Popularne w Rosji placuszki z sera smażone na patelni podawane są najczęściej na słodko, z rodzynkami, jabłkami, kwaśną śmietaną. Znana jest także wersja ze skórką pomarańczową i sosem pomarańczowym. Pokombinowałam trochę i zrobiłam syrniki z ziołami i czosnkiem. Różnią się od oryginału zastosowaniem serka kremowego zamiast zwykłego twarogu. Masa jest dzięki temu gładka i łatwa do wyrobienia nawet łyżką. Usmażone
Wrzosowa Polanachyba drugi raz w życiu, tego drugiego w potrawie było mi mało, a obawy całe szczęście okazały się bezpodstawne . :) Po raz kolejny, metodą prób i błędów, powstał pikantny sos w kolorze pomarańczowym, choć ni marchewki, ni pomarańczy w nim się nie uświadczy. ;) 1 średnia, podwójna pierś kurczaka 1 szklanka makaronu penne 6 łyżek słodkiej śmietanki 30% 1 średnia cebula(...)się jeszcze parę chwil, a w trakcie gotowania należy wszystko kilka razy przemieszać. Pod koniec gotowania, danie doprawiamy sosem sojowym według uznania. Makaron najlepiej ugotować oddzielnie i podawać z pomarańczowym sosem. Smacznego
Kuchenna Kontrrewolucyaosób: 2 duże piersi z kaczki 4 średniej wielkości buraki pieprz świeżo mielony i sól morska 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego tymianku Składniki na sos: 75 ml soku świeżego soku pomarańczowego 1 łyżka płynnego miodu 2-3 łyżki tłuszczyku ze smażenia kaczki Dodatkowo: świeża rukola świeży tymianek sos balsamico CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI Kaczkę wyciągamy(...)minuty na najwyższym ogniu, cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok. 4. Na talerze wykładamy świeżą rukolę i buraczki, polewamy sosem balsamico. Układamy plastry kaczki, polewamy pomarańczowym sosem, doprawiamy solą morską i dekorujemy świeżym tymiankiem. Smacznego
My Culinary ArtNaleśniki w eleganckiej odsłonie – otulone sosem pomarańczowym i podpalane przed podaniem. Ich historia sięga końca XIX wieku, kiedy to młody pomocnik kucharza w Hotel de Paris w Monte Carlo stanął przed pewnym wyzwaniem, polegającym na przygotowaniu deseru dla księcia Walii Edwarda i jego przyjaciół. Jak się można domyślić, biedaczek tak bardzo się denerwował, że przez przypadek sos na bazie kirszu(...)pozostałych wycisnąć sok. Na patelni rozpuścić masło, wsypać cukier, skropić sokiem z cytryny, podgrzewać aż cukier nabierze złotego koloru (nie mieszać). Natychmiast wlać sok pomarańczowy, likier i dodać skórkę, zagotować mieszając. Na patelnię z sosem wyłożyć również wyfiletowane kawałki pomarańczy. Naleśniki maczać w sosie, składać w trójkąty, ułożyć na patelni w pozostałym sosie, wlać brandy i podpalić. Podawać od razu
Obiad gotowyholenderski jest sosem podstawowym. Przez dodanie do niego poszczególnych składników otrzymujemy sos Choron - koncentrat pomidorowy, sos bearneński (berneński) – wino i estragon, sos maltański – sok pomarańczowy sos musztardowy – musztarda sos muślinowy – bita śmietana Szparagi obrać obieraczką do miękkich warzyw i owoców. Końcówkę odłamać a nie odcinać !!! Obrane wkładać do zimnej wody, aby nie ciemniały. Gotować, najlepiej
królestwo garówjadłam... ze słonymi paluszkami! :) Moimi ulubionymi były orzechowe i pomarańczowe (niezwykle rzadkie!). I te muffinki właśnie bardzo podobnie smakują do tych ostatnich - kremowo-śmietankowy, wyraźnie pomarańczowy smak. Odrobina goryczki w sosie, ciasto o smaku ciasteczek maślanych z lekkim akcentem szlachetnego alkoholu; wierzcie mi lub nie, ale jeśli zrobicie, znajdziecie w muffinkowym raju! :) Są nieco bardziej pracochłonne niż standardowe(...)naturalnego jogurtu sok z 1 pomarańczy 1 jajko 3 łyżki rumu lub 2 łyżeczki aromatu rumowego i 1 łyżka spirytusu 60 g stopionej i ostudzonej czekolady mlecznej* Składniki sosu pomarańczowego: 80 g białej czekolady sok z jednej pomarańczy 100 g śmietanki kremówki skórka otarta z 1 dużej, lub 2 mniejszych pomarańczy * Można pokruszyć herbatniki z polewą czekoladową, a wtedy
Kuchnia PrezydentowejPomarańczowo- czekoladowe brownie z cukinii polane sosem pomarańczowym i ricottą(potem)W ogóle nie mogłam zrobić dzisiaj żadnego wyraźnego zdjęcia -,- Lepkie i klejące za sprawą cukinii oraz mąki żytniej która w tym połączeniu nabiera takiej mazistej konsystencji. No i niezwykle czekoladowe za sprawą czekolady :3 Jutro szkoła? Sprawdzian? Ale jak to? Już? Fajnie, że coś umiem xdWięc z racji
