skład wchodzą głownie chlorek sodu oraz niewielkie ilości siarczanu sodu, siarczku żelaza i siarkowodoru, który nadaje tej soli zapach i smak.... zgniłych jajek. Stosowana jest głównie do do ostrych sosów i dipów oraz pikantnych przekąsek. Niewielka ilość kala namak dodana do tofu nadaje mu smak sałatki jajecznej. sól z Maras (zwana też solą peruwiańską) - produkowana jest w warzelni usytuowanej(...)się jako sól do kąpieli. niebieska sól irańska - swój kolor zawdzięcza zawartości sylwinu. Dodaje się ją do potraw na krótko przed podaniem ich na stół. . sól boliwijska Mirroir (różowo-pomarańczowa) - pochodzi z prehistorycznego słonego jeziora. Wydobywana jest w Andach na głębokości prawie 4000 metrów. Swoją barwę zawdzięcza wysokiej zawartości tlenku żelaza i niskiej zawartości sodu. Jest bardzo intensywna w smaku
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapikantna tajska zupa z kurczakiem na mleku kokosowym z dodatkiem trawy cytrynowej Sałatka Ciepła Koza ( 18 zł ) - mix sałat z ciepłymi grzankami z serem kozim, pomidorkami koktajlowymi i sosem miodowym vinegrette, posypana prażonymi orzeszkami pinii Ciepła Koza Herbata kwitnąca Wschodzące Słońce ( 11,90 zł ) - ręcznie zwijane na kształt kuli liście białej herbaty, które po zaparzeniu ukzajują kwiat lilii i amarantusa(...)musem kalafiorowym, winogronami, prażonymi migdałami i sałatką Sandacz Soffi Tort Bezowy TIFFANY ( porcja 15,90 zł ) - krucha, nie ciągnąca sie beza, słodki krem z nutą brandy i likieru pomarańczowego, kwaśne truskawki podany z musem truskawkowym Tort Bezowy TIFFANY Tort Bezowy FROMAGE - krucha beza z figą, gruszką i serami pleśniowymi *** Soffi Flower Coffee ul. Księcia Bogusława
Atlas Smakówkurkumy w proszku 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki sok z 1 limonki sok wyciśnięty z połowy cytryny 2 małe cebulki szalotki pokrojone w kosteczkę 2 łyżki brązowego cukru sok pomarańczowy, około 1/2 szklanki + pół pomarańczy pokrojonej w kostkę 1/2 łyżeczki imbiru w proszku masło klarowane/ oliwa z oliwek natka pietruszki bądź kolendra sól i świeżo zmielony czarny pieprz ryż(...)kilka minut. Dodać cebulkę szalotkę, cukier, przykryć i dalej dusić przez kolejne 10 minut aż składniki będą miękkie. Wlać sok z pomarańczy, limonki i cytryny. Gotować bez przykrycia aż sos się zredukuje i będzie gęsty. Doprawić solą oraz pieprzem. Filety z łososia umyć, osuszyć, pesetą wyjąć ości. Na dobrze rozgrzanej patelni grillowej ułożyć łososia skórką do dołu i grillować
Calzonella.comwłaśnie dynia radośnie wkracza do naszej kuchni ze swoją różnorodnością gatunków, kształtów i smaków. Jest niezwykle wszechstronna – zakup jednej dorodnej sztuki to dobra inwestycja, z której zrobisz zupę, sos do obiadu i jeszcze wystarczy na pyszny deser. A skoro o deserach mowa, mam to dla Ciebie pyszny przepis na domowy drożdżowy chlebek na bazie dyni hokkaido, i choć na pierwszy(...)potrzeby, aby ją obierać, wystarczy pokroić w kawałki, ugotować i zmiksować na gładki przecier. Dyniowe puree to wspaniały dodatek do wypieków, który sprawia, że ciasto ma słodkawy smak, przepiękny pomarańczowy kolor i wilgotną, a nie suchą fakturę. Niezależnie od tego, jaką wprawę masz w gotowaniu, warto choć raz samemu upiec domowy chleb. Pieczenie chleba, zapach wydobywający się z piekarnika
Roślinna - blog wegańskiokrągłą formę jak do tarty o średnicy 26 cm: 120 g masła + trochę do posmarowania formy 250 g cukru pudru sok wyciśnięty z 2 pomarańczy łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej lub otarta skórka z pomarańczy, po łyżeczce kardamonu i cynamonu szklanka surowej dyni startej na tarce i odsączonej (może być też puree) 4 jajka – osobno żółtka i białka 250 g zmielonych(...)białym winem. Jest pysznie! Składniki na zupę z dyni i ananasa: kilo dyni pokrojonej w kostkę 75 g masła puszka mleka kokosowego szklanka bulionu łyżka pasty curry 2 łyżki sosu rybnego otarta skórka i sok z limonki sok z cytryny łyżka miodu 1,5 cm kawałek imbiru startego na tarce pół łyżeczki papryki w płatkach pół pęczka kolendry pół świeżego
