wycisnąć sok. Nadmiar imbiru zdjąć z mięsa. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na złoty kolor. Mięso przełożyć do garnka, tłuszcz wylać. Dodać skórkę pomarańczową, wlać bulion i dusić 5 minut. Wlać sos z pomarańczy i dusić około 10 - 15 minut. Wyjąć piersi i trzymać w cieple. Sos przecedzić, dodać miód i zagęść przez gotowanie. Gdy sos będzie już
królestwo garówNadzienie :300 g półtłustego twarogu2 brzoskwinie2 łyżki kaszy manny ( błyskawicznej )cukier do smakuCiasto :500 g mąki pszennej typ 500 + do podsypywania250 ml gorącej wody1 łyżka oleju1
Ewa w kuchnikulinarnych. Ja lubię ją jeść "solo" ale sprawdzi się też z wędliną lub mięsem. Składniki: 1 brokuł 10 pomidorków koktajlowych czerwonych 10 pomidorków koktajlowych pomarańczowych 1 mniejszy ogórek sałatkowy 4 jajka ugotowane na twardo Sos czosnkowy: 3-4 łyżki majonez kremowy Folwark 1 łyżka gęstej śmietany 18% 4-5 ząbków czosnku sól morska drobnoziarnista pieprz biały Przygotowanie: Brokuł podzielić
Ala piecze i gotujekurczak w pomarańczach z miętą, uznałam, że w sezonie na cytrusy koniecznie musze go zrobić. Robiłam wcześniej pstrąga w cytrusowym sosie , więc domyślałam się, że będzie smacznie… :)! I było! Pomarańczowy aromat z nutką mięty nadał potrawie wyjątkowo lekki, przyjemny smak. A do tego przygotowuje się to danie w 15 minut. Jak lubicie bardziej pikantne dania to możecie dodać płatki(...)minut, ale w tym czasie dobrze jest raz czy dwa odwrócić piersi. 3. Dodać masło i posiekaną miętę, wymieszać i gotować jeszcze 2 minuty na dużym ogniu aby sos lekko odparował. Podawać z ryżem lub kuskusem. Smacznego Źródło: 200 light chicken dishes, Hamlyn Post Kurczak w pomarańczach z miętą pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plkurczak w pomarańczach z miętą, uznałam, że w sezonie na cytrusy koniecznie musze go zrobić. Robiłam wcześniej pstrąga w cytrusowym sosie , więc domyślałam się, że będzie smacznie… :)! I było! Pomarańczowy aromat z nutką mięty nadał potrawie wyjątkowo lekki, przyjemny smak. A do tego przygotowuje się to danie w 15 minut. Jak lubicie bardziej pikantne dania to możecie dodać płatki(...)minut, ale w tym czasie dobrze jest raz czy dwa odwrócić piersi. 3. Dodać masło i posiekaną miętę, wymieszać i gotować jeszcze 2 minuty na dużym ogniu aby sos lekko odparował. Podawać z ryżem lub kuskusem. Smacznego Źródło: 200 light chicken dishes, Hamlyn Post Kurczak w pomarańczach z miętą pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plmiodem i cytryną Miodowe udka z kaczki Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie Miodowo-musztardowe udka kacze z gruszkami Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto Kaczka pieczona w glazurze pomarańczowo-miodowej Udka kaczki duszone w soku jabłkowym Udka kacze w glazurze pomarańczowej Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami Sałatka z kaczką, glazurowanymi figami, gorgonzolą i prażonymi
karmelowymiodem i cytryną Miodowe udka z kaczki Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie Miodowo-musztardowe udka kacze z gruszkami Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto Kaczka pieczona w glazurze pomarańczowo-miodowej Udka kaczki duszone w soku jabłkowym Udka kacze w glazurze pomarańczowej Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami Sałatka z kaczką, glazurowanymi figami, gorgonzolą i prażonymi
karmelowyszpinakiem i pomidorami Obiad Miodowe udka z kaczki Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie Miodowo-musztardowe udka kacze z gruszkami Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto Kaczka pieczona w glazurze pomarańczowo-miodowej Udka kaczki duszone w soku jabłkowym Udka kacze w glazurze pomarańczowej Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami Sałatka z kaczką, glazurowanymi figami, gorgonzolą
karmelowypapryki słodkiej sól i pieprz do smaku Na sos słodko-ostry: 3 łyżki keczupu 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego 3 łyżki sosu słodko-pikantnego 2 łyżki brązowego cukru 2/3 szklanki soku pomarańczowego szczypta płatków chili Przygotowujemy wszystkie składniki – kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i kroimy w kawałki na kęs. Przekładamy na głęboki talerz. Umyte
