niepotrzebnie. Składniki: 1 opakowanie dowolnej mieszanki sałat 1 mała, słodka pomarańcza 1/2 sera sałatkowego półtłustego 2 garści suszonej żurawiny ok 10 sztuk pomidorków koktajlowych ok 3 łyżki sosu balsamicznego o smaku pomarańczowym Sposób przygotowania: Mieszankę sałat przekładamy do szerokiego ale płaskiego naczynia, na wierzch układamy pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, cząsteczki pomarańczy- bez białej błony, żurawinę oraz pokrojony w kostkę
Kuchnia w czekoladziekurczaka, olej rzepakowy, 2 łyżki musztardy francuskiej, 50 g kiełków: soczewicy, fasoli mung, cieciorki, 4 różyczki brokułów, pieprz kolorowy świeżo zmielony, 1 marchew żółta, 1 marchew pomarańczowa, sól, zielona pietruszka, Sos: 150 ml jogurtu naturalnego, 2 łyżki śmietany, 2 trójkąciki serka topionego śmietankowego, 1 kostka drobiowa, 2 łyżki wody. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem
Moniki SmakołykiPo rozgrzewającej ,aksamitnej zupce czas na sałatkę z dynią. 30 dag oczyszczonej dyni1/2 szklanki owoców żurawiny1/2 szklanki moreli suszonych1/2 szklanki orzechów włoskich1 jabłko pokrojone w kostkęsos4
Kulinarny karnet Christopheraczereśniowym. Dla dzieci i nie tylko idealne. placuszki: 250 g twarogu pół tłustego 3 łyżki czubate mąki ryżowej 3 jajka 1 łyżka miodu 1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej tartej masło klarowane sos czereśniowy: 1 szklanka czereśni wypestkowanych 1 łyżka miodu cynamon szczypta kardamon szczypta 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej 1/2 szklanki wody puder do posypania(...)mięta świeża Żółtka oddzielam od białek. Do miski przekładam ser, dodaję żółtka, miód i miksuję blenderem aż ser zrobi się gładki. Dodaję mąkę, skórkę pomarańczową i mieszam. Mikserem ubijam białka na sztywną pianę. Dodaję do sera i mieszam już łyżką. Placuszki nakładam łyżką na patelnię, smażę na rozgrzanym maśle z każdej strony około dwie minuty. Czereśnie przekładam
wesoła kuchniaburakiem. Kotleciki mają śliczny różowy kolor i są oczywiście pyszne. Polecam z sosem z jogurtu naturalnego, czosnku i koperku. 9. Domowe falafele dyniowe z sosem pomidorowo-grzybowym Tym razem mamy pomarańczowe falafele z dynią, przygotowane niczym klopsiki w sosie pomidorowym wzbogaconym dodatkiem leśnych grzybów. Idealne danie na jesienny lub zimowy obiad. Polecam podać je z razowym spaghetti. 10. Domowe falafele
Chilli Czosnek i Oliwaaromatyczne. Składniki: – 1,2 kg karkówki – 2 cebule – 3 marchewki – 1 pietruszka – sól, pieprz do smaku Sos – 1 szklanka mocnego piwa – 1/2 szklanki soku pomarańczowego – sok z 1/2 cytryny – 5 łyżek sosu sojowego – 2 łyżki octu winnego – 3 ząbki czosnku – 3 liście laurowe – 5 ziaren
To co kochamserce. Udało mi się odtworzyć przepis w domu, mogę śmiało przyznać, że nie odbiega od oryginału. Chrupiące kawałki kurczaka oblepione gęstym sosem. Jedno z moich ulubionych azjatyckich dań. Wymaga niestety nieco pracy, ale zdecydowanie warto. Chiński kurczak pomarańczowy Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1/2 szklanki skrobi kukurydzianej lub mąki kukurydzianej olej do głębokiego smażenia (około 3/4 szklanki) 1/2 łyżeczki(...)cytrynowego 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę Sos: ½ szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy skórka otarta z 1 pomarańczy 100 ml wody 1 łyżka dżemu pomarańczowego (opcjonalnie) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej 2 łyżki sosu sojowego ciemnego (można zastąpić jasnym) 1 łyżka sosu ostrygowego 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżki keczupu 2 łyżki cukru brązowego Przygotowanie: Kurczaka kroimy
Mania Gotowaniaowocami i jest pysznie. Składniki: 2 duże liście kapusty pekińskiej 4 pomidorki koktajlowe 3 grube plastry ogórka zielonego ze skórką 50 g melona galia 2 truskawki sos: 2 łyżki soku pomarańczowego 1 łyżka oleju rzepakowego szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: Liście kapusty, pomidorki i truskawki myjemy i osuszamy. Kapustę kroimy bardzo drobno i układamy na dnie talerza. Pomidorki przekrajamy(...)kapuście. Plastry ogórka kroimy na pół i układamy pomiędzy melonem. Od truskawek odkrajamy szypułki i przekrajamy je na 4 części. Truskawki układamy na około róży z melona. Składniki na sos mieszamy razem i polewamy sałatkę przed podaniem
