sos chilli - 2107 przepisów (strona:59/141)

" Leniwe " z ricottą w sosie pomidorowym 160

podsypania 225g serka ricotta 3  żółtka 30g startego  parmezanu szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej sól i świeżo zmielony czarny pieprz sos 6 łyżek oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku, obrane, pokrojone w grube plastry 1 chilli, w plasterkach 2 x 400g puszki pomidorów (wystarcza puszka) kilka liści bazylii przygotowanie kluski Wymieszać w misce ricottę, żółtka, parmezan, gałkę muszkatołową(...)wałek gr ok 2 cm, a następnie pokroić na kluseczki.   Wrzucić do dużego z osoloną, wrzącą wodą i  gotować 3-4 minuty. Wyjąć z wody łyżką cedzakową . sos Na patelni podgrzać oliwę , wrzucić czosnek i chili  i  smażyć 1 minutę . Patelnię zdjąć z ognia , dodać pokrojone pomidory. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 min. Doprawić

Stare Gary
Sos orzechowy 139

mleczka kokosowego woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji 1 cebula 1 łyzka cukru trzcinowego lub muscovado 1/2 cytryny (sok) 2-3 łyżki sosu sojowego lub tamarii 2-3 ząbki czosnku niewielka kosteczka świeżego imbiru 2 łyżeczki harrisy lub papryczki chilli sól i pieprz do smaku olej do smażenia Wykonanie: 1 Na oleju podsmaż cebulkę pokrojoną w piórka. Gdy się zeszkli, przełóż

Blendman
Portugalski gulasz z żołądków / Portugese gizzard stew 211

cebulę przez około 8 minut, aż zacznie się rumienić. Zwiększ ogień i dodaj seler, marchewkę, chilli i czosnek. Podsmaż przez 2 minuty i dodaj oregano, tymianek i płatki chili. Wmieszaj cukinię i krojone pomidory i smaż kolejne 5 minut. Następnie dodaj bulion, wino, ocet, sos Worcestershire i liście laurowe. Wmieszaj żołądki i gdy całość zacznie delikatnie się gotować, zmniejsz ogień(...)przykryj garnek pokrywką. Gotuj na bardzo małym ogniu przez 2 1/2-3 godziny, mieszając od czasu do czasu. Co jakiś czas upewniaj się, że wszystkie żołądki są zanurzone w sosie i całość tylko delikatnie „pyrka” a nie wrze. Gdy żołądki są już bardzo