wyrafinowane <3 Boskość po prostu! Składniki 400 g schabu wieprzowego 1 papryka zielona 1 papryka pomarańczowa 1 garść grzybów mun 1 por (biała część) 100 g pędów bambusa 200 g makaronu chow mein 3 łyżki oleju arachidowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 łyżeczka cukru palmowego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 pęczek szczypiorku sól, pieprz Przygotowanie
R'n'G Kitchenproszku budyniowego 3 łyżki cukru pudru (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki sody 1-2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej lub pomarańczowej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego opcjonalnie 50-80 g rodzynek sól olej lub masło klarowane do smażenia Do podania: jogurt lub śmietana serek grani sos owocowy/czekoladowy/waniliowy cukier puder dowolny dżem lub konfitura sałatka owocowa w wersji luksusowej - lody Przepis na placki twarogowe: Twaróg
Rodzinka w kuchnikaszą gryczaną, serem białym i boczkiem albo spaghetti z pulpetami z kaszy orkiszowej i kurczaka z sosem pieczarkowym. Na kolację burgery jaglano-buraczane albo jajecznica ze szpinakiem i grillowaną polentą. Są też desery – granola gryczana z orzechami i sokiem pomarańczowym, muffiny gryczano-amarantusowe z żurawiną czy lody czekoladowo-wiśniowe z kaszą manną. Szaleństwo! Kupcie sobie tutaj
GRUBY WAŁEKwylewamy na upieczone ciasto. Ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 15 minut. GLAZURA POMARAŃCZOWA : W rondelku podgrzewamy dżem pomarańczowy i likier. Zagotowujemy, lekko studzimy i rozprowadzamy po wierzchu ciasta. Przed podaniem schładzamy w lodówce. Każdą porcję dekorujemy bitą śmietaną i opcjonalnie domowym sosem toffee
cool and mintyobfitował w tak pyszności jak kanapki z pastą z grochu z wędzonym pstrągiem, pierogi z makiem posypane genialnym sosem z orzechami i skórką pomarańczy w karmelu, śledzie w śmietanie lub z cebulką i chili, kremem piernikowym, struclą makową i roladą czekoladowo-pomarańczową i wieloma innymi pysznymi potrawami. Restauracja uraczyła nas barszczem wigilijnym, zupą grzybową z łazankami oraz kremem chrzanowym
sierotka maRysia w kuchnipiec w 180 stopniach C W tym czasie na patelni rozgrzać masło,dodać miód i sok pomarańczowy. Chwilę smażyć mieszając. Kaczkę wyciągnąć z piekarnika i poczekać chwilę, aby "odpoczęła". Na talerzu ułożyć plasterki buraków, pokrojoną w plastry pierś i polać sosem. Smacznego
O kuchni z uczuciemryżowego odrobina letniej wody do moczenia papieru 1 kostka (ok. 170g) wędzonego lub naturalnego tofu sos sojowy warzywa: Szpinak – 200 g Boczniaki – 500 g (można zastąpić pieczarkami) Kiełki fasoli mung – 150 g 1 duża czerwona cebula (lub inna) 2 ząbki czosnku 3 papryki- żółta, pomarańczowa, czerwona pół główki średniej kapusty pekińskiej 1 duża marchewka Kukurydza – 150g Przygotuj warzywa: Wszystkie(...)często mieszając za pomocą dwóch łopatek. W ten sposób nie rozmiękną, a staną się cudowne przypieczone i chrupiące. Podczas smażenia cebuli lub grzybów dorzuć przeciśnięte ząbki czosnku. Warzywa doprawiaj sosem sojowym lub solą. Gotowe składniki przygotuj sobie w miseczkach lub na desce, tak aby wygodnie sięgać po nie, kiedy będziesz zawijać sajgonki. Piekarnik rozgrzej do 200 °C . Włóż do niego
