sos pomarańczowy - 1203 przepisów (strona:68/81)

Zupa marchewkowa. Niepozorna, a z charakterem 185

Czym różni się karotka od innych marchewek? Łatwo poznać tą odmianę – kiedy inne marchewki mają ostre, podobne do pietruszkowych, końce – karotka ma okrągły, tępo zakończony korzeń. Jest mocno pomarańczowa, krucha, słodka, charakterystyczna i bardzo soczysta – idealna na soki. Ale nie tylko, bo nadaje się do każdej obróbki – jako surówka, marchew duszona, pieczona, składnik marchwiowego ciasta, czy jak w tej zupie(...)mleko lub śmietanka kokosowa, a razem z nimi dodatek curry, garam masala, kolendry i kuminu – zupa nabierze indyjskiego charakteru. Można ją też mocno przyprawić chili, świeżym lub suszonym, odrobiną sosu sojowego i Srirachy. Na talerzu posypać uprażonym na suchej patelni jasnym sezamem, pokruszonymi wodorostami nori i świeżą kolendrą. Spróbujcie, z czym Wam najbardziej pasuje i podzielcie się proszę wrażeniami znad

Karo in the Kitchen
PORADNIK BOŻEGO NARODZENIA 228

KANDYZOWANA SKÓRKA POMARAŃCZOWA Pomarańcza wywodzi się z Chin. Dawniej była synonimem luksusu i bogactwa. Uważano ją za prawdziwy smakołyk. Obdarowywano nią na gwiazdkę pod choinkę. 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej to 309 kcal. Właściwości : Biała wewnętrzna część skórki zwana albedo, zawiera mnóstwo błonnika, który poprawia prace jelit. W skórce pomarańczy jet dużo flawonoidów obniżających  poziom cholesterolu i pozytywnie wpływających(...)pajączków", bo zawarte w nich witaminy C i K uszczelniają naczynia krwionośne. Zastosowanie: Są głównym składnikiem wigilijnego kompotu z suszu, ale dodaje sieje do wielu innych potraw: bigosu, sosów, ciast. Świetnie komponują się z mięsem np. pieczonym schabem. Suszone śliwki wspaniale komponują się z jogurtem, czy z babeczkami. RODZYNKI To ususzone na słońcu specjalne bezpestkowe gatunki winogron. Jest ich wiele

Ciastka - domowe słodkości
Rogaliki z rabarbarem - idealne na wycieczkę 190

dzieci, można udawać, że to wszystko dla nich... Później wróciliśmy do domu, a z nami cała rodzina C. Był pyszny obiad (polędwiczki w trzech marynatach, pieczone ziemniaczki i domowy sos berneński), a na deser cała gama domowych lodów. Nikt nie wyszedł głodny, a i tak obiady mamy na kolejne trzy dni, a zanim zjemy te wszystkie lody, zrobi się lato(...)elastyczne ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować nadzienie. Odciąć końcówki rabarbaru, pokroić łodygi na kawałki (nie obierać).  W garnku podgrzewać cukier z sokiem pomarańczowym, aż cukier zacznie się karmelizować. Dodać rabarbar, dusić pod przykryciem przez kilka minut. Rabarbar powinien zmięknąć, ale nie może się rozpadać. Ostudzić, odcedzić. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Uformować dwie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Niedziela: Pieczone udka z kurczaka w zalewie pomarańczowej 136

garści jarmużu (4 duże gałązki) Ząbek czosnku 1 łyżka oregano 1 łyżeczka papryki w proszku Sól Pieprz Łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżka oleju Zalewa: 2 pomarańcze 3 łyżki sosu sojowego lub 2 łyżeczki soli 1 łyżka miodu 3 łyżki soku z cytryny Surówka z czerwonej kapusty: 1/2 główki czerwonej kapusty 1 pomarańcza 1 jabłko, najlepiej słodkie, deserowe 1/2 cytryny(...)odpoczęły. Krok 7 Rozłóż na talerzu frytki i jarmuż. Na jarmużu ułóż pieczone udka z kurczaka. Dodaj surówkę z kapusty. Smacznego! Artykuł Niedziela: Pieczone udka z kurczaka w zalewie pomarańczowej pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
LEKSYKON BAKALII 183

