przepisu Zosi sałatkę można podać z sosem vinaigrette. Pomarańcze pochodzą z Azji. Chińczycy znają je już od 4 tysięcy lat. Pomarańcze są bogate w witaminy i składniki odżywcze. Zawierają mnóstwo witaminy C oraz z grupy B. Są źródłem beta-karotenu, błonnika i flawonoidów. Zawierają potas, który reguluje ciśnienie krwi i rytm serca. Olejek pomarańczowy działa uspokajająco, odprężająco i antydepresyjnie
My Chcemy Jeśćsoku pomarańczowego Przygotowanie: W misce wymieszać jogurt, ser, sok, sól, pierz, kolendrę i czosnek. Marynatą zalać pokrojonego kurczaka i odstawić do lodówki na 2 godz. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę z listkami laurowymi. Marynatę z kurczakiem przelać na patelnię i trzymać na ogniu, aż sos zgęstnieje. Po wyłączeniu ognia wmieszać posiekaną natkę
Gaździnka warzyserniku piernikowym. W tym roku postanowiłam zaszaleć z serowymi wypiekami. Wymyśliłam przepis na wykwintny sernik piernikowy z delikatną, wręcz piankową masą serową oraz polewą czekoladową, kruchymi ciasteczkami i sosem wiśniowym z piękną, świąteczną dekoracją to z pewnością ozdoba stołu wigilijnego. Od zawsze lubiłam pomagać, przyglądać się mojej kochanej mamie i pomagać jej, na tyle, na ile mi pozwoliła. A pozwalała(...)Piernikowy, kruchy spód: 100 gram masła 250 gram mąki 1 jajko szczypta soli 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka gotowej przyprawy korzennej Waniliowo- pomarańczowa masa serowa z wiśniami: 1/2 szklanki wiśni (rozmrożone lub z kompotu) 500 gram tłustego twarogu, trzykrotnie zmielonego skórka otarta i sok z 1 pomarańczy 1/2 laski wanilii 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Mango Papajaużyć sosu paprykowego rodem z Węgier, który nadaje daniu pikanterii. To wszystko tworzy kompozycję doskonałą. W poszukiwaniu dań fusion wcale nie trzeba opuszczać Europy. Jest międzynarodowo, nowocześnie i kolorowo!Zapiekanka:500g makaronu farfalle marki om nom nom*2 cukinie1 bakłażan1 brokuł3 czerwone cebule3 papryki (czerwona, zielona i żółta)200 g mini marchewek200 g czarnych oliwek bez pestki200 g pomarańczowych pomidorków(...)wrzucić posiekaną cebulę oraz czosnek. Chwilkę podsmażyć, następnie dodać upieczone papryki i zalać pastą pomidorową. Gotować przez 5 minut, a następnie zmiksować blenderem. Doprawić solą, pieprzem i musztardą. Do sosu można dodać również śmietanę oraz zioła, np. bazylię.Upieczoną zapiekankę serwować polaną sosem. Smacznego!* Przepis bierze udział w konkursie Fusion w kolorach #omnomnom.** Wpis bierze udział w Akcji Wege Zapiekanki
Food SquareSkładniki: 700 g karczku bez kości 1 cebula 3 duże ząbki czosnku po jednej marchewce i pietruszce pół małego selera 50 ml jasnego piwa np. Lech
Gaździnka warzykrówką, mleczaj smaczny, nie posiada pomarańczowego, a białe mleczko. Tego koloru mleczko ma też mleczaj wełnianka, który uznawany jest za gatunek trujący. Swoich rydzów nie zbierałem sam. Ze względu na możliwą pomyłkę, kupiłem je w sklepie. Ich cena - 30 zł za kilogram - wydawała się wysoka, ale okazało się, że są naprawdę lekkie. Do przygotowania sosu na trzy porcje makaronu wystarczyło
W SMAKupraw ekologicznych. Ma czerwono-pomarańczową barwę, gdyż nie został poddany procesom rafinacji. Bardzo często olej palmowy jest źle kojarzony, produkowany na skalę przemysłową, rafinowany pozbawiany jest najcenniejszych wartości odżywczych. Ten poniżej jest całkowicie inny! Dostarcza witaminy E, K, karotenoidy oraz koenzym Q10. Można używać go do smażenia, pieczenia, duszenia, jako dodatek do zup i sosów. Nadaje potrawom intensywną barwę
