prawdziwa gr... Babka cytrynowa Prosta babka cytrynowa, która powinna posmakować każdemu, kt... Burgery indycze z cheddarem i słodkim sosem chilli Burgery indycze z cheddarem i słodkim sosem chilli robiłam j... Domowy kisiel pomarańczowy Domowy kisiel pomarańczowy - przepyszny zarówno na deser jak... Post Sernik mleczny (z mlekiem w proszku) pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smaku300g białego sera twarogowego po 200g świeżych malin oraz wiśni lub czereśni (wydrylowanych) 30g grubo-posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka suszonego tymianku cukier, sól sos sałatkowy : 5 łyżek oliwy, 3 łyżki soku pomarańczowego, cukier, sól , pieprz PRZYGOTOWANIE: Przed przyjęciem: Krok 1. Marynujemy łososia : rybę płuczemy, osuszamy, układamy w płaskim (nie plastikowym) naczyniu. Mieszamy w miseczce olej
Moja Książka Kucharskanapęczniała. Ogórka, pomidora,rzodkiewkę pokroić i dodać do napęczniałej i przestygniętej kaszy. Pestki uprażyć na suchej patelni, miętę posiekać dodać do pozostałych składników. Sok pomarańczowy wymieszać z musztardą i olejem. Sos wymieszać z sałatką. Doprawić do smaku solą i pieprzem w razie potrzeby. Na wierzch pokroić jajko ( opcjonalnie). Jeść, jeść, jeść
pieprzny smaczeknaczyniu żaroodpornym do zapiekania wysmarowanym masłem.Posypujemy cukrem pudrem i ponownie skrapiamy, ale już teraz tylko aromatem rumowym.Zapiekamy 10 min. w 200st.piekarniku.Pychota. Udekorowałam skórka pomarańczową i mięta a podałam z sosem czekoladowym
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiprostu daje Wam jakąś inspiracje co można zrobić w parowarze, a reszta należy do Was :) Składniki : 2 sznycle z piersi indyka 2 łyżki sosu sojowego 2 ząbki czosnku 1 marchewka pomarańczowa 1 marchewka fioletowa 1 cebula dymka liście rukwi wodnej 1/2 małej papryki czerwonej 1/2 małej papryki zielonej 1/2 małej papryki żółtej Przyprawy : pieprz
Parowar Facetałyżka oleju 1 szklanka mleka 3 szklanki mąki Nadzienie: 20 dkg pieczarek 10 dkg sera oliwki kukurydza filet z kurczaka pół papryki żółtej i pomarańczowej oregano/ przyprawa do pizzy pieprz Sos czosnkowy: 3 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany 3 łyżki Wykonanie: W głębokiej misce mieszamy drożdże z solą i cukrem aż staną się płynne. Dodajemy olej i ciepłe
Podróż w kulinariaJeden z moich ulubionych sosów do makaronu. Kremowy, aromatyczny i pełen cudownych żółto-pomarańczowych kurek :) Świeże oregano fantastycznie komponuje się z kurkami, a białe wino idealnie dopełnia smak sosu. Koniecznie spróbujcie :) SKŁADNIKI (4 porcje) 300g świeżych kurek 2 nieduże cebule 1 ząbek czosnku 2 łyżki soku z cytryny kila gałązek świeżego oregano 200 ml śmietany
DefinicjaSmakujeszcze niedawno żółte słoneczniki już zamieniły się w talerze ziarenek. Tak sobie myślałam, co szybkiego zrobić dziś na obiad w kolorze jesieni: żółty,czerwony, pomarańczowy... i padło na kurczaka w sosie curry. Potrzebujemy: 3 piersi z kurczaka (pojedyncze) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 małe kubki jogurtu naturalnego (300g) 2 płaskie łyżki curry
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Perliczkę, dlatego pojawiła się na niedzielnym obiedzie. Przygotowana w pomarańczach, z chrupiącą skórką. Składniki: - 1 perliczka ok 1 kg - 1/4 pomarańczy - 1/2 szklanki soku pomarańczowego - 2 łyżki masła - 1 łyżka miodu - 1 łyżka sosu sojowego - 1 łyżka oliwy z oliwek - sól - pieprz - papryka Przygotowanie: Perliczkę myjemy pod bierzącą wodą, uważając na skórę aby jej nie uszkodzić. Solimy(...)środka wsadzamy cząstki pomarańczy. Na dno brytfanny wlewamy sok pomarańczowy i wkładamy perliczkę grzbietem do góry, przykrywamy folią aluminiową, błyszczącą stroną do dołu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 45 minut. W międzyczasie przygotowujemy glazurę. W miseczce rozpuszczamy masło, dodajemy miód, oliwę i sos sojowy, wszystko dokładnie mieszamy. Po 45 minutach zdejmujemy folię, smarujemy grzbiet perliczki częścią przygotowanej
Kulinarne życiełyżki oleju ryżowego (można zastąpić zwykłym) pół papryki czerwonej pół papryki zielonej 2 filety z kurczaka 1 marchewka 4 krążki ananasa z puszki Sos: 4 łyżki soku z ananasa z puszki 4 łyżki soku pomarańczowego 100% lub świeżo wyciśniętego 3 łyżki octu z białego wina 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki
Świat Domowej Kuchniłyżki oleju ryżowego (można zastąpić zwykłym) pół papryki czerwonej pół papryki zielonej 2 filety z kurczaka 1 marchewka 4 krążki ananasa z puszki Sos: 4 łyżki soku z ananasa z puszki 4 łyżki soku pomarańczowego 100% lub świeżo wyciśniętego 3 łyżki octu z białego wina 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki
Moja Galeria SmakuDziś mam dla Was kolejną rybną propozycję. Łososia w sosie chrzanowym można podać na wigilijną kolację. Ja do przygotowania sosu użyłam zielonego chrzanu wasabi. Ładnie komponował się z pomarańczową rybą. Składniki: 4 dzwonka z łososia sok i skórka z połowy cytryny sól, pieprz, słodka czerwona papryka koperek (może być suszony) Sos chrzanowy z wasabi: 1 łyżka masła
Czerwień i błękitcukru, ułożyć na nich plasterki pomarańczy, podsmażyć pół minuty, odwrócić, smażyć minutę. Plasterki pomarańczy ułożyć (rozłożyć) na półmisku, Na patelnię wlać sok pomarańczowy, zagotować, dodać cukier, gotować 10 minut. Następnie włożyć skórki i gotować 5 minut. Sos przecedzić. Skórki odłożyć, nie wyrzucać. Kaczkę ułożyć na brytfance, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 60 minut, w połowie pieczenia(...)wyjąć, pokroić na części, zlać tłuszcz. Kaczkę ułożyć skórą do dołu i polać 1/2 sosu. Piec dalej. Po 15 minutach polać mięso pozostałym sosem. Piec kolejne 10 minut, odwrócić kaczkę skórą do góry, włożyć skórkę pomarańczową i piec 10 minut. Podałam z pyzami drożdżowymi . zastawa
królestwo garównadmiar tłuszczu) dodaj cukier i miód i gotuj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż nabierze rumianego koloru. Dodaj ocet i gotuj aż sos odparuje do połowy swojej objętości, następnie dodaj sok pomarańczowy i cytrynowy i gotuj dalej aż połowa odparuje, wtedy wmieszaj masło. Dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne. Podawaj upieczone udka polane sosem z ulubionymi
karmelowy