sos pomarańczowy - 1203 przepisów (strona:35/81)

Pulpeciki z indyka pieczone z jabłkiem do piwa Witbier 175

Przystawka do piwa Witbier, króre serwowane jest temperaturze 6 C.  Podawany z ziołowymi i cytrynowymi sosami, chudymi rybami, dróbiem, sałatki z dodatkiem ziół i białego mięsa. Dominujące nuty to ziołowa (kolendra) i cytrusowa (skórka pomarańczowa). Smak  kwaśno-cierpki.  Do niego przygotowałam pieczone pulpeciki z jabłkiem, polskim miodem akacjowym i serem bursztyn lub rubin.  Składniki: 500 gram

AZgotuj!
Słoneczne ciasto z pomarańczami i karmelem. 317

warstwy , pokroić na ok pół centymetrowe plastry.Na dnie szczelnej formy lub innej wyłożonej papierem do pieczenia rozlać warstwę sosu karmelowego (ok 2/3 porcji )Na nim ułożyć plastry pomarańczy. Na ciasto wymieszać w oddzielnych naczyniach suche i mokre składniki. Połączyć , dodać skórke pomarańczową.Ciasto wylać na pomarańcze . Piec ok 45-50 min w 180'CPo upieczeniu ciasto lekko wystudzić i wyłożyć

Malinowa Kawiarenka
Kurczak teriyaki z chrupiącymi warzywami 271

najlepiej smakuje bez dodatków. Składniki dla dwóch osób: 300 g piersi z kurczaka 1 mała papryka zielona 1 mała papryka pomarańczowa 1 marchewka 1 mały por 150 g żółtej cukinii  kawałek kapusty pekińskiej 3 łyżki sosu teriyaki 1 łyżka sosu sojowego szczypta curry i kuminu świeża pietruszka i kolendra wg. uznania kolorowy pieprz, sól do smaku 2-3 łyżki

Ze smakiem i z pasją
#Porady - co zawsze warto mieć w lodówce 322

kuchni cheddar/parmezan/mozzarella To 3 rodzaje sera, które najczęściej goszczą w mojej lodówce. Pierwszy wyrazisty w smaku, idealny do kremowych sosów, drugi to podstawowy składnik kuchni włoskiej, którą uwielbiam, trzeci to najlepsza propozycja na zapiekanki, pizzę i inne zapiekane dania sok pomarańczowy Swój zawsze rozcieńczam wodą, ale staram się pić jedną szklankę dziennie, to 1 z 5 porcji warzyw i owoców

Cooking Monster
SAŁATKA Z KASZY JAGLANEJ Z CYTRYNOWO-MUSZTARDOWYM WINEGRETEM 354

coś dla Was. Ugotowana w bulionie kasza jaglana, do tego rzodkiewka, świeży ogórek, czerwona cebula, kiełki brokuła, kolorowa papryka, starty zółty ser, świeża pietruszka i delikatny cytrynowo-musztardowy sos winegret. To propozycja na lekką kolację lub obiad - jeśli podacie ją w towarzystwie np. grillowanej piersi z kurczaka. Mojego serca ta sałtka nie skradła, moim gościom zaś bardzo smakowała. Ocenę pozostawiam(...)Polecam!SKŁADNIKI:1,5 szklanki kaszy jaglanej2,5 szklanki bulionu 4 duże rzodkiewki0,5 ogórka świeżego (lub 2 małe gruntowe)0,5 czerwonej cebuligarść kiełków brokułakilka gałązek pietruszki1/4 pomarańczowej papryki1/4 czerwonej papryki1/3 szklanki startego żółtego sera (na tarce o grubych oczkach)sólSOS WINEGRET:1 łyżeczka soku z cytryny0,5 łyżeczki musztarady dijon3/4 łyżeczki brązowego cukru2-3 łyżki oliwy

Słodko-Słony Świat Ilony
Sałatka z kurczakiem i pęczakiem 98

zbyt gruba przekroić wzdłuż, a następnie w małe kawałeczki. Wszystkie składniki razem wymieszać i polać sosem musztardowym Sałatka z kurczakiem i pęczakiem sos musztardowy: jedna łyżeczka musztardy dijon 2 łyżeczki oliwy  łyżeczka soku jabłkowego lub pomarańczowego szczypta pieprzu 2 łyżki soku z limonki Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać. Artykuł Sałatka z kurczakiem i pęczakiem pochodzi

Pomysłowa kuchnia
Słodkie Walentynki 120

walentynkowych zapraszam również tutaj. Sernik z masłem orzechowym i karmelem na spodzie brownie Gruszki w białym winie Różana panna cotta Babeczki podwójnie czekoladowo-pomarańczowe Krem karmelowy z białą czekoladą i wanilią Muffiny brownie z colą i sosem wiśniowym Babeczki z czerwonymi porzeczkami i mleczkiem kokosowym Naleśniki biszkoptowe Czekoladowy pudding z tapioki z sosem wiśniowym Brownie z czerwonym winem Pavlova

Pora coś zjeść
SAŁATKA Z ROSZPONKI, POMIDORÓW, SZYNKI PARMEŃSKIEJ I SERA HALLOUMI – idealna na śniadanie! 155

