przy pomocy trzepaczki na gładką masę. Odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na mniej więcej godzinę, półtorej. Kiedy ciasto wyrośnie, racuszki smażymy na średnio rozgrzanym tłuszczu do zezłocenia. Sos karmelowo - pomarańczowy: 2/3 szklanki cukru, 1/3 szklanki wody, 3 duże łyżki masła, 100 ml śmietanki kremówki 30%, 1/2 -3/4 soku pomarańczowego** Do garnuszka wlać wodę i wsypać cukier, mieszać(...)dodać masło. Kiedy masło się już rozpuścić, dodać śmietankę - dokładnie rozmieszać. Sos należy delikatnie ostudzić i następnie dodać sok pomarańczowy. * Dynię zmiksowałam z odrobiną soku pomarańczowego. ** Ilość soku zależna od preferowanej gęstości sosu. Można też pominąć sok i zrobić sam sos karmelowy. *** Cukier osadzający się ponad wodę należy usuwać zwilżonym wodą pędzelkiem
Plate of JoyCzas gotowania 40 min Czas przygotowania 1 hr Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 40 min Czas przygotowania 1 hr Kurczak 2 filety z kurczaka 3 łyżki soku pomarańczowego * 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu teriyaki 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku ½ łyżeczki czosnku suszonego ½ łyżeczki cząbru suszonego ½ łyżeczki estragonu ⅓ łyżeczki ostrej papryki Sos morelowy 600 g moreli(...)Kurczaka nadziewamy na patyczki od szaszłyków. Grillujemy na patelni grillowej bądź grillu elektrycznym. Podajemy z ryżem i sosem morelowym. * do przygotowania dania użyłam świeżego, 100% soku pomarańczowego z miąższem ** opcjonalnie, jeśli lubicie gęstsze sosy By Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchniWyjątkowe połączenie smaku marmolady pomarańczowej i ostrego sosu Sriracha zachwyci naszych gości zgromadzonych przy grillu. Składniki: 1 kg podudzi z kurczakasól i pieprzoliwa z oliwekna sos:500g marmolady pomarańczowej1/3 szklanki miodu1/3 szklanki brązowego cukru1/3 szklanki sosu sriracha Przygotowanie:Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia i ostudzić. Podudzia natrzeć oliwą z oliwek, solą i pieprzem. W międzyczasie rozgrzać grilla
naRuszciełyżeczką wyjąć miąższ bez białych skórek. • Zmiksować z oliwą i musztardą, doprawić. • Różyczki śledziowe ułożyć na talerzu, polać delikatnie sosem, aby nabrały koloru pomarańczowego. • Resztę sosu zmiksować z orzechami i pokrojoną papryczką chilli. • Podawać śledzie z sosem, udekorowane całymi orzechami i plasterkami papryczki
To co kochammieszkaniec Kalifornii odkryłam, że wiele osób dla urozmaicenia smaku dodaje do sosu pomarańcze. To właśnie one sprawiają, że sos jest naprawdę przepyszny. Taki oto przepis podaję i Wam. Sos żurawinowo-pomarańczowy Składniki (na dwie szklanki sosu) : 1/2 szklanki brązowego, trzcinowego cukru 1/3 szklanki miodu ½ szklanki wody ½ szklanki soku ze świeżej pomarańczy (lub kupionego) 4 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny(...)roztopi. Dodać żurawinę i skórkę pomarańczową do rondla z wrzącą cieczą, po kilku minutach wrzenia zredukować temperaturę, dodać miód i gotować na średnim ogniu do czasu kiedy żurawina zacznie „pękać”, od czasu do czasu dobrze przemieszać. Zdjąć rondel z ognia i ostudzić w temperaturze pokojowej, następnie wstawić do lodówki i ochłodzić. Sos podawać zimny. Smacznego. KLIKNIJ PONIŻEJ
Jem więc Jestemmieszkaniec Kalifornii odkryłam, że wiele osób dla urozmaicenia smaku dodaje do sosu pomarańcze. To właśnie one sprawiają, że sos jest naprawdę przepyszny. Taki oto przepis podaję i Wam. Sos żurawinowo-pomarańczowy Składniki (na dwie szklanki sosu) : 1/2 szklanki brązowego, trzcinowego cukru 1/3 szklanki miodu ½ szklanki wody ½ szklanki soku ze świeżej pomarańczy (lub kupionego) 4 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny(...)roztopi. Dodać żurawinę i skórkę pomarańczową do rondla z wrzącą cieczą, po kilku minutach wrzenia zredukować temperaturę, dodać miód i gotować na średnim ogniu do czasu kiedy żurawina zacznie „pękać”, od czasu do czasu dobrze przemieszać. Zdjąć rondel z ognia i ostudzić w temperaturze pokojowej, następnie wstawić do lodówki i ochłodzić. Sos podawać zimny. Smacznego. KLIKNIJ PONIŻEJ
