taniczność, co umożliwia dłuższe przechowywanie wina bez szkody dla jego ewolucji – nawet 15-20 lat. Idealna pozycja do naszej piwniczki na specjalne okazje. Kolor: przezroczysty rubinowy kolor z pomarańczowymi odcieniami, gdy wino się starzeje Nos: róża, fiołki i ściółka leśna, aromaty kawy, tytoniu i wanilii Usta: dobrze ułożone, eleganckie, pełne wino z odrobiną czerwonych owoców, dojrzałej wiśni i marmolady(...)cielęciny – pokrojonej na małe kawałki (takie na 1 gryz) butelka wina Barolo Przygotowanie: W dużym garnku podsmaż cebulę i czosnek na oliwie, razem z rozmarynem i selerem naciowym. Dodaj sos pomidorowy i cielęcinę oraz sól, pieprz i mielone goździki. Zalej winem i gotuj na małym ogniu przez około 2 godziny. Artykuł Barolo i przepis na bocconcini z winem pochodzi
Ugotowane pozamiataneznacznie wspanialsze dania niż bogacze w Ameryce. Dlatego często stawiam sobie pytanie - gdy wodę, w której gotowałam ziemniaki, dodaję do ciasta, by chleb był bardziej sycący, gdy ziemniaki polewam sosem kapiącym z pieczeni lub kiedy duszę czerstwy chleb z oliwą i dzikimi ziołami, by zrobić aromatyczną zupę - co to właściwie znaczy być ubogim? Myślę, że powoli zaczynam się uczyć(...)słoiki - w każdym białka z 6 jajek. Wiecie ile bez i makaroników można z nich upiec?! Do tego worek cudownej mąki prosto z młyna. Słoik drobniutko krojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej do mazurków. Nie mogę też zapomnieć o regularnych dostawach ulubionej nalewki porzeczkowej i czekoladek z likierem, do których słabość mam wyjątkową. To wszystko "kosztowności" wręczane bez okazji. Po prostu
KUCHARNIAkokosa, mleczko kokosowe, miąższ z kokosa, wodę kokosową, skorupki z kokosa, mascarpone i nieustające kląskanie prowadzącej, która w pewnym momencie radośnie oświadczyła, że jest taką cudowna dynią bo ma pomarańczową bluzeczkę. Serio?? Prowadzącej podano lody, ta spróbowała i wydała z siebie „ŁAŁ”, a język polski jest taki bogaty w słownictwo. Rozumiem, że miało być cool i światowo? Pytam bo się(...)ćwiczta sobie sami. Ćwiczenia były przerywane okrzykami „do it!!”, „yes!” „great!”. Normalnie panie zachód!! Następnie pan kucharz wspiął się na wyżyny i przygotował jabłka i śliwki oprószone cynamonem z sosem z gorzkiej czekolady. I znowu prowadząca jęczała „ŁAŁ”. Przestałam oglądać. I przyszła kolej na panią Paruzel i jej zupy. Tych, którzy oglądali pierwszą serię pragnę uspokoić, szklane deski zniknęły
ladykitchenDynia, dynia i jeszcze raz dynia. Ostatnimi czasy jemy ją niesamowicie często. Dodaję ją do gulaszy, sałatek oraz sosów. Tym razem jednak przyszedł czas na coś zupełnie innego. Pewnego dnia będąc na działce dostałam d naszych sąsiadów piękną, żółciutką i pachnącą dynię melonową. A konkretnie to nawet dwie. Po przyjściu do domu zaczęłam się zastanawiać co można z nią zrobić(...)dużego garnka o grubym dnie, podlewamy 4-5 łyżkami wody. Gotujemy około 20minut aż zmięknie. Miękką dynię miksujemy blenderem. Do dyni dolewamy sok z pomarańczy i cytryny, skórkę pomarańczową oraz żelfix. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Gdy składniki się połączą dodajemy cukier i gotujemy jeszcze 3 minuty. Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy około 10 minut. Przechowujemy
Życie ze smakiemzapach :D) Dodatkowo w paczce znalazłam kilka wspaniałych, małych prezencików: błyszczyki do ust miodowy i waniliowy w kształcie pszczółki i baryłki miodu :) próbkę kremu do twarzy, oraz herbatę pomarańczową. Paczka przyszła bardzo szybko, a wszystkie produkty były bardzo starannie zapakowane i zabezpieczone przed uszkodzeniem. Moje największe zainteresowanie od razu wzbudziły cukier z agawy i mleko kokosowe w proszku(...)cudowne! :D Mieszając 2 łyżki mleka w proszku i wody otrzymamy szklankę mleka kokosowego. Ja jednak wolę dodawać go do różnych dań - do kawy kokosowej, pomidorowego gulaszu (świetnie zagęszcza sos i nadaje mu lekko słodki, kokosowy smak), czy fit słodyczy. Zachęcam do odwiedzenia sklepu, znajdziecie tam mnóstwo fantastycznych produktów
