsiwa obiadowe to między innymi łopatkę pieczoną , karczek rolowany , szynka pieczona z żurawiną, szynka faszerowana lub pieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowym. Polecam. Pieczeń rzymska z prażoną cebulką bez jajka . Składniki: 1,5 kg mięsa mielonego (łopatka i boczek) 4-5 łyżek domowej prażonej cebulki 3 ząbki czosnku ½ szklanki bułki tartej + ½ szklanki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPodając ją na stół zyskasz uznanie w oczach wszystkich stołowników. Gwarantuję Ci, że wszyscy sałatką się zainteresują:) Polecam:) Przepis z bardzo ciekawego bloga "Lubię gotować" . Składniki: pół melona o pomarańczowym miąższu; pół melona o zielonym miąższu; rukola (około pół paczki); pół sera feta; 1 awokado; 1 czerwona cebula; garść liści mięty; Na płaski duży talerz wyłożyć rukolę. Z melonów wykroić(...)cebulę obrać i pokroić w cienkie wiórka, wyłożyć na talerz. Bezpośrednio na przygotowane składniki zetrzeć na tarce o dużych oczkach ser feta (ja pokroiłam w kostkę). Wierzch posypać miętą. Sos do sałatki: skórka starta z 1 cytryny; sok wyciśnięty z połowy cytryny; 1 łyżka miodu; 3 łyżki oliwy; sól, pieprz; Składniki wymieszać i polać sałatkę. Sałatkę należy podawać mocno
In my kitchenmnie dostatek :) Przepis trochę zmieniłam, dopasowując go do swoich kubków smakowych. Składniki : ok. 700 g fasolki szparagowej 2,5 kg pomidorów najlepiej mięsistych (u mnie mieszanka czerwonych, pomarańczowych, żółtych, zielonych i czarnych) 200 g pomidorków koktajlowych (ewentualnie; ja je dodałam dla podkręcenia smaku) płaska łyżka cukru łyżeczka soli do każdego słoika po 2 spore ząbki czosnku Umyte pomidorki koktajlowe(...)Słoiki wyjąć z garnka zaraz po wyłączeniu palnika i odstawić do powolnego stygnięcia. Przechowywać w piwnicy lub w dolnej szafce kuchennej. ----- Podobne: Przecier pomidorowy do słoików Fasolka do obiadu Sos pomidorowo-paprykowy na zimę
Weekendy w domu i ogrodziepapryką, pomidorami oraz mlekiem kokosowym i uprażonymi orzechami nerkowca. Potrawa dla wielbicieli orientalnych smaków. Użyłam dyni hokkaido , która jest bardzo smaczna, nie rozlatuje się przy gotowaniu i ma intensywny pomarańczowy kolor. Taka dynia idealnie sprawdzi się też do różnego rodzaju wypieków. Polecam Składniki: 3 pojedyncze filety z kurczaka 1,5 szklanki pokrojonej w kostkę dyni 1 puszka krojonych pomidorów(...)czosnku 2 łyżki orzechów nerkowca 2 – 3 łyżeczki czerwonej pasty curry 1 łyżeczka suszonego imbiru 1 płaska łyżka kurkumy 0,5 szklanki rosołu drobiowego „Winiary” ciemny sos sojowy 2 łyżki oleju 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie) Przygotowanie: Orzechy nerkowca prażymy na suchej patelni i ucieramy w moździerzu. Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i przekładamy
Oryginalny smakłyżka miodu pół łyżeczki musztardy łyżeczka octu balsamicznego 2 łyżki oleju z pestek winogron sól i pieprz WYKONANIE: 1. Roszpunkę umyć, osuszyć i ułożyć na półmisku. 2. Przygotować winegret pomarańczowy. ( film instruktażowy ) 3. Orzechy obrać i uprażyć na suchej patelni. Posiekać na mniejsze kawałki. 4. Pomarańcz wyfiletować. ( filmik instruktażowy jak wyfiletować pomarańcze ) 5. Filet(...)łyżeczką oleju, położyć filet i smażyć na średnim ogniu przez ok 4 minuty z każdej strony, do zrumienienia mięsa. 6. Sałatę posypujemy kawałkami kurczaka i cząstkami pomarańczy. Polewamy sosem i posypujemy orzechami oraz pestkami granatu
