dynią i figami, przyprawiona sosem z delikatną nutką czosnku i kremem balsamicznych. Mówię Wam pycha ! Parę słów o dyni Dynia to rodzaj roślin jednorocznych należących do rodziny dyniowatych. To warzywo bogate w witaminy i minerały, zwłaszcza niezbędny mężczyznom cynk, a przy tym ma niewiele kalorii. Dynia jest bogata w beta-karoten - to pomarańczowy, czerwony i żółty barwnik roślinny(...)kokosowym Zupa-krem z pieczonej dyni Zupa dyniowa z marchewką Dynia zapiekana z grzybami Prażone pestki dyni Schabowe roladki z dynią w sosie śliwkowym I na słodko: Dżem dyniowy z pomarańczami Przyprawa do ciasta dyniowego Ciasto dyniowo-pomarańczowe z suszonymi owocami Sernik dyniowy Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Dyniowe ślimaczki drożdżowe Placuszki dyniowe na słodko Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą
Kulinarne przygody GatityKolejna propozycja na kurczaka Składniki 3 nogi kurczaka sól pieprz 2 pomarańcze Marynata : 2 łyżki miodu 2 łyżeczki sosu sojowego jasnego 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 3 łyżki marmolady pomarańczowej z imbirem imbir starty na tarce ok. 2 cm kawałek 1 łyżeczka chińskiej przyprawy pięć smaków skórka otarta z połowy pomarańczy 1 łyżeczka oleju sezamowego Przygotowanie Wymieszałem wszystkie(...)całą noc). Pomarańczę pokroiłem w grube plastry. W formie żaroodpornej ułożyłem mięso i plastry pomarańczy, dodałem resztę marynaty. Zapiekałem 55 minut w temperaturze 200 stopni C. Polewałem mięso powstałym sosem co jakiś czas
R'n'G KitchenWołowina w sosie z pomarańczy i pierników z dodatkiem śliwek suszonych. Pachnie świętami już podczas jej przygotowania. Zastanawiacie się czy takie połączenie jest dobre. Zapewniam że zasmakuje wam. Święta kojarzą się z piernikiem i pomarańczami, a można je wykorzystać nie tylko w wersji deserowej. 70 dkg wołowiny 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 szklanka soku ze świeżych pomarańczy(...)dwóch stron aż się zrumieni. Przekładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam cebulę, dodaję czosnek pokrojony, wlewam wino, sok pomarańczowy, dodaję skórkę pomarańczową, śliwki, liście laurowe i ziele angielskie, anyż. Podgrzewam na wolnym ogniu aż sos zredukuje się o połowę. Przekładam wołowinę do sosu, i dalej dusze na wolnym ogniu około godzinę aż będzie miękka. W między czasie dolewam
wesoła kuchniaPiekłem je godzinę w 230 stopniach C, co jakiś czas je odwracałem. Z jednej pomarańczy wyciąłem fileciki , z pozostałych wycisnąłem sok. Sos : wsypałem cukier do rondelka , skropiłem łyżeczką wody, zagotowałem do stopienia. Zdjąłem z ognia, dodałem sok pomarańczowy i papryczkę. Gotowałem kilka minut, aż połowa płynu odparowała. Wymieszałem z miodem, gotowałem chwilę do lekkiego zgęstnienia. Wymieszałem z filecikami pomarańczy, podgrzałem
R'n'G Kitchenkwiatek z ogromnym potencjałem zdrowotnym i szkoda by było tego nie wykorzystać (wiecej przeczytasz tutaj . Zapraszam na oryginalny sos do makaronu, a ponieważ sos dość niezwykły makaron mu nie ustępuje - jest czarny, całość spowita apetycznym pomarańczowym kolorkiem. Jeśli szukasz nietuzinkowych i nieszablonowych przepisów ten Ci się na pewno spodoba! Kuchnia nie może być nudna! Składniki: 1,5 szklanki mleka(...)przez sitko, wyłowić marchew i cebulę w rondelku stopić masło, dodac 2 łyżeczki mąki cały czas mieszając. Do tak przyrządzonej zasmażki dodać przecedzony płyn i gotować, aż powstanie gładki sos marchew z cebulą przetrzeć przez sito lub zmiksować i połączyć z sosem. Doprawić do smaku solą i pieprzem w międzyczasie ugotować makaron al dente podawać makaron polany sosem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!puszki pędów bambusa (opcjonalnie), mała puszka koncentratu pomidorowego, ½ szklanki soku pomarańczowego, 2-3 łyżeczki cukru, 1 łyżka octu winnego, 1,5 - 2 cm korzenia imbiru, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżka mąki kukurydzianej, sól i pieprz do smaku, oliwa lub olej do smażenia. Sposób przygotowania kurczaka w sosie słodko-kwaśnym: Filet z kurczaka płuczę i kroję(...)patelni rozgrzewam łyżkę oliwy, dodaję sok pomarańczowy i koncentrat pomidorowy, gotuję przez około 3 minuty. Wrzucam warzywa oraz owoce, dodaję ocet winny i cukier i duszę na małym ogniu przez około 15 minut. W międzyczasie gotuję ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodaję mięso do sosu, doprawiam papryką, potartym na tarce o małych
