sosem BBQ (26 zł) i Sketch Burger z wołowiny Black Angus (29 zł). Kanapki były przeciętne, nic specjalnego ich nie wyróżniało, natomiast domowe frytki były pyszne. Na deser zamówiłyśmy kremowy sernik i fondant czekoladowy z lodami waniliowymi. Obydwa desery bardzo nam przypadły do gustu, były wyśmienite. Sernik był faktycznie bardzo kremowy i delikatny z chrupiącym czekoladowym spodem i pomarańczowym
Kulinarne przygody Gatitykanapki – jest sycące i zdrowe – i doskonale nadaje się do spożytkowania #leftovers . Do pszennego placka można wrzucić właściwie wszystko, zawinąć, podgrzać i zjeść solo lub z jakimś sosem. Burrito chodziło za nami od dawna, bo na każdym amerykańskim blogu o ekonomiczniej kuchni stanowi niemal kamień węgielny ekonomicznego gotowania. Przed jego przyrządzeniem powstrzymywał nas jednak brak doświadczenia(...)sobą, ale z dyniami jeszcze się nie żegnamy. Zamiast znęcać się nad nimi wycinając zębate uśmiechy, wolimy robić pyszny słodko-kwaśny krem. Wprowadzając do menu na tydzień słoneczną, pomarańczową dynię trochę zaklinamy szarą jesienną rzeczywistość. Dynia jest bardzo mało wymagającym warzywem w uprawie i równie prostym w obróbce. Aby zrobić zupę dyniową wystarczy upiec dynię razem z pomidorami, zmiksować, dodać
Niedzielny kucharzFrytki z batata – to idealna alternatywa dla tradycyjnych frytek z ziemniaków. Co je wyróżnia od tradycyjnych? Przede wszystkim to, że ziemniaki są słodkie lecz przy dobrym
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!sosie własnym 1 malutka puszka kukurydzy 1 malutka puszka czerwonej fasoli 1/2 czerwonej cebuli 3 jajka ugotowane na twarto 3 nieduże ogórki kiszone majonez sól pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wstawić wodę w rondelku, gdy zacznie wrzeć włożyć delikatnie jajka i gotować 5 -5,5 minuty. Jajka są wtedy ugotowane na twarto, a żółtko jest idealnie ścięte i ma piękny żółto- pomarańczowy
DefinicjaSmakujako garnitur. To był naprawdę pyszny świąteczny obiad.” Kacze udka z figami (przepis własny) 2 wyluzowane udka z kaczki 5 świeżych fig 3 łyżki płynnego miodu 1łyżka likieru pomarańczowego 0,5 szklanki wody 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka masła sól pieprz cynamon szczypta rozmarynu Placki 4 łyżki kaszy kuskus 0,5 szklanki bulionu drobiowego 2 łyżki serka śmietankowego(...)szklanki wody. Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Po godzinie zmniejszyć temperaturę do 170° i piec jeszcze pół godziny. W trakcie pieczenia kilkakrotnie polać udka sosem z dna brytfanki. Na 15 minut przed końcem pieczenia odkryć mięso i zwiększyć temperaturę do 200°C aby skórka się przyrumieniła. Pozostałe figi naciąć na krzyż, ale nie do końca
Wiem co jemsłodkie mango, które idealnie komponuje się z warzywami oraz ser gouda z kozieradką. Ser w formie powycinanych gwiazdeczek od razu spodobał się najmłodszej smakoszce. Do tego nasz ulubiony sok pomarańczowy Hortex i smakowity, wspólny posiłek gotowy. 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej 1/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 3/4 szklanki kefiru 3/4 szklanki wody gazowanej 3 jajka 3 łyżki oleju rzepakowego(...)łyżeczka proszku do pieczenia łyżka cukru szczypta soli dodatki: mała puszka kukurydzy 3 małe podłużne słodkie papryki mango pół pęczka szparagów łyżeczka oliwy gouda z kozieradką natka pietruszki limonka sos jogurtowy: mały jogurt naturalny 2 ząbki czosnku pół pęczka szczypiorku Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz drobno posiekanym szczypiorkiem. Odstawiamy do lodówki. Jajka rozdzielamy. Żółtka ucieramy z cukrem