Ugotowane pozamiatanedługo dają uczucie sytości. Pod względem wartości odżywczych i zdrowotnych znacznie przewyższają tradycyjne ziemniaki. Są soczyste, delikatne o lekko słodkim smaku, także nie jest trudno je polubić. Pomarańczowy, energetyzujący kolor jeszcze inntesywniejszy po upieczeniu również zachęca do degustacji. Bataty są źródłem karotenoidów, w tym luteiny - substancji, która ma korzystny wpływ na wzrok. Warto wiedzieć, że zawartość karotenów i karotenoidów(...)foliowy. Przygotowanie batatów zajmuje mniej czasu niż tradycyjnych ziemniaków, bo i dużo szybciej się gotują i pieką również. Pyszne są pieczone tylko z solą i pieprzem, a z dodatkiem sosu tahini z dodatkiem soku z cytryny i czosnku mogą stanowić samodzielne danie. Składniki: 2-3 bataty 1 łyżka oleju, oliwy sól, pieprz Składniki na sos z tahini: 2 łyżki tahini
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zostaliśmy zapewnieni że każdy rocznik charakteryzuje się indywidualny aromatem i smakiem. Trzeba będzie to sprawdzić. My do picia zamówiliśmy lemoniady: truskawkowo- żurawinową oraz pomarańczową z imbirem i kardamonem. Obie bardzo smaczne i ładnie podane. Jako czekadełko w Akademii podawany jest chleb pieczony na zamówienie, z żurawiną (bez żurawiny też był) oraz oliwa z Hiszpanii. Chleb i oliwa bardzo(...)wspaniała… i ta salsa. Idealnie skomponowane smaki – granat, rodzynki, kapary, orzeszki pinii… a i jeszcze delikatne, kruche krążki czerwonej cebuli. Wspaniała przystawka. Następnie otrzymaliśmy „Spaghetti carbonara” (35 zł) . Sos ze śmietaną – ja wolę bez śmietany ale chyba u nas przyjęło się, że carbonara musi być ze śmietaną. I tu mogę się „przyczepić” – jak dla mnie rucola jako garnie była
królestwo garówPodczas odgrzewania nie zmienia smaku, więc tym bardziej ją polecam. Składniki na 2 dosyć spore porcje: 8 (średniej wielkości) ugotowanych ziemniaków 250 g mięsa mielonego 2 pomidory (ja dałam pomarańczowego i malinowego) 1 mała czerwona cebulka sól, pieprz zioła prowansalskie 100 g śmietany 18% odrobina mleka starty ser oliwa bądź olej Cebulę obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć na rozgrzanej(...)delikatnie doprawić) - wszystko ze sobą wymieszać. Na dno naczynia żaroodpornego wlać odrobinę oliwy (bądź oleju), następnie ułożyć plasterki z ziemniaków, dodać połowę mięsa mielonego, połowę pomidorów i zalać odrobiną sosu. Ponownie przykryć ziemniakami, resztą mięsa, pomidorami i od razu dodać pozostałe plasterki ziemniaków, a także pomidorów. Wszystko zalać sosem śmietanowo-serowym. Piec około 30 minut
Ugotowaćgrzyba bądź czapki kucharskiej. Zawsze jest mocno nasączona likierem na bazie cytryn lub ponczem. jeśli jest to baba duża z dziurą w środku napełnia ja ja kremem i polewa sosem z owocami. Zdaniem Włochów to klasyczny przysmak neapolitański, symbol miasta. Dawne baby zastąpiły dziś znacznie skromniejsze babki. Również i znacznie zdrowsze, ponieważ nasi przodkowie nie żałowali żółtek ("weź(...)makową, cytrynową lub cynamonową? Albo wybrać babkę majonezową albo z serkiem mascarpone? Babka białkowa z kokosem i makiem Babka cytrynowa Babka cytrynowa II Babka drożdżowa pomarańczowa z kruszonką Babka grecka (mocno waniliowa) Babka kajmakowa Babka mocno migdałowa Babka pomarańczowa Babka pomarańczowo - kakaowa Babka serowa Babka tulipan z kokosem Mazurek Jest
Ciastka - domowe słodkościgotuje Grillowana karkówka w marynacie teriyaki autorka: migotka28 | blog: Monia miesza i gotuje Grillowana polędwiczka marynowana w sosie sojowym autorka: migotka28 | blog: Monia miesza i gotuje Żeberka w sosie z kurkami autorka: Mami | blog: Prawdziwy biszkopt Żeberka pieczone po amerykańsku autorka: miracle | blog: Mój punkt smaku Roladki wieprzowe z boczkiem autorka: epithimija | blog: z charakterem Kurczak z ziemniakami, cukinią, papryką(...)bastalena grillowane kotleciki cielęce z szałwią i chilli autorka: slodziutkamama | blog: Słodziutka mama kotlet schabowy bez smażenia w panierce z mąki z amarantusa autorka: slodziutkamama | blog: Słodziutka mama Jeżynowo-pomarańczowa kaczka autorka: Tycjanowa | blog: Smakowite Jadło Lula kebab. autor: Lukash | blog: Kuchnia Łukasza
