sos miodowy - 1000 przepisów (strona:55/67)

Śledzie w musztardzie, z zielonym pieprzem, w oleju 230

cebulką nasączoną octem jabłkowym...         Składniki: 9 szt. płatów śledziowych matiasów bez skóry 7 – 8 szt. cebul średniej wielkości 200 ml octu jabłkowego 6 łyżek musztardy miodowej 3 łyżki musztardy bawarskiej pieprz świeżo zmielony kilka kulek ziela angielskiego 2 listki laurowe 1 łyżeczkę zielonego pieprzu w ziarenkach         Wykonanie: Śledzie wymoczyłam w zimnej wodzie(...)Zniknęły szybko, więc k oniecznie muszę zrobić następną porcję na święta. Ale które śledzie wybrać: - Śledzie po kaszubsku - Śledzie z jabłkiem wśmietanie - Śledzie w kawie po szwedzku - Śledzie w sosie cytrynowym - Śledzie w sosie pomidorowymi suszonymi pomidorami - Śledzie pod pierzynką zwarzyw   A może jakąś sałatkę śledziową....? Te i inne propozycje na śledzie znajdziecie z zakładce MENU: RYBY,ŚLEDZIE

Kuchnia u Krysi
Targi Natura Food 2013 - krótka relacja 177

Przy nim te dostępne w sklepach są dla mnie jak sztuczne napoje gazowane o smaku karmelowym (i tym raczej są patrząc na skład). Świetny jest kwas tradycyjny, ale również miodowy i chmielowy są godne uwagi. Kwas produkowany jest w województwie łódzkim i zdobył już tam swoją renomę - jeden pan przyjechał po kwas z beczki ze swoimi butelkami, aby zrobić większe(...)dlatego teraz nie mieliśmy wątpliwości, że nie możemy wyjechać z targów bez słoiczka :)Produkty bułgarskie BULECO to piękne słoiczki pełne karminowych pyszności na bazie papryki, pomidorów i bakłażana. Ostry sos Lutika i marynowaną czuszkę już wypróbowaliśmy, tym razem postanowiliśmy spróbować sosu Pindżur (wersja ajwaru z dodatkiem świeżych pomidorów). Kupiłam też przyprawę czubrica, aby dodać swoim potrawom bułgarskiego ducha (podobno jest

Chilli Czosnek i Oliwa
Więcej niż tylko HEMP paka - Good Foods 223

bardzo delikatnie różana. Jej wygląd, te cukierkowe kolory wyglądają niezwykle uroczo i wyjątkowo. Czekolada z pyłkiem pszczelim mocno mnie zaintrygowała. Smak pyłku jest mocno wyczuwalny, czekolada jest bardzo słodko-miodowa. To tak trochę jakby jeść czekoladę polaną miodem :)  Po testowaniu czekolad czas na herbatki. Detoksujące, zdrowe, oczyszczające organizm.  W Rzeszowie każdy został poczęstowany herbatką agrestowo-konopną, która była lekko(...)obniżenie cholesterolu i ciśnienia krwi. Zawierają masę witamin i minerałów (Witaminę E, cynk, wapń, fosfor) oraz sporą ilość białka. Również zaczęłam niedawno używać oleju konopnego. Świetnie nadaje się do sosów sałatkowych na bazie oleju, wody i ziół. Kilka kropel daję również do domowego soku marchewkowego, który codziennie robi mi moja babcia. Syrop z dzikiego bzu jest dla mnie również ogromną

Czarnawisienka
Kabanosy w cieście francuskim z czerwonym pieprzem 253

Dzisiaj pomysł na pyszną przekąskę na imprezę np. Sylwestra. Kabanosy w cieście francuskim, posypane czerwonym pieprzem i podane z dipem z majonezu, ketchupu i musztardy. Pycha

Oryginalny smak
Karkówka w marynacie musztardowo-miodowej 184

ziemniaczkami. Zachęcam do przygotowania karkówki z innych moich przepisów znajdujących się na stronie "Dania obiadowe" Składniki: 1 - 1,2 kg karkówki wieprzowej 3 średnie cebule sól pieprz marynata musztardowo- miodowa: 1/2 szklanki musztardy (u mnie sarepska) 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżka majeranku 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka naturalnego miodu 3 ząbki czosnku(...)zdjąć pokrywkę i pozwolić by mięso się zarumieniło. Po upieczeniu przykryć i odczekać z 5 minut, aby mięso odpoczęło (doszło). Zobacz również: Karkówka z pieczarkami i cebulką Karkówka w sosie  słodko-kwaśnym Karkówka w ketchupie

