kokosowa Babka śmietankowa Babka Caffe Latte Babka z dynią i rodzynkami Babka tiramisu Babka pomarańczowa Babka makowo-piaskowa Babka piaskowa Babka cytrynowa Babka z migdałami Babka cynamonowo-kakaowa z orzechami Babka z czekoladowymi groszkami Szybka babka B abka z nadzieniem gruszkowo-orzechowym z sosem karmelowym
Mania Wypiekaniapuszki wyłożyć do miski wraz z orzechami, miodem , koniakiem i skórką pomarańczową, wymieszać.Posypać stolnicę mąką, rozwałkować ciasto, wyciąć krążki, wypełnić farszem, dokładnie skleić i wrzucić na osolony wrzątek i gotować do wypłynięcia.Pierogi podawać gorące obficie oblane stopionym masłem lub jak ja sosem waniliowym.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiMożna go bardzo łatwo przypalić lub może nam się zważyć i zrobimy pomarańczową jajecznicę, zamiast kremu. Najpierw proponuję rozpuścić masło i schłodzić je w lodówce. Kolejno połączyć ze sobą pozostałe składniki, mieszając je trzepaczką w misce. Dodawać powoli schłodzone i rozpuszczone masło. Miskę z sosem umieścić w kąpieli wodnej, nie przestając mieszać. Krem będzie powoli gęstniał
Garniec MagaliePolędwiczka wieprzowa w sosie cytrusowym z morelami i daktylami oraz mango i kolendrą. Orientalne danie, kilkuetapowe, ale proste i bardzo smaczne, z nutką słodkości i ostrością chili. Składniki : 1 polędwiczka wieprzowa 200g ryżu 1 mango świeża kolendra 1 limonka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka startego imbiru 1 szklanka soku pomarańczowego 2 łyżki soku z cytryny 1/4 szklanki białego wina(...)suszone daktyle Sposób przyrządzenia : dzień wcześniej polędwiczkę doprawiamy solą, pieprzem i zostawiamy na noc w lodówce w ostudzonej marynacie marynatę przygotowujemy z obranego i startego imbiru, soku pomarańczowego, soku z cytryny, wina, dżemu, ostrej papryki, miodu i pokrojonych, suszonych owoców - całość mieszamy i zagotowujemy mięso wyciągamy z marynaty, a marynatę zachowujemy na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy obsmażamy polędwicę
zobacz ich smakDziś proponuję danie które możemy podać jako wykwintny obiad niedzielny ale także jako dani świąteczne. Marynata do tej kaczuszki powstała z połączenia składników które bardzo lubię
Z Majeczką w kuchniTrzy sosy-dipy do grilla – różowy, biały i śliwkowy (źródło: kuchanilidla.pl) Składniki na różowy dip: 1 szklanka majonezu Mikado 5 łyżek keczupu 2 ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę 2 łyżki soku pomarańczowego sól, pieprz do smaku Składniki na śliwkowy dip: 1 szklanka majonezu Mikado 3 łyżki keczupu 2 ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
WojnaNaSmaki.plOwoce sprawdzają się świetnie w ciastach, sałatkach, sokach, gotowane, smażone oraz pieczone. Często są bazą sosów do mięs, nadzień do naleśników czy pierogów . Gruszki w winie Mam całą gamę moich ulubionych owoców. W zależności od sezonu i od tego na co w danym momencie mam smak, różne owoce różnie wykorzystuję. Borówkami , malinami i truskawkami mogę się objadać do oporu(...)wina sok z 2 pomarańczy 2 łyżki miodu płynnego 1 laska cynamonu 4 goździki 2 ziarna kardamonu Jak przygotować gotowane gruszki w winie . Do garnka wlać wino, dodać sok pomarańczowy, miód, laskę cynamonu, goździki oraz kardamon. Gruszki obrać i włożyć do garnka, w którym są już pozostałe składniki. Całość dobrze podgrzać ale nie zagotować wina po czym gotować na małym
mecookspatelnia pysznych pulpetów w sosie serowym na obiad dla całej rodziny sprawi, że w domu będą wynosić cię pod kuchenne niebiosa. To dobry dzień, żeby wypróbować nasz przepis. Składniki: 800 gramów mięsa mielonego z indyka (może być też wołowina lub wieprzowina, ale indyk zdrowszy), 2 jajka, 2 kopiaste łyżki bułki tartej, trzy cebule, 200 gramów pomarańczowego cheddara (jeśli użyjesz innego(...)koniec dodając również posiekany czosnek. Gdy wszystko się zarumieni, dodaj mąkę, zasmażkę dokładnie wymieszaj, wlej mleko i zagotuj prawie cały czas mieszając – najlepiej rózgą. Jeśli chcesz, żeby sos był zupełnie gładki, w tym momencie możesz go zmiksować blenderem. Następnie wrzuć pokrojony na mniejsze kawałki ser i mieszaj aż się rozpuści. Do sosu dodaj pulpety, przykryj i gotuj na wolnym
