Jest mi ogromnie miło, że tak licznie wzięliście udział w konkursie na Dziecięcy cudowny deser. Jestem pod wielkim wrażeniem Waszych umiejętności i kreatywności. Jurorzy mieli nie
Malinowe PocałunkiSkladniki na 4 osoby: Kaczka (ok. 1-2,5 kg) 4 pomarańcze 5 ząbków czosnku Odrobinę rozmaryny 2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżeczki mąki kukurydzianej Sól
Kuchnia Łukaszazasmakowała i prosili o powtórkę! Pozostaje udać się do ogródka po warzywa, do sklepu po dorsza i powtórzyć to danie :) Składniki na 4 porcje: 2 papryki czerwone 1 papryka pomarańczowa 2 bulwy kopru włoskiego 600 g mrożonych kostek z dorsza 250 ml śmietany 30 lub 36 % 100 ml piwa (rodzaju witbier) 250 g ryżu brązowego masło klarowane do smażenia pieprz(...)pieprzem kolorowym, najlepiej świeżo mielonym. Dorsza zdjąć z patelni, na patelnie wlać resztę wywaru z duszonych warzyw, 100 ml piwa i kremówkę, wymieszać przyprawić solą i pieprzem i odparować sos aż się zagęści. Ryż brązowy posolić i ugotować w 0,5 l wody. Ryż nałożyć na talerze, polać sosem, na wierzch wyłożyć duszone warzywa i usmażone kawałeczki ryby. Można polać
Ze smakiem i z pasjąkażdy dostał je jako załącznik do zaproszenia, powiedzmy, że na zachętę ;) Samo menu nie jest specjalnie skomplikowane ale różnorodne. Dwa napoje idealne na upały – mrożona herbata i mocno owocowa, pomarańczowo-cytrynowa sangria na białym winie Pinot Grigio . Herbata podana w dzbanie, sangria z workiem lodu – w szklanym słoju z kranikiem. Słój poza sezonem letnim służy nam jako dyspenser do wody(...)łatwo wziąć w rękę i naszykować sobie dokładnie taką porcję, na jaką ma się akurat ochotę. Coleslaw z młodej kapusty jest obowiązkowy do ‘ciągniętej wieprzowiny’. Tak samo jak śliwkowy sos BBQ , którego świeżo zrobiony słoik stanął na stole. Mini caprese to ciekawa wersja podania tradycyjnej włoskiej sałatki w formie zmniejszonej – mini kulek mozarelli i pomidorków czereśniowych. Chrupiąca sałatka z selera
Karo in the KitchenZ wodą aromatyzowaną spotkałam się po raz pierwszy sporo lat temu w Wilnie. Piliśmy wtedy wodę ogórkową. Bardzo nam smakowała. Wodę aromatyzowaną wprowadziłam do domu. Robiłam
Smaki Ewystopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Pamiętajcie, aby odpiąć rączkę z patelni Pieczemy około 25 minut. Pizze z łatwością wyciągniecie z patelni (nie przykleja się w ogóle). Smacznego Sos z piersi z kurczaka do makaronu Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 cebula około 100 g masła klarowanego około 1 łyżki przyprawy do gyrosa 1 czubata łyżeczka słodkiej czerwonej(...)mniejszym ogniu jeszcze około 15 minut. Próbujemy i opcjonalnie doprawiamy. Cynamonowa chałka z nutą pomarańczy Składniki: 1 mała chałka 1 jajko około 2 łyżki mleka duża szczypta cynamonu aromat pomarańczowy 2/3 łyżki masła cukier puder do podania Przygotowanie: W misce mieszamy jajko, mleko, cynamon i aromat. Chałkę kroimy na grubsze kromki. Maczamy w naszej mieszance i smażmy z obu stron
Słodkie okruszkiKrólik, a w zasadzie króliczka, no może czasem króliczyca, albo zajęczyca...taka nowomowa ;-) No szukam określenia na Żonę Mą. Wstęp jakiś trzeba napisać, a że ona
BaRepaswarstwę owocową z budyniem: 4 pigwy (nie pigwowce japońskie) 2 średnie jabłka pół szklanki orzechów włoskich 3 łyżki rodzynek łyżka masła łyżeczka ekstraktu waniliowego łyżka ekstraktu cytrynowego lub pomarańczowego pół szklanki cukru pół łyżeczki cynamonu budyń waniliowy lub śmietankowy w proszku z cukrem 500ml mleka Wykonanie ciasta: Mąkę przesiewamy i dodajemy proszek do pieczenia ze szczyptą soli. Dodajemy cukier wraz(...)cukrem i gotujemy ok. 15 minut. Potem dorzucamy jabłka, rodzynki, ekstrakty i cynamon. Gotujemy kolejne 5 minut. Dodajemy łyżkę masła i gotujemy, aż owoce zmiękną, a z cukru powstanie sos (może to potrwać ok. 10-20 minut). Lekko studzimy i dodajemy orzechy. Budyń gotujemy wg przepisu z opakowania (można dać mniej cukru). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy
Mania Wypiekaniamusztardy z wędzoną papryką. Musztarda ta to unikalna kombinacja słodyczy i ostrości, doskonale wpływa na smak i kruchość pieczonego mięsa. Marynowałam już boczek pieczony musztardą. Szynka pieczona np.z sokiem pomarańczowym również często gości na naszym stole. Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie jest idealna na świąteczny stół. Szynka pieczona doskonale smakuje na zimno jak i na ciepło(...)szynkę na drugą stronę za pomocą szpikulca i pieczemy kolejne pół godziny. Jeśli jest potrzeba wydłużamy czas pieczenia. Po wystygnięciu kroimy w grube plastry. Podczas pieczenia wytworzył się pyszny sos, który może być dodatkiem wraz z ziemniaki, gdy szynkę pokroimy w cienkie plastry, możemy ją podać jako dodatek np. kanapki. The post Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie appeared first
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędodatek do kanapek, mięs, do pizzy, z tej ilości wychodzi 9 x 0,5 litrowych słoików. Przepis dodaję do akcji Warzywa psiankowate 2013: 2,5 kg papryki (czerwona, żółta, pomarańczowa) 2 ostre papryczki 1,5 kg bakłażanów 3 kg mięsistych pomidorów Lima 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 30 g czerwonej czubrycy 1,5 łyżki soli 1 łyżka cukru(...)papryki. Bakłażany obieramy ze skórki, wyciekający sok wylewamy. Paprykę i bakłażany za radą Beaty posiekałam, uzyskały fajną konsystencję i smak, ale można je również zmiksować, gdy chcemy uzyskać gładki sos. Cebule drobno siekamy i szklimy na oleju, dodajemy roztarte ząbki czosnku i czerwoną czubrycę. Do pomidorów dodajemy paprykę razem z sokiem, bakłażany i cebulę z czosnkiem i czubrycą. Całość gotujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębogatym smaku. Polecam każdemu, kto omyłkowo tak jak ja kupił jednego patata na spróbowanie i nie wie jak wyczarować obiad dla dwóch osób! :DSkładniki: JEDEN patat/batat ( dla niewiedzących: pomarańczowy ziemniak o słodkim smaku ) pół cukinii pięć pieczarek dwa ząbki czosnku jedna cebulka czerwona 150 gram startego sera gouda dwa jajka po dwie łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej typu(...)każdej strony na średnim ogniu. Ozdabiamy placki na końcu świeżymi ziołami- ja użyłam rzeżuchy ale można ją zastąpić koperkiem, szczypiorkiem i wszystkim co świeże. Polecam zjeść placki z sosem czosnkowym, będą jeszcze lepsze! Smacznego
Mango PapajaZupę z ciecierzycy przygotowuje się naprawdę bardzo szybko. Te jasno pomarańczowe ziarenka przypominające orzeszki są naprawdę bardzo zdrowe. Inaczej cieciorka lub groch włoski ma smak słodkawo-orzechowy. Można używać jej do wszelkiego rodzaju past,sałatek, zup lub gulaszy. Jest bogata w mikroelementy i witaminy, takie jak: fosfor, potas, cynk, witaminy z grupy(...)Następnie opłukać,zalać wodą i ugotować do miękkości. 260g (bez zalewy) /400g masa netto pomidorów z puszki w sosie pomidorowym Oczywiście można użyć świeżych.Najlepiej obranych ze skórki. 2 ząbki czosnku litr bulionu 1-2 gałązki świeżego rozmarynu 4-5 łyżek oliwy z oliwek pół pęczku natki pietruszki 1 średnia cebula 1 łyżeczka kminu
potrawyregionalnekremowy dyniowy sos, który łączymy z makaronem, ciecierzycą, rozmarynem i parmezanem. W kwadrans otrzymujemy przepyszny, sycący wegetariański obiad w prawdziwie jesiennym klimacie <3 ➤ Kliknij - Przepis na makaron z sosem dyniowym Wtorek - Sałatka z jarmużem, brokułami, serkiem wiejskim i grzankami Pomysł na prostą sałatkę, którą stworzyłam przypadkiem starając się wykorzystać produkty, które miałam w lodówce. Takie przepisy zazwyczaj wychodzą(...)grzankami podawaj. Środa - Prosta zupa dyniowa z grzankami z jarmużem i gorgonzolą W sezonie na dynie nie mogłam pominąć przepisu na zupę dyniową. Ja przede wszystkim uwielbiam jej pomarańczowy kolor, który rozwesela mnie w szaro-bure dni. Na blogu mam kilka przepisów na zupę dyniową, ale ten jest z nich najmniej skomplikowany. Lubię coś pochrupać do zupy-krem, dlatego
Chilli Czosnek i Oliwataniczność, co umożliwia dłuższe przechowywanie wina bez szkody dla jego ewolucji – nawet 15-20 lat. Idealna pozycja do naszej piwniczki na specjalne okazje. Kolor: przezroczysty rubinowy kolor z pomarańczowymi odcieniami, gdy wino się starzeje Nos: róża, fiołki i ściółka leśna, aromaty kawy, tytoniu i wanilii Usta: dobrze ułożone, eleganckie, pełne wino z odrobiną czerwonych owoców, dojrzałej wiśni i marmolady(...)cielęciny – pokrojonej na małe kawałki (takie na 1 gryz) butelka wina Barolo Przygotowanie: W dużym garnku podsmaż cebulę i czosnek na oliwie, razem z rozmarynem i selerem naciowym. Dodaj sos pomidorowy i cielęcinę oraz sól, pieprz i mielone goździki. Zalej winem i gotuj na małym ogniu przez około 2 godziny. Artykuł Barolo i przepis na bocconcini z winem pochodzi
Ugotowane pozamiatane