Atlas SmakówLubicie kuskus? Często kuskus podaję do mięsa Wieprzowina w musztardowej marynacie, Gulasz wieprzowy w sosie pomidorowym, Szynka pieczona z żurawiną. Tym razem postanowiłam ją podać z grzybami. A lubicie rydze? U nas właśnie pojawiły się rydze, a Piotrek jako wytrawny grzybiarz trochę ich nazbierał. Przysłowie mówi lepszy rydz niż nic! Trzeba umieć zbierać rydze, nie wszędzie występują, u nas rosną(...)trawach, rowach przy lasach. Wg mnie rydze obok borowików, czy zielonek są I ligą grzybową. Rydze mają przyjemny, lekko ziołowy smak i korzenny aromat. Charakteryzuje je pomarańczowy kolor, oraz pomarańczowe mleczko wypływające po nadłamaniu lub nacięciu grzyba. Sałatka z rydzów i kuskus, podana na ciepło, ale jej trochę została i byłą równie smaczna na zimno. W roli głównej duszone
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękrojonymi, soczystymi i dojrzałymi pomidorami oraz słodkimi pomidorkami koktajlowymi. Do tego piórka czerwonej cebuli, liście bazylii, sos z octu balsamicznego (lub winnego) i odrobina tartego parmezanu... Grzanki chłoną przepyszny sos z sałatki i pomidorów, a całość smakuje przepysznie! Panzanellę możecie w dowolny sposób modyfikować i dodawać swoje ulubione składniki, choć przyznam, że dla mnie w tej klasycznej wersji(...)talerzu przenoszą nas w ten ciepły i aromatyczny klimat :)) SKŁADNIKI: 3 duże pomidory (mocno dojrzałe, u mnie malinowe) 3 garści pomidorków koktajlowych w różnych kolorach (u mnie czerwone, pomarańczowe i żółte) 1 czerwona cebula mały pęczek świeżej bazylii kilka kromek czerstwego chleba (pszennego lub np.ciabatty) oliwa z oliwek (najlepiej aromatyzowana chili) 1 duży lub 2 male ząbki czosnku oliwa
Słodko-Słony Świat Ilonyoliwa odrobina sosu piri piri świeża kolendra Przygotowanie: Przygotowujemy marynatę z sosu ostrygowego, dodajemy szczyptę curry, trochę startego imbiru, sos sweet chili, sok z limonki, sos sojowy, oraz odrobinę sosu piri piri , oliwę i mieszamy. Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, kroimy w wąskie długie paski. Przygotowaną marynatą nacieramy paski kurczaka, posypujemy posiekaną kolendrą. Odstawiamy na minimum godzinę(...)minut z każdej strony, w trakcie możemy jeszcze smarować resztkami marynaty. Szaszłyki z kurczaka podajemy salsą ananasową. Salsa ananasowa: – 1/2 świeżego ananasa – 1/3 czerwonej papryki – 1/3 pomarańczowej papryki – 1 banan – 1 limonka – sól i chili w młynku – cukier trzcinowy Ananasa obieramy ze skóry, kroimy w plastry, a następnie w dość drobną kostkę. Umytą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzdecydował się na coś bardziej związanego z ich codziennym menu. Okiem Kesji: Dobre jedzenie, z miękkim mięsem, kaszą gryczaną (która o dziwo nawet mi smakowała) i rewelacyjnym sosem. Sos miał być teoretycznie myśliwski, ale smakował bardziej jak barbecue. Jeden minus: moje zęby znalazły się w poważnym zagrożeniu przez ukruszony kawałek kości ;) 7/10 2. Bierhalle 5/10 pkt Ozory wołowe - reszta jest(...)żadne skarby bym go nie ruszyła: brązowa papka na środku talerza i kilka kolorowych kropek dookoła. Ale okazało się, że połowa tej papki to przepyszna soczewica (mogłaby być pomarańczowa – ładniej by wyglądało). Drugą połową było mięso, które smakowało jak mięso (było smaczne, tak). 7/10 (za soczewicę) 5. Irish Pub 9/10 pkt Kiszka ziemniaczana podana na marmoladzie z pomarańczy z sałatką