Mienta blogsię wyobraźni! Tegorocznym hitem są prezenty w słoikach, słoiczkach, szklanych buteleczkach! Powodzenia! Gremolata Keks Masło z orzechów włoskich Migdałowo-kakaowa babka Oliwa z oliwek aromatyzowana czosnkiem, oregano i chili Pomarańczowa babka z czekoladą Przyprawa do sałatek Sól ziołowa Śliwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów Śliwkowe ciasto z rumowym cappuccino Korzenne muffinki z kaszy manny Prażone jabłka babci Małgosi Kompot(...)jabłek Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Śliwkowy sos
Moja smaczna kuchniasmakuje wprost wybornie. Do przygotowania sałatki potrzebujemy: – 1 fenkuła, pokrojonego w cienkie plastry – 1 mandarynkę (lub więcej), podzieloną na cząstki obrane z błonek – 2 łyżeczki likieru pomarańczowego (u mnie Grand Marnier Tripel Sec) – 1 płaska łyżeczka miodu – garść płatków migdałowych i nasion słonecznika Fenkuł myjemy, odkrawamy spodnią część i górę, przy okazji obierając warzywo(...)Mandarynki obieramy ze skórki a następnie każdą cząstkę z błonek (można je podzielić na mniejsze kawałki). Fenkuł układamy na talerzu razem z owocem, posypujemy migdałami i słonecznikiem. Teraz przygotujcie sos – likier połączcie z miodem, ja całość podgrzałam by składniki się połączyły i polejcie sałatę. Smacznego
Szybko Tanio Smaczniepachną!! ;-) Polecam również PLACKI ZIEMNIACZANE Z KURKAMI Składniki: 0,5 kg kurek 1 cebula masło około 2 łyżki świeży koperek śmietana 18% makaron uszka nr.40 Lubelli sól,pieprz Te pięknie pomarańczowe grzybki dokładnie oczyściłam i umyłam. Pokroiłam w kostkę cebulę i podsmażyłam ją na maśle na patelni przez około 10 minut. Dolałam odrobinę wody,żeby cebula zmiękła a następnie dodałam kurki(...)Następnie dodałam opakowanie śmietany i dusiłam jeszcze około 10 minut. Ugotowałam makaron al dente,polałam go sosem z kurek i danie gotowe. Pychotka! ... i szybciutko idźcie po kurki do lasu
potrawyregionalnewięc postaram się robić je częściej. Składniki 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego 2 łyżeczki nasion kuminu rzymskiego 250 g zielonych oliwek 250 g czarnych oliwek 2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej 2 łyżeczki startej skórki z cytryny 3 drobno posiekane dymki szczypta cynamonu 4 łyżki octu winnego 5 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki soku z pomarańczy łyżka posiekanej mięty łyżka(...)posiekanej natki pietruszki Przygotowanie Nasiona kopru i kumin prażymy na suchej patelni. Do miski wrzucamy otarte skórki z cytryny i pomarańczy. Dodajemy szczyptę cynamonu ,uprażone nasiona i oliwki. Przygotowujemy sos. Ocet ,oliwę i sok mieszamy z posiekaną dymką ,miętą i natką pietruszki. Dodajemy do oliwek ,mieszamy ,zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 48 godzin