Roślinna - blog wegańskipiersi kurczaka 😊 Składniki: cebula 1 szt, pieczarki 350 g, papryka zielona pół szt, papryka żółta lub pomarańczowa pół szt, papryka czerwona 1 szt, cukinia 2 szt, bakłażan 1 szt, czosnek 2 ząbki, pomidory z puszki 1 opakowanie, koncentrat pomidorowy 2 łyżki, sos sojowy 2 łyżki, liść laurowy 3 szt, ziele angielskie 4 ziarna, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryka
kulinarne odsłony patidlatego jeden z rozdziałów jest poświęcony kuchni chińskiej. Składniki 12 jajek 120 ml (0,5 szklanki) ciemnego sosu sojowego 1 laska cynamonu 2 łyżki czarnej herbaty liściastej( użyłam aromatyzowanej bergamotką herbaty Earl Grey ) 1 łyżka brązowego cukru opcjonalnie 2 kawałki suszonej skórki pomarańczowej ( dodałam skórkę z całej pomarańczy ) 2 gwiazdki anyżu Przygotowanie Włożyć jajka do garnka z zimną wodą
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakawałki. Rozkładamy go w brytfance tak by zajmował jedną warstwę. Polewamy winem, miodem, sokiem pomarańczowym i posypujemy skórką z pomarańczy. Przykrwamy brytfankę folią aluminiową i pieczemy wszystko 20 minut w 180 stopniach aż rabarbar zmięknie. Powstały w trakcie pieczenia sos zlewamy do rondelka, dodajemy łyżkę cukru i redukujemy do pojemności 1/3 szklanki (80ml). Żelatynę (4g) rozpuszczamy w wodzie. Zdejmujemy
W kuchni wieczoremgrilla pikantna Kamis sól czosnkowa z ziołami Kamis Dodatkowo: 1 mała papryka czerwona 4 większe listki mięty pomarańczowej kawałek ogórka zielonego 1/2 dużego pomidora szczypior, malutki pęczek kilka listków szpinaku garść miksu sałat garść rukoli 1 mała czerwona cebulka 4 placki tortilli Sos czosnkowy - improwizowany: mały jogurt naturalny 3-4 ząbki czosnku sól czosnkowa z ziołami Wykonanie: Pierś z kurczaka
Blondynka Gotujepostaci jest bardzo pysznym daniem obiadowym, który polecam. Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym: 250 g fasolki szparagowej żółtej 100 g pokrojonej w paski kolorowej papryki 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 pomidory sól, cukier i pieprz do smaku 1 łyżka masła 10 sztuk kolorowej marchwi (pomarańczowej, żółtej, białej i czerwonej) Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i kroimy(...)dusimy ok. 15 min. Następnie doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy podgotowane kawałki fasoli i paski papryki, dusimy ok. 10 minut, ewentualnie uzupełniamy małą ilością wrzącej wody. Gorącą fasolkę w sosie pomidorowym zajadamy z apetytem, to danie to świetna alternatywa dla tradycyjnej fasolki szparagowej z wody z bułką tartą. The post Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym appeared first on Damsko-męskie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięświeżych drożdży1 płaska łyżeczka cukru150 ml ciepłej wody2 łyżki oliwy z oliwek1 płaska łyżeczka soliSKŁADNIKI na sos do pizzy:500 ml przecieru pomidorowego1/2 cebuli1 ząbek czosnku1 łyżeczka oreganosól, pieprzDodatki do pizzy:150 g tartego sera mozzarella12-15 plasterków salami1/2 czerwonej papryki1/2 pomarańczowej lub żółtej papryki5 pieczarekświeża bazyliaPRZYGOTOWANIE ciasta do pizzy:Drożdż rozkruszamy i zalewamy ciepłą wodą z cukrem. Odstawiamy(...)mąką. Z ciasta formujemy kulę i przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 min. aby ciasto ładnie wyrosło.W między czasie możemy przygotować sos do pizzy oraz dodatki.PRZYGOTOWANIE dodatków do pizzy:Warzywa myjemy. Paprykę kroimy w paseczki, a pieczarki w plasterki.PRZYGOTOWANIE sosu do pizzy:Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy i podsmażamy na odrobinie