Czemu nie?! Dziś mam dla Was przepis na tę ulubioną! Świeżutka , chrupiąca roszponka , aromatyczna szynka parmeńska , soczyste pomidorki, serek halloumi i pyszny, kremowy sos balsamiczny. Niezwykle szybkie i obłędnie pyszne połączenie! Idealnym dodatkiem jest szklanka soku pomarańczowego, która nie tylko doda energii, ale też zaspokoi jedną z 5 porcji warzyw i owoców, którą powinniśmy codziennie spożywać. CIEKAWOSTKA! Ser halloumi

Ostra na Słodko
Wielkanoc 2015. Słodko 131

jabłkami (bez glutenu, bez masła, bez laktozy). Babka Babka migdałowo - limonkowa (bez glutenu, bez mleka)    Ciasto jabłkowo - marcepanowe z migdałami i sosem marcepanowym (bez glutenu, bez mleka) Kruszon z jabłkami Tort obłędnie czekoladowy Ciasto pomarańczowo - migdałowe bez jajek Cynamonowy placek z jabłkami

Szybko Tanio Smacznie
Chutney cebulowo rabarbarowy. 103

Sos ten polecam na letni czas zamiast majonezowych itp. Doskonały do białych mięs ,wędlin ,serów. Doskonały dodatek do sałaty masłowej.200g cebuli czosnkowej200g rabarbaru1 pomarańcza lub

Kulinarny karnet Christophera
Karp w sosie pomarańczowo - miodowo - winnym (bezglutenowy) 153

pysznym sosie. Przepis pochodzi od Małgosi z Igraszek losu. Ten sos zostanie przysposobiony do innych ryb. Tych słodkowodnych. Już go widzę ze szczupakiem.  kilka dzwonek karpia obranego i dobrze osuszonego sok z 2 pomarańczy mąka ziemniaczana do oprószenia ryby olej do smażenia   mała puszka koncentratu pomarańczowego  łyżka miodu akacjowego  szklanka wody szklanka wina białego cebula(...)Wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę, dodaj wino, wodę, sok pomarańczowy. Dopraw solą i pieprzem. Duś odparowując wino . Dodaj koncentrat, zamieszaj . Wsyp rodzynki i duś kilka minut. Wyjmij karpia i połóż na sosie. Podawaj z patelni lub z półmiska

AZgotuj!
Curry z kurczakiem, orzeszkami ziemnymi i skórką pomarańczową 196

ostre papryczki chili (kolor bez znaczenia) 2-3 liście limonki kaffir 1-2 ząbki czosnku 1 czubata łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 1/3 szklanki niesolonych orzeszków ziemnych czubata łyżka masłą ghee do smażenia sól, pieprz i ewentualnie sos sojowy do smaku.  natka kolendry lub pietruszki do dekoracji Ps. Liście limonki kaffir, mieszankę tandoori masala i masło ghee (dokładnie takie samo(...)Saudi i Omanie) możecie bez problemu kupić w sklepie " Kuchnie Świata " Udało mi się tam znaleźć nawet najbardziej popularny w Saudi ryż czyli Taj Mahal. Marynata 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego 1/3 szklanki wody 3 łyżki oleju 2-3  łyżki koncentratu pomidorowego 1 czubata łyżka przyprawy tandoori masala 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki Przygotowanie marynaty: czosnek przecisnąć przez praskę

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kurczak duszony w sosie słodko - kwaśnym 1183

się o przygotowanie takiego kurczaka, to zróbcie od razu większą ilość sosu i przechowajcie go w słoiczkach do następnego razu :)Sos słodko-kwaśny:1 duża puszka ananasa w syropie,3 średnie marchewki, 1/2 małej papryki pomarańczowej,1/2 małej papryki czerwonej,średnia cebula,4-5 łyżek oleju,pół szklanki gęstego soku pomidorowego,sól do smaku,mielony imbir - do smaku(...)wrzucić warzywa - zeszklić na średnim ogniu.Do warzyw wlać sok ananasowy z puszki. Dodać sól, słodką i ostrą paprykę oraz imbir - zagotować. Ananasa pokroić w kostkę, dołożyć do sosu. Gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut. Marchewka nie powinna być do końca miękka, lecz lekko al dente. Sos doprawić do smaku cukrem i octem. Powinien mieć smak kwaskowaty i słodkawy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Krem pomarańczowy w pucharkach 127

Szybki deser pomarańczowy na bazie bitej śmietany i serka mascarpone. Uwielbiam ten serek nie tylko do słodkich wypieków, ale również do sosów, makaronów itp. Przepis na sos z serka mascarpone znajdziecie tutaj Ostatnio u mnie mało deserów, ale więcej ciast. Taką mam fazę na pieczenie, że w kolejce czekają już cztery  ciasta. Jednak pisanie przepisów nie idzie

O kuchni z uczuciem
Jesienna lasagne z dynią 161

opakowanie makaronu Lasagne nr 52 ½ sztuki małej dyni hokkaido 1 cukinia 1  papryka czerwona ½ papryczki chili 2 cebule 2 pomarańczowe pomidory 20 dag startego sera gouda 3 łyżki oliwy Sól i pieprz do smaku Natka pietruszki do posypania Sos beszamelowo-musztardowy 50 g masła 2 łyżki mąki pszennej 150 ml bulionu warzywnego 350 ml mleka 3,2 % 1 łyżeczka

Wanilia i Kardamon