sos pomarańczowy - 1203 przepisów (strona:15/81)

Domowy makaron cynamonowy - przepis świąteczny 223

Jest wiele tradycyjnych dań, ale ja co roku staram się zrobić coś nowego. Połączyłam smaki, które bardzo mi przypominają dzień Wigilii.Tak powstał makaron cynamonowy ze słodkim nadzieniem maku polewany sosem pomarańczowo- waniliowym, ale o tym w następnym poście.  SKŁADNIKI: 200 g semoliny (można zastąpić mąką pszenną)2 jajkaszczyptę soli1 łyżeczka pełna cynamonu SPOSÓB WYKONANIA:- semolinę mieszamy z cynamonem

Basia w kuchni
Wędzona pierś z gęsi z purée z buraka z dodatkiem musu ze śliwek kalifornijskich 157

piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Z pomarańczy wycisnąć sok, a następnie zagotować go z gałązką rozmarynu i zredukować. Buraka obrać, wykroić kuleczki za pomocą specjalnej łyżki i dodać do sosu pomarańczowego. Suszone śliwki kalifornijskie ugotować w winie, dodać anyż i imbir. Następnie zmiksować na mus. Pozostałości z buraka zmiksować na gładkie purée z dodatkiem 3-4 łyżek musu śliwkowego. Pierś

Pasja Smaku
Sałatka z figami na rukoli, mozzarelli i szynce szwarcwaldzkiej. 185

śniadanie, lekkie a zarazem sycące - pyszność  składniki: 4 figi 100 g świeżej rukoli 150 g mini mozzarelli 100 g szynki szwarcwaldzkiej 10 pomidorków koktajlowych czerwonych, pomarańczowych  sos: 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki miodu sok z połowy cytryny sól, pieprz Przygotowanie: Rukolę myjemy i układamy na półmisku, mozzarellę i pomidorki przecinamy na pół

Niezły Młynek
KONKURS - Do czego dodasz syropu Mount Caramel? 131

Witajcie! KONKURS ZAKOŃCZONY! Dziękujemy za wszystkie smakowite przepisy, które nam przesłaliście! Trudno było nam wybrać te najlepsze i najbardziej wyróżniające się :-) PIERWSZE MIEJSCE PaniMISIOWA za pieczoną kaczkę karmelową z sosem pomarańczowym.DRUGIE MIEJSCEMagda za szarlotkową kawę.TRZECIE MIEJSCEJustyś za warzonkę.CZWARTE MIEJSCECake Caprice za domowy Baileys.PIĄTE MIEJSCEOna za lasagne z cynamonem.Serdecznie gratulujemy i czekamy do poniedziałku na Wasze dane

Pora coś zjeść
Twórcza niedziela 126

powiedzonko, że niedzielna praca się nie opłaca :) ale nie u mnie w domu. Wczoraj każdy domownik pracował twórczo: ja w kuchni i przy maszynie (na zdjęciu wykwintna rolada w sosie pomarańczowym), córka przy swoim stoliczku rysowała tylko dla siebie zrozumiałe malunki, syn budował z lego, a mąż asystował mi w kuchni i zainspirował mnie to tego dania. Przepis znajdziecie

Delicious Titbits
Piersi kacze w azjatyckiej glazurze / Asian style glazed duck breasts 277

Scroll down for English Piersi kacze w azjatyckiej glazurze (2-3 porcje) Składniki: 2 piersi z kaczki 1 szklanka sake 4 łyżki brązowego cukru 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego 1/3 szklanki soku pomarańczowego 1/3 szklanki posiekanej dymki Przygotowanie: Natnij skórkę na piersiach w 1 cm kratkę, uważając aby nie przeciąć mięsa. Ułóż piersi skórą do dołu na patelni z nieprzywierającą(...)słoiczka do ewentualnego wykorzystania w późniejszym czasie. Do patelni wlej sake i wmieszaj cukier, gotuj do rozpuszczenia cukru i gdy 1/4 płynu odparuje dodaj sos sojowy i sok pomarańczowy. Jeżeli sos jest zbyt intensywny w smaku dolej wody, gdy za mało dodaj więcej sosu sojowego. Włóż piersi kacze tym razem mięsną stroną do dołu i gotuj całość aż piersi będą

