Małe serniczki + gęsty malinowy sos tworzą wspaniałe zestawienie :) i są pysznym dodatkiem do popołudniowej kawy ... Składniki na spód: 100 g. herbatników maślanych 50 g. masła 1 łyżka kakao Herbatniki drobno pokruszyć lub zmielić. Wymieszać z kakao i roztopionym masłem. Małe foremki wysmarować masłem i obsypać kaszką manną. Wylepić ciastem spód foremek oraz do połowy boki(...)masę serową: 250 g. zmielonego twarogu 1 serek homogenizowany waniliowy 200g 5 łyżek cukru 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko kilka kropel aromatu cytrynowego skórka pomarańczowa Na sos malinowy:Maliny lekko dusimy, zasypujemy cukrem i podgrzewamy w rondelku do momentu, aż puszczą sok, a cukier się rozpuści.Wykonanie: Jajko utrzeć z cukrem, dodać kolejno zmielony twaróg
Walijskie Pichceniebazie mleczka kokosowego (light) 6. Obiad z piekarnika. Pieczone ziemniaki (w delikatnych ziołach) z kiełbasą. 7. Spaghetti z figami i miodowymi orzechami w zdrowym pomarańczowo-figowym sosie. Danie w 10 minut. 8. Domowa sałatka jarzynowa - przepis. Sałatka idealna na co dzień, jak i od święta. 9. Serniczki last minute z kawałkami jabłek
Słodkie okruszkiSurówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem kiszonym i papryką Składniki 5 liści kapusty pekińskiej 2 ogórki kiszone 1 mała czerwona cebula 8 małych pomidorków 1/2 puszki kukurydzy 1/2 pomarańczowej papryki Sos 3 łyżki oliwy, szczypta soli, pieprzu, ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki octu balsamicznego Koperek do posypania Sposób przygotowania Kapustę myjemy i kroimy w paski. Dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, ogórki
Mieszam w Garnkuwina ryżowego 1 łyżka startego świeżego imbiru nasiona sezamu kolendra lub pietruszka do posypania Do dekoracji można użyć pomarańczy lub mandarynek. Przygotowanie: wołowina teriyaki W misce mieszamy: sok pomarańczowy, miód, sos sojowy, wino, imbir, czosnek. Dodajemy pociętą na małe kawałki wołowinę i odstawiamy do lodówki na 30 min do 1h. Mąkę rozpuszczamy w kilku łyżkach wody. Rozgrzewamy woka z odrobiną
PaleoLifetritato finemente sa le, pepe PRZYGOTOWANIE Przygotowania rozpoczynamy od rozgrzania piekarnika do temperatury 200 stopni. Dzielimy kalafiora i brokuła na różyczki. Warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Przygotowujemy sos pomarańczowo-ziołowy. W miseczce mieszamy 8 łyżek oliwy z oliwek, otartą skórkę z pomarańczy, sok wyciśnięty z pomarańczy oraz drobno posiekany tymianek i rozmaryn ; doprawiamy
La grande e la piccola cuocacałym mieszkaniu, a mam wrażenie, i że na całym piętrze unosił się słodki zapach karmelizowanych na patelni hiszpańskich pomarańczy, z nutą kardamonu, prawdziwego wrzosowego miodu i rumu. Gęsty sos pomarańczowo-karmelowy jaki powstał, po prostu mnie zachwycił! Już wiem, że muszę go sobie zrobić zdecydowanie więcej aby mieć go w buteleczce i móc dodawać do kawy, bo to strzał(...)przyprawy. W międzyczasie sparz wrzącą wodą pomarańcza. Wyszoruj ją szczoteczką, pokrój na cieniutkie plasterki. Dodaj je na patelnię. Całość gotujemy około 12 do 17 minut. Cała woda odparuje, sos zgęstnieje i zacznie karmelizować, poznasz to po zmianie barwy na złocistą i szklistości pomarańczy. 2 łyżki sosu przelej do wysokiej szklanki na kawę ( na samo dno). Dalej gotuj masę, dodaj
SMYKWKUCHNImięsa z piersi kurczaka (może też być indyk) 1 łyżeczka suszonych ziół (tymianek, oregano, lubczyk) 1/2 łyżeczki kurkumy 2 łyżki oleju 1 łyżka miodu 1-2 łyżeczki sosu sojowego 1 duża pomarańcza 1 mango 2 garście nerkowców prażonych garść listków bazylii tajskiej dodatkowo ryż do podania Mięso umyć, obsuszyć ręcznikiem. Pokroić w kostkę, wymieszać z ziołami i kurkumą. Odstawić(...)usunąć białe błonki i pokroić na niewielkie cząstki. Mango obrać pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć na nim mięso ze wszystkich stron. Miód rozmieszać z sokiem pomarańczowym i sosem sojowym, dodać do mięsa. Smażyć 2 minuty. Dodać mango, cząstki pomarańczy i orzechy, wymieszać. Jeżeli sos jest zbyt gęsty można dodać 2 łyżki wody. Całość podgrzewać jeszcze
Pełny talerzWczoraj był przepis na danie główne, a dzisiaj dodatek... Pyszny warzywna z surówka z dodatkiem domowych brzoskwiń, które nadają jej słodki posmak. Do tego lekki sos jogurtowo - pomarańczowy i surówka gotowa w zaledwie kilka minut;) Dostarczy nam wiele witamin a mało kalorii... Inspiracja Składniki: 1/3 kapusty pekińskiej, 2 marchewki, kawałek pora, 3 brzoskwinie(...)tarce o dużych oczkach. Brzoskwinie obrać ze skórki pokroić w małe cząstki. Wymieszać z warzywami. Wycisnąć sok z pomarańczy, wymieszać z jogurtem naturalnym, cukrem, solą i curry. Sosem polać sałatkę. Odstawić na 15minut. Smacznego
Z miłości do słodkościMam taką małą tra dycję, prawie w każ dą sobotę na śnia danie pojawiają się u mnie naleśniki. Pojawiają się i znikają, ponieważ moja ro dzina
ChilliJemyjajka ugotowane na twardo ogórek zielony pomidorki koktajlowe garść porwanej sałaty lodowej lub garść miksu sałat kilka cienkich plasterków polędwicy w boczku (ok. 10 sztuk)- może być sam boczek Sos pomarańczowo-musztardowy: sok wyciśnięty z połowy pomarańczy łyżka octu winnego 4 łyżki oleju lub oliwy czubata łyżeczka musztardy francuskiej 1/3 łyżeczki płynnego miodu szczypta soli i pieprzu Szparagi gotujemy(...)blasze i pieczemy aż będą chrupiące. Pomidorki kroimy na pół, ogórka w plasterki, jajka w ćwiartki, szparagi na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki sałatki mieszamy razem. W słoiczku mieszamy składniki sosu, mieszamy do aż powstanie jednolity sos. Zalewamy sałatkę, mieszamy. Gotowe, życzę smacznego! Przepis na sos pochodzi ze strony www.smakuje.blox.pl
Czerwona PorzeczkaCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na delikatnego łososia w sosie pomarańczowo-cytrynowym. Do przygotowania porcji dla 3 osób będziemy potrzebować: - 500 g filetu z łososia - 1 pomarańcze (połowę zużywamy do marynaty, połowę kroimy w plasterki) - sok z połowy cytryny - 1 łyżkę oliwy z oliwek - sól i świeżo zmielony pieprz 1. W szklance mieszamy ze sobą sok z połowy pomarańczy(...)Przed upieczeniem rybę obracamy (skórą do dołu), układamy plasterki pomarańczy, a następnie wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 20 minut. Gotowego łososia oprószamy posiekanym koperkiem i podajemy. Sosem, który pozostał po usmażonej rybie możemy okrasić ziemniaki, ryż, czy tak jak w moim przypadku makaron. SMACZNEGO
