marchewce. Te pyszne i pożywne kluski można potraktować jako samodzielne danie obiadowe (jak tradycyjne leniwe), a jako, że dodatkowo 'podkręciłam' je o dodatek skórki pomarańczowej, to zdecydowanie wolę je w wersji deserowej- polane kremowym sosem cynamonowym z dyskretną nutą karmelu, ozdobione malinami i posypane migdałowymi płatkami! (NIE)skromnie napiszę, że smakują tak samo niesamowicie jak wyglądają!!! :))) 4 porcje: Kluski leniwe
Kraina Miodem PłynącaSkładniki: ciasto naleśnikowe : 1 kubek mąki 1 kubek gazowanej wody mineralnej 0,5 kubka mleka 3,2% 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju Sos: 1 duży kieliszek wiśniowej brandy (100ml) 1 kubek soku pomarańczowego 1 op kisielu cytrynowego sok z 1 cytryny skórka z 1 cytryny 1 duża pomarańcza 4 łyżki brązowego cukru Przygotowanie: składniki na ciasto mieszamy, zaczynając(...)cytrusów wsypujemy 1 łyżkę kisielu, mieszamy, aby nie powstały grudki, ciągle podgrzewamy skórkę z pomarańczy ścieramy, w miąższ okrawamy z białych elementów i dorzucamy razem ze skórką do naszego sosu naleśniki smażymy, składamy w trójkąty, pomiędzy warstwy nakładamy odrobinę masła, układamy na patelni i zalewamy sosem i podsmażamy Podajemy ze świeżymi fragmentami pomarańczy SMACZNEGO
Luźna Kuchnianaleśniki. Dlatego smażę wielki stos. Część przełożona lipcowymi konfiturami znika rozchwytywana przez małe łapki. Drugi stos zostawiam tylko dla dorosłych. Sięgam po pomarańczówkę, ścieram skórkę z pomarańczy. Gotuję cudowny sos, smaruję nim piętrzące się w górę naleśniki, zapiekam i podaję jak tort. To moja wersja ukochanych Crepes Suzette . Pyszna, uzależniająca, wielowarstwowa. Zupełnie jak tegoroczne wakacje. NALEŚNIKOWY TORT(...)sprawdzony i taki wykorzystajcie. Mój przepis kieruje się podstawową zasadą, czyli odmierzaniem na oko;). W celu przygotowania sosu, w rondelku należy stopić masło razem z cukrem, skórką i sokiem z pomarańczy i cytryny wraz z dodatkowym sokiem pomarańczowym i likierem. Wszystko razem wymieszać. Zagotować i odstawić. Przygotować naczynie do zapiekania o średnicy zbliżonej do wielkości naleśników
KUCHARNIAprzepisu sprzed ponad stu lat to potrzebowałabym mleka, migdałów, rodzynek i ryżu. Nie przepadam za rodzynkami, także pominęłam ten składnik. Dodatkowo zaś użyłam skórki pomarańczowej, cynamonu i cukru trzcinowego. Przed podaniem natomiast, wierzch polałam sosem z owoców leśnych, który idealnie kontrastował ze smakiem zupy. Bardzo smakowało mi to danie kresowe, które według mnie jest raczej propozycją na śniadanie lub deser(...)łyżki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki cynamonu skórka otarta z jednej pomarańczy (lub skórka kandyzowana) 1/2 szkl. ryżu jaśminowego Wykonanie: Wlać mleko do garnka, wsypać migdały, cukier, cynamon i skórkę pomarańczową. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małych ogniu przez chwilę (ok. 10 minut), pilnując żeby mleko się nie przypaliło. W osobny garnku ugotować na sypko ryż (w mleku
zadanie-gotowaniesosu śmietanowego? Do pancakes, naleśników, omletów na słodko, pierogów z owocami.... Z czym dusza zapragnie. :) Zamiast cytryny można dać sok pomarańczowy lub z pomarańczy. Można też poeksperymentować z innymi smakami. Na pewno jeszcze do tego wrócę. Sos szybko gęstnieje przy studzeniu, więc do deserów podawaj na ciepło. Po całkowitym wystudzeniu można zjeść jak budyń. Można go też zamknąć
Anioszek w kuchnikoniec – zalewamy szklanką wody i dodajemy szklankę cukru. Podgrzewamy, często mieszając do czasu aż woda odparuje i otrzymamy gęsty sos. Skórkę w sosie przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce. Artykuł Kandyzowana skórka pomarańczowa pochodzi z serwisu Ugotuj
