sos pomarańczowy - 1203 przepisów (strona:25/81)

Pierogi makówki 127

zeszłym roku na Święta Bożego Narodzenia zamiast kutii. Ich wygląd miał nawiązywać do główek maku, a nadzienie do tradycyjnych śląskich makówek, pełnych bakalii i pachnących skórką pomarańczową oraz cynamonem. Dodatkowo pierogi podałem z sosem migdałowo-makowym, który jeszcze bardziej miał podkreślić ich deserowy charakter. Jeśli lubicie tradycyjne przepisy, ale macie ochotę nadać im nowoczesną, acz swojską formę, to zdecydowanie musicie(...)maku ½ szklanki mielonych migdałów ½ szklanki rodzynek 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3-4 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka masła 1 czerstwa pszenna bułka 100 ml mleka Ciasto na pierogi: 300 g mąki pszennej 1 małe jajko ok. 120 ml ciepłej wody 1 łyżka oleju ½ łyżeczki soli Sos migdałowo-makowy: ½ szklanki mielonych migdałów 100 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki

Food Square
Ciepła sałatka z komosą ryżową (quinoa), batatami i jarmużem 219

miałam fioletowy) 1 szklanka ugotowanej komosy lub 1  szklanka   suchej 1 cebula czerwona, pokrojona w kostkę nasiona granatu z 1/2 owocu świeża kolendra do podania sos 1/4 szklanki świeżego soku pomarańczowego (z 1 - 2  pomarańczy) 2 łyżka oliwy z oliwek  pieprz  sól morska Przygotowanie Komosę opłukać na sicie pod bieżącą wodą co najmniej 2 minuty

Stare Gary
Sałatka z marynowaną cebulką 191

Letnią porą idealnie pasuje do mięsa grillowanego. Składniki: 1 opakowanie mix sałat 1 słoik złotej cebulki marynowanej Ole! 250 gram pomidorów koktajlowych Pół papryki czerwonej Pół papryki pomarańczowej Pęczek szczypiorku 1 opakowanie sosu sałatkowego paprykowego Sposób przygotowania: Sałatę myjemy i osuszamy, cebulkę marynowaną odsączamy z zalewy, pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paski

Bajeczna Kuchnia
Kotleciki mielone z marchewką. 148

Uformować 5-6 kotlecików, obtoczyć w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.   Podawać gorące do ziemniaków, można polać sosem.   Kotleciki te mają lekko pomarańczowy kolor, są smaczne i zdrowe.  Warto je zrobić od czasu do czasu dla swojej rodziny czy bliskich i pokazać im że potrafimy zrobić coś innego

Przepisy i porady kulinarne
78. Wielkanocna pascha z zosem żurawinonym 149

tłustego twarogu 100 g  masła 4 żółtka ze sparzonych jaj 1 szkl. cukru 2 opakowania cukru waniliowego 1,5 szklanki bakalii (skórki pomarańczowej, drobnych rodzynek, suszonej żurawiny, orzechów) Sos żurawinowy 0,5 szkl. cukru 1/3 szkl. wody 20 dkg żurawiny świeżej lub mrożonej Ser  zmielić przez maszynkę dwa razy, przełożyć na sito i pozostawić na 2-3 godziny

Jadło i czytadło
SAŁATKA Z MARYNOWANYM KURCZAKIEM, KREWETKAMI I GREJPFRUTEM 152

roszponkę, a na niej kiełki soi. Na wierzchu ułóż wyłuskane krewetki, kawałeczki grejpfruta i awokado, a następnie plasterki marynowanego kurczaka polane sosem z pieczenia. Dopraw sosem winegret, posyp szczypiorkiem i podaj.   *Różowych ( pomarańczowych) krew etek. ** Lub innego o bardziej neutralnym smaku, np. arachidowego lub z pestek winogron. *** Proporcje poszczególnych składników sosu winegret możesz oczywiście dozować wg własnych upodobań smakowych

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Surówka z rukolą 156

surówkę. Lekko pikantna surówka z rukolą i sosem pistacjowym jest niezwykle aromatyczna i świetnie pasuje jako dodatek do obiadu. Składniki: 2 garście rukoli 10 pomidorków koktajlowych pomarańczowych 2 ogórki kiszone kawałek czerwonej papryki sos:2 łyżki oleju pistacjowego 1 łyżeczka octu jabłkowego 1/4 łyżeczki soli, pieprzu, ziół prowansalskich Przygotowanie: Rukolę, pomidorki i paprykę myjemy i osuszamy. Pomidorki kroimy na pół

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Perliczka w pomarańczowej marynacie 147

marynacie z pomarańczy, imbiru i miodu.   Składniki: – 1 perliczka (waga ok. 1,2-1,3 kg) – 200 ml soku pomarańczowego – 2 łyżki startego świeżego imbiru – 3 łyżki masła – 2 łyżki sosu sojowego jasnego – 1 łyżka papryki ostrej czerwonej – 1/2 pomarańczy – sól, pieprz – 1 łyżka oliwy – 2 łyżki miodu Wykonanie(...)minut przed końcem pieczenia jeszcze raz posmarować glazurą. Perliczka przed krojeniem musi odpocząć około 10 minut. Perliczka w pomarańczowej marynacie jest niezwykle soczysta, słodko-kwaśna z niezwykle świeżą nutą imbiru. Podobne przepisy Dymne polędwiczki wieprzowe z karmelizowanym sosem... Klasyczny pasztet mięsny z pistacjami i żurawiną... Inny tatar z łososia Kapuśniak rozgrzewający .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px

