niego wyczarowac mnostwo wspanialych przysmakow o fantastycznych kolorach. Dzis we wspolnym gotowaniu postanowilismy przygotowac buraki pieczone. Ja zdecydowalam sie na upieczenie ich z czosnkiem i cebulka w miodowo-balsamicznej glazurze. Okazaly sie pyszne, fantastyczne, poprostu nieziemskie - goraco je Wam polecam! W kuchni aromat pieczonych warzyw czuc bylo jeszcze rano, a gdy wyrzucalam papier od pieczenia, pachnial tak wspaniale(...)pokroic w osemki. Czosnek obrac ze skorki. W niewielkiej miseczce wymieszac oliwe, ocet balsamiczny i miod, dodac kminek, doprawic sola i pieprzem i dokaldnie wymieszac. Buraki zalac sosem i wymieszac, aby dokladnie sie nim pokryly. Na blache wylozona papierem do pieczenia wysypac buraki, cebule i czosnek, posypac niewielka iloscia tymianku i piec przez godzine lub do czasu az buraki
Codzienne Gotowaniezapachami w kuchni,efekt jest zaskakująco smaczny..... Składniki 40 dag makaronu spaghetti 60 dag fileta z kurczaka 50 g świeżego imbiru 1 papryka czerwona 2 limetki 4 łyżki likieru miodowego 3 łyżki sosou sojowego szczypta szafranu 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju słonecznikowego 150 ml bulionu drobiowego sól himalajska do smaku pieprz kolorowy do smaku 1 łyżeczka maki ziemniaczanej szczypta(...)imbir i posiekaną drobno paprykę,duszę 2-3 minuty,po czym przekładam mięso do rondla podlewam bulionem drobiowym,dodaję wyciśnięty sok z limetki-możemy zastąpić z powodzeniem cytryną,wlewam sos sojowy i dusze wszystko razem pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie rozrabiam w malutkiej ilości wody mąkę ziemniaczaną i zagęszczam sos,gotuje na wolnym ogniu jeszcze chwilę doprawiam ewentualnie
Wanilia i KardamonKolejne śniadanie i kolejna sałata. Ta chyba smakuje mi najbardziej ze wszystkich. Wydaje mi się, że zawdzięcza ona swój niesamowity smak wspaniałemu dressingowi. Warto ją zrobić
Mango Papajalubią dania mięsne na słodko - polecam z czystym sumieniem. Karmelizowany cydr dodaje smaku rybie. Łososia robi się w max 20 minut i obiad gotowy. Do tego sałata z prostym sosem vinaigrette i tylko się zajadać. Do dania potrzebujemy, aż 6 składników - łososia, cydru, miodu, oliwy, soli i pieprzu - łatwe prawda? 'łosoś na słodko, w cydrze z miodem' Składniki(...)średnik ogniu, ok. 2-3 minuty (na złoto) i przewrócić na skórę. Smażyć, aż ryba będzie gotowa ok 5-7 minut. Łososia wyłożyć na talerz i polać cydrowo-miodowym karmelem. Smacznego! * użyłam Cydru Lubelskiego
CookYourselfpostanowiłam sama skleić coś podobnego ;) I tak mamy ładnie prezentujący się i dość szybki w wykonaniu obiad- zapraszam! :) Składniki: 700g schabu 2 średnie cukinie cebula łyżka musztardy sarepskiej lub miodowej łyżka masła sól, pieprz, zioła prowansalskie rozmaryn papryka słodka czosnek granulowany olej Schab rozcinamy na pół, tak żeby powstały z niego dwa cieńsze płaty. Każdy z nich rozbijamy tłuczkiem(...)naczynia żaroodpornego lub do blachy i pieczemy pod przykryciem 30-40 minut w 180 stopniach. Swoje roladki podałam z ziemniakami, fasolką z dodatkiem masła i bułki tartej oraz z sosem chrzanowo-musztardowym. SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkakurczaka z piekarnika : skrzydełka w miodzie PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Skrzydełka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, wkładamy do większego naczynia W miseczce mieszamy wszystkie