Ugotuj to sam ...Farsz: 20dkg posiekane orzechy włoskie 2-3 łyżki . rumu szczypta cynamonu 4-5 łyżki . cukru 1 łyżka mleka 1 łyżka śmietany 2 dkg kandyzowane skórki pomarańczowej 4dkg rodzynki wcześniej namoczone w rumie 5dkg masła Sos czekoladowy: 2,5 szklanki mleka 150 ml śmietany 130 g cukru 100 g gorzkiej czekolady 50dkg niesłodzonego kakao w proszku 3 żółtka wanilia mąki trochę
Smaczne PotrawyLekki deser, kolorowy i bardzo smaczny. Można podawać z bitą śmietaną lub sosem zrobionym z jogurtu oraz świeżymi owocami. Składniki sok pomarańczowy Hortex 300 ml sok czarna porzeczka Hortex 300 ml 250 ml śmietany kremówki 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki żelatyny do dekoracji, bita śmietana, jogurt, owoce 1 łyżkę żelatyny namoczyć w małej … Czytaj dalej Mus owocowy
gotuj ze mnąSkładniki: -pół ogórka szklarniowego lub jeden gruntowy -pół papryki pomarańczowej -papryczka chili -pół awokado -1/3 białej rzodkwi -sos winegret wg. przepisu sos winegret -dowolna zielenina: szczypiorek, koperek, natka pietruszki lub bazylia Ogórek kroimy w plasterki, paprykę, papryczkę chili i awokado w paseczki, rzodkiew ścieramy na tarce. Wszystko mieszamy na półmisku z posiekaną zieleniną i skrapiamy sosem. Świetnie
Kulinarne przemysleniaFarsz: 20dkg posiekane orzechy włoskie 2-3 łyżki . rumu szczypta cynamonu 4-5 łyżki . cukru 1 łyżka mleka 1 łyżka śmietany 2 dkg kandyzowane skórki pomarańczowej 4dkg rodzynki wcześniej namoczone w rumie 5dkg masła Sos czekoladowy: 2,5 szklanki mleka 1,5 ml śmietany 13 g cukru 10 g gorzkiej czekolady 5dkg niesłodzonego kakao w proszku 3 żółtka wanilia
Smaczne Potrawymakaron, który swoją drogą polecam nie tylko bezglutenowcom. Składniki (1 porcja): 80 g (1 szklanka) makaronu bezglutenowego penne (użyłam kukurydzianego z Biedronki) 2 pomarańczowe pomidory 8 czarnych oliwek kilka listków świeżego szpinaku Sos: 1 łyżka oleju nierafinowanego (np. rzepakowy) 1/2 łyżeczki octu jabłkowego 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta ostrej papryki sól, pieprz 1. Makaron ugotuj
Powiedz dietom nieciasto 800 g mąki 1 burak ćwikłowy pieczony 1 jajko sól 1 łyżka oleju woda nadzienie 800g mięsa mielonego 1 jajko sól pieprz pieprz pomarańczowy Skworcu czosnek niedźwiedzi Skworcu 2 łyżki natki pietruszki sos 300 g pieczarek 1 cebula 300 ml śmietany kremówki sól pieprz tłuszcz do smażenia Burak przekroić na mniejsze kawałki, dodać odrobinę wody i zmiksować przy pomocy
Gotowanie jest łatweoregano, bazylią i papryczkami. Dodaj pomidory i cukinię. Przykryj i gotuj jeszcze 5-7 min., aż cukinia zmięknie. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Pomarańczowe kluski wyłóż na talerz i polej gorącym, aromatycznym sosem. 4 porcje Smacznego
Roślinna - blog wegańskipiersi z kurczaka 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej 1 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej 1 łyżeczka imbiru 3 ząbki czosnku 2 łyżki sos sojowy 1 łyżka prażonych ziaren sezamu 2 łyżki oleju 1 łyżka oleju sezamowego OlVita Sos: 5 łyżek soku z cytryny 5 łyżek sok z pomarańczy 200 ml wody 2 łyżki białego octu winnego 2 płaskie łyżeczki
Świat Domowej KuchniKarp smażony w migdałach jest przepyszną odmianą od tradycyjnie smażone karpia wigilijnego. Karp smażony w migdałach jest daniem całkiem eleganckim, zwłaszcza jeśli połączyć go z sosem na bazie wina i rodzynek. Chrupiące płatki migdałów otaczające soczyste mięso ryby cudownie przełamują smak. Karp smażony w migdałach jest nietłusty, bo przez migdały nie przesiąka za dużo tłuszczu do mięsa ryby, a ponadto(...)cukier po wlaniu wina zastygł – nie martwcie się – wystarczy chwilę mieszać i rozpuści się ponownie). Dodajemy skórkę pomarańczy i sok pomarańczowy. Mieszamy i gotujemy 2-3 minuty. Dolewamy śmietankę – cały czas należy mieszać sos. Gotujemy 2-3 minuty (sos powinien zacząć gęstnieć). Wrzucamy namoczone w winie rodzynki i gotujemy 5 minut. Zdejmujemy rondelek z ognia, dodajemy masło
Pociąg Do Kuchni