R'n'G Kitchenkażdego wyboru postanowiłem się ustosunkować i wpisać go jedną z trzech kategorii. NAJLEPSZE ZDJĘCIE Pierwszym zgłoszeniem, które chciałbym nagrodzić jest Michał Frąckowiak ze swoją interpretacją Spaghetti z cukinii z sosem tahini, płatkami chili i orzechami włoskimi . Uważam, że zdjęcie zrobione potrawie przez Michała zasługuje na publikację w najlepszych magazynach kulinarnych. Minimalizm i dynamika, którą uchwycił Michał, prezentując, to proste danie(...)oszołomiła mnie nie tylko wspaniałym zdjęciem i niezwykłym wyczuciem estetyki, ale również swoją modyfikacją — zastąpiła klasyczną polewę maślaną oryginalną polewą z budyniu na bazie soku z marchwi i galaretki pomarańczowej. Dla mnie czad! NAJLEPSZY POMYSŁ Jako trzecie w kolejce chciałbym nagrodzić niezwykle zdolne bliźniaczki — Angelikę i Monikę (znane z bloga Candy Pandas - tam też najdziecie ich przepis), które zaszalały
Food SquareKtóż z nas nie lubi placków ziemniaczanych?Jedni uwielbiają ta po węgiersku – z gulaszem …. inni solo …. inni z sosem np. pieczarkowym … a jeszcze inni ze śmietaną i cukrem.Te po węgiersku – z gulaszem to moje ulubione , a dobrze zrobione zachwalam przez kilka następnych godzin.Dziś mam dla Was przepis na moje placki ziemniaczane.Grubo tarte i niesamowicie(...)chrupiące!Takie placki są świetnym pomysłem na szybki i sycący obiad!Można do niech dodać tartą marchew – nada delikatny słodki posmak i pomarańczowy kolor!Polecam!SKŁADNIKI:* duże ziemniaki – 5 szt* cebula – 1 szt* mąka pszenna – 3 łyżki* jajko – 2 szt* sól – 1 łyżeczka* pieprz – 1 szczypta* olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Oczyszczone ziemniaki
Ostra na Słodkopołączeniu z pomarańczowym mięsem była obłędnie pyszna! smakowała mi i psiapsiółce, Małżonowi wcale. Schab z nuta pomarańczy i tymianku 2 łyżeczki oliwy łyżka skórki pomarańczowej pokrojonej w paseczki łyżeczka listków świeżego tymianku 4 konkretne kotlety ze schabu (u mnie były cienkie plasterki za to więcej) sól i pieprz 60 ml soku z pomarańczy 1 łyżka brązowego cukru(...)Obsmażamy je na silnym ogniu po 3 minuty z każdej strony by stało się mocno rumiane. Zdejmujemy mięso z patelni. Wsypujemy na nią cukier i wlewamy sok. Gotujemy aż sos zgęstnieje. Z powrotem wkładamy mięso, skórkę i tymianek. Podgrzewamy 1-2 minuty z każdej strony. Podajemy z surówka i sosem z patelni. Surówka z fenkułu i młodej
Dzieje kuchennej Wiewióryswojej strukturze, nie pogardziłby nią żaden cesarz Z pewnością zadowoli wszystkich domowników. Pieczeń rzymska jest idealna pokrojona w grube plastry jako danie obiadowe na ciepło podana z ciemnym sosem, albo jako dodatek do kanapek krojona w cienkie plastry. Pieczeń przygotowałam ze świeżo zmielonej karkówki i boczku, które zostały po przygotowaniu białej kiełbasy. Można nadziać pieczeń gotowanym jajkiem lub wędzonymi śliwkami(...)świąteczny obiad. Moje inne propozycje mięsne na świąteczne mięsiwa obiadowe to między innymi szynka pieczona z żurawiną, szynka faszerowana lub pieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowym. Polecam. Pieczeń rzymska na Świąteczny obiad Składniki: 1,5 kg mięsa mielonego (karkówka i boczek) 2 łyżki prażonej cebulki 2 ząbki czosnku 1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy jaglanej 2 jajka 2 łyżki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięimbir ustawiam czas 15 sekund, obroty 4-5. Dodaję olej i pastę curry, ustawiam czas 4 minuty, temperaturę 90 stopni, obroty 2. Następnie dodaję mleczko kokosowe, cukier, sos rybny i liście limonki kafir, ustawiam czas 3 minuty, temperaturę 90 stopni, obroty 1. Na koniec dodaję podsmażone mięso z kurczaka i papryczki chili i gotuję: czas 9 minut(...)stopni, obroty 1-2. Proste czerwone curry z kurczaka podałam z ryżem. Łatwe czerwone curry z kurczaka A może masz ochotę na: Tajskie czerwone curry / Red thai chicken curry Pomarańczowe curry z kurczaka Curry z kurczakiem, orzeszkami ziemnymi i skórką pomarańczową Curry z kurczakiem i pędami bambusa #s3gt_translate_tooltip_mini { display: none !important; } #s3gt_translate_tooltip_mini { display: none
Cztery Fajeryimbir ustawiam czas 15 sekund, obroty 4-5. Dodaję olej i pastę curry, ustawiam czas 4 minuty, temperaturę 90 stopni, obroty 2. Następnie dodaję mleczko kokosowe, cukier, sos rybny i liście limonki kafir, ustawiam czas 3 minuty, temperaturę 90 stopni, obroty 1. Na koniec dodaję podsmażone mięso z kurczaka i papryczki chili i gotuję: czas 9 minut(...)stopni, obroty 1-2. Proste czerwone curry z kurczaka podałam z ryżem. Łatwe czerwone curry z kurczaka A może masz ochotę na: Tajskie czerwone curry / Red thai chicken curry Pomarańczowe curry z kurczaka Curry z kurczakiem, orzeszkami ziemnymi i skórką pomarańczową Curry z kurczakiem i pędami bambusa #s3gt_translate_tooltip_mini { display: none !important; } #s3gt_translate_tooltip_mini { display: none
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataimbir ustawiam czas 15 sekund, obroty 4-5. Dodaję olej i pastę curry, ustawiam czas 4 minuty, temperaturę 90 stopni, obroty 2. Następnie dodaję mleczko kokosowe, cukier, sos rybny i liście limonki kafir, ustawiam czas 3 minuty, temperaturę 90 stopni, obroty 1. Na koniec dodaję podsmażone mięso z kurczaka i papryczki chili i gotuję: czas 9 minut(...)stopni, obroty 1-2. Łatwe czerwone curry z kurczaka podałam z ryżem. Łatwe czerwone curry z kurczaka A może masz ochotę na: Tajskie czerwone curry / Red thai chicken curry Pomarańczowe curry z kurczaka Curry z kurczakiem, orzeszkami ziemnymi i skórką pomarańczową Curry z kurczakiem i pędami bambusa #s3gt_translate_tooltip_mini { display: none !important; } #s3gt_translate_tooltip_mini { display: none
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataMarchew- królowa polskiej ( i nie tylko) kuchni! Do czego to jej nie dodajemy! Robimy z niej surówki do obiadu, wyciskamy soki, dodajemy do zup i sosów, chrupiemy na surowo, a nawet wypiekamy z nią ciasta! Bez niej nasza narodowa sałatka warzywna jest absolutnie niekompletna. Jak podaje internet kolebką tego warzywa jest Południowo- Zachodnia Azja, a pierwsze marchewki były w kolorze(...)głębokiego fioletu i miały gorzki smak. Z czasem pojawiały się odmiany o słodszym i łagodniejszym smaku. Do XIIw. marchew była znana tylko w kolorach białym i żółtym, pomarańczowe pojawiły się znacznie później i ich kolor nie jest przypadkowy! Marchewki w kolorze pomarańczowym zostały wychodowane przez Holendrów w XVIIw na cześć rodziny królewskiej, której kolorem był właśnie pomarańczowy. Dziś marchew
Kuchnia w Słońcu Skąpana