sos miodowy - 1000 przepisów (strona:56/67)

ŻEBERKA Z GRILLA 181

grilla na nowo. Marynowane w miodzie, ciemnym piwie, keczupie, musztardzie i ziołach żeberka to 100 % niepowtarzalnego smaku.  Przepis na soczyste grillowane żeberka  Żeberka w przepysznej glazurze miodowo-musztardowej, marynowane 2-3dni w naturalnych ziołach i przyprawach. Najlepsze jest to, że zazwyczaj każdy ma w domu składniki potrzebne do przygotowania tej marynaty. Aby żeberka z grilla były miękkie(...)odpowiednimi dodatkami będzie jeszcze lepsze i ciekawsze. Oto kilka pomysłów na żeberka na grilla: żeberka z grilla, marynowana papryka z miodem i kromka chrupiącego pieczywa żeberka z grilla z sosem chrzanowym i chrupiącym chlebem żeberka z grilla z sałatką " Duch Korsyki" żeberka z grilla z pieczonymi ziemniakami i korniszonami Smacznego :)   Zobacz również przepis na karkówkę z grilla

Moja Książka Kucharska
Dyniowe muffinki zakręcone nutą miodu i cynamonu 158

Pozbawione konserwantów i polepszaczy smaku dyniowe, pachnące cynamonem słodkie muffinki z miodową nutą to moja propozycja klasycznego, domowego wypieku, który świetnie sprawdzi się w roli małego, słodkiego deseru z małą czarną w gronie najbliższych. Dynia, ciasto drożdżowe, prawdziwy miód i cynamon to zdecydowanie smaki mojego dzieciństwa, składniki z przepisów mamy, do których często wracam w mojej kuchni. Składniki: 550g mąki(...)walorów. Polski przysmak z dyni, bez dodatku konserwantów, o lekko słodkawym posmaku może odgrywać w kuchni istotną rolę i pomóc Ci odkryć więcej kulinarnych zdolności. Pasuje nie tylko do sosów, zup i mięs, ale sprawdzi się także jako dodatek do kanapek czy nietypowych deserów. Gładką konsystencję uzyskaliśmy dzięki procesowi rozdrabniania, zachowując przy tym wszystkie cenione w dyni wartości odżywcze

Szalona Kuchnia Eweliny
Inne czasy. Kres lata o smaku śliwek. Na słodko i na słono. 174

piwnicy".  Zamykam oczy, by zobaczyć sznury śliwek - piękny to widok. Szkoda, że jest jedynie widokówką z przeszłości.  Tymczasem zajadam śliwki rozkoszując się ich słodkim, lepiącym palce, miodowym smakiem. Chcę się najeść do syta zanim przyjdzie mi na nie czekać kolejny rok. Kolejny rok pełen uników, by nie dać się wciągnąć i nie zostać kolejną czarną kreską wielkiego bezosobowego(...)koniec dodać miód i zdjąć z ognia. Lekko przestudzić i posolić.  Upieczoną wcześniej tartę wyłożyć kozim twarożkiem i ułożyć na nim kawałki skarmelizowanych śliwek. Polać z wierzchu resztą sosu, jaki pozostał na patelni. Można dodatkowo udekorować chutneyem śliwkowym (przepis tu - klik). Na koniec posypać z wierzchu rozmarynem.    *inspiracją był przepis znaleziony tu - klik .  TARTA ŚLIWKOWA

KUCHARNIA
Majonez domowy 213

nadający im niesamowitego smaku. Dobry majonez można jeść dosłownie łyżkami ze słoika, pod jednym wszakże warunkiem, że nie liczymy kalorii " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Sos majonezowy, zwany majonezem do najlżejszych nie należy, za to do tych najsmaczniejszych i owszem. Ponieważ ostatnio jestem na etapie uważnego studiowania etykietek ze składem produktów ze smutkiem, musiałam zrezygnować(...)żółtko ucieramy z przyprawami, musztardą i sokiem z cytryny. Zaczynamy dodawać po trochu olej. Najpierw dodajemy kilka łyżek, po wymieszaniu, wlewamy wolnym strumieniem i cały czas ubijając masę. Z miodowej barwy, wraz z ubijaniem, majonez zacznie przybierać kolor coraz jaśniejszy i zacznie gęstnieć. Jeśli mieliśmy duże żółtko możemy dodać 2 szkl oleju. Jeśli majonez jest za gęsty, dodajemy