karmelowy
Pomarańczowy kurczak stir fry 365

stir fry (stir fry czyli danie smażone na patelni/woku). Pomarańczowy aromat bardzo pasuje do drobiu i chrupiących warzyw. Prosto, szybko, smacznie. Zrobione w 20 minut. Składniki na sos: 2 łyżki konfitury pomarańczowej 3 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 2 wyciśnięte ząbki czosnku 2 cm starty kawałek imbiru 1/2 łyżeczki płatków chili (można pominąć(...)jakiś czas mieszając, po czym dodajemy paprykę. Po minucie dorzucamy fasolkę i brokuły. Dolewamy resztę sosu. Mieszamy, aby wszystkie warzywa dokładnie wchłonęły sos. Podajemy z ryżem lub chińskim makaronem. Danie posypujemy skórką startą z pomarańczy. Post Pomarańczowy kurczak stir fry pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Racuszki z dynią z karmelowym sosem 132

przy pomocy trzepaczki na gładką masę. Odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na mniej więcej godzinę, półtorej. Kiedy ciasto wyrośnie, racuszki smażymy na średnio rozgrzanym tłuszczu do zezłocenia. Sos karmelowo - pomarańczowy: 2/3 szklanki cukru, 1/3 szklanki wody, 3 duże łyżki masła, 100 ml śmietanki kremówki 30%, 1/2 -3/4 soku pomarańczowego** Do garnuszka wlać wodę i wsypać cukier, mieszać(...)dodać masło. Kiedy masło się już rozpuścić, dodać śmietankę - dokładnie rozmieszać. Sos należy delikatnie ostudzić i następnie dodać sok pomarańczowy. *  Dynię zmiksowałam z odrobiną soku pomarańczowego. ** Ilość soku zależna od preferowanej gęstości sosu. Można też pominąć sok i zrobić sam sos karmelowy. *** Cukier osadzający się ponad wodę należy usuwać zwilżonym wodą pędzelkiem

Plate of Joy
Grillowany kurczak z pikantnym sosem morelowym 97

Czas gotowania 40 min Czas przygotowania 1 hr Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 40 min Czas przygotowania 1 hr Kurczak 2 filety z kurczaka 3 łyżki soku pomarańczowego * 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu teriyaki 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku ½ łyżeczki czosnku suszonego ½ łyżeczki cząbru suszonego ½ łyżeczki estragonu ⅓ łyżeczki ostrej papryki Sos morelowy 600 g moreli(...)Kurczaka nadziewamy na patyczki od szaszłyków. Grillujemy na patelni grillowej bądź grillu elektrycznym. Podajemy z ryżem i sosem morelowym. * do przygotowania dania użyłam świeżego, 100% soku pomarańczowego z miąższem ** opcjonalnie, jeśli lubicie gęstsze sosy By Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl

Wędrówki po kuchni
Grillowane podudzia z sosem Sriracha i pomarańczą 145

Wyjątkowe połączenie smaku marmolady pomarańczowej i ostrego sosu Sriracha zachwyci naszych gości zgromadzonych przy grillu. Składniki: 1 kg podudzi z kurczakasól i pieprzoliwa z oliwekna sos:500g marmolady pomarańczowej1/3 szklanki miodu1/3 szklanki brązowego cukru1/3 szklanki sosu sriracha Przygotowanie:Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia i ostudzić. Podudzia natrzeć oliwą z oliwek, solą i pieprzem. W międzyczasie rozgrzać grilla

naRuszcie
Śledziowe różyczki 105

łyżeczką wyjąć miąższ bez białych skórek. • Zmiksować z oliwą i musztardą, doprawić. • Różyczki śledziowe ułożyć na talerzu, polać delikatnie sosem, aby nabrały koloru pomarańczowego. • Resztę sosu zmiksować z orzechami i pokrojoną papryczką chilli. • Podawać śledzie z sosem, udekorowane całymi orzechami i plasterkami papryczki