DefinicjaSmakupastelowe kolory oraz kolory ziemi - beże, brązy i szarości. Przy doborze kolorowego talerza do dania warto kierować się kołem barw. Ponieważ większość potraw ma w sobie dużo ciepłych tonów (pomarańczowych, czerwonych i żółtych), w fotografii kulinarnej rewelacyjnie sprawdzają się naczynia błękitne, granatowe, turkusowe, w kolorze butelkowej zieleni oraz indygo . Takie chłodne kolory zastawy nie odciągną uwagi od fotografowanej potrawy. Inne(...)lubię misek głębokich, bo wtedy całe jedzenie jest w nich "schowane" i nie widać go na zdjęciu. Wybieram miski płytkie i szerokie, raczej o niedużej średnicy: 10 cm do sosów, 15 cm do zupy krem i past kanapkowych, 20-24 cm do zup i sałatek. Mam też całą kolekcję bardzo małych miseczek ok. 5 cm na sól, pieprz i inne
Chilli Czosnek i Oliwamorele w amaretto. To tylko kilka przykładów i zdjęcia poniżej :-) Kolejny rozdział to suszone warzywa: mamy tutaj pomidory, rzodkiewki, czipsy z batatów o smaku barbecue, czosnkowe czipsy z cukinii, pomarańczowo - miodowe czpisy z buraków - mniam :-) Następny rozdział to ruloniki: ruloniki borówkowe z kremem cytrynowym, jabłkowo- marchewkowe, z masłem orzechowym i dżemem, jabłkowe z solonym karmelem i kilka innych propozycji(...)naleśniki. Rozdział dziesiąty to przystawki: mini klopsiki warzywne, tortille, pizza Rozdział jedenasty to desery: słodkie przepisy na zdrowe i pyszne ciasteczka, czy batoniki :-) Rozdział dwunasty to dania główne: sos do makaronu czy warzywne curry. Rozdział trzynasty to smakołyki dla naszych pupili: smakołyki z batatów, udka kurczaka, skórki z łososia. Każdy znajdzie dla siebie coś pysznego, nawet zwierzaki :-)))) Za książkę
kruche babeczkiłyżeczka suszonego estragonu 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 3/4 szklanki płatków migdałów 1 bardzo małe jajko Przygotowanie dania rozpoczynamy od nadzienia. Do rondelka wkładamy żurawinę, suszone morele, sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową, masło, estragon i cynamon. Całość miesamy i gotujemy. Po zagotowaniu zestawiamy garnek z ognia. W tym czasie płatki migdałów mielimy na proszek np. przy pomocy blendera. Po około 10 minutach(...)stopni na około 45 minut. Po tym czasie wyjmujemy roladę z piekarnika i obkładamy folią aluminiową zostawiając na kwadrans. Mięso podajemy np. z ryżem na ciepło polane sosem
Kolizje Smakówcoraz to bardziej pomysłowych urządzeń i specjalnie dobranych gatunków sera.Podstawą do raclette jest ser raclette.Ser Raclette, to pełnotłusty ser półtwardy, produkowany ze świeżego lub pasteryzowanego mleka. Ma jasną, pomarańczowo-brązową skórkę i wnętrze koloru kości słoniowej. Najlepszy smak osiąga po trzech miesiącach dojrzewania. Oryginalny produkowany jest w Szwajcarii ,ale również bardzo popularny we Francji.Bardzo dobrze sprawdzają się też inne(...)płytą grzewczą i dużo miseczek z warzywami świeżymi, marynowanymi cebulkami, ogóreczkami ,oliwkami, śliwkami, owocami, wspaniała jest gruszka z orzechami, a może banan, oczywiście przyda się bagietka ,przyprawy i jakieś sosy,a mogą być też konfitury z żurawiny itd.,a może ktoś wykombinuje malutki omlecik, tutaj wyobraźnia nie ma granic…Te wszystkie "wymyślne" urządzenia pozwalają na wspaniałe wspólne spędzanie czasu przy
Kulinarny karnet Christopheraupieczone buraki zetrzeć na tarce, odcisnąć jeśli zawierają dużo soku i przełożyć do pojemnika blendera. Zmiksować na gładką masę z jajkiem. Wyłożyć po łyżce masy do foremek. Przygotować warstwę pomarańczową. Soczewicę ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Ostudzić i przełożyć do pojemnika blendera. Dodać gotowaną marchewkę i 1/2 łyżeczki kurkumy. Zmiksować z kolejnym jajkiem. Wyłożyć kolejną warstwę do silikonowych foremek(...)odwrócić na drugą stronę), no i nie trzeba smarować ich tłuszczem (masa nie przywiera). Warzywne babeczki najlepiej podawać na zimno. Świetne są zarówno same, jak również będą pasować do sosu koperkowego i plastra wędzonego łososia. 1 sztuka zawiera ok. 115 kcal , węglowodany: 13g, białko: 7g, tłuszcz: 3g Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 1,3WW i 0,6WBT SMACZNEGO