Jem więc Jestemniż z piersi, bo jest bardziej soczyste. Tak jak się spodziewałam, golonki wyszły rewelacyjne. Mięso bardzo miękkie, soczyste i delikatne o lekkim maślano-pomarańczowym smaku. Po upieczeniu golonek zlałam sos i zagęściłam go łyżeczką mąki ziemniaczanej. Składniki: • 6 indyczych golonek • sól, pieprz Marynata do golonek • 3 litry wody • 3 łyżki soli • 1 główka czosnku(...)łyżki pieprzu ziarnistego • 1 łyżka ziela angielskiego • 1/2 łyżki kminku • 5 liści laurowych Do polewania mięsa • 1/3 szklanki oleju • 1/3 szklanki roztopionego masła • 1 szklanka soku pomarańczowego Na sos • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej • 1/2 szklanki mleka Wykonanie: Marynata • Gotować przez 10 minut pół litra wody z wszystkimi przyprawami. Czosnek obrany i pokrojony w plastry dodać
To co kochamprzelać do miseczek wokół kiwi. Odstawić do stężenia.Mandarynki sparzyć i pokroić w cienkie plasterki.Gotować na małym ogniu, przez 5 minut w syropie z cukru, soku pomarańczowego i sosu chilli.Babeczkę z kiwi przełożyć na talerzyk i polać syropem z mandarynkami
Kulinarny karnet Christopherateraz, na przełomie późnego lata i wczesnej jesieni. Świeże pomidory nadają daniu lekkości, a tarta dynia szybko się rozgotowuje i lekko zagęszcza sos, nadając mu równocześnie pięknej pomarańczowej barwy. Sos gotuję dość długo, około 1 godziny (można dłużej), dzięki czemu nabiera głębszego aromatu i mniej wodnistej konsystencji. Jeśli nie macie czasu lub ochoty na długie gotowanie, możecie skrócić
cool and mintykomponują z resztą dania. Ogólny smak potrawy, to jedno z najczęściej występujących zestawień potraw Dalekiego Wschodu - czyli słodko-ostrawy. Całość zaś dopełnia delikatny sos na bazie miodu, soku pomarańczowego i sosu sojowego. Kurczaka pokroić w podłużne kawałki, polać 1 łyżką sosu sojowego i 1 łyżeczką oleju arachidowego. Całość wymieszać i odstawić na 10 minut. Przygotować sos. Wymieszać sos sojowy, miód
Świat Domowej Kuchnipowyższych proporcji wyjdzie około 10 naleśników. Na połowę każdego z naleśników nakładamy nadzienie i składamy w trójkąty. Na każdy tak złożony naleśnik nakładamy keks kwaśnej śmietany i polewamy sosem karmelowo – pomarańczowym. Naleśniki z jabłkami, pomarańczami i sosem karmelowym są doskonałe zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego Naleśniki z jabłkami, pomarańczami i sosem karmelowym Zapraszam również do skorzystania
Księga-Smakumnie to pomarańcze, goździki zapach zakwasu buraczanego mogła bym tak pisać i pisać. Na święta podajemy pod różną postacią ryby ja w tym roku podam go z sosem marchewkowo - pomarańczowym. Świetnie też pasuję do piersi z kurczaka. Nie należę do osób podjadających nawet jak gotuję, ale ten sos co chwilę podjadałam jest bardzo aromatyczny karmelizowane słupki marchwi, sok pomarańczowy(...)czasie się ugotowały)- na patelni rozgrzewamy masło dodajemy naszą marchew ok 1 minuty podsmażamy po czym posypujemy ją brązowym cukrem i zaczynamy ją karmelizować. Karmelizowana marchew nadaje smaku całemu sosu więc staramy się go nie przypalić będzie miał wtedy gorzkawy posmak.- karmelizowaną marchew doprawiamy solą, pieprzem i dolewamy do tego nasz marchewkowy sos- na wolnym ogniu dusimy do miękkości marchewki
Basia w kuchnismaku solą i pieprzem, a następnie przekładamy na talerz. Dodatkowo do mojej kompozycji buddha bowl użyłam: - pomidory koktajlowe - awokado - oliwki - liście czosnku niedźwiedziego - seler naciowy (idealny do nabierania sosów) - papryka pomarańczowa - ogórki gruntowe - jajka - sezam - sok z cytryny Sosy: - ajwar, majonez, jogurt naturalny Życzę smacznego
Apetyczna babeczkaMocne pomarańczowo ananasowe smoothie z nutą kokosową. Idealne na odświeżenie. Składniki: ananas, pomarańcza, sos Hortex pomarańczowy, wiórki kokosowe. Przygotowanie: do blendera wkroić ananasa, pomarańczę, zalać sokiem pomarańczowym Hortexu, a następnie wsypać wiórki kokosowe. Całość zmiksować, przelać do szklanki i delektować się smakiem
Państwo Wojtczuk gotujązrobić z wiśniami mrożonymi. otóż polecam wykorzystać je nie do ciasta a do sosu wiśniowo pomarańczowego. Smak jego jest powalający. Bardzo lubię połączenie mięsa i owoców. Do kaczki taki sos jest idealny. A danie jest szybkie do zrobienia :-) 2 piersi z kaczki sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku 1 i 1/2 pomarańcza 20 dkg wiśni mrożonych 1 łyżka octu winnego
wesoła kuchnia