Bez Cebulinaleśniki: 500 ml mleka 2 jajka 250 g mąki pszennej 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli 2 łyżki skórki otartej z pomarańczy odrobina oleju do smażenia naleśników Sos pomarańczowo-karmelowy: 3 duże pomarańcze 50 g masła 40 g cukru trzcinowego sok wyciśnięty z pomarańczy po ich filetowaniu skórka otarta z 2 pomarańczy 50-80 ml likieru pomarańczowego Przygotowanie(...)dodajemy 40 g masła (10 zostawiamy na później) i mieszamy aż się rozpuści. Na patelnię z gotowym karmelem kładziemy złożone w chusteczkę naleśniki i delikatnie je podsmażamy w karmelowym sosie z obu stron. Gdy naleśniki są już podsmażone na patelnię wlewamy sok i dodajemy skórkę z pomarańczy. Całość smażymy na średnim ogniu przez około 3-4 minuty, w tym czasie
Smakowity Blog KulinarnyDorada w wersji świątecznej, pieczona w sosie pomarańczowo-limonkowym, aromatyzowana cynamonem, imbirem oraz goździkami. Upieczona ryba jest delikatna, soczysta i bardzo aromatyczna. Idealna propozycja dla smakoszy ryb. Smacznego! **** L’orata in versione natalizia viene cucinata in un succo di arancia e lime a cui aggiungere cannella, zenzero e chiodi di garofano: il pesce ne beneficerà acquistando delicatezza e aroma(...)dokładnie myjemy i osuszamy. Każ dą rybę nadziewamy plasterkiem pomarańczy, limonki, 2 goździkami i gałązką rozmarynu. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy sos do pieczenia: mieszamy sok z limonki i pomarańczy z cynamonem i imbirem. Dokładnie mieszamy. Formę do pieczenia smarujemy oliwą. Rybę przekładamy do formy, po czym
La grande e la piccola cuocaDziś kolejny przepis z magazynu Kuchnia, który jak tylko go zobaczyłam to wiedziałam, że muszę go zrobić. Rozpływające się w ustach gęsie udka duszone w słodkim sosie pomarańczowo-karmelowym są absolutnie przepyszne! Co więcej, są też bardzo łatwe i przyjemne w przygotowaniu bo całą robotę robi piekarnik, a w tym czasie można przygotować dodatki do togo pysznego mięsa. Zapraszam! Scroll(...)wsyp cukier i podgrzewaj aż cukier się rozpuści i nabierze karmelowego koloru. Dodaj resztę czosnku, tymianek i sok z pomarańczy, dokładnie wymieszaj aż składniki się połączą i zalej powstałym sosem udka w naczyniu żaroodpornym. Włącz piekarnik i ustaw go na 160 oC. Przykryj naczynie z udkami szczelnie folią aluminiową (matową stroną do góry) i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez
karmelowykrótsze i nawet w weekendowe poranki jemy śniadanie niemal przy świecach. Na czasie są więc Owsiane Pankejki z Bananem. Szczególnie z dodatkiem pieczonych orzechów i ciepłego sosu pomarańczowo-jabłkowego z goździkami. Takie rozgrzewające i aromatyczne danie jest idealne na mroźny poranek, bo pozwala się poczuć przytulnie, ciepło i świątecznie. Pankejki przygotowuje się bardzo prosto, bo składniki na nie można chyba(...)następnie łączymy z mlekiem, mąką, proszkiem do pieczenia, cynamonem i skórką pomarańczy. Pankejki smażymy na delikatnie posmarowanej tłuszczem patelni 2-3 minuty z obu stron. Podajemy następnie z orzechami, sosem owocowym, bananem, suszonymi morelami i amarantusem. Zapisz
rabarbarowo