Pociąg Do Kuchni
Piersi z kurczaka Nell Gwyn 278

kurczaka Nell Gwyn, przy czym zawsze zawierają jakąś formę pomarańczy – miąższ, skórkę, sok, likier pomarańczowy, itp. Poza tym większość przepisów na jakie natrafiłem należy do jednej z dwóch grup: opierają się albo na takich składnikach i dodatkach jak bekon, szynka parmeńska i sos grzybowy, albo raczej na sosie z dodatkiem mocnego alkoholu i śródziemnomorskich warzyw oraz makaronie. Dla mnie względnie(...)się to być jedyny taki przepis dostępny w internecie. Składnikami, które najbardziej wpływają na smak potrawy w niżej prezentowanej wersji są pomarańcze i sok pomarańczowy, brandy oraz mascarpone. Siła tego trio najbardziej uwydatnia się w sosie, którego jest podstawą obok papryki, cukinii i czerwonej cebuli. Już z tego możemy wnioskować, że będzie raczej słodko, choć nie przesadnie. Doskonałym uzupełnieniem sosu

Kulinarna Pokusa
513. Domowy makaron smażony w sosie. 200

Domowy czekoladowy makaron* smażony w soku pomarańczowym i miodzie podany z ricottą *żytniinspiracja Dzisiaj bez szkoły, za to był lekarz. Teraz teoretycznie mam wole, a w praktyce czeka na mnie sterta książek i lekcji, alee to za chwilę :P A ten makaron w tym "sosie" obłęd *.*Tak swoją drogą ten dzisiejszy makaron z mąki żytniej smakował mi bardziej niż

More food, love and dreams
"RÓŻANY OGRÓD" - PEŁNOZIARNISTA TARTA INSPIROWANA NATURĄ (Z KURCZAKIEM, GORGONZOLĄ I PIECZARKAMI ORAZ WARZYWNYMI RÓŻAMI) 133

sztucznych barwników ani aromatów, czy też glutaminianu sodu!  Moja propozycja dania inspirowanego naturą to "Różany Ogród" - pełnoziarnista tarta nadziewana kurczakiem, gorgonzolą i pieczarkami, w śmietanowym sosie, udekorowana różyczkami z kolorowych warzyw: pomarańczowych, żółtych oraz fioletowych marchewek oraz zielonej cukinii.... Tarta jest naprawdę łatwa w przygotowaniu, a przy tym niezwykle efektowna i przepyszna 😋 Spód przygotowałam z mąki pełnoziarnistej, dzięki czemu(...)doprawiłam "Vegetą Natur - O smaku kurczaka" - mięso smakuje wybornie, jest soczyste i bardzo aromatyczne. Dodałam również zrumienione pieczarki z cebulą oraz kawałki gorgonzoli, a całość zatopiłam w jajeczno - śmietanowym sosie. Za pomocą obieraczki do warzyw starłam piękne i dorodne marchewki oraz cukinię w cieniutkie,  podłużne pasy, każdy z osobna zrolowałam na kształt róży i ułożyłam na nadzieniu. Po upieczeniu

Słodko-Słony Świat Ilony
Tunezyjskie pączki pomarańczowe 158

łyżki soku pomarańczowego 4 łyżki oleju 50 g cukru skórka starta z pomarańczy 400 g mąki 15 g proszku do pieczenia olej do głębokiego smażenia Sos: 6 łyżek miodu 4 łyżki soku pomarańczowego Przygotowanie Jajka ucieramy z olejem ,sokiem pomarańczowym i cukrem. Dodajemy startą skórkę pomarańczową. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia ,stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Składniki dokładnie mieszamy

R'n'G Kitchen
Sos warzywno-pomidorowy do słoików na zimę 186

dodaję marchewkę, selera i pietruszkę. W tym roku postanowiła wykombinować tego rodzaju sos zamknięty na zimę w słoiki - wyszedł przepyszny intensywnie warzywny o pięknym pomarańczowym kolorze. Niesamowitego aromatu dodały mu też przyprawy. Warzywno - pomidorowy sos na zimę   4 kg pomidorów lima 3 jabłka 5 dużych cebul 2 duże czerwone papryki 1 duża główka czosnku 2 marchewki 1 nieduża pietruszka

sierotka maRysia w kuchni
Pomarańczowy dressing do sałaty 154

Pomarańczowy dressing jest ciekawą w smaku mieszanką pasty miso, sosu sojowego z orzeźwiającym i słodkim sokiem z pomarańczy. Mój absolutnie ulubiony sos do wszelkiego rodzaju sałaty: nie tylko lodowej czy rzymskiej, ale również szpinaku, roszponki, rukoli. Wystarczy dodać pomidora, ogórka, paprykę lub inne ulubione warzywko, obficie skropić dressingiem i przystawka do obiadu gotowa. A jeśli do tego dołożycie jeszcze smażone(...)całkowitego rozpuszczenia miso i dressing gotowy Praktyczna rada: Jeśli zabieracie sałatkę z tym dressingiem na lunch do pracy, to polecam oddzielnie zapakować sos np. w małym słoiku i polać nim warzywa tuż przed zjedzeniem. Smacznego! Artykuł Pomarańczowy dressing do sałaty pochodzi z serwisu Lamarida.pl

Lamarida.pl

Proponowane wyszukiwania