niewielkie modyfikację. Danie to można przygotować dzień wcześniej, a następnego dnia tylko odgrzać. Świetnie pasują do niego kasze różnego typu, czy ryż. Polecam również przepis na: Schab duszony w sosie własnym @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align:center(...)patelnię wcześniej odłożone mięso oraz pokrojoną w paseczki paprykę czerwoną, pomarańczową i żółtą. Po około 5 minutach smażenia dodać pomidory z puszki oraz pokrojonego w plasterki ogórka. Dusić całość pod przykryciem przez ok. 15 minut. Pod koniec duszenia ewentualnie odkryć pokrywkę, by nadmiar płynów nieco odparował, a sos zgęstniał. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ryżem
Kulinarne Przebojezapiekany w piekarniku z ananasem Makaron cannelloni nadziewany kurczakiem Kurczak barbecue Składniki 500 g piersi z kurczaka 1/4 ananasa 1 pomarańczowa papryka 3 łyżki miodu 1 łyżka skrobi ziemniaczanej rozrobiona w 2 łyżkach wody 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka octu winnego 4 duże ząbki czosnku 1 łyżka kurkumy 2 łyżki suszonego oregano 1 łyżka curry 2 łyżki sezamu
Delusional Trinekrokami, dzisiaj mam dla Was wersję grilla dla zabieganych. Szybkie szaszłyki z kiełbasą serową i duża ilością kolorowych warzyw, a do tego domowy sos BBQ . Składniki: - 6 kiełbas serowych Hańderek - papryki trzy kolory: żółta - pomarańczowa i czerwona - 1 por - 10 pieczarek Dodatkowo: - patyczki do szaszłyków - tacka do grilla lub folia aluminiowa W zależności od długości patyczków wyjdzie(...)samej tacce bez folii. Nie używam do warzyw soli, bo kiełbasa ma w sobie ser który się roztapia pod wpływem ciepła i je okleja, a dodatkowo mamy przecież sos do wykorzystania. 1. Kiełbasę kroimy w plastry. Warzywa kroimy w plastry lub w kostkę, pieczarki kroje na połowę. Nabijamy na patyczek kiełbasa-warzywo. A zatem kolorowej i smacznej majówki kochani
Apetyczna babeczkapapryki jalapeno bez nasion, bardzo drobno posiekane ¼ szklanki posiekanych anchois ¼ szklanki pasty pomidorowej 2 łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu ½ szklanki ciemnego sosu kukurydzianego 1 szklanka melasy 3 szklanki octu 1 szklanka ciemnego piwa ½ szklanki soku pomarańczowego 2 szklanki wody 1 cytryna, pokrojona w cienkie plasterki 1 limonka, pokrojona w cienkie plasterki Przygotowanie: W dużym rondelku podsmażyć do miękkości cebulę(...)posiekane anchois, pastę pomidorową, pieprz, syrop kukurydziany, melasę, ocet, ciemne piwo, sok pomarańczowy, wodę, cytrynę i limonkę. Wszystko wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień do małego i gotować mieszając od czasu do czasu przez około 3 godziny aż się lekko zagęści i będzie lepki. Sos przecedzić do szklanej butelki i przechowywać w lodówce. Powinno nam wyjść z tego
naRuszcieciepło, jako danie obiadowe lub na zimno, jako przekąskę. Gdy zdecydujecie się na wersję obiadową, polecam podawać z sosem z sera camembert z tego przepisu . Polędwiczki są idealne na zimową porę kiedy wszystko, co piernikowe i pomarańczowe ma wzięcie. Spróbujcie tej miłej odmiany. Polędwiczki z suszonymi śliwkami i szynką parmeńską Składniki polędwica wieprzowa ok 100 g śliwek suszonych szynka(...)Polędwiczki z suszonymi śliwkami i szynką parmeńską Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez ok. 10-15 min. Im mniejsze roladki tym krócej. Można podawać z sosem z sera camembert lub solo na przekąskę. Polędwiczki z suszonymi śliwkami i szynką parmeńską
Pyza i Surówkasię uszy trzęsą. Jedno jest jednak pewne. Naleśniki się nam nie znudzą ponieważ można wyczarować z nich najróżniejsze smaki. Raz zjemy naleśniki pomarańczowe a innym razem kukurydziane. Kiedy zobaczyłam w sklepie jasny sos Łowicz nie mogłam nie kupić. Mam z jego udziałem sporo pomysłów w głowie. Na pierwszy ogień jednak poszły naleśniki z dodatkiem sosu Jasnego. Połączyłam w tym daniu
Kuchnia w oparachodpowiedni kolor i kształt. Ser cheddar jest serem twardym, można go zastąpić np. serem gouda czy ementaler a sos sriracha np. ketchupem czy słodkim sosem chili. W przypadku, gdyby kolor dipu nie był pastelowo pomarańczowy można go przyprawić np. słodką czy ostrą papryką w proszku. Dip wymaga, po przygotowaniu, tj. po owinięciu w folię i gumkami, przechowywania w lodówce przez