kulinarnyJazimno, ślisko, na wieczorny spacer wyjść nieprzyjemnie, dlatego chociaż na talerzu sobie trochę wiosny wyczarowałam. Niby nic takiego, kilka warzyw, trochę mięsa upieczonego na patelni z odrobiną tłuszczu i sos, który całości nadaje charakteru. Żadna filozofia! Ale spróbujcie zwinąć rollsa z papieru ryżowego i nie uszkodzić ani jednego! To dopiero sztuka! Oczywiście mi się nie udało i dwa z dziesięciu(...)opakowanie papieru ryżowego (ok 10 sztuk) 1 pierś z kurczaka ⅓ pora ¼ czerwonej, zielonej, żółtej i pomarańczowej papryki (można użyć tylko jednego lub dwóch kolorów) 5 łyżek zielonego groszku Kilka liści zielonej sałaty 1 łyżka przyprawy Vegeta Natur do kurczaka 2 łyżki oleju Natka pietruszki Sos: 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka miodu wielokwiatowego 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżki oleju
Kuchnia w czekoladzieSałatka ta powstała, gdyż miałyśmy ochotę na coś lekkiego, a zarazem nieco słodkiego. Postanowiłyśmy wykorzystać sałaty z lodówki, kurczaka z zamrażalki i zrobić sobie sałatkę ze słodkim miodowym sosem. Wyszło całkiem nieźle, ale żeby ocenić trzeba spróbować Zatem do dzieła! Ilość porcji: 2 Składniki: 100 g piersi z kurczaka Garść mieszanki sałat 1,5 pomarańczy 1 łyżka pestek słonecznika(...)który wycieknie podczas tej czynności. Przygotowujemy dip: miód, oliwę i sok pomarańczowy mieszamy razem. Mięso odsączamy z marynaty i smażymy na patelni na odrobinie oliwy. Podczas smażenia dodajemy masło. Mieszankę sałat umieszczamy na talerzu układając na nich pomarańcze oraz kurczaka. Całość obsypujemy pestkami oraz delikatnie polewamy sosem. Zajadamy
Kolizje Smakówprzygotować jagnięcinę w cytrusowej marynacie. Podana zostanie ona w akompaniamencie pikantnych frytek w kolorach smoka: pomarańczowych – z batatów, okraszonych sporą ilością chili; oraz fioletowych – z ziemniaków o tej barwie, przyprawionych suszoną pietruszką, pieprzem oraz czosnkiem. Wszystko podane z łagodzącym ogniste doznania sosem miętowym. Ostrzegam, że smak mięsa jagnięcego nie każdemu przypadnie do gustu, dlatego kupcie sobie mniejszy kawałek
Nerds Kitchenlub/i mlekiem na gładko i dodane do utłuczonych ziemniaków. Zielone puree podaję do ryby i kaczki, pomarańczowe do kotletów, pieczeni, szczególnie drobiu. Dziś delikatne, maślane puree jako dodatek do obiadu, samo danie (np. podane ze zsiadłym mlekiem :), jako dodatek od zup i sosów. Jeśli chodzi o zupy to najczęściej dodaję je do żurku lub białego barszczu. Do dań mięsnych, wszelakich
Zasmakuj Kuchnimasło, smażymy filety, po 2-3 minutach podlewając je sokiem z pomarańczy. Dodajemy pokrojoną skórkę pomarańczową oraz mrożoną żurawinę. Dodajemy cukier. Smażymy wszystko pod przykryciem 10 minut. Co chwile poruszając patelnią w celu zamieszania. Propozycja podania: Filety układamy na talerzach, polewam sosem i dekorujemy kawałki wyfiletowanej czwartej pomarańczy. Do przygotowaia tej potrawy użyłam patelni Ambition
Życie zaczyna się w kuchnijednak pomijam ten dodatek, bo sałatka smakuje mi w właśnie w takiej "czystej" wersji, wyłącznie z sosem własnym :)) czyli sokiem, który puściły warzywa :)) Do poniższej sałatki wykorzystałam pomidory czarne - jeszcze mało popularne, ale bardzo smaczne i zdrowe (zawierają bardzo dużo antyoxydantów), pomidory pomarańczowe - zawierają ogrom kwasów organicznych i potasu, i najbardziej popularne, znane chyba przez wszystkich "malinówki". Składniki: 1 pomidor
Walijskie Pichcenie