Życie zamknięte w smakuuraz z dzieciństwa. Tak sam jak przez mamę miałam długo wstręt do pomarańczowego koloru, przez jedną zupę jaką zrobiła, była ohydna, nie wiem dokładnie z czego, ale była pomarańczowa. Do dziś mamie wypominam tą zupę (od ponad 20 lat), a ona mi odbija pałeczkę, wypominając kurtkę taty (od 15 lat) wypraną w za wysokiej temperaturze, czego efektem był jeden wielki(...)prała w 60!). Wracając do klopsów, jedyne jakie jem, to te wegańskie będąc w Ikea, a dziś zrobiłam wyjątek dla Miśki. Podałam je z gryczanym makaronem i sosem warzywnym. Składniki na 3 porcje: klopsy: 2 puszki czerwonej fasoli (w sumie to około 100 g suchej fasoli po ugotowaniu) 1 duża czerwona cebula łyżeczka kuminu płaska łyżeczka soli łyżeczka czerwonej papryki
greenscarfPodstawą wielu zup,sosów jest bulion.Dziś przedstawię Wam Mój sposób na dobry bulion warzywny. SKŁADNIKI: 2.5 litry zimnej wody 2 Obrane Marchewki 3-4 Łodygi Selera Naciowego ( z natką) 3 Liście Laurowe 4-5 ziaren Ziela Angielskiego Po 1 łyżeczce: papryki słodkiej,czosnku, Po 1 łyżce: pieprzu czarnego,soli lub 2 Łyżki vegety naturalnej. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA(...)Wodę wraz ze wszystkimi składniki gotuję aż do miękkości warzyw-ok 20 min. Następnie wszytsko przecedzam. Zostaje nam piękny- lekko pomarańczowy kolor bulionu. Oczywiście to mój przepis na podstawowy bulion. Można według uznania dodać np pietruszkę również bardzo fajny smak czy pora. Smacznego
Gotowanie Patkiczarna soczewica i fasola w aromatycznym sosie Naan , indyjski chleb wypiekany w piecu tandoor Na koniec Gulab Jamun , smażone kulki z tradycyjnego indyjskiego sera, podawane na ciepło w słodkim sosie W naszym papierowym menu nie znalazły się rewelacyjne lody z mango z dodatkiem chili, którymi zostaliśmy poczęstowani. Lody nie są jeszcze dostępne oficjalnie, są póki co w fazie testów. Muszę(...)Lody były bardzo smaczne i bardzo pozytywnie zaskoczył mnie ich smak. Na zakończenie wieczoru zeszliśmy do klubu, gdzie można było zapalić sziszę i posłuchać koncertu na żywo. Wybrałam tytoń pomarańczowo-miętowy. Było to idealne zwieńczenie bardzo smakowitego i spędzonej w miłej atmosferze foodie meetup-u. Mimo, że odwiedziliśmy restaurację na początku tygodnia przez cały czas trwania
Kulinarne przygody Gatitytart, tortów oraz wszelkich deserów. Składniki: 3 duże pomarańcze 1/2 tabliczki białej czekolady np. Wedel 1 budyń waniliowy bez cukru 1 łyżka syropu trzcinowego Dr Oetker 1 galaretka pomarańczowa 100g margaryny (może być masło) 6 dużych listków mięty Sposób przygotowania: Pomarańcze dokładnie myjemy i wyciskamy z nich sok. Powinno go być ok 0.4-0.5l. Przelewamy do rondelka zostawiając(...)budyń oraz wsypujemy galaretkę. Mieszamy, a następnie przelewamy do gotującego się soku, skąd wcześniej wyjmujemy miętę. Dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę oraz białą czekoladę. Mieszamy do momentu zgęstnienia sosu. Gotowy krem zostawiamy do lekkiego przestudzenia i wykorzystujemy do naszych ciast i tortów. Już jutro jeden z pomysłów na jego wykorzystanie
Kuchnia w czekoladziekróluje u nas w przetworach. Tradycyjnie Margarytka zadbała o to bym się w kuchni nie nudziła, przywiozła mi 10 kg papryki prosto od producenta. Przygotowałam już z niej pyszne sos paprykowy i niesamowicie smaczną pasty paprykową, a teraz przyszła pora na paprykę marynowaną, ale z dodatkiem rozmarynu. Ten pomysł na dodanie rozmarynu do słoika zobaczyłam na grupie Zdrowo Podjeść. Papryka(...)Marynata ma trochę inne proporcje niż w marynacie do Ogórków konserwowych na zimę Składniki na 6 słoików o poj. 500 ml : – 6 sztuk papryki kolorowej: czerwonej, żółtej i pomarańczowej – 6 liści laurowych, – 12 ziaren ziela angielskiego, – 3 łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu, – 3 łyżeczki ziaren gorczycy, – 3 duże ząbki czosnku, – 1 papryczka chilli
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię