sos pomarańczowy - 1203 przepisów (strona:15/81)

Racuszki z dynią z karmelowym sosem 152

przy pomocy trzepaczki na gładką masę. Odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na mniej więcej godzinę, półtorej. Kiedy ciasto wyrośnie, racuszki smażymy na średnio rozgrzanym tłuszczu do zezłocenia. Sos karmelowo - pomarańczowy: 2/3 szklanki cukru, 1/3 szklanki wody, 3 duże łyżki masła, 100 ml śmietanki kremówki 30%, 1/2 -3/4 soku pomarańczowego** Do garnuszka wlać wodę i wsypać cukier, mieszać(...)dodać masło. Kiedy masło się już rozpuścić, dodać śmietankę - dokładnie rozmieszać. Sos należy delikatnie ostudzić i następnie dodać sok pomarańczowy. *  Dynię zmiksowałam z odrobiną soku pomarańczowego. ** Ilość soku zależna od preferowanej gęstości sosu. Można też pominąć sok i zrobić sam sos karmelowy. *** Cukier osadzający się ponad wodę należy usuwać zwilżonym wodą pędzelkiem

Plate of Joy
Grillowany kurczak z pikantnym sosem morelowym 127

Czas gotowania 40 min Czas przygotowania 1 hr Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 40 min Czas przygotowania 1 hr Kurczak 2 filety z kurczaka 3 łyżki soku pomarańczowego * 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu teriyaki 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku ½ łyżeczki czosnku suszonego ½ łyżeczki cząbru suszonego ½ łyżeczki estragonu ⅓ łyżeczki ostrej papryki Sos morelowy 600 g moreli(...)Kurczaka nadziewamy na patyczki od szaszłyków. Grillujemy na patelni grillowej bądź grillu elektrycznym. Podajemy z ryżem i sosem morelowym. * do przygotowania dania użyłam świeżego, 100% soku pomarańczowego z miąższem ** opcjonalnie, jeśli lubicie gęstsze sosy By Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl

Wędrówki po kuchni
Grillowane podudzia z sosem Sriracha i pomarańczą 168

Wyjątkowe połączenie smaku marmolady pomarańczowej i ostrego sosu Sriracha zachwyci naszych gości zgromadzonych przy grillu. Składniki: 1 kg podudzi z kurczakasól i pieprzoliwa z oliwekna sos:500g marmolady pomarańczowej1/3 szklanki miodu1/3 szklanki brązowego cukru1/3 szklanki sosu sriracha Przygotowanie:Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia i ostudzić. Podudzia natrzeć oliwą z oliwek, solą i pieprzem. W międzyczasie rozgrzać grilla

naRuszcie
Śledziowe różyczki 129

łyżeczką wyjąć miąższ bez białych skórek. • Zmiksować z oliwą i musztardą, doprawić. • Różyczki śledziowe ułożyć na talerzu, polać delikatnie sosem, aby nabrały koloru pomarańczowego. • Resztę sosu zmiksować z orzechami i pokrojoną papryczką chilli. • Podawać śledzie z sosem, udekorowane całymi orzechami i plasterkami papryczki

To co kocham
Żurawina i pomarańcze, czyli para doskonała prosto z Kalifornii 235

mieszkaniec Kalifornii odkryłam, że wiele osób dla urozmaicenia smaku dodaje do sosu pomarańcze. To właśnie one sprawiają, że sos jest naprawdę przepyszny. Taki oto przepis podaję i Wam. Sos żurawinowo-pomarańczowy Składniki (na dwie szklanki sosu) : 1/2 szklanki brązowego, trzcinowego cukru 1/3 szklanki miodu ½ szklanki wody ½ szklanki soku ze świeżej pomarańczy (lub kupionego) 4 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny(...)roztopi. Dodać żurawinę i skórkę pomarańczową do rondla z wrzącą cieczą, po kilku minutach wrzenia zredukować temperaturę, dodać miód i gotować na średnim ogniu do czasu kiedy żurawina zacznie „pękać”, od czasu do czasu dobrze przemieszać. Zdjąć rondel z ognia i ostudzić w temperaturze pokojowej, następnie wstawić do lodówki i ochłodzić. Sos podawać zimny. Smacznego.   KLIKNIJ PONIŻEJ

Jem więc Jestem
Żurawina i pomarańcze, czyli para doskonała prosto z Kalifornii 304

mieszkaniec Kalifornii odkryłam, że wiele osób dla urozmaicenia smaku dodaje do sosu pomarańcze. To właśnie one sprawiają, że sos jest naprawdę przepyszny. Taki oto przepis podaję i Wam. Sos żurawinowo-pomarańczowy Składniki (na dwie szklanki sosu) : 1/2 szklanki brązowego, trzcinowego cukru 1/3 szklanki miodu ½ szklanki wody ½ szklanki soku ze świeżej pomarańczy (lub kupionego) 4 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny(...)roztopi. Dodać żurawinę i skórkę pomarańczową do rondla z wrzącą cieczą, po kilku minutach wrzenia zredukować temperaturę, dodać miód i gotować na średnim ogniu do czasu kiedy żurawina zacznie „pękać”, od czasu do czasu dobrze przemieszać. Zdjąć rondel z ognia i ostudzić w temperaturze pokojowej, następnie wstawić do lodówki i ochłodzić. Sos podawać zimny. Smacznego.   KLIKNIJ PONIŻEJ

Jem więc Jestem
Pieczone golonki indycze 174

niż z piersi, bo jest bardziej soczyste. Tak jak się spodziewałam, golonki wyszły rewelacyjne. Mięso bardzo miękkie, soczyste i delikatne o lekkim maślano-pomarańczowym smaku. Po upieczeniu golonek zlałam sos i zagęściłam go łyżeczką mąki ziemniaczanej. Składniki: • 6 indyczych golonek • sól, pieprz Marynata do golonek • 3 litry wody • 3 łyżki soli • 1 główka czosnku(...)łyżki pieprzu ziarnistego • 1 łyżka ziela angielskiego • 1/2 łyżki kminku • 5 liści laurowych Do polewania mięsa • 1/3 szklanki oleju • 1/3 szklanki roztopionego masła • 1 szklanka soku pomarańczowego Na sos • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej • 1/2 szklanki mleka Wykonanie: Marynata • Gotować przez 10 minut pół litra wody z wszystkimi przyprawami. Czosnek obrany i pokrojony w plastry dodać

To co kocham
Jogurtowa babeczka z kiwi w pikantnym syropie 214

przelać do miseczek wokół kiwi. Odstawić do stężenia.Mandarynki sparzyć i pokroić w cienkie plasterki.Gotować na małym ogniu, przez 5 minut w syropie  z cukru, soku pomarańczowego i sosu chilli.Babeczkę z kiwi przełożyć na talerzyk i polać syropem z mandarynkami

Kulinarny karnet Christophera
SPAGHETTI BOLOGNESE Z DYNIĄ I ŚWIEŻYMI POMIDORAMI 198

teraz, na przełomie późnego lata i wczesnej jesieni. Świeże pomidory nadają daniu lekkości, a tarta dynia szybko się rozgotowuje i lekko zagęszcza sos,  nadając mu równocześnie pięknej pomarańczowej barwy.  Sos gotuję dość długo, około 1 godziny (można dłużej), dzięki czemu nabiera głębszego aromatu i mniej wodnistej konsystencji. Jeśli nie macie czasu lub ochoty na długie gotowanie, możecie skrócić

cool and minty
Kurczak z orzechami nerkowca 213

komponują z resztą dania. Ogólny smak potrawy, to jedno z najczęściej występujących zestawień potraw Dalekiego Wschodu - czyli słodko-ostrawy. Całość zaś dopełnia delikatny sos na bazie miodu, soku pomarańczowego i sosu sojowego. Kurczaka pokroić w podłużne kawałki, polać 1 łyżką sosu sojowego i 1 łyżeczką oleju arachidowego. Całość wymieszać i odstawić na 10 minut. Przygotować sos. Wymieszać sos sojowy, miód

Świat Domowej Kuchni
Naleśniki z jabłkami, pomarańczami i sosem karmelowym 222

powyższych proporcji wyjdzie około 10 naleśników. Na połowę każdego z naleśników nakładamy nadzienie i składamy w trójkąty. Na każdy tak złożony naleśnik nakładamy keks kwaśnej śmietany i polewamy sosem karmelowo – pomarańczowym. Naleśniki z jabłkami, pomarańczami i sosem karmelowym są doskonałe zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego Naleśniki z jabłkami, pomarańczami i sosem karmelowym Zapraszam również do skorzystania

Księga-Smaku
Sos marchewkowy z curry pełen aromatu pomarańczy, goździka - przepis świąteczny 244

mnie to pomarańcze, goździki zapach zakwasu buraczanego mogła bym tak pisać i pisać. Na święta podajemy pod różną postacią ryby ja w tym roku podam go z sosem marchewkowo - pomarańczowym. Świetnie też pasuję do piersi z kurczaka. Nie należę do osób podjadających nawet jak gotuję, ale ten sos co chwilę podjadałam jest bardzo aromatyczny karmelizowane słupki marchwi, sok pomarańczowy(...)czasie się ugotowały)- na patelni rozgrzewamy masło dodajemy naszą marchew ok 1 minuty podsmażamy po czym posypujemy ją brązowym cukrem i zaczynamy ją karmelizować. Karmelizowana marchew nadaje smaku całemu sosu więc staramy się go nie przypalić będzie miał wtedy gorzkawy posmak.- karmelizowaną marchew doprawiamy solą, pieprzem i dolewamy do tego nasz marchewkowy sos- na wolnym ogniu dusimy do miękkości marchewki

Basia w kuchni
Buddha bowl, czyli misa obfitości z puree z brokuła 129

smaku solą i pieprzem, a następnie przekładamy na talerz. Dodatkowo do mojej kompozycji buddha bowl użyłam: - pomidory koktajlowe - awokado - oliwki - liście czosnku niedźwiedziego - seler naciowy (idealny do nabierania sosów) - papryka pomarańczowa - ogórki gruntowe - jajka - sezam - sok z cytryny Sosy: - ajwar, majonez, jogurt naturalny Życzę smacznego

Apetyczna babeczka
Smoothie pomarańczowo anansowo kokosowe 185

Mocne pomarańczowo ananasowe smoothie z nutą kokosową. Idealne na odświeżenie. Składniki: ananas, pomarańcza, sos Hortex pomarańczowy, wiórki kokosowe. Przygotowanie: do blendera wkroić ananasa, pomarańczę, zalać sokiem pomarańczowym Hortexu, a następnie wsypać wiórki kokosowe. Całość zmiksować, przelać do szklanki i delektować się smakiem

Państwo Wojtczuk gotują
Pierś z kaczki w sosie wiśniowo pomarańczowym 171

zrobić z wiśniami mrożonymi. otóż polecam wykorzystać je nie do ciasta a do sosu wiśniowo pomarańczowego. Smak jego jest powalający. Bardzo lubię połączenie mięsa i owoców. Do kaczki taki sos jest idealny. A danie jest szybkie do zrobienia :-) 2 piersi z kaczki sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku 1 i 1/2 pomarańcza 20 dkg wiśni mrożonych 1 łyżka octu winnego

wesoła kuchnia