sos pomarańczowy - 1203 przepisów (strona:57/81)

Kurczak w pomarańczach 133

jadły posiłek zalałam sokiem pomarańczowym. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 pomarańcza 2 łyżki żurawiny 1 łyżka rodzynek 2 łyżki mąki krupczatki 1 łyżka masła klarowanego 1/4 szklanki soku pomarańczowego sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Pierś z kurczaka opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym Przekroić na dwie części, oprószyć solą, pieprzem i odstawić na 1 godzinę do lodówki. Rodzynki(...)roztopić masło i wlać żurawinę i rodzynki wraz z sokiem. Smażyć chwilę, aż do zredukowania się części soku Pomarańczę dokładnie umyć i pokroić na plastry. Kotlety ułożyć i zalać sosem

O kuchni z uczuciem
SAŁATKA Z JARMUŻEM... I STOKROTKAMI 142

grubych oczkach tarki i posypać sałatkę. Na wierzchu ułożyć stokrotki. Sos. W słoiczku umieścić wszystkie składniki, zakręcić i mocno wstrząsnąć przez dłuższą chwilę, aż całość dokładnie się połączy. Gotowym sosem polać sałatkę. Razem z WESTWING HOME AND LIVING przedstawiam kilka propozycji, które mogą was zainspirować do wiosennej dekoracji stołu. Wiosna na stołach Wiosna kojarzy nam się przede wszystkim z feerią(...)nigdy nie jest go za dużo. Żółty ― to barwa słońca, które wraca do nas po „zimowej przerwie”.  Niebieski kojarzy się nam z niebem! Do tego czerwony, fioletowy, różowy, pomarańczowy, które przypominają nam o pięknych, wiosennych kwiatach. Wszystkie z barw z łatwością mogą znaleźć się na naszym stole przede wszystkim za pomocą kolorowej zastawy stołowej! Dodatkowo obrus i serwetki

Kuchnia w opałach
Jesienne suropieki 148

Kuchnia w kolorach jesieni to dania w rozgrzewających pomarańczowych, czerwonych, bordowych barwach. Kuchnię jesienną, żeby była zdrowa urozmaicam jak największą ilością warzyw, dlatego dzisiaj zaproponuję Wam suropieki. Co to takiego? To danie kuchni podhalańskiej, z mięsa i dużej ilości warzyw. Można je jeść zarówno jako danie obiadowe jak i na kolację, czy po powrocie z pracy.  Dla Wszystkich moich(...)sklepie Dajar   (rabat obowiązuje do 31.12.2017r. na hasło ZDROWA-JESIEŃ) SUROPIEKI Składniki: 600 g łopatki lub szynki wieprzowej 3 łyżki mąki sól i tłuszcz do smażenia sos: 1 marchew, pietruszka, mały seler i mały burak 100 g pieczarek 1 cebula 5-6 śliwek suszonych 1 łyżeczka rodzynek 1/4 szkl jasnego piwa 1/2 szkl śmietany 1 łyżeczka koncentratu

Bon appetit mon amie
Szparagi i wino 117

każdego dania. I oczywiście jednomyślności nie było. W sobotni upalny poranek (godzina 10) zimne Prosecco smakuje zawsze i do wszystkiego, do szparagów również. Do szparagów w oliwie cytrynowej z sosem rouille pasowało nam połączenie z barberą oraz różową garnachą a i Prosecco dało radę. Do szparagów z flambirowaną wątróbką i truskawkami chętnie wypilibyśmy barberę , garnachę chociaż chenin blanc również znalazł(...)zaproponowanych dań. Tak naprawdę wybór wina zależy od sposobu przygotowania, dodatków, przypraw. Na zakończenie spotkania szef kuchni Łukasz Żuchowski zaserwował nam deser: lody chałwowe z aromatyzowaną na miejscu pomarańczową oliwą i karmelizowanymi zielonymi szparagami. Pycha. Od szefa kuchni dostaliśmy również przepisy na degustowane dania. Przepisy niedługo. Degustowaliśmy na zaproszenie Kondrat Wina Wybrane. więcej o doborze wina do potraw ze szparagami

królestwo garów
Bezglutenowe najmniej kaloryczne tortille 471

Kolejny domowy fast food. Nie lubię już jadać na mieście - oduczyłam się. Kiedyś jadałam często. Teraz zdrowe i dietetyczne odżywianie górą! W końcu troszkę mi ubyło

Czarnawisienka
Sałatka z młodych listków z soczewicą, burakiem i pomarańczą 147

niestety wirówki), a przecież do mokrej sałaty dressing nie przylgnie i sałatka nie będzie smakować tak dobrze. A byłaby szkoda, bo dressing w tej sałatce jest wyjątkowo smaczny - pomarańczowo-miodowo-musztardowy, jeden z lepszych! Dzisiejsza sałatka to doskonała propozycja na lekkostrawny lunch lub kolację. Jest prosta i szybka w przygotowaniu - mieszankę sałat przerzucicie z torebki prosto do miski, dodatkowo możecie(...)razie kłopotów. Jeżeli chcecie zabrać ze sobą sałatkę do pracy, dressing zapakujcie osobno i polejcie nim danie tuż przed zjedzeniem. Wystarczy mały słoiczek z nakrętką - idealny gadżet do mieszania sosów i ich przechowywania. Sałatka z młodych listków z soczewicą, burakiem i pomarańczą Składniki / na 2 porcje na lunch lub kolację: 2 pomarańcze 1,5 łyżki czerwonego octu winnego 1 łyżeczka