składniki marynaty. Gotową marynatę miodowo-musztardową dodajemy do skrzydełek z kurczaka, mieszamy rękoma tak, aby marynata pokryła wszystkie składniki. Odstawiamy skrzydełka na jakiś czas (najlepiej na całą noc) do zamarynowania, w chłodne miejsce. Krok(...)miodzie z pieczonymi ziemniakami i surówką z sałaty, rzodkiewek i fety. skrzydełka w miodzie z puree ziemniaczanym, sałatą rzymską i pomidorami koktajlowymi. skrzydełka w miodzie z grillowanymi warzywami i sosem tzatziki . skrzydełka w miodzie z ulubionym dipem majonezowym, czosnkowym lub pomidorowym. skrzydełka z kurczaka z ryżem jaśminowym, sałatą, fetą i pomidorkami koktajlowymi. Smacznego
Moja Książka KucharskaAmerykanie w czwartek obchodzili w swoich domach Święto Dziękczynienia więc postanowiłam, że na moim stole w tym tygodniu też zagości indyk. A dokładniej filet z indyka w glazurze musztardowo-miodowej z pieczonymi warzywami. Uwielbiam takie mięsne eksperymenty - nieskromnie powiem, że wyszło genialnie. 1 duży filet z indyka 2 łyżki musztardy 2 łyżki miodu 1 łyżka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki soli(...)najwięcej powietrza i nakłuwamy w 3 miejscach. Pakunek wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika na 30 minut. Po tym czasie ostrożnie rozcinamy rękaw, a mięso polewamy sosem i pieczemy kolejne 20 minut. W międzyczasie można kilka razy polać mięso ponownie sosem. Wyciągamy mięso z piekarnika i czekamy 5 minut by odpoczęło. W tym czasie możemy rozłożyć na talerze warzywa
Emskie Smakipierś z kurczaka 1 średniej wielkości ogórek kiszony 4 paski czerwonej papryki suszone pomidory kawałek kiełbasy 2 małe cebule sól, pieprz przyprawa typu vegeta lub kostka rosołowa musztarda np. miodowa wykałaczki mąka do oprószenia olej do smażenia Zrazy drobiowe - jak zrobić? Piersi z kurczaka obmyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Przeciąć wzdłuż, tworząc po dwa plastry mięsa. W miejscach, gdzie mięso jest(...)smażymy z każdej ze stron na rozgrzanym oleju. W garnku lub rondlu zagotowujemy około 1,5 szklanki wody i przyprawiamy ją kostką rosołową (jeśli nie chcesz zbyt słonego sosu wystarczy 1/2 kostki) lub przyprawą typu vegeta. Podsmażone zrazy drobiowe umieszczamy w gotującej się wodzie z przyprawą, na pozostałym tłuszczu podsmażamy poszatkowaną drugą z cebul i dodajemy do gotującego się mięsa
Moje Qulinariaduże cebule 100 ml gęstej , śmietany kremówki 30 % ( to przepis dla łasuchów , nie dla tych co są na diecie ) 2 łyżki masła 1 łyżka miodu 1 łyżka , łagodnej musztardy ( miodowej ) 2 ząbki czosnku 100 ml cherry 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej sól , pieprz do smaku natka pietruszki do przybrania Wątróbki , oczyszczamy z brzydkich i jeszcze brzydszych rzeczy . Płukamy(...)tego absolutnie , nie chcemy . Podczas smażenia , dodajemy do wątróbek miód . W momencie , kiedy będą już ładnie zrumienione , wlewamy cherry , musztardę i śmietanę . Doprowadzamy do wrzenia , jeśli użyliście prawdziwej kremówki , sos sam się zagęścił i można danie doprawić solą , pieprzem do smaku . Wątróbki zawsze solimy na końcu , wtedy nie robią się twarde i suche . Podajemy na gorąco ,posypane natką , z dowolnym
Ogrodnik w podróżyOkres świąteczny kojarzy się dla mnie z mandarynkami i pomarańczami. Gdy byłam dzieckiem owe cytrusy pojawiały się na sklepowych półkach i straganach tylko w grudniu