Kuchcik gotuje
Tort orzechowo-karmelowy 212

razem przepadłem na dłużej, ale już wróciłem i na te chwilę się nigdzie nie wybieram. Wracam na słodko, orzechowo, korzennie i miodowo, a na dodatek w formie tortu. Zaczął się etap kombinowania nad starymi przepisami, przerabiam zwykłe kawowe ciasta na torty, na coś bardziej wykwintnego niż placek, do ciasta z niedzielnych posiedzeń po obiedzie. Do przygotowania tortu potrzeba(...)rozpuścicie do płynnego brązowego karmelu - ale nie spalonego, dodajemy masło (roztopione łatwiej się łączy z cukrem), następnie dodajemy 1 śmietankę 36% i powoli mieszamy aż połączy się w jednolity sos karmelowy.Dodajemy do niego 2 garście orzechów włoskich i mieszamy, odstawiamy do wystudzenia. Resztę orzechów trzeba zblendować na bardzo drobny miał. Pozostałą śmietanę ubijamy na sztywno z dwiema łyżkami cukru

Kuba Gotuje
Tort orzechowo-karmelowy 170

razem przepadłem na dłużej, ale już wróciłem i na te chwilę się nigdzie nie wybieram. Wracam na słodko, orzechowo, korzennie i miodowo, a na dodatek w formie tortu. Zaczął się etap kombinowania nad starymi przepisami, przerabiam zwykłe kawowe ciasta na torty, na coś bardziej wykwintnego niż placek, do ciasta z niedzielnych posiedzeń po obiedzie. Do przygotowania tortu potrzeba(...)rozpuścicie do płynnego brązowego karmelu - ale nie spalonego, dodajemy masło (roztopione łatwiej się łączy z cukrem), następnie dodajemy 1 śmietankę 36% i powoli mieszamy aż połączy się w jednolity sos karmelowy.Dodajemy do niego 2 garście orzechów włoskich i mieszamy, odstawiamy do wystudzenia. Resztę orzechów trzeba zblendować na bardzo drobny miał. Pozostałą śmietanę ubijamy na sztywno z dwiema łyżkami cukru

Kuba Gotuje
Wigilijne śledzie z suszonymi grzybami, żurawiną i miodem 214

blogu, jak i na świątecznym półmisku. Takich jeszcze nie było! Słone kawałki śledzia otoczone cebulką i aromatycznymi suszonymi grzybami, które odgrywają niemałą rolę w świątecznym menu. Całość opływająca lekkim sosem na bazie miodu z dodatkiem tymianku i żurawiny. Wytrawna strona Świąt zamknięta w słoiczku, którego otwarcie powoduje odurzenie przepięknym zapachem...pomimo zawartości śledzia ;) Słodko- słony, z wyraźnym, pieprznym akcentem smak(...)dokładnie i podsmażaj jeszcze przez 3min. 8. Zdejmij z palnika i odstaw do wystudzenia. 9. Śledzie pokrój na kawałki ulubionej wielkości i układaj w słoiku warstwami na przemian z miodowymi grzybami - schłodź w lodówce (najlepiej całą noc), żeby smaki się przegryzły. Smacznego! Dried wild mushrooms, cranberries and honey herrings Ingredients: 1 onion 3 tablespoons of oil 1 clove of garlic

Kuchnia w Słońcu Skąpana
KURCZAK PIECZONY Z WARZYWAMI 292

jednych faszerowany schab, u innych soczysta wołowina, a jeszcze u innych pyszności z drobiu. I to właśnie na drób dziś mam dla Was przepis! Zapraszam na fantastycznego kurczaka w miodowo-musztardowej marynacie z karmelizowanymi pomidorami i pieczonymi warzywami. Kilka składników… chwila roboty… i pyszny niedzielny obiad mamy gotowy! Ps. podczas przygotowań do Tłustego Czwartku i przy okazji przepisu(...)funkcja parowania. Kurczaka dajemy wyżej, warzywa niżej. Czas pieczenia zależny jest od wagi mięsa – wynosi średnio 1 godzinę na 1 kg mięsa. Mięso co jakiś czas podlewamy sosem tworzącym się podczas pieczenia. Warzywa w połowie pieczenia obracamy. Podajemy gorące! Smacznego! Mięso oraz warzywa przygotowane z dodatkową funkcją pary są fantastyczne i zdecydowanie zyskują na smaku! Różnica w soczystości mięsa