Chilli Czosnek i Oliwa
Paola dania dla dzieci 166

rodzynkami. Pamiętasz jeszcze inne dania na słodko, które tak lubiłaś jako dziecko; kluski leniwe, pierogi z owocami czy słodkim serem, ryż ze śmietaną i truskawkami, makaron z twarogiem i sosem owocowym, naleśniki z owocami, zupy owocowe. Mama i babcia często dodawały do nich różne domowe soki, syropy, które robiły z dojrzałych, pełnych słońca, pachnących owoców i cukru. Twoje dzieci też(...)pełnych smaku syropów owocowych Paola. Nie zawierają sztucznych składników ani konserwantów. Jest w czym wybierać –można je kupić w wielu różnych smakach: wiśniowym, malinowym, truskawkowym, porzeczkowym, brzoskwiniowym, gruszkowym, pomarańczowym, cytrynowym. Są też syropy Paola o smaku rzadziej spotykanych owoców: czarnego bzu, pigwy, dzikiej róży, żurawiny, a także syropy z ziołami. Dzięki nim można odmienić dobrze znane dania. Syropy Paola znakomicie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kluski z dyni i batata 185

Radośnie pomarańczowe kluski z pieczonego batata i dyni z dodatkiem mąki z ciecierzycy. Smakują wyśmienicie z pomidorami i pieczonym bakłażanem. Trochę czosnku podkreśla delikatny smak klusek. Palce lizać!   Dynię, batata kroimy w kostkę, bakłażana wzdłuż na ćwiartki; pieczemy w piekarniku przez ok. 20 minut w 170 st. C. Kluski: 250 g batatów 250 g dyni 1 jajko (opcjonalnie) mąka(...)puree. Dodajemy jajko i tyle mąki, aby zagnieść dość zwarte ciasto. Zwilżonymi wodą dłońmi formujemy kulki i gotujemy w osolonym wrzątku. Gdy wypłyną na wierzch, gotujemy jeszcze kilka minut. Sos: 1,5 szklanki passaty lub pokrojonych drobno pomidorów 1 mały bakłażan 1 ząbek czosnku Ostudzonego batata obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Pomidory podgrzewamy w rondelku, dodajemy czosnek

Kucharzyca
Kalafior gotowany i zapiekany pod gęstym, serowym beszamelem 217

Twain nazwał go „kapustą z wyższym wykształceniem” – to co jemy, to tzw. róża. Kupujemy ładnego kalafiora – ładnego to znaczy białego/ecru (chociaż występują i kalafiory różowe, fioletowe, żółte i pomarańczowe, zielone stożkowate Romanesco), z jasnymi zielonymi liśćmi, zwartego, twardego – jednolitego w kolorze, bez plam i ciemnych przebarwień. Przy takim kalafiorze mamy pewność jego świeżości i tego, że nasze kuchenne starania(...)sposobem tylko przez 8- 10 minut, następnie dokładnie odcedzamy go na sicie. Powinien być odczuwalnie twardszy niż miękki. Dojdzie do pożądanego stanu miękkości w piekarniku, pod serem i gęstym sosem. Od razu ustawiamy piekarnik na 180⁰C. Smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą szklaną lub ceramiczną formę do zapiekania. Kładziemy na nią osączonego po gotowaniu kalafiora. Sos beszamelowy szykujemy

Karo in the Kitchen
Gulasz warzywny z bakłażana, batatów i ciecierzycy 266

wręcz idealna na nadchodzące ochłodzenie. Wegański gulasz z batatów, bakłażana i ciecierzycy lub jak ktoś woli warzywna potrawka to danie, która dla mnie jest typowo jesienne. Począwszy od ciepłych, pomarańczowo – czerwonych kolorów, przez pokrzepiającą i rozgrzewającą zawartość na cynamonowym aromacie skończywszy. Prosty przepis na warzywny gulasz Gulasz z tego przepisu to niezwykle proste danie, które w zasadzie polega tylko(...)innych posiłków – ciepłego śniadania czy pożywnej kolacji. Wegański gulasz ze słodkich ziemniaków, bakłażana i ciecierzycy Podstawą tego gulaszu są bogate w błonnik bakłażany, to dzięki nim uzyskamy gęsty sos, bataty dodadzą słodkości i cennych karotenoidów a ciecierzyca uzupełni danie w białko o stosunkowo dużej wartości odżywczej. Jeśli szukasz innych pomysłów na dania wegańskie z wykorzystaniem bakłażana to sprawdź też

