sos pomarańczowy - 1203 przepisów (strona:35/81)

Ciasteczka pomarańczowe z masą figowo-orzechową 146

przez około 10 minut. Ostudzić i przełożyć masą figowo-orzechową. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Ci ę zainteresować: → Ciasteczka cytrynowo-pomarańczowe → Ciasteczka czekoladowe z orzechami pekan i jagodami goji → Pieczone figi z orzechami włoskimi i sosem z czerwonego wina → Pasta figowa z orzechami włoskimi → Ciasteczka brownie z migdałami i amaretto

Oryginalny smak
Sałatka z czerwonej kapusty, pomarańczy i pestek granatu 201

Spomiędzy białych błonek powycinać ostrym nożem fileciki z pomarańczy. Najlepiej robić to nad naczyńkiem, by złapać sok. Posłuży on do przygotowania pomarańczowego winegretu  z granatu uwolnić pestki z oleju, octu, soku z pomarańczy i miodu przygotować sos kapustę posolić i mocno wygnieść. Dodać pieprz, wymieszać z winegretem. Wyłożyć na półmisek, rozłożyć fileciki z pomarańczy i posypać pestkami granatu. Podawać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
“Pyszne poranki” – recenzja 199

skiełkowanej kaszy gryczanej, bajgle z łososiem i pomarańczą, sałatkę chlebowa z tuńczykiem, kanapkę z omletem, sałatkę ziemniaczaną z jabłkiem, dynię z sosem chmichurri. Ze śniadań na słodko smakowicie wygląda risotto z frużeliną i kisiel marchewkowo-pomarańczowy.   Pyszne poranki. 101 pomysłów na smaczne i zdrowe śniadania Beata Śniechowska Wydawnictwo: Burda Publishing Polska Data premiery: 2017 Artykuł “Pyszne poranki” – recenzja

Ugotowane pozamiatane
Sałatka z wędzoną makrelą i pomarańczą 256

uprażyć na suchej patelni. Posiekać na mniejsze kawałki. 4. Z ryby usunąć ości i podzielić na małe kawałki.  5. Przygotować winegret pomarańczowy. 6. Pomarańcz wyfiletować. 7. Sałatę posypujemy selerem naciowym, wędzona makrelą i cząstkami pomarańczy. Polewamy sosem i posypujemy orzechami oraz szczypiorkiem. Film instruktażowy

Atlas Smaków
Piernikowy śledź 180

szklimy na rozgrzanym maśle. W makutrze ucieramy goździki, ziele, angielskie, listek laurowy i nasionka kardamonu, wrzucamy do cebuli, dodajemy cynamon, sok pomarańczowy i miód. Wszystko mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż sok się zredukuje i sos zgęstnieje. Pierniczki blendujemy na proszek, dodajemy je do cebuli, doprawiamy octem balsamicznym, mieszamy. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Filety kroimy w dzwonka i mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Zupa dyniowo-serowa 165

Następna zupa dyniowa po  kremie dyniowo-pomarańczowym i  imbirowym. Każda z nich jest inna i trudno wybrać najlepszą. Dzisiejsza zupa na 

To co kocham
Surówka z kapusty pekińskiej. 194

pół, ponieważ podzieliłam je na dwa dni. Także nic się nie zmarnowało :)  Składniki: 1/2 niedużej kapusty pekińskiej, 1 świeża pomarańczowa papryka, 1/2 świeżego ogórka, 1/2 pęczka szczypiorku, 2 średnie pomidory, 1 duża marchew, gotowy sos do sałatek ( ja użyłam dwie paczki knora: grecki i paprykowo-ziołowy, jest intensywniejszy smak, ale jeden w zupełności wystarczy

W kuchni u Moniki
Surówka z białej kapusty z curry i sezamem 253

Surówka z białej kapusty z curry i sezamem... Drobno poszatkowana, chrupiąca biała kapusta. Soczyste, intensywnie pomarańczowe wiórki marchewki. Kosteczki ostrej cebuli i aromatycznego czosnku. Całość doprawiona curry, octem winnym i sosem chili. Oprószona sezamem po wierzchu. Smacznego!   Składniki: Mała główka białej kapusty (waga około 1,2 kg); 2 duże marchewki; 1 średnia cebula; 3 ząbki czosnku; 2 płaskie łyżeczki

Gospodyni Miejska
Sałatka 3888

Polecam. Składniki: 1 opakowanie mixu sałat; 1 słoik suszonych pomidorów w oleju; 2 opakowania sera "Błękitny Lazur"; 1 melon "kantalupa" (o pomarańczowym miąższu); kiść winogron czerwonych lub różowych; 100 g suszonej żurawiny; 300 g szynki łososiowej;   Sos: 125 ml oliwy z oliwek; 2 łyżki czerwonego octu balsamicznego; 2 łyżki miodu; 2 łyżki musztardy "Dijon"; sok z połowy cytryny; sól

In my kitchen
Tarta z dynią i szpinakiem 181

mniej intensywny niż Hokkaido, czyli zawiera mniej karotenoidów. Jada się ją ze skórką, jest mączysta i słodkawa. Próbowałam też odmianę  Microwave , są to małe okrągłe żółto-pomarańczowe prążkowane dynie, które przygotowuje się w mikrofali. W smaku przypominają trochę ziemniaka... W sprzedaży są też dynie makaronowe  Stripetti  i  Pyza , ale ja nie jestem ich wielbicielką. Zdecydowanie(...)kokosowym Zupa-krem z pieczonej dyni Zupa dyniowa z marchewką Dynia zapiekana z grzybami Prażone pestki dyni Schabowe roladki z dynią w sosie śliwkowym I na słodko: Dżem dyniowy z pomarańczami Przyprawa do ciasta dyniowego Ciasto dyniowo-pomarańczowe z suszonymi owocami Sernik dyniowy Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Dyniowe ślimaczki drożdżowe Placuszki dyniowe na słodko Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą

Kulinarne przygody Gatity
Scones na jogurcie z dżemem pomarańczowym 255

powinny się zarumienić. Po upieczeniu przekrawamy bułeczki na pół i smarujemy dżemem (na jesienno-zimowe śniadanie polecam pomarańczowy – będziemy mieć odrobinę słońca w kuchni). Na wierzchu układamy po łódeczce jogurtu i ozdabiamy miętą.   Zobacz także: Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym to typowa włoska p... Drożdżówka ze śliwkami i makiem Drożdżówka

Poezja smaku
Naleśniki Suzette z sokiem z mandarynek 155

szklanka wody  3/4 szklanki mąki  1 jajo ekologiczne szczypta kurkumy szczypta soli  Sos: 2 łyżki miękkiego masła sok z 6 mandarynek sok z połówki cytryny skórka z mandarynki i cytryny kieliszek likieru mandarynkowego ( szczęśliwie posiadam prosto z Sycylii:):) lub pomarańczowego/ lub spirytus  5 kostek cukru trzcinowego  Przygotowujemy ciasto i smażymy maleńkie, cieniutkie naleśniczki.  Masło

AZgotuj!
Pad Thai by chef Pong Aroonsang 190

ząbki czosnku posiekne 2 łyżki olej 1 opakowanie makaron ryżowy 5 mm (namoczony wcześniej w wodzie o temperaturze pokojowej przez 2,5 godz. lub gotowany 3 minuty 1 łyżka sosu rybnego 2 łyżki cukru kokosowego pasta z tamaryndy 2 jajka 1 łyżka suszonych krewetek (opcjonalnie) 1-2 chili posiekane garść kiełków fasoli mung 2 cebule dymki pokrojone(...)smaż  2-3 minuty aż tofu straci połowę swojej wody. Dodaj krewetki, chwilę smaż aż zmienią kolor na pomarańczowy, przełóż zawartość patelni na talerz. Do odcedzonego makaronu dodaj odrobinę wody, 2 łyżki cukru, 2 łyżki pasty z tamaryndowca, sos rybny i suszone krewetki, chwilę smaż aż woda odparuje. Dodaj zawartość talerza i jajka, smaż chwilę mieszając. Dodaj kiełki fasoli

SzczyptaSmaQ
Makaron z suszonymi pomidorami, migdałami i pomarańczą 210

winem powinna stworzyć aromatyczny, rozgrzewający sos. A więc zapraszam Was na ten zimowy, (zdradzę, że) udany eksperyment! Alchemia gotowania Marlena de Blasi po raz kolejny zaintrygowała mnie sposobem przygotowania swojej potrawy. Suszone pomidory i oliwki należy podgrzewać w winie, a następnie odstawić, aby mogły nabrać winnego posmaku. Czosnek łączy się ze skórką pomarańczową, a następnie przetrzymuje w rozgrzanej oliwie(...)uważając, aby się nie przypaliły. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj pastę z czosnku i skórki pomarańczowej oraz chilli. Wymieszaj składniki i odstaw, aby oliwa i migdały przeszły wonią dodatków.  Wrzuć spaghetti do osolonego wrzątku, aby zdążył się ugotować, gdy sos będzie gotowy. Wyjmij oliwki i pomidory łyżką durszlakową i przełóż na patelnię z migdałami. Rondelek z winem postaw

Chilli Czosnek i Oliwa
Poniedziałek: Polędwiczki z sałatką z pieczonych brukselek i batata 127

upieczeniu zmienia się w prawdziwego słodziaka. Sałatkę można zjeść solo z dodatkiem np. pieczywa. My podaliśmy ją z soczystą, pieczoną w pomarańczowej zalewie polędwiczką. Składniki: Brukselka 250 g Duży batat Polędwiczka 500 g Zalewa Pomarańcza 5 łyżkek sosu sojowego Imbir – 3 cm Czosnek – 3 ząbki Mała papryczka chili Przyprawy 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku

Niedzielny kucharz