KANDYZOWANA SKÓRKA POMARAŃCZOWA Pomarańcza wywodzi się z Chin. Dawniej była synonimem luksusu i bogactwa. Uważano ją za prawdziwy smakołyk. Obdarowywano nią na gwiazdkę pod choinkę. 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej to 309 kcal. Właściwości : Biała wewnętrzna część skórki zwana albedo, zawiera mnóstwo błonnika, który poprawia prace jelit. W skórce pomarańczy jet dużo flawonoidów obniżających  poziom cholesterolu i pozytywnie wpływających(...)pajączków", bo zawarte w nich witaminy C i K uszczelniają naczynia krwionośne. Zastosowanie: Są głównym składnikiem wigilijnego kompotu z suszu, ale dodaje sieje do wielu innych potraw: bigosu, sosów, ciast. Świetnie komponują się z mięsem np. pieczonym schabem. Suszone śliwki wspaniale komponują się z jogurtem, czy z babeczkami. Źródło: internet RODZYNKI To ususzone na słońcu specjalne bezpestkowe gatunki winogron. Jest

Ciastka - domowe słodkości
Ślimaki z ciasta filo z dynią i szpinakiem 239

szczawiem i botwiną), fetą, porem czy cukinią. Dlatego dzisiejszy przepis potraktujcie jako moja autorską wariację na temat :)Moje ślimaczki na pewno urzekną Was ślicznym kształtem, chrupiącym ciastem i pysznym, pomarańczowo-zielonym nadzieniem. Mam rację? ;)W zrobieniu są łatwiejsze niż myślicie. Jeżeli po raz pierwszy macie styczność z ciastem filo, zajrzyjcie do przepisu na te pyszne cygara z fetą(...)posyp sezamem. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 30 min, aż staną się rumiane, a ciasto chrupiące. Upieczone ślimaki chwilę przestudź i podawaj. Dobrze komponują się z sosem pomidorowym lub dipem z pieczonych pomidorów. Przepis dodaję do Festiwalu Dyni zorganizowanym na blogu Bei: *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google

Chilli Czosnek i Oliwa
CHIŃSZCZYZNA - bilet do orientalnych smaków. 176

Dorzucamy kiełki, pędy, kukurydzę, a na koniec ananasa.4. Przyprawy na wywarze.Do wywaru z grzybków dodajemy przyprawy - na bogato. Pieprz czarny, papryki (słodka i ostra), odrobina vegety - najlepiej domowej i sos sojowy, jeszcze odrobina (bezglutenowcy zapominają o ostatniej pozycji). Moment gotujemy. 5. Pomidory.Parzymy, kroimy w kostkę, dusimy na niewielkiej ilości masła. Powstaje nam przecier.6. Zamieszaj, zmieszaj, połącz :)Wszystko razem mieszamy(...)Jako miłośniczki herbaty, głównie zielonej, odnalazłyśmy swój raj na ziemi (do którego Was też zapraszamy). W kubku parzy się: "OGRÓD FARAONA"(zielona herbata Sencha, kawałki karmelu, skórka pomarańczowa, daktyle, kwiaty piwonii).Smak... marzenie. Orientalne marzenie, które chyba jeszcze bardziej zabiera nas do krainy kwitnącej wiśni. Ten aromat unosi się po całym domu. Dociera w najciemniejsze zakątki i otula nasze

Wypisz Wymaluj
Węgierskie leczo z kabaczkiem – papryka w roli głównej 233

obsmażane na smalcu, wędzonej słoninie lub oleju słonecznikowym (podróż przez Węgry to była jazda przez pola pełne słoneczników). Pomidory dodawane są na koniec smażenia i mają stworzyć zagęszczający całość sos. Węgrzy bardzo chętnie dla zaostrzenia smaku używają swoich własnych ostrych odmian papryki (tak, zgadnijcie co przywiozłam jako souveniry znad Balatonu ) Co ciekawe, leczo jest uważane za tradycyjne jedzenie również(...)gorące leczo do naszykowanych słoików, zakręćcie wygotowanymi zakrętkami i pasteryzujcie w gotującej się wodzie w zależności od wielkości słoików 6-10 minut. SKŁADNIKI 700g czerwonej papryki 700g papryki białej, pomarańczowej, zielonej lub żółtej, albo mix 300g cebuli (3 średnie sztuki) 700g kabaczka 500g pomidorów (u mnie długie pomidory lima) 1 puszka (400g) pomidorów wraz z sokiem 200g dobrej, wędzonej kiełbasy

Karo in the Kitchen
83.Jesienne smaczki: czyli zupa krem z dynii, pomidorów malinowych i żółtej papryki! 244

Cześć i czołem! Kiedy o tej porze roku przemyka się przy straganach, czy warzywnych stoiskach w marketach nie da się przejść obojętnie obok przepięknie pomarańczowych, dorodnych dyń. My również dobrze znamy to jesienne, fajne uczucie zdrowego szału zakupowego, które można porównać do tego latem, gdy stoiska uginają się wręcz od sezonowych dobroci.. Mamy nadzieję, że Wy dynię kochanie równie(...)nich pokrojone pomidory i paprykę a także miąższ z dynii, ziele angielskie i liść laurowy. Dusimy całość na wolnym ogniu aż do osiąnięcia półmiękkiej papryki i konsystencji bardzo gęstego sosu z minimalną ilością wody. Gdy taki otrzymamy wyciągamy ziela angielskie i liść laurowy. Podduszone warzywa dodajemy do wywaru z półmiękkimi cząstkami dynii. Zupę gotujemy jeszcze ok.10 minut na wolnym ogniu