Book of spells
tort z musem śliwkowo-cynamonowym 160

wody. Śliwki wymieszać z cukrem, podgrzewać mieszając, aż zaczną się rozpadać. Dodać cynamon, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia. Odrobinę śliwkowego sosu połączyć z żelatyną, rozprowadzić, połączyć z resztą sosu, wymieszać, wystudzić. Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny. Delikatnie mieszając połączyć z mascarpone. NA pierwszy blat ciasta wyłożyć połowę tężejącego musu śliwkowego. Następnie połowę kremu(...)odrobiną ekstraktu waniliowego). Warstwą takiego kremu posmarować wierzch i boki tortu, następnie odłożyć do stężenia w lodówce. Masę cukrową przygotowałam sama, wg tego , sprawdzonego przepisu. Dodałam do części pomarańczowy (róże) i zielony (łodyżki i listki) barwnik spożywczy. Gotowy tort podkolorowałam miejscami za pomocą pędzelka na złoto

6niebo
Tajska zupa z kurczakiem i słodkimi ziemniakami 361

miłośników słodkich dań, trzeba znaleźć coś, co jest w miarę ostre. Ta zupa jest bardzo wyrazista, sycąca i całkiem ostra. I ma piękny pomarańczowo - żółty kolor. Jeżeli nie macie pomysłu na bataty - ten jest bardzo smaczny. Polecam!Przepis ze strony BBC Good Foodskładniki1 łyżeczka oliwy lub oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku, posiekane(...)kokosowej (dałam mleczko)500g słodkich ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę2 piersi z kurczaka bez skóry, pokrojone w paski sok z 1 limonki1 łyżeczka cukru ½ łyżeczki sosu rybnego przygotowanieRozgrzać olej w dużym rondlu. Dodać czosnek, chili, imbir, trawę cytrynową, łodyżki kolendry pastę curry i podsmażać  przez 2 - 3 minuty, aż aromaty się uwolnią. Dodać bulion

Stare Gary
Małże w białym winie z tymiankiem 109

małży (żywych) 1 łyżeczka tymianku sól pieprz pomarańczowy (niekonieczny) oliwa 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 szkl białego wina garść usiekanej natki pietruszki Małże umyć , wyszorować szczoteczką i przebrać. Powinny być zamknięte, te które są lekko uchylone należy postukać i obserwować czy się zamykają, jeśli nie , należy je wyrzucić. Nie można długo przechowywać żywych małży. W garnku na oliwie podsmażyć(...)pietruszki, od czasu do czasu delikatnie zamieszać i dusić pod przykryciem nie dłużej niż 5-6 min. Małże w tym czasie powinny się otworzyć . Podajemy je z cytryną i sosem w którym się gotowały

Gotowanie jest łatwe
Grillowany łosoś w pomarańczowej marynacie pod kruszonką i sałatką z botwinki 175

Łosoś w pomarańczowej marynacie z dodatkiem miodu zyskał ciekawą nutę smakową. Bardzo krótko grillowany pozostał wilgotny. Kruszonka nadaje chrupkiego i czosnkowego akcentu. Sałatka z liści botwinki i pomarańczy uzupełnia całość o wiosenny i świeży akcent. Na 4 osoby  około 700-800 g łososia norweskiego  marynata: 2 pomarańcze 2 łyżeczki musztardy 3 łyżki miodu 4 ząbki czosnku sól, pieprz(...)cytryny 1 łyżka masła 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki sól sałatka z botwinki: pęczek liści botwinki 2 pomarańcze ok. 1/3 główki sałaty 1 nieduża rzodkiewka typu sopel lodu sos to sałatki:  1 łyżka musztardy,  1 łyżka miodu,  sok z 1/2 cytryny 4-5 łyżek oliwy 1. Przygotowujemy marynatę: Pomarańcze należy sparzyć wrzątkiem a następnie zetrzeć skórkę

Jadło i czytadło
Chutney ze śliwek i czerwonej cebuli 174

chrzan .... niektóre sama przygotowuję, inne kupuję. Jednego mi brakuje, to chutney. Nic więc dziwnego, że wraz z wysypem sliwek naszła mnie ochota na domowe chutney. Podstawowymi składnikami tego indyjskiego sosu, nadającymi mu swoisty smak są: goździki, cukier i ocet. Do tej bazy dodaje się sezonowe warzywa lub owoce. To właśnie te ostatnie decudują o jego  słodko-kwaśnym smaku, dzięki(...)śliwek300 g czerwonej cebuli Tropea150 g rodzynek90-100 ml czerwonego wytrawnego wina40 ml octu balsamicznego100 g miodu50 g cukru brązowego1/2  łyżeczki cynamonu w proszku 1/4 łyżeczki suszonej skórki pomarańczowej ( w proszku)3 całe goździki1 ziarenko anyżu gwiazdkowego Śliwki myjemy, suszymy, pestkujemy i kroimy na  4 mniejsze części. Cebulę drobno szatkujemy, rodzynki moczymy w letnej wodzie. Następine wszystkie składniki

Mia Cucina Sofieta

Proponowane wyszukiwania