Dietologlubi przecież próbować czegoś wyjątkowego. Dlaczego więc nie spróbować truskawek z grilla i zachwycić nimi rodzinę i przyjaciół. Grillowanie truskawek jest łatwe i szybkie. Proponujemy podawać je z lodami, sosem czekoladowym i bitą śmietaną. W ten łatwy i prosty sposób przygotujemy pyszny deser. Truskawki można grillować bezpośrednio na ruszcie, mogą być również grillowane na szaszłykach. Mogą być podawane jako jeden(...)blaszce . Grilla rozgrzewamy do wysokiej temperatury. Truskawki myjemy i obieramy. Owoce przecinamy wzdłużnie na połowę. W misce należy wymieszać 4 łyżki cukru pudru, ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego, 4 łyżki likieru pomarańczowego (lub 2 łyżki wody i 1 łyżkę soku z cytryny). Owoce mieszamy w przygotowanej mieszance. Truskawki grillujemy do momentu aż będą lekko miękkie. Tak grillowane truskawki podawać z lodami, budyniem
naRuszcieważne - żadnych sosów, na stolikach stoją doniczki świeżego rozmarynu, butelki z oliwą. Klasycznie, po włosku. Gdy idę do jakiegoś lokalu i widzę pizzę z podanym sosem... Nie wiem, czosnkowym, czy jakimś innym.. Ugh. Przecież to nie tak! Nie po to zamawiam pizzę, by nie czuć jej smaku! No, chyba, że jest tak beznadziejna, że tylko to ją ratuje(...)kojarzy z drożdżowym, płaskim włoskim chlebem, ale co ja tam wiem. Ważne, że znów mogłam rozpływać się nad genialnym ciastem. Jeszcze oryginalne, włoskie napoje - sok przecierowy i pomarańczowy tonik. Tym oto akcentem kolacja dobiegła końca. Myśleliśmy o prawdziwej, włoskiej kawie, ale niestety oboje nie pijamy jej o tak późnej porze. Następnym razem przybędę prędzej i pokuszę się
W kuchni Karmel-itkiroladkę. Po sklejeniu formujemy matą wybrany kształt roladki (np. okrągły lub kwadratowy w przekroju). Roladki kroimy ostrym nożem na kawałki ok. 1,5 cm wysokości. Sushi podać z sosem powstałym przez wymieszanie podanych składników. "Był sobie pies" W. Bruce'a Camerona to książka, którą można była niedawno zobaczyć w filmowej wersji. Jest jedyna w swoim rodzaju, bo jakby "wyszczekana(...)nawet przyjaźnią. Książka pokazuje różne ciepłe uczucia: empatię, przywiązanie, troskę, odpowiedzialność, odwagę. Jest naprawdę wyjątkowa. Na tyle, że obawiam się obejrzeć film, by nie zepsuć sobie wrażenia z lektury. pomarańczowy jak w filmie
Weekendy w domu i ogrodzietsze. Liście w kształcie serca są grube, ciemnozielone, a kwiaty białe zebrane w długą kiść wydają jagody z początku zielone, w miarę dojrzewania stają się żółte, potem pomarańczowe i czerwone. Część jagód jest zbierana niedojrzałą i suszona na słońcu. Ziarenka staja się czarne i pomarszczone. Reszta dojrzewa i gdy osiąga kolor czerwony, jest zbierana, moczona(...)cayenne Pieprz czarny Pieprz zielony Zupy zupy czyste i jasne zupy podprawiane zupa rybna, mięsna, zupy kremowe i chińskie bulion (całe ziarnka), ciemna zupy pomidorowa i kremowa zupa drobiowa Sosy jasne sosy jasne sosy i sosy do sałatek ciemne sosy sosy ziołowe Sałatki wszystkie słone sałatki sałatka z ryżu, makaronu, drobiu, krewetek zielona sałata sałatki z pomidor
Pomysłowa kuchniateż napotkałam problem. Otóż wymyśliłam sobie, że lepiej będzie smakowało z kremem niż lukrem. Tyle, że z przepisu na krem, który znalazłam, wyszedł mi, swoją drogą bardzo smaczny, sos. Po dwóch dobach w lodówce nadal płynny. Jedliśmy ciacho z jego dodatkiem, smakowało wyśmienicie, ale przepisu nie podam, no bo jednak nie tego oczekiwałam. Mimo wszystko proponuję do ciasta jakiś dodatek(...)przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 180 st. C. 40-50 minut.Ostudzić.Smacznego!A jutro pokażę Wam przepis na bułeczki w kolorze tak radośnie i intensywnie pomarańczowym, że zakochacie się w nich od pierwszego wejrzenia. Gwarantuję
Pożeraczka, czyli raz adobrze