sos pomarańczowy - 1203 przepisów (strona:10/81)

PIERŚ KACZKI Z KARMELIZOWANĄ DYNIĄ I JABŁKIEM 126

łyżki soku z cytryny WYKONANIE PIERSI KACZKI nacinamy "w kratkę" od strony ze skórą do głębokości mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem, nacieramy imbirem i czosnkiem. Polewamy sokiem pomarańczowym wymieszanym z  sosem sojowym. Odstawiamy do zamarynowania.  Piekarnik rozgrzewamy do 200℃ ( grzanie góra/dół bez termoobiegu). Piersi wyjmujemy z marynaty(pozostałą marynatę zachowujemy), dokładnie oczyszczamy z czosnku i imbiru(...)czasu - przez ok 5 minut ( lub do momentu, gdy jabłka będą miękkie, ale nie rozpadające się).  Na 2 minuty przed końcem smażenia dolewamy pozostałą marynatę z soku pomarańczowego i sosu sojowego. Całość chwilę razem podgrzewamy

cool and minty
Naleśniki zapiekane z serem pod migdałowo – pomarańczową pierzynką 138

migdałów.CAŁOŚĆ :Naczynie do zapiekania smarujemy olejem rzepakowym.Naleśniki smarujemy serowym farszem po całości.Zakładamy boki do środka i zwijamy w ruloniki.Układamy obok siebie w naczyniu.Całość polewamy sosem pomarańczowo – migdałowym.Dla zwiększenia aromatu obok układamy przekrojone ( sparzone wcześniej ) pomarańcze.Wkładamy do nagrzanego na 180 C piekarnika na ok. 30 – 40 minut.Podajemy gorące posypane cukrem pudrem.Smacznego

Ostra na Słodko
Naleśniki pomarańczowe Suzette 181

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Naleśniki francuskie o nazwie Caprese Suzette. To pyszne, cieniutkie naleśniki zatopione w sosie pomarańczowym, które cieszą się popularnością na całym świecie i nic dziwnego ponieważ smakują obłędnie. W tradycyjnym przepisie najpierw karmelizuje się cukier, później dodaje się masło oraz sok z pomarańczy oraz likier. Ja jednak przygotowałam swoją

Marta Gotuje
Kurczak duszony z warzywami 205

świeżych warzyw i zachowują mnóstwo wartości odżywczych. Natomiast do przyprawienia dania użyłam sosu sojowego, czosnku oraz cebuli, to jedne z moich obowiązkowych zestawień w kuchni. Zobacz też: Kurczak w sosie pomarańczowym z sezamem Kurczak z papryką, ananasem i ryżem Przepis na kurczaka duszonego z warzywami Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 4 nóżki kurczaka 2 cebule szalotki

Kuchnia Bazylii
Naleśnikowy tydzień: Naleśniki orkiszowe z pomarańczowym sosem 158

pszennej zwykłej 30g masła Mleko zmiksować z jajkami, aż zacznie się pienić, dodać mąkę i dokładnie połączyć. Na koniec wąską stróżką wlać rozpuszczone masło. Naleśniki smażyć na odrobinie tłuszczu. Sos pomarańczowy  sok z jednej pomarańczy 1 łyżka syropu klonowego 20g masła Wszystkie składniki wrzucić do garnuszka i podgrzać. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut, aż lekko zgęstnieje

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pstrąg w pomarańczowej marynacie 172

teraz sami biorą się za ich przyrządzanie . Czas: 1 godzina Składniki: 1 duży filet pstrąga tęczowego olej z pestek winogron 1/2 szklanki soku z pomarańczy ( bez cukru ) 1 łyżeczka sosu chilii z limonką i kolendrą ( Tao Tao) 1 łyżeczka brązowego cukru 1/3 łyżeczki soli mąka do oprószenia Umyć rybę . Usunąć dokładnie ości. Delikatnie oddzielić od skóry ( odchodzi bardzo łatwo(...)jest warstewka tłuszczu).Odkroić pasek od strony brzucha , końcówkę ogona * . Resztę filetu przekroić na 2 porcje ( wyrównując by były foremne ). Wymieszać w miseczce 2 łyżki  oleju z sokiem pomarańczowym, sosem chilii , cukrem i solą. Zalać ułożoną w pojemniczku rybę i zostawić na pół godziny ( odkrojone kawałki zamarynować również - po usmażeniu będzie można zrobić z nich np. pastę rybną). Wyjąć

Buniabaje w kuchni
Pomarańczowy sos tahini i AKCJA KULINARNA 208

okazji dzisiejszego wykonania spróbuję Was przekonać, że  brak czasu w kuchni nie istnieje . Należy jedynie dobrze wykorzystać ten, który się ma. Nawet jeśli jest to tylko kilka minut. Pomarańczowy sos tahini niepełna szklanka sezamu 2-3 łyżki oliwy 1 pomarańcza (sok i miąższ) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki oliwy 2 łyżki wody szczypta soli Sezam uprażyłam

bastalena
KREWETKI PO TAJSKU Z CHILLI I IMBIREM W SOSIE POMARAŃCZOWO-LIMONKOWYM 522

KREWETKI W SOSIE POMARAŃCZOWYM Z LIMONKĄ W STYLU TAJSKIM Coś w sam raz na weekendową, romantyczną kolację dla dwojga :) Można też zaskoczyć tym daniem rodzinę i znajomych. Sama już nie raz się o tym przekonałam. Danie naprawdę z efektem WOW! Słodko-kwaśno-pikantny sos, a do tego chrupkie krewetki podane z ryżem jaśminowym. Ja taką wersję krewetek mogłabym jeść codziennie

Calzonella.com
Pyszności w Domaine La Francoise 143

lekkim musem podane z kulką lodów kawowych na keksie bitej śmietany:) Pyszny naleśnik przełożony ... cukrem brązowym i podsmażony na masełku, a jakby tego było mało to podany na pysznym sosie pomarańczowym. I wierzcie mi, wcale to nie było za słodkie, było świetne w smaku:) Być we Francji i nie zjeść tego deseru to... czysta zbrodnia! Krem brulee - waniliowy z nutką

In my kitchen
Sezonowa sałatka ze szparagami. 165

kawałki.Pocięte szparagi wmieszać do kapusty.Na dno talerza wsypać kapustę z kawałkami szparagów .Na wierzchu ułożyć główki szparagów ,truskawki i oliwki. Całość  przed podaniem polać pomarańczowym  sosem balsamico (gotowym ,ze sklepu)Smacznego ,na zdrowie

Kulinarny karnet Christophera
Makaron Pad Thai z kurczakiem i tofu 233

ustawcie pod ręką, aby w trakcie gotowania nie robić zamieszania w kuchni Zapraszam Was po przepis. Zobacz też: Kurczak w kurkumie z papryką i orzeszkami ziemnymi Kurczak w sosie pomarańczowym z sezamem Rozgrzewająca zupa tajska z kurczakiem Przepis na Pad Thai z kurczakiem i tofu Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 20 minut Składniki makaron ryżowy do Pad Thai

Kuchnia Bazylii
NALEŚNIKI Z MAKIEM I SOSEM CZEKOLADOWYM 122

łyżka oleju słonecznikowego 0.5 łyżeczki cukru szczypta soli   Nadzienie: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 20da.zmielonych orzechów laskowych 5dag.cukru pudru 6dag.masła puszka masy makowej 1 kostka twarogu 5dag.rodzynek 1 łyżka startej skórki pomarańczowej   Sos: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 100g.czekolady 50g.kakao 120g.cukru 1 żółtko 0.5szkl.śmietany kremówki 20g.mąki 2 łyżki mleka ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Składniki na ciasto miksujemy z 0.5szkl.wody. Odstawiamy na 15 min.,po czym smażymy cienkie naleśniki

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Spaghetti z figami i miodowymi orzechami w zdrowym pomarańczowo-figowym sosie. Danie w 10 minut. 144

figami i spaghetti. A do tego niezwykle zdrowy olej lniany. Spróbujcie, połączenie smaków naprawdę pozytywnie zaskakuje. Zapraszam na moje spaghetti z figami i miodowymi orzechami w zdrowym pomarańczowo-figowym sosie. Składniki: (na 1-2 osoby) 1-2 świeże figi 1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (1 duża pomarańcza) 3/4 łyżki oleju lnianego Oleofarm 1 1/2 łyżeczki miodu nektarowo(...)makaron hartujemy. Układamy na patelni i mieszamy z miodowymi orzeszkami. Przekładamy do talerza/talerzy lub jednej większej misy, z której każdy nabierze sobie przygotowany makaron. Następnie całość zalewamy naszym pomarańczowo-figowym sosem (z olejem lnianym) i szybko mieszamy. Na wierzchu układamy wcześniej przygotowane figi. Podajemy. Uwaga! Olej lniany stosuje się do potraw na zimno, aby nie stracił swoich właściwości. Dlatego danie

Słodkie okruszki
Mamma mia ! – makaronowy raj 241

moim przekonaniu najlepszy deser ze wszystkich jakie próbowałam w tym miejscu. Idealne proporcje, idealna konsystencja. Polecam ! Torta al ciocolato czyli ciastko czekoladowe – w smaku ok, za dużo sosu pomarańczowego w stosunku do tak płaskiego i małego ciastka. Liczyłam również, że ciastko będzie miało płynne, czekoladowe wnętrze ale niestety ta wersja deseru nie przewiduje takiego rozwiązania – a szkoda . Torta(...)włosku – przyzwoity deser o lekkim serowym smaku z dodatkiem owoców. Wszystkie proporcje oraz smak jak najbardziej ok. Polecam. Rozczarowaniem była mała porcja ciastka czekoladowego w stosunku do sosu na jakim zostaje ono podane. Smaki deserów dobre, ale nie na tyle, żeby się nimi długo zachwycała. Ale to moja opinia i wszyscy moi znajomi wiedzą, że jeśli chodzi o desery

I LOVE LIFE
KACZKA W POMARAŃCZACH 173

dlatego ja już nic innego nie dodaję. Mięso przekładamy na druga stronę i także obsmażamy. Obsmażone mięso zdecydowanie się zmniejsza dlatego przekładam je na jedną (wiekszą) patelnię, zalewam sokiem pomarańczowym i winem i wstawiam do nagrzanego do 200*C piekarnika. Pieczemy mięso w temp.180*-200*,ok.1-1,5h lub do miękkości. Kilkakrotnie przewracając na drugą stronę . Po ok.30 minutach dodać obrane(...)mięso wykładamy z piekarnika, przekładamy na talerz (przykrywamy by nie stygło), zawartość patelni przelewamy do wysokiego naczynia i blendujemy na dość gładką masę, doprawiamy do smaku i podajemy nasz sos pomarańczowy razem z kaczką i ulubionymi dodatkami, u nas domowe kluski śląskie i buraczki . Smacznego

Smaczne Zdrowe