Mieszam w Garnku
Niedziela: Kurczak w cytrusach z ziemniakami Hasselback 208

wielkości 3 łyżki masła 2 łyżki tymianku Główka czosnku 250 g brukselki Olej Mieszanka sałat Dresing 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka soku z pomarańczy 1 łyżka musztardy miodowej 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Krok 1 Umyj i osusz kurczaka. Wyciągnij masło z lodówki. Zagotuj wrzątek i wyparz w nim cytrusy, a następnie zetrzyj z nich skórkę na tarce(...)minutach pieczenia z kurczaka zaczną wytapiać się soki: aromatyzowane cytrusami i ziołami masło oraz tłuszcz. Od tego momentu co kwadrans wyciągaj kurę z piekarnika i dokładnie polewaj pachnącym sosem. Krok 5 Po 30 minutach pieczenia kurczaka dołóż do pieca ziemniaki Hasselback. Na upieczenie będą potrzebowały około godziny (czas zależy od wielkości bulw). Po 20-30 minutach od rozpoczęcia pieczenia wyciągnij

Niedzielny kucharz
Czwartek: Ziołowe polędwiczki zawijane w bekon 182

natrzeć pastą i odstawić najlepiej na całą noc, żeby przyprawy miały czas uwolnić swoją moc. Do polędwiczek polecamy ziołową sałatkę ziemniaczaną z kremowym pesto. Wart uwagi jest sposób robienia sosu, żywcem ściagnięty z pesto do makaronu. Do mieszkanki ziół i oliwy należy dodać wody spod gotujących się ziemniaków. Skrobia jaką zawiera zamienia całość w jedwabną emulsję. (Przepis znajdziecie pod przepisem(...)Mały pęczek drobno posiekanej natki pietruszki – około 6 łyżek Mały pęczek szczypiorku, drobno posiekany – również około 6 łyżek 1 ząbek czosnku 1 łyżka musztardy dijone, delikatesowej lub miodowej 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Ziemniaki umyj, obierz (młodych ziemniaków nie musisz obierać), pokrój w plastry grubości około 1 cm. Przełóż do garnka

Niedzielny kucharz
Babeczki z musem truskawkowym i włoską opalaną bezą 179

Kruche babeczki nadziane orzeźwiającym truskawkowym musem z delikatną, miodową nutą, w towarzystwie słodkiej bezy to zdecydowanie smak mojego dzieciństwa, wspomnienie dojrzewających w ogródku truskawek oraz rodzinnego deseru, do którego wszyscy chętnie wracamy. Składniki: Ciasto: 290g mąki pszennej 140g masła 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki miodu faceliowego ManufakturaWielkopolska Mus truskawkowy: 500g świeżych truskawek 4 łyżki wody(...)pokolenia na pokolenie. Zgodnie z wielkopolskim etosem – wszystkie nasze przetwory zostały pracowicie przygotowane i dostarczają praktycznych rozwiązań podczas przygotowywania codziennych posiłków. Dbamy o to, by do naszych konfitur, soków, sosów i pozostałych produktów trafiały świeże i zdrowe plony z wielkopolskich upraw. Dzięki naturalnym metodom konserwacji – nasze przetwory są zdrowe. Zaufaj sprawdzonym sposobom naszych babć na zamknięcie w słoiku mnóstwa witamin

Szalona Kuchnia Eweliny
PRODUKTY NATURALNE SCHRONISKO SMAKÓW MAGDA GESSLER 266

domu. Oferta sklepu jest naprawdę bogata i jest w czym wybierać. W ofercie znajdziemy m.in. chleby na zakwasie, wędliny i mięsa wędzone, sery, przetwory, miody, syropy owocowe, oleje, oliwy, sosy i wiele innych produktów. Kilka z nich miałam okazję spróbować i chętnie podzielę się z Wami moimi doznaniami smakowymi... Degustowane przeze mnie produkty: 1) Chleb żytni razowy To prawdziwy, ciężki(...)słoiczkach... z żurawiną oraz z rumem i miodem W tych małych, szklanych słoiczkach zamknięta jest prawdziwa rozkosz dla podniebienie. Całe plasterki cytryn z żurawiną lub z rumem w syropie miodowym to idealny dodatek do herbaty, lemoniady lub deserów. Te z rumem świetnie sprawdzą się w zimowe wieczory. Naturalny skład, bez konserwantów, syropu glukozowo-fruktozowego, sztucznych aromatów i barwników. Cytryny

Kuchnia MagdaLeny
PRODUKTY NATURALNE SCHRONISKO SMAKÓW MAGDA GESSLER 266

domu. Oferta sklepu jest naprawdę bogata i jest w czym wybierać. W ofercie znajdziemy m.in. chleby na zakwasie, wędliny i mięsa wędzone, sery, przetwory, miody, syropy owocowe, oleje, oliwy, sosy i wiele innych produktów. Kilka z nich miałam okazję spróbować i chętnie podzielę się z Wami moimi doznaniami smakowymi... Degustowane przeze mnie produkty: 1) Chleb żytni razowy To prawdziwy, ciężki(...)słoiczkach... z żurawiną oraz z rumem i miodem W tych małych, szklanych słoiczkach zamknięta jest prawdziwa rozkosz dla podniebienie. Całe plasterki cytryn z żurawiną lub z rumem w syropie miodowym to idealny dodatek do herbaty, lemoniady lub deserów. Te z rumem świetnie sprawdzą się w zimowe wieczory. Naturalny skład, bez konserwantów, syropu glukozowo-fruktozowego, sztucznych aromatów i barwników. Cytryny