Ostra na Słodko
Karkówka pieczona w rękawie foliowym. 244

Taką karkówkę można jeść na zimno jak i na ciepło. Bardzo prosta w wykonaniu. Karkówkę umyć i osuszyć. Miód wymieszać razem z musztardą w małej miseczce

Kuchnia Pokoleń
A gdyby gruszki się udały? 162

niego poprzestały na byciu hipotetycznymi...) Ta tarta to chyba najdoskonalszy sposób, na przywitanie jesieni. Jej słodkie, intensywne aromaty starają się potwierdzać, że nadeszła pora kulinarnej obfitości. Mamy tu miodowe gruszki, spaloną woń karmelu, drogocenną wanilię, migdałowe amaretto, energetyzującą skórkę z pomarańczy i ostrzejsze nuty laurowe. Takiej kompozycji nie powstydziłby się najlepszy twórca perfum. Do tego to ciasto wygląda jak obraz(...)masło i ostrożnie rozpuszczamy (bez mieszania- można ewentualnie pokręcić garnkiem). Teraz nadchodzi chwila magii- cierpliwie, przez jakieś 5 minut obserwujemy jak tworzy się karmel. Naszym celem jest złoto-brązowy sos- kiedy już go mamy, laskę wanilii przecinamy na pół, wybieramy wszystkie ziarenka nożem i nasionka i strąk, razem z laurowymi listkami, dorzucamy do karmelu. Obieramy pół pomarańczy, starając się, żeby

les mirabelles
KURCZAK ZAGRODOWY Z PIEKARNIKA, miodowo-musztardowy, faszerowany wątróbką 196

lekcji, a będziecie mogli to klasyczne danie włączyć do swojego repertuaru. SKŁADNIKI: kurczak  zagrodowy około 2 kg 1- 2 łyżki czerwonej papryki wędzonej mielonej 4 łyżki musztardy miodowej 1 łyżka miodu 4 łyżki musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy) ok. 3 łyżki oliwy sól, pieprz farsz: 20dag wątróbek drobiowych czerstwa kajzerka szklanka mleka 2 jaja 2-3 łyżki masła(...)nacieramy całego kurczaka. Krok 3. Układamy tuszkę grzbietem do dołu w brytfannie z rozpuszczonym masłem. W piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni pieczemy przez 1 godzinę 45 minut, polewając sosem z brytfanny  (to ważne!), żeby kurczak nie wysechł.  Po około 30 minutach kurczaka można luźno nakryć folią aluminiową, aby zbyt mocno się nie przyrumienił. Po upieczeniu, kurczaka wyjmujemy

Moja Książka Kucharska
Boczniaki z warzywami w japońskim stylu i "Wakacyjne przyjaciółki" 177

podobnej wielkości. Na patelni rozgrzać olej do smażenia i olej sezamowy.  Na patelnię wrzucić boczniaki. Podsmażyć. Do boczniaków dorzucić cukinię i fenkuł. Podsmażyć. Do boczniaków z warzywami dodać sos teriyaki, ostropest, rozdrobnione chili i ok. pół szklanki wrzątku. Dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Pod koniec duszenia (cukinia musi pozostać chrupka) dodać pokrojoną natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą(...)kolejnej nici łączącej jej w ten sposób z ukochaną osobą. Powieść jest dość nostalgiczna, chwilami smutna, ale też przeplatana miłymi sytuacjami.  Czasem mam też wrażenie, że autentycznie czuję miodowy zapach milinu 😊 Autorka pokazuje, jak różni ludzie radzą sobie ze stratą kogoś bliskiego, ile czasu potrzebują, by komuś wybaczyć i pogodzić się z trudną prawdą. Dzięki wątkowi Stevie, które odgrywa

Weekendy w domu i ogrodzie
Domowa musztarda (piekielnie ostra) 140

Madzia zrobiła w domu musztardę. Ale nie byle jaką. Po prostu z piekła rodem! Ostra jak moja maszynka do golenia! A właśnie, przypomniało mi się, że

Marder&Marder Manufacture
Majonez domowy 162

Przygotowanie domowego majonezu jest bardzo proste, a według tego przepisu również i szybkie. Majonez kupiony w sklepie nie zawsze nam smakuje, często ma konsystencję niewłaściwą do

Codziennik Kuchenny

Proponowane wyszukiwania