Szybko Tanio Smaczniewine. Organizowane są tutaj także wernisaże. Wystrój jest minimalistyczny, elegancki i ciepły. Bardzo krótka karta dań, która zmienia się bardzo często, jest oparta na sezonowości produktów. Króluje tu sosu vide, czyli długotrwałe gotowanie w niskich temperaturach. A ponieważ ducha Fryderyka Chopina czuć wszędzie - vis a vis mieści się Muzeum Chopina, a na okolicznych ścianach domów powstały piękne murale - restauracja(...)krewetkami i przegrzebkami. Na deser zaszalałyśmy i spróbowałyśmy: kawowej panny cotty z lodami kokosowymi (OBŁĘDNE) z płatkami świeżego kokosa i pomelo, piernikowego musu w otoczonego czekoladą z dodatkiem pudru miodowego oraz selekcję domowych lodów: waniliowe, bazyliowe i z rokitnika, podane z mini bezami i granatem. Muszę przyznać, że wszystkie dania zostały przygotowane perfekcyjnie i pięknie podane. Trudno jest wybrać
Kulinarne przygody GatityRobi się ją bardzo szybko (bez gotowania buraków, a smakuje świetnie na surowo!), ale trzeba przygotować co najmniej 2-3 godziny przed podaniem. Do tego jaja w sosie koperkowym , puree ziemniaczane i szybki obiad gotowy. P.S. Przepis na surówkę pochodzi od mojej mamy:). Składniki: 3-4 małe buraki 1 duże jabłko kilka łyżek jogurtu naturalnego chrzan (surowy, starty(...)jedno z kilku wegetariańskich dań w menu tej restauracji. Z typowo czeskich dań (wegetariańskich), znajdziemy tutaj jeszcze knedliki, kilka rodzajów sałatek (w tym szopska – pyyszna) i deserów (np. tort miodowy, sernik wiedeński i czeską czekoladę). Jeśli chodzi o wegańskie opcje, zostaje ryż/ziemniaki/kasza gryczana, itp. No i oczywiście czeskie piwo i drinki z kofolą (czyli czeską kolą, tj. Cypisek
Qlinarnie i QlinarnieSzybka, prosta i bardzo uniwersalna sałatka z sałaty lodowej, roszponki i pokrojonej w cieniutkie piórka szalotki. Z pysznym miodowo-jogurtowym dressingiem z dodatkiem musztardy ziarnistej. Można podać ją jako dodatek do obiadu lub - wzbogacić o pokrojone w kostkę awokado, pomidorki cherry oraz ugotowane na twardo jajko, wędzonego łososia lub plastry grillowanej piersi kurczaka - i zjeść na lunch czy kolację(...)polewamy oliwą, skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem, delikatnie mieszamy. Dodajemy roszponkę. Przed samym podaniem sałatkę ponownie delikatnie mieszamy i polewamy częścią przygotowanego dressingu. Pozostały sos przelewamy do małej miseczki i podajemy oddzielnie
cool and mintySkładniki: 1 kg papryczka jagodowa Iranian Cherry, - 9 łyżek miód wielokwiatowy, 6 ząbków czosnku, 6 liści laurowych, - po kilka ziaren pieprzu na słoikZALEWA: 2 czubate łyżki
W Mojej Kuchni Lubięporcji: Rolady szwajcarskie 6 plastrów wołowiny na zrazy po 130-150 g każdy (zrazówka lub pierwsza krzyżowa) ½ jabłka 6 cienkich plastrów sera grueyre 6 plastrów specku kilka łyżek musztardy miodowej garść orzechów włoskich sól i pieprz 250 ml wina pinot noir 300 ml wody 1-2 kostki gorzkiej czekolady (70% kakao) masło lub olej do smażenia Mięso opłukać, osuszyć ręcznikiem(...)godziny, uzupełniając co jakiś czas ilość płynu wodą. Gdy mięso jest już miękkie dodać czekoladę, rozpuścić i dokładnie wymieszać. Zrazy wyjąć na półmisek, przykryć folią aluminiową. Pozostały w garnku sos zmiksować lub przetrzeć przez sito, ponownie zagotować. Jeżeli to konieczne, podgrzać w nim rolady. Gotowe zrazy podawać polane sosem z knedlami i gotowaną kiszoną kapustą. Knedle z chleba
Pełny talerz