Kulinarna PolskaDostałam od Doboshi pudełko mini farfalli Barilli w pomarańczowym kolorze, zabarwione marchewką i pomidorem, czyli makaronu dla dzieci, którego jej Dzieci nie chciały jeść ;) Za to my spałaszowaliśmy z przyjemnością. Składniki: 250g krewetek 2 małe lub 1 duża cukinia cebula czosnek słoik sosu tomate frito lub przecieru dobrej jakości (można dosłodzić ksylitolem) oregano bazylia sól pieprz oliwa z oliwek
Cytryna&Co.kiełbasy i boczku wędzonego 3 cukinie 3 słodkie papryki żółta, pomarańczowa ,czerwona 1 cebula czerwona i jedna biała 300g pieczarek malutkich 5 listków laurowych 2 kostki rosołowe 1 litr wywaru 3 łyżki oliwy sól, pieprz do smaku 4 łyżki cukru bazylia,oregano do smaku sos pomidorowy ja uwielbiam włoski z ziołami 1 puszka pomidorów w zalewie Sposób: Kroimy w kostkę
Viola cooks with passionoraz co uważam za hit świeżo wyciskane soki, takie jak: marchewkowy, jabłkowy, pomarańczowy, grejpfrutowy czy mieszany. W menu również jest coś dla najmłodszych. Lokal oferuje im kartę z daniami przystosowanymi do gustu dzieci podawane w mniejszych porcjach. Bruschetta z pomidorkami i bazylią posypana parmezanem Penne w sosie na bazie sera mascarpone z kurczakiem, pomidorami i chilli Crema Catalana J eśli
Projekty ze smakiemWspaniałe połączenie, dwa ulubione świąteczne ciasta - sernik i makowiec w jednym. Dodatkowym świąteczym akcentem jest warstwa żurawiny pomiędzy warstwą sera i maku oraz sos żurawinowy, z którym podajemy deser. Ciasto jest wilgotne, aromatyczne i ciężkie. Z dnia na dzień smakuje lepiej. Seromakowiec wieńczy kratka z kruchego ciasta. Słodycz ciasta jest wyważona, jeśli lubisz mocno słodkie wypieki zwiększ ilość miodu(...)budyń waniliowy 2 jajka Składniki na masę makową: 250g mielonego maku 25 g masła 80 g miodu 225 ml mleka kokosowego 100 g rodzynków 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej 2 łyżki mielonych orzechów laskowych 2 łyżki Amaretto 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka pasty z wanilii 2 jajka dodatkowo: 300-400 g żurawiny 3 łyżki miodu kawałek kory cynamonu cukier puder
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!fioletowych ziemniaków można zastąpić np. pure z dyni, wtedy mantou nabiorą ślicznego pomarańczowego koloru. Zamiast sezamu, na cześć Lo użyłam siekanych pistacji, a drugą część ciasta przeznaczyłam na mantou bez dodatków, gotowanych w formie pączków róż. Obie smakowały cudownie. Można je zjadać same lub z dodatkiem słodkich sosów i konfitur. Dziękuję Lo , że usłyszała moje marzenie i zechciała je spełnić
KUCHARNIASOS WINEGRET ; sok z 1/2 pomarańczy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy 6 łyżek oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku sól, pieprz oraz cukier do smaku PANIEROWANE KULKI Z RYŻU : 1 szklanka ryżu ( suchego - należy go ugotować ) 80 g sera żółtego(...)Sałatkę nakładamy do pomarańczowych miseczek. Podajemy. Sałatka z krewetek - krewetki myjemy, oczyszczamy i podsmażamy z czosnkiem, natką pietruszki na oliwie, około 2-3 minuty. Odkładamy na talerz. Sałatę rzymską myjemy i kroimy. Do miski przekładamy sałatę, pokrojone awokado, oliwki, pomidora i ananasa w małych kawałkach oraz krewetki. Z podanych składników przygotowujemy sos winegret, część sosu wlewamy do sałatki
Kulinarne Fantazje Mariolicytryny lub limonki sól starta skórka cytrynowa starta skórka pomarańczowa 1/2 łyżeczki startego imbiru ryż 1 i 1/2 szklanki ugotowanego ryżu 1 jajko 1 łyżeczka oleju, najlepiej sezamowego łyżka posiekanej dymki boczniaki 3-4 boczniaki, pokrojone w podłużne paski 2 ząbki czosnku szczypta soli pieprz sos sojowy- opcjonalnie olej do smażenia przygotowanie ryba: Rybę umyć, osuszyć. Jeżeli kupiliśmy rybę
Stare Garymascarpone miksujemy ze śmietanką cukrem oraz musem dyniowym. Dodajemy wanilię, olejek pomarańczowy oraz chilli. Dodatek chilli sprawi, że deser będzie pikantny, ale także lekko słony. Mus wykładamy na czekoladowy spód i ponownie schładzamy. Przed podaniem wierzch dekorujemy pokrojonymi kawałkami Snickersa oraz pokruszonymi bezami. Całość można lekko polać sosem lub syropem karmelowym. Artykuł Tartaletki z musem dyniowym z chilli i snickersami
Raj dla PodniebieniaTytuł trochę przewrotny, ale rzeczywiście ciężko nazwać pastę, którą ukręciliśmy. Niby trochę żółta, niby trochę czerwona (patrząc na składniki, smak i zapach). Trochę jak pasta do
slodkokwasnapl