Smaczna Stronadelikatnie orientalnie, więc wprowadziłam marynowanego w sosie sojowym i czosnku łososia oraz sałatkę z pomidorków koktajlowych z kolendrą w sosie z zielonego tabasco i sosu sojowego. Całość dopełniała „lemoniada” na bazie soku ananasowego, pomarańczowego, mięty i odrobiny mleka kokosowego – w smaku coś pomiędzy bezalkoholową piña colada a lemoniadą z pomarańczami i miętą. Oczywiście, w wersji dla czasooszczędnych, polecam również wodę(...)czubata łyżka wiórków kokosowych 1 ząbek czosnku 100 ml mleczka kokosowego 1,5 litra bulionu warzywnego Wykonanie ŁOSOŚ Oczyść łososia ze skóry i zanurz go w 3 łyżkach sosu sojowego najlepiej na 2-3 godziny (ale niekoniecznie). Zawiń go w folię aluminiową i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut. Składniki ok. 250-300 g łososia surowiego
Eat me! Fit me!marchewce. Te pyszne i pożywne kluski można potraktować jako samodzielne danie obiadowe (jak tradycyjne leniwe), a jako, że dodatkowo 'podkręciłam' je o dodatek skórki pomarańczowej, to zdecydowanie wolę je w wersji deserowej- polane kremowym sosem cynamonowym z dyskretną nutą karmelu, ozdobione malinami i posypane migdałowymi płatkami! (NIE)skromnie napiszę, że smakują tak samo niesamowicie jak wyglądają!!! :))) 4 porcje: Kluski leniwe
Kraina Miodem PłynącaSkładniki: ciasto naleśnikowe : 1 kubek mąki 1 kubek gazowanej wody mineralnej 0,5 kubka mleka 3,2% 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju Sos: 1 duży kieliszek wiśniowej brandy (100ml) 1 kubek soku pomarańczowego 1 op kisielu cytrynowego sok z 1 cytryny skórka z 1 cytryny 1 duża pomarańcza 4 łyżki brązowego cukru Przygotowanie: składniki na ciasto mieszamy, zaczynając(...)cytrusów wsypujemy 1 łyżkę kisielu, mieszamy, aby nie powstały grudki, ciągle podgrzewamy skórkę z pomarańczy ścieramy, w miąższ okrawamy z białych elementów i dorzucamy razem ze skórką do naszego sosu naleśniki smażymy, składamy w trójkąty, pomiędzy warstwy nakładamy odrobinę masła, układamy na patelni i zalewamy sosem i podsmażamy Podajemy ze świeżymi fragmentami pomarańczy SMACZNEGO
Luźna Kuchnianaleśniki. Dlatego smażę wielki stos. Część przełożona lipcowymi konfiturami znika rozchwytywana przez małe łapki. Drugi stos zostawiam tylko dla dorosłych. Sięgam po pomarańczówkę, ścieram skórkę z pomarańczy. Gotuję cudowny sos, smaruję nim piętrzące się w górę naleśniki, zapiekam i podaję jak tort. To moja wersja ukochanych Crepes Suzette . Pyszna, uzależniająca, wielowarstwowa. Zupełnie jak tegoroczne wakacje. NALEŚNIKOWY TORT(...)sprawdzony i taki wykorzystajcie. Mój przepis kieruje się podstawową zasadą, czyli odmierzaniem na oko;). W celu przygotowania sosu, w rondelku należy stopić masło razem z cukrem, skórką i sokiem z pomarańczy i cytryny wraz z dodatkowym sokiem pomarańczowym i likierem. Wszystko razem wymieszać. Zagotować i odstawić. Przygotować naczynie do zapiekania o średnicy zbliżonej do wielkości naleśników
KUCHARNIAprzepisu sprzed ponad stu lat to potrzebowałabym mleka, migdałów, rodzynek i ryżu. Nie przepadam za rodzynkami, także pominęłam ten składnik. Dodatkowo zaś użyłam skórki pomarańczowej, cynamonu i cukru trzcinowego. Przed podaniem natomiast, wierzch polałam sosem z owoców leśnych, który idealnie kontrastował ze smakiem zupy. Bardzo smakowało mi to danie kresowe, które według mnie jest raczej propozycją na śniadanie lub deser(...)łyżki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki cynamonu skórka otarta z jednej pomarańczy (lub skórka kandyzowana) 1/2 szkl. ryżu jaśminowego Wykonanie: Wlać mleko do garnka, wsypać migdały, cukier, cynamon i skórkę pomarańczową. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małych ogniu przez chwilę (ok. 10 minut), pilnując żeby mleko się nie przypaliło. W osobny garnku ugotować na sypko ryż (w mleku
zadanie-gotowaniesosu śmietanowego? Do pancakes, naleśników, omletów na słodko, pierogów z owocami.... Z czym dusza zapragnie. :) Zamiast cytryny można dać sok pomarańczowy lub z pomarańczy. Można też poeksperymentować z innymi smakami. Na pewno jeszcze do tego wrócę. Sos szybko gęstnieje przy studzeniu, więc do deserów podawaj na ciepło. Po całkowitym wystudzeniu można zjeść jak budyń. Można go też zamknąć
Anioszek w kuchni