słodkie i nie tylko historie kulinarneszklanka kaszy pęczak ( +1 łyżeczka soli i 1 łyżeczka oleju) 350 g bakłażana 100 g pomidorków koktajlowych 150 g papryki żółtej 2 sztuki figi natka pietruszki Sos: 4 łyżki soku pomarańczowego 2 łyżki soku cytrynowego 1,5 łyżki miodu płynnego Sok z pomarańczy i cytryny wymieszać wraz z miodem, następnie wlewać powoli oliwę szybko mieszając. Kaszę przepłukać wrzuć do gotującej(...)bakłażan przestygnie pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę pokroić w paski i również zgrilować. Pomidory i figi pokroić na ćwiartki. Wszystkie składniki wyłożyć na talerz, posypać posiekaną pietruszką. Polać sosem tuż przed podaniem
Delicious Titbitsczosnku granulowanego 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu Składniki na sos z masła orzechowego: 1/3 szklanki sosu sojowego 1/2 szklanki soku pomarańczowego 1/2 szklanki dżemu pomarańczowego (lub innego jasnego) 2 łyżki keczupu 1/3 szklanki masła orzechowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżka sosu rybnego 3-4 łyżki brązowego cukru
karmelowyChciałam zaproponować jeszcze jedną wersję filetów rybnych z dodatkiem pomarańczy. Tym razem zamiast osobno podanego sosu wersja z glazurą pomarańczową. Tym razem użyłam filetów z soli.Rybka jest chrupiąca, bardzo aromatyczna, o nieco orientalnym posmaku dzięki dodatkowi imbiru.Polecam.Filet z soli w glazurze pomarańczowejSkładniki:3 filety z soli lub innej ulubionej ryby1/2 łyżeczki kurkumy1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszkusól, pieprz3/4 szklanki bułki(...)tartej1 jajko4-5 łyżek oleju rzepakowegoGlazura pomarańczowa:1 łyżka oleju 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne (lub mniej jeśli nie lubicie za ostrych potraw)2 cm świeżego imbiru½ łyżeczki czosnku granulowanegosok z 1 dużej pomarańczyskórka starta z ½ pomarańczy1 łyżka octu ryżowego lub winnego1 łyżka miodu2,5 łyżki brązowego cukruPrzygotowanie:Rybę płuczemy i dokładnie osuszamy, doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą
Mania GotowaniaSuper łatwy przepis na sos kakaowy z nasionami chia. Składniki należy tylko zmieszać i odstawić do lodówki. Świetny do lodów, owsianek, owoców, musli i smoothies. Składniki: 4 łyżki nasion chia Opis produktu <klik> 1 szklanka mleka roślinnego lub innego przez nas wybranego 1 łyżka kakao 1 łyżka syropu (np. golden(...)lodówki - po wyjęciu słoika następnego dnia ponownie trzęsiemy. Jeśli wolimy bardziej płynną konsystencję to dolewamy mleka (ja dodałam 1/2 szklanki) SMACZNEGO! Propozycja podania: Bananowo-pomarańczowa kasza jaglana z sosem kakaowym <klik
Pora na pora i pomidoramiąższ). Miąższ pomarańczy pokrój na cienkie plasterki. Weź 4 najmniejsze plasterki i wyciśnij z nich sok do słoiczka. Resztę plasterków odłóż na bok. Do słoiczka z sokiem pomarańczowym wlej pozostałe składniki sosu - biały ocet winny, sól i pieprz i na końcu oliwę. Wstrząśnij zawartością słoiczka i odstaw. Z kopru włoskiego odetnij łodyżki i pozostaw do dekoracji. Przetnij koper włoski
Chilli Czosnek i Oliwagorzka czekolada Przygotowanie: Gruszki obrać i pokroić ( jak kto woli ). Na patelnię wsypać cukier i podgrzewać, aż się rozpuści ( na biało ) dodać masło i pomieszać. Wlać sok pomarańczowy mieszać, mieszać, zredukować sos.. Dodać gruszki i karmelizować. Często obracając i pilnując, żeby się nie przypaliły. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej do polania gruszek i.... Smacznego Pysznie smakuje z kieliszeczkiem
Gaździnka warzywarto spróbować. Składniki: Pudding: 50 g tapioki 1 szklanka mleka kokosowego 1 szklanka migdałowej śmietany (lub mleka) 1/3 szklanki syropu klonowego 3 łyżki wiórków kokosowych Sos mango: 1 dojrzałe mango ½ szklanki soku pomarańczowego (świeżo wyciśniętego) 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej 2 łyżki syropu klonowego Perełki tapioki przełóż do naczynia, zalej gorącą wodą tak, aby były nią przykryte i pozostaw(...)Przelej do małych naczyń, poczekaj, aż pudding nieco przestygnie i wstaw go do lodówki na minimum 2 godziny. Przygotuj sos. Mango obierz, wykrój miąższ po obu stronach pestki i pokrój go w kostkę. Wraz z sokiem pomarańczowym przełóż do garnka i zagotuj, po czym zdejmij z ognia. Przełóż do blendera i zmiksuj. Następnie ponownie zagotuj, dodając skrobię ziemniaczaną rozmieszaną
Roślinna - blog wegański