Zdrowie na języku :Plekka, z delikatnym dressingiem pomarańczowym, dość słodka za sprawą mango. Do tego czarne oliwki i ser mozzarella. Polecam... Składniki: 1 główka sałaty lodowej 1 duże mango (niezbyt dojrzałe) 1 słoiczek czarnych oliwek 150 g mozzarelli (użyłam sera typu podpuszczkowego z ziołami z gospodarstwa rolnego) 4 łyżki ziaren słonecznika Dressing: 1/3 szklanki oliwy 1/2 szklanki sosu z pomarańczy 3 łyżki sosu
Czerwień i błękitPuree z dyni to ciekawa baza wielu rozmaitych jesiennych wypieków, deserów a nawet past kanapkowych. Do jego zrobienia nadaje się każdy rodzaj jadalnej dyni. Moja ulubiona
wyzwania kuchennePyszny, ostry i kremowy dip serowy, niezastąpiony dodatek do nachos (np. na domowy seans filmowy ), przekąsek oraz potraw z grilla. Składniki: 150 g serka topionego Ementaler
Oryginalny smakwymieszanej z sokiem pomarańczowym. Mięso podsmażyłem na oliwie, przełożyłem do brytfanny. Piekłem 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Odstawiłem na 5 minut, pokroiłem w plastry, oprószyłem solą i pieprzem. Odcedziłem gruszkę, odlałem ¼ wody z sokiem. Do reszty soku dodałem posiekany czosnek i musztardę, gotowałem minutę. Mąkę ziemniaczaną rozprowadziłem w pozostałej wodzie z sokiem. Wlałem do sosu, mieszając gotowałem
R'n'G KitchenChorizo to tradycyjna kiełbasa hiszpańska robiona z wieprzowiny. Charakteryzuje się mocnym zapachem i pomarańczowo-czerwonym kolorem papryki. Plasterki kiełbasy chorizo pokroiłam na małe kawałki i podsmażyłam na patelni. Następnie dodałam pokrojone pomidory. i na koniec czerwoną fasolę z puszki. Dodałam pokrojoną drobno świeżą ostrą paprykę,starty(...)czosnek, bazylię, oregano,pieprz i sól. Podlałam wszystko wodą i smażyłam około 10 minut. Zamiast czerwonej fasoli można dodać np.ciecierzycy. Sos wymieszałam z makaronem. Danie to jest bardzo szybkie i proste w wykonaniu, a smak które daje chorizo jest przepyszny. Smacznego
potrawyregionalneskład wchodzą głownie chlorek sodu oraz niewielkie ilości siarczanu sodu, siarczku żelaza i siarkowodoru, który nadaje tej soli zapach i smak.... zgniłych jajek. Stosowana jest głównie do do ostrych sosów i dipów oraz pikantnych przekąsek. Niewielka ilość kala namak dodana do tofu nadaje mu smak sałatki jajecznej. Ze względu na swój specyficzny smak kala namak nie każdemu będzie odpowiadać. sól(...)usypywany w specjalne kopczyki zgodnie z tradycyjnymi, sięgającymi czasów Inków metodami. Sól z Maras jest wilgotna, blado różowa. Doskonale komponuje się z potrawami mięsnymi. sól boliwijska Mirroir (różowo-pomarańczowa) - pochodzi z prehistorycznego słonego jeziora. Wydobywana jest w Andach na głębokości prawie 4000 metrów. Swoją barwę zawdzięcza wysokiej zawartości tlenku żelaza i niskiej zawartości sodu. Jest bardzo intensywna w smaku. Sól
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSzary welon. Pomarańczowe liście. Pochmurny poranek. W końcu pojawiły się tutaj ponownie naleśniki. Tak się zdarza, że w moim przypadku są one mało fotogeniczne i dlatego często rezygnuję z publikacji przepisu ze względy na kiepskie ujęcia. Tym razem jednak mi się udało. Same naleśniki wydają się nieco banalnym daniem, ale z ciekawym farszem i zapieczone z sosem nabierają niecodziennego charakteru
My simple kitchendelikatnym sosie Sałatka z ogórkiem, jajkiem i domowym majonezem Woda ogórkowo - cytrynowa Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zupa z botwinki Zupa z botwinki z ziemniakami Sałatka z kaszą pęczak i zielonym ogórkiem Woda ogórkowo - miętowa Kanapka z ciabatty z ricotta i rzodkiewką Ricotta z dymką i rzodkiewką Koktajl bananowo - truskawkowy z zieloną sałatą Koktajl bananowo - pomarańczowy z sałatą Koktajl
Moja smaczna kuchnia