Kuchnia MagdaLeny
EKSPRESOWY OBIAD - DIETETYCZNY, PIECZONY ŁOSOŚ + LENIWE PIEROGI Z BATATÓW + BRUKSELKA W DIPIE MUSZTARDOWO-MIODOWYM. 232

gospodarczej". Padło więc na naszą miłość - pieczonego, dietetycznego łososia. Towarzyszyły mu batatowe leniwe pierogi i z racji "warzywnego dnia matki" - brukselka. Całość uzupełnił sos/dip (jak zwał tak zwał) musztardowo-miodowy. Obiad więc był, spełniał wszystkie kryteria. Budzik ustawiony był (tu liczba mnoga, bardzo mnoga) ale zamiast wyjazdu był atak astmy. Żyć nie umierać, ale za to zjeść smacznie można(...)dzień po upieczeniu. Ten w naszym domu ma swoich zwolenników. Chyba... lubimy obie zimne, grube ryby. Reasumując.  Całe danie jest dietetyczne, nie tuczące. Gdy odchudzimy nasz talerz odejmując sos z miodem i leniwe z batatów, lub gdy te "dodatki" wylądują na talerzu w śladowych ilościach to proces odchudzania masy ciała i zdrowego funkcjonowania nabierze rozpędu. Mamy na talerzu: - Źródło

Wypisz Wymaluj
Menu na tydzień: Obiady za 10 zł 170

życzymy miłeg tygodnia. Czekamy na Wasze opinie i uwagi to tego menu, jak i naszego sposobu gotowania. A oto całe menu na ten tydzień: Poniedziałek: Udka z kurczaka w miodowo-musztardowej glazurze Przyprawić dobrze kurczaka jest nie lada sztuką. Całe to macerowanie, marynowanie, to jednak poświęcony czas i zawracanie głowy. Można pójść na skróty i stosują prosty trick przyrządzić bardzo(...)Kasza/mąka/ ryż Kuskus pół szklanki 2 zł Ryż pół szklanki 1 zł Mąka 3 szklanki 2 zł 2 opakowania droższy suszonych 1,8 zł Dodatki Musztarda Sos sojowy Sos rybny Ocet ryżowy Cukier brązowy Cukier biały Miód kilka łyżek Słodka wędzona papryka Tymianek suszony Rozmaryn suszony Majonez Olej Oliwa Sól Pieprz Razem: 132 zł Artykuł Menu na tydzień: Obiady

Niedzielny kucharz
Święto "małej czarnej" w Trójmieście - KAWA FESTIVAL - Alternatywnie 2016 i Espresso 2015 228

kochaj ą wyroby cukiernicze od T.Deker Patissier & Chocolatier . Ja często si ę tu pojawiam by skosztować (lub zabrać ze sobą na wynos) mój ukochany sernik cynamonowo-miodowy :) S ł odkości są zawsze przep ię knie zaprezentowane i z dbałością o każdy szc ze g ół uformowane. Detale mini - torcików podziwiam zawsze z zawistną za zdrością początkującego cukiernika :P Gościom(...)ywało niemal po talerzu. Całość miała być niby dope łniona jakimś czerwonym owocem dla kontrastu smaku - ale szukać go trzeba by ł o z lupą. Na wierzch sos , który nie wyglądał ani zachęcająco, ani apetycznie. Wszytko nieprzyjemnie ciepłe , zamiast porz ą dnie schłodzone. T otalna klapa! A szkoda, bo bywam tu czasem skorzystać ze standardowego menu i jestem zwykle mocno

Grunt to przepis!
Namiastka Wiednia dla smakoszy i kilka praktycznych wskazówek 170

wielu Polaków. Wybrane - genialny klasyk kuchni austriackiej - Tafelspitz - duszona wołowina podana z chrupiącymi placuszkami ziemniaczanymi, szpinakiem i tartą marchewką. Do tego dania podaje się rewelacyjny mus jabłkowo-chrzanowy i sos czosnkowy. Po tym oczywiście tort Sachera i ciastko duńskie - bajecznie dobre desery. Tak naprawdę autentyczny tort Sachera dostaniemy tylko w Hotelu Sacher w Wiedniu, w którym to pilnie strzeżona jest(...)konfiturami czy bitą śmietaną. Obłędnie dobre must have z austriackiego menu!   Ale ta klimatyczna restauracja to nie tylko desery. Próbowałem gotowanej białej kiełbasy ze słonawym preclem i musztardą miodową. Hmmm, każdy z tych składników można jeść w nieskończoność osobno. Oczywiście wszystko należy popić lokalnym piwem.    Zwölf Apostelkeller (12 Apostołów) - Sonnenfelsgasse 3 - wino i zakąski Z pięknych uliczek

Right Behind The Kitchen

Proponowane wyszukiwania