More food, love and dreamsSezon na szparagi w pełni. W sosie pomarańczowym są pyszne. Składniki 500 g zielonych szparagów 1 duża pomarańcza 120 g masła 2 żółtka sól cukier biały pieprz sok z połowy cytryny Przygotowanie Szparagi opłukałem, odciąłem łykowate końce, obrałem dolną część. Ugotowałem w specjalnie do tego przeznaczonym wysokim garnku, w 2 litrach wody doprowadzonej do wrzenia, do której dodałem płaską łyżeczkę(...)białym pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny. Ugotowane szparagi ostrożnie wyjąłem z garnka i na chwilę umieściłem na płaskim sicie do odsączenia. Potem ułożyłem na półmisku, polałem sosem, posypałem paseczkami skórki pomarańczowej. Udekorowałem plasterkami pomarańczy
R'n'G KitchenSkładniki: arbuz-soczysty i aromatyczny melon miodowy -sama słodycz melon galia- fala aromatu i delikatności mozzarella - kuleczki śnieżnobiałe sałata lodowa-świeża zieleń mięta świeża - otrzeźwienie Sos: 1/2 szklanki soku pomarańczowego 3 łyżki oliwki 2 łyżki octu balsamicznego białego lub różowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego Miód rozpuścić w sokach i occie ,dodać oliwkę(...)specjalną łyżeczką wykrawać kulki .Z braku takiej łyżeczki owoce kroimy w kostkę. Sałatę kroimy w paski. Wszystko delikatnie mieszamy i chłodzimy w lodówce. Przed podaniem dokładnie polewamy przygotowanym sosem pomarańczowym i posypujemy miętą
Kulinarny karnet Christopherasosów, ciast czy do wytwarzania syropu do kawy. Jest dość słodka a jej miąższ po upieczeniu aksamitny w smaku. Dzisiaj właśnie z takiej dyni przygotowałam pyszny i gęsty sos pomarańczowy o dość wyraźnym smaku, z dodatkiem mleczka kokosowego. Sos był mi niezbędny do cieniutkich naleśników gryczanych z dodatkiem ziół, całość podałam z grillowaną kolbą kukurydzy i kostką z awokado
SMYKWKUCHNISałatka genialna w swojej prostocie i szczególnie smaczna teraz, kiedy mamy młode cukinie. Cukinię kroimy na cienkie plasterki i polewamy delikatnym sosem pomarańczowym lub innym ostrzejszym. Sos. 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka balsamico białego 2 łyżki soku z pomarańczy Składniki sosu utrzeć i posypać białym pieprzem młotkowanym
Kulinarny karnet ChristopheraKurczak w pomarańczach to prosta i bardzo dobra potrawa. Nie wymaga od nas jakiegoś większego zaangażowania. Nawet osoba, która nie specjalnie garnie się do kuchni może
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!roku podczas przygotowania świątecznych wypieków dałam upust kulinarnej fantazji i upiekłam dla Was sernik, imbirowy na kruchym spodzie o smaku piernika. Sos czekoladowo-pomarańczowy to kropka nad ” i „Święta bez dobrego sernika to wręcz niemożliwe. Jest elegancki i smaczny na pewno zdobędzie uznanie gości. Polecam gorąco! Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 3 żółtka ½ kostki masła 50 g cukru(...)nagrzanego piekarnika do 180*c na grzaniu góra-dół, pieczemy 30 minut po tym czasie temp zmniejszamy do 160*c i pieczemy 20 minut. Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Sos pomarańczowo-czekoladowy: Sok z pomarańczy zagotowujemy z cukrem pudrem i śmietanką. Zestawiamy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę , czekamy chwilę aż czekolada zacznie się rozpuszczać wtedy dokładnie mieszamy
Wanilia i Kardamonkolejnej edycji akcji :) Zgrana para - królik z marchewką Kotlety marchewkowo-selerowe Bułki marchewkowe na kanapki Wegańskie aromatyczne prawie-puree z marchwi i kalafiora Chleb marchewkowy na zakwasie Marchewka w pomarańczowym sosie Marchewka na ostro Sernik marchewkowo - pomarańczowy Rolada marchewkowa z nadzieniem kremowym Kasza jaglana z karmelizowaną w miodzie marchewką Chleb z marchewką i jabłkiem Gotowana młoda marchewka z sosem
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki na kurczaka w pomarańczowym sosie: 1 podwójna pierś z kurczaka 3 łyżki oleju 1 duża cebula 1 czerwona papryka szczypta soli 1 pomarańcza 200 ml soku z pomarańczy 1/3 łyżeczki mąki ziemniaczanej sos sojowy cukier ocet jabłkowy lub sok z cytryny 1/2 łyżeczki do potraw chińskich (ewentualnie) papryka ostra do smaku Mięso kroimy w około(...)doprowadzamy do wrzenia. Teraz próbujemy i doprawiamy do smaku cukrem, octem, sosem sojowym i papryką ostrą, pamiętając że całość ma mieć słodko-kwaśny smak. Gdyby sos był za gęsty dolewamy wody lub soku pomarańczowego. Podajemy z ryżem. Gotowe
Rozpustne gotowanie