Kuchenna Kontrrewolucyabyły obiektem westchnień. Pachniały świętami, egzotyką i luksusem. Bo oprócz zachwytów i westchnień, były też prawdziwym obiektem polowań. Trudne do zdobycia, gdy tylko pojawiały się w okolicy, miasteczko szumiało pomarańczowym echem. Niestety, nie do wszystkich domów docierało ono na tyle szybko, by dorośli zdążyli do sklepu zanim spod lady zniknął ostatni pachnący owoc. Dziś, kiedy można je bez kłopotu kupić(...)jeszcze lepiej będzie w towarzystwie karmelu. I tak jak cukier rozpływa się pod wpływem ciepła, tak ja rozpływam się na samą myśl pomarańczach w karmelu , a właściwie w karmelowym sosie. "Do pół funta cukru nalać trochę wody, aby tylko wsiąknął w siebie i niech się smaży. Jak się zacznie z niego kurzyć, wlać znów parę łyżek gorącej wody
KUCHARNIAwarto by spróbować?:) Tworząc to danie połączyłam składniki wykorzystywane w kuchni marokańskiej, z produktami dobrze komponującymi się z rybą. W marynacie znajdziecie przyprawy używane do tażinów, które nadały pięknego pomarańczowego koloru kawałkom ryby. Kapary, koperek i cytryna to znani kompani rybnych dań, sprawdzone połączenie. Połączenie marchewki i kopru włoskiego w surówce może Was dziwić, ale zapewniam Was, że efekt(...)ryby: po 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, mielonego imbiru, kurkumy i mielonej czerwonej papryki, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz do smaku surówka: 4 marchewki, 1 koper włoski, 1 pęczek koperku sos jogurtowy z kiszonymi cytrynami (jeżeli nie masz kiszonych cytryn, możesz zamiast nich dodać do sosu soku i skórkę ze świeżej cytryny) 4 chlebki pita, własnej roboty lub ze sklepu Przygotowanie
Chilli Czosnek i Oliwakrewetek, najlepiej świeżych, obranych albo w skorupkach (obrane szybciej się grillują!) 5 łyżek masła ok. 120 ml miodu 1 łyżka sosu sojowego 3 łyżki sosu typu Sriracha (ostry tajski sos z papryczek chili; jeśli go nie macie można użyć zwykłej papryczki chili – ilość wg Waszych upodobań i tolerancji ostrości :) ) sok z połowy limonki sól, pieprz limonka/cytryna opcjonalnie(...)nadmiaru marynaty) na tackę/ patelnię. Grillować kilka minut z każdej strony, w zależności od wielkości krewetk i tego, czy używacie obranych czy w skorupce. Dobrze zgrillowana krewetka jest lekko pomarańczowa, miękka, ale sprężysta. Grillowane krewetki podawać z cząstkami limonki lub cytryny. Post Grillowane krewetki na ostro pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do KuchniWalentynki to na kolację afrodyzjaki - tym bardziej, że właśnie krewetki i truskawki uważane są jakie te najbardziej "romantyczne" :) Krewetki uwielbiam i mogłabym je jeść tonami, zatopione we własnym sosie, na maśle z dodatkiem czosnku - smakują mi najlepiej - odpowiednio doprawione solą - swoim smakiem podbijają moje serce :) Krewetki na pewno zrobione w mało dietetyczny sposób - na dużej ilości masła(...)zostawiamy na kolejnych 10 minut, solimy . Dusimy przez kolejne 10 minut, podlewając wodą - musi wydobyć się spod krewetek ich właściwy smak - który w połączeniu z masłem nabierze żółto-pomarańczowego koloru. Dla mnie, żadna inna forma podania krewetek nie jest tak dobra a na dodatek tak prosta :) może to i dlatego, że jestem czosnkoholiczką i czosnek jest nieodłącznym elementem mojej
dlaSmaQStoi biedna, samotna dynia piżmowa. Spoglądam na nią codziennie, nie myśląc nawet o jej wykorzystaniu. Piękna, dorodna i soczyście pomarańczowa. Zrodził się kaprys, silny i uporczywy. Dynia trafiła pod nóż. Jak to u mnie zwykle bywa, przepis eksperymentalny.Gulasz dyniowy - jego zrobienie wyglądało mniej więcej tak: otworzyłam lodówkę, spiżarkę i zerknąwszy na to, co mam, wrzucałam do garnka kolejne składniki(...)średnie ziemniaki 2 niezbyt duże marchewki 125 ml mleczka kokosowego szczypta płatków suszonych chili łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne liść laurowy 2 ziela angielskie sos sojowy do smaku pulpeciki: 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki wody 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 jajko 2-4 łyżki mąki gryczanej łyżeczka suszonej kolendry olej do smażenia gulasz
W kuchni Karmel-itki