To co kocham
Żurawina i pomarańcze, czyli para doskonała prosto z Kalifornii 194

mieszkaniec Kalifornii odkryłam, że wiele osób dla urozmaicenia smaku dodaje do sosu pomarańcze. To właśnie one sprawiają, że sos jest naprawdę przepyszny. Taki oto przepis podaję i Wam. Sos żurawinowo-pomarańczowy Składniki (na dwie szklanki sosu) : 1/2 szklanki brązowego, trzcinowego cukru 1/3 szklanki miodu ½ szklanki wody ½ szklanki soku ze świeżej pomarańczy (lub kupionego) 4 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny(...)roztopi. Dodać żurawinę i skórkę pomarańczową do rondla z wrzącą cieczą, po kilku minutach wrzenia zredukować temperaturę, dodać miód i gotować na średnim ogniu do czasu kiedy żurawina zacznie „pękać”, od czasu do czasu dobrze przemieszać. Zdjąć rondel z ognia i ostudzić w temperaturze pokojowej, następnie wstawić do lodówki i ochłodzić. Sos podawać zimny. Smacznego.   KLIKNIJ PONIŻEJ

Jem więc Jestem
Żurawina i pomarańcze, czyli para doskonała prosto z Kalifornii 259

mieszkaniec Kalifornii odkryłam, że wiele osób dla urozmaicenia smaku dodaje do sosu pomarańcze. To właśnie one sprawiają, że sos jest naprawdę przepyszny. Taki oto przepis podaję i Wam. Sos żurawinowo-pomarańczowy Składniki (na dwie szklanki sosu) : 1/2 szklanki brązowego, trzcinowego cukru 1/3 szklanki miodu ½ szklanki wody ½ szklanki soku ze świeżej pomarańczy (lub kupionego) 4 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny(...)roztopi. Dodać żurawinę i skórkę pomarańczową do rondla z wrzącą cieczą, po kilku minutach wrzenia zredukować temperaturę, dodać miód i gotować na średnim ogniu do czasu kiedy żurawina zacznie „pękać”, od czasu do czasu dobrze przemieszać. Zdjąć rondel z ognia i ostudzić w temperaturze pokojowej, następnie wstawić do lodówki i ochłodzić. Sos podawać zimny. Smacznego.   KLIKNIJ PONIŻEJ

Jem więc Jestem
Pieczone golonki indycze 152

niż z piersi, bo jest bardziej soczyste. Tak jak się spodziewałam, golonki wyszły rewelacyjne. Mięso bardzo miękkie, soczyste i delikatne o lekkim maślano-pomarańczowym smaku. Po upieczeniu golonek zlałam sos i zagęściłam go łyżeczką mąki ziemniaczanej. Składniki: • 6 indyczych golonek • sól, pieprz Marynata do golonek • 3 litry wody • 3 łyżki soli • 1 główka czosnku(...)łyżki pieprzu ziarnistego • 1 łyżka ziela angielskiego • 1/2 łyżki kminku • 5 liści laurowych Do polewania mięsa • 1/3 szklanki oleju • 1/3 szklanki roztopionego masła • 1 szklanka soku pomarańczowego Na sos • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej • 1/2 szklanki mleka Wykonanie: Marynata • Gotować przez 10 minut pół litra wody z wszystkimi przyprawami. Czosnek obrany i pokrojony w plastry dodać

To co kocham
Jogurtowa babeczka z kiwi w pikantnym syropie 184

przelać do miseczek wokół kiwi. Odstawić do stężenia.Mandarynki sparzyć i pokroić w cienkie plasterki.Gotować na małym ogniu, przez 5 minut w syropie  z cukru, soku pomarańczowego i sosu chilli.Babeczkę z kiwi przełożyć na talerzyk i polać syropem z mandarynkami

Kulinarny karnet Christophera