Gospodyni MiejskaJeśli macie już w swojej lodówce pomarańczową pastę curry, to czas na pyszna zupę. Przypomina trochę w smaku lakse, na którą jeszcze przyjdzie czas na naszym
slodkokwasnaplBardzo prosta i fajna propozycja w postaci młodej marchewki pieczonej w słodkiej glazurze na bazie soku pomarańczowego i miodu, podanej z chrupiącymi tostami maczanymi w powstałym sosie (stąd taka spora ilość płynów). Marchewki z tostami (czasami z ryżem) stanowią dla mnie samodzielne danie (głównie jako kolacja), a pomijając chleb, można zaserwować je jako przepyszny dodatek do dań głównych, zapakować
Kraina Miodem Płynącaobjętość płynu się zmniejszy. W zimnej wodzie rozpuścić mąkę ziemniaczaną. Dodać 1-2 łyżki gorącego sosu, wymieszać i wlać do rondelka. Pogotować chwilę, aż sos zgęstnieje. Lekko ostudzić. Każdy naleśnik posmarować musem wiśniowo-pomarańczowym i zwinąć w ulubiony kształt. Przepis pochodzi z książki Konrada Gacy "Kuchnia
Moja Galeria Smakugarście roszponki - 3 rzodkiewki (kroimy w plasterki) - 2 jajka ugotowane na twardo - kilka czarnych oliwek - kilka filetów anchois - 1/2 ogórka zielonego - plaster łososia wędzonego SOS: -1-2 łyżki oliwy z oliwek - 1/2 łyżeczki musztardy pomarańczowej - 1/2 łyżeczki miodu - łyżeczka octu winnego jabłkowego Składniki mieszamy ze sobą. Gotowe! Zapraszam na Facebook SmykWKuchni
SMYKWKUCHNIrondelka i gotujemy razem z wiśniami i sokiem wiśniowym, aż zredukujemy o połowę. Przecedzamy przez sitko, owoce możemy z powrotem wrzucić do sosu, jeśli mamy ochotę. Na surówkę obieramy dwie marchewki (ja użyłam fioletowo-pomarańczowych, ale mogą być zwykłe) i ścieramy je na tarce na grubych oczkach, dodajemy posiekaną kapustę i pokrojoną w ćwierć-plasterki połowę czerwonej cebulki, buraczki
Quinoa Raz!barwę. SKŁADNIKI: Na 4 - 6 porcji. Panna cotta limonkowa: 500 ml śmietanki 30 - 36% 80 g cukru 10 g żelatyny ½ laski wanilii 2 limonki Sos mango: 1 dojrzałe mango 1 pomarańcza (można zastąpić odrobiną soku pomarańczowego) 1 łyżka miodu (opcjonalnie) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Panna cotta limonkowa: Połowę śmietanki (250 ml) przelewamy do rondelka. Dodajemy cukier oraz nasionka wydrążone z laski wanilii(...)pomocą miksera. Łączymy obie śmietanki za pomocą łyżki lub silikonowej szpatuli. Przelewamy masę do szklaneczek lub foremek i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby panna cotta stężała. Sos mango: Dojrzałe mango obieramy ze skórki, oddzielamy miąższ od pestki i przekładamy do kielicha blendera. Wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy odrobinę miodu do smaku i miksujemy na gładki sos. Panna cottę
W kuchni Katiemiękkości, około 20 minut. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć nogi (trzymać w cieple), do sosu dodać borówki. Zagotować, mieszając gotować aż sos będzie gęsty. Dodać masło, wymieszać. Zdjąć z ognia. * jeżeli nie mamy borówek ze skórką pomarańczową, należy wziąć 100 g borówek bez pomarańczy i skórkę otartą z 1/2 pomarańczy. zastawa
królestwo garówupieczonego samodzielnie), kilka łyżek ponczu (przygotowanego z herbaty i kilku kropel aromatu pomarańczowego). Warstwa truskawkowa: 400 g truskawek, 1 galaretka szybko tężejąca. Dodatkowo na wierzch: 200 ml kremówki, 1 łyżka cukru pudru. Trifle z truskawkami, to dosyć prosty i podobny do tiramisu deser z dodatkiem pysznego sosu waniliowego. Sprawdzone smaki, doskonale połączone w całość, są gwarancją doskonałego smaku. Jeżeli tylko(...)się sos. Zmniejszyć ogień do minimum, aby uniknąć przypaleń i gotować jeszcze moment, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Powinien mieć konsystencję nieco rzadszą niż budyń. Odstawić do wystygnięcia. Przygotować poncz do nasączenia biszkopta. Ulubioną herbatę zalać szklanką wody, dosłodzić wg uznania i dodać kilka kropel aromatu pomarańczowego. Zamieszać i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Z biszkopta wyciąć po 2 krążki na pucharek
Świat Domowej Kuchni