Gotuj Się Kto MożeOstrość curry i chilli łagodzą kawałki brzoskwiń. Sos – lekko pikantny, śmietanowy z wyczuwalną nutą brzoskwiń. Wszystko w przepięknym pomarańczowo-żółtym kolorze. Jeżeli lubicie połączenie mięsa i owoców to musicie koniecznie spróbować. Do przygotowania 2 porcji potrzebujemy: – ok 500g kurczaka/indyka – 1 puszkę brzoskwiń – 1 kubeczek śmietany kremówki – 1 cebulę – czosnek (wg uznania, ja dałam(...)kostkę i dodać pod sam koniec gotowania (żeby się nie rozgotowały). Podawać z ryżem, kaszą jaglaną, kuskusem lub chlebem. Ja do naszej wersji dorzuciłam kaszę jaglaną i gotowałam z sosem
Szybko Tanio Smaczniejajka szklanka cukru szklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia i octu MASA : 2 opakowania bitej śmietany śnieżki kubek śmietany do zup i sosów 18 % (Mleczna dolina 330 ml) szklanka mleka galaretka cytrynowa galaretka pomarańczowa galaretka agrestowa ORAZ : 2 niebieskie galaretki 3 pojedyncze opakowania delicji wiśniowych WYKONANIE BISZKOPTU : Ubijamy pianę na sztywno, powoli dosypujemy cukier. Do żółtek
Pani na deserSurówka z kapusty z imbirem i orzeszkami... Chrupiąca, cienko poszatkowana, biała kapusta. Soczyste wiórki pomarańczowej marchewki. Ostry posmak przeciśniętego czosnku. Całość oblepiona słodko-kwaśnym sosem z imbirem. Oprószona pokruszonymi orzeszkami ziemnymi. Pyszna surówka jak z chińskiej restauracji. Polecam! Składniki: 1 średnia główka białej kapusty; 2 duże marchewki; 3 ząbki czosnku. Sos: 1 szklanka zimnej wody; 4 łyżeczki cukru
Gospodyni MiejskaCiasto: 150 g upieczonej dyni makaronowej pół szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej łyżka zarodków pszennych pół łyżeczki proszku do pieczenia aromat pomarańczowy łyżka konfitury bananowej (Lucien Georgelin) jajko cynamon kardamon pieprz Do podania: dojrzałe awokado + cynamonki bio (Becla.pl) + sos wiśniowy: puree z mrożonych wiśni + 2 łyżki błonnika malinowego (Becla.pl) Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać jajko, zarodki, aromat, miąższ
Poranek na słodkosłodki i chrupiący. Poczujesz eksplozję smaków w ustach, kiedy go zrobisz. Wszystko jest doskonale wyważone. Połączenie soku z limonki i sok pomarańczowego. Plus jedna czerwona papryka i dwie cebule- jedna czerwona ,jedna biała,plus kurkuma . Przepyszny sos sałatkowy o pięknym wyglądzie,i bogaty w smaku . Składniki 2 małe pomarańcze - sok 1 limonka - sok ¼ szkl. oleju z oliwek 1 duża
mojej kuchnisłodki i chrupiący. Poczujesz eksplozję smaków w ustach, kiedy go zrobisz. Wszystko jest doskonale wyważone. Połączenie soku z limonki i sok pomarańczowego. Plus jedna czerwona papryka i dwie cebule- jedna czerwona ,jedna biała,plus kurkuma . Przepyszny sos sałatkowy o pięknym wyglądzie,i bogaty w smaku . Składniki 2 małe pomarańcze - sok 1 limonka - sok ¼ szkl. oleju z oliwek 1 duża
w mojej kuchnimożna użyć także canelloni) pierś kurczaka (nieduża) - zmielona jajko łyżeczka oliwy z oliwek ząbek czosnku pół papryki czerwonej pół papryki pomarańczowej papryczka chili do smaku gałązka selera naciowego łyżka posiekanej natki pietruszki pół kulki mozarelli na sos: 2-3 szklanki passaty pomidorowej gałązka selera naciowego ząbek czosnku łyżeczka oliwy z oliwek sól łyżeczka oregano Przygotowanie: Muszle makaronowe
Kulinarne Inspiracjesłodki sos barbecue jest po prostu pyszny. Doskonale pasuje do kurczaka. Ze względu na dużą zawartość cukru zawartą w tym sosie należy pamiętać żeby używać go pod koniec grillowania. Składniki: 2 szklanki świeżych wiśnie bez pestek 2 łyżki soku pomarańczowego 1 łyżka cukru 1 łyżka zimnej wody 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej 1 łyżeczka musztardy Dijon(...)łyżeczka soli Przygotowanie: Połączyć wiśnie, sok pomarańczowy, musztardę i sól w garnku. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. W małej misce wymieszać wodę i mąkę kukurydzianą i dodać do gotującego się sosu ciągle mieszając. Kontynuować gotowanie sosu na wolnym ogniu aż zgęstnieje. Sos ten rewelacyjnie pasuje do kurczaka i może być przechowywane nawet przez 1 tydzień
naRuszciepuszka tuńczyka w sosie własnym 2 jajka 1/2 niedużej szalotki 1/2 pęczka szczypiorku kilka gałązek świeżego oregano kilka kropli sosu tabasco 1 kopiasta łyżeczka majonezu dodatkowo grahamka pomidor SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jajka gotujemy na twardo, tak aby żółtko było lekko pomarańczowe (wkładamy jajka do zimnej wody, włączamy ogień i nastawiamy czasomierz na 12 min). Ugotowane jajka studzimy i obieramy
DefinicjaSmaku