Symfonia Smaków
Restauant Week w My Corner: nie taki ten dzik zły 161

restauracyjnym wnętrzu. Jesień w szklance zamknięta Ale zajmijmy się festiwalowym menu. Na pierwszy ogień poszło Jesienne Trio — zupa krem w trzech odsłonach. Oryginalne podanie zachęcało do skosztowania. Radosna pomarańczowa barwa kremu z dyni spowodowała, że bez zastanowienia poszedł on na pierwszy ogień. Lekko pikantny, o wyrazistym smaku wraz z chipsem z kiełbasy kresowej (tylko czemu tak małym?) tworzył kompozycję doskonałą(...)był bardzo poprawnie przyrządzony. Delikatny, soczysty, przyjemnie się kroił i smakował nawet rzeczonemu przeciwnikowi dziczyzny, czyli mnie. Jego charakterystyczny leśny smak, delikatnie i w nienarzucający sposób przebijał się spod sosu na lipowym miodzie z lokalnej pasieki Migoccy, którym był okraszony. Mimo wszystko dla mnie najsmaczniejsza była cała oprawa dania, a dzik tworzył tylko konieczny, acz niezły dodatek. Ale cóż, żaden

Food Square
Krucha tarta z żurawiną i ganache z białej czekolady 213

się w cierpkości owoców i ultra gładkim, kremowym czekoladowym nadzieniu. Ganache to podstawowa forma czekolady w cukiernictwie. W zależności od proporcji składników i sposobu przygotowania może być nadzieniem, polewą, sosem lub kremem. Sprawdźcie jakie to proste! Sypkie składniki kruchego ciasta – mąkę, cukier i sól mieszamy. Dodajemy pokrojone masło, siekamy razem. Wbijamy trzy żółtka (białka będę idealne na BEZĘ ) i zagniatamy(...)śmietany 30 lub 36% tłuszczu (nie musi być gęsta) 50g miękkiego masła szczypta soli opcjonalnie – aromat waniliowy, rumowy lub migdałowy zamrożone owoce żurawiny (polskiej drobnej lub wielkoowocowej) kandyzowana skórka pomarańczowa lub cytrynowa

Karo in the Kitchen
Zupa marchewkowa, czyli marchewka na zdrowie. 215

uwierzyć, ale na początku marchewka była biała. Być może była to pietruszka. Tyle że, na drodze różnych skrzyżowań pojawiła się słodka i smakowita (a do tego taka pomarańczowa) marchewka. Czyli to, co tygryski lubią najbardziej. Niemniej  z marchewką na pewno warto się zaprzyjaznić. Dlaczego? Tu wypada przytoczyć długa listę jej zalet. MARCHEWKA NA ZDROWIE. Marchewka zawiera liczne witaminy(...)pomidorami. Jako że karoten i likofen to dwie substancje przeciwdziałające toksynom. Dodatkowo marchewka łagodzi kwasowatość pomidora i czyni go lżej strawnym. Morał: kiedy tylko możesz, dorzuć marchewkę do sosu pomidorowego. Kilka słów o przygotowaniu marchewki. Marchewkę najlepiej byłoby wyszorować szczotką lub delikatnie zdrapać  jej zewnętrzną powłoczkę. Natomiast lepiej jej nie obierać, gdyż witaminy są znajduja sie tuż  przy

MODA NA BIO
Podsumowanie miesiąca - maj 188

się w tej potrawie! <3  Tak mnie zainspirowało, że postanowiłam popichcić nieco w azjatyckim stylu i zaopatrzyłam się w niezbędne produkty np. w sprzedaży promocyjnej w Lidlu - sosy, makarony, pędy fasoli mung i inne smakołyki udało kupić mi się nawet po 2 zł za sztukę :)   Założyłam profil na Instagramie, gdzie możecie znaleźć zdjęcia potraw, które przygotowuję(...)mniej słodyczy, za to więcej owoców i warzyw, posiłki są bogate w cenne witaminy i pozbawione zbędnych kalorii. Jest lekko, smacznie, kolorowo i zdrowo. Piję dużo wody, szklankę soku pomarańczowego dziennie, unikam słodkich napojów gazowanych i alkoholu. Nie widzę sensu w głodzeniu się dla idealnej sylwetki - to po prostu nie działa. Za to działa zmiana nawyków żywieniowych i zbilansowana dieta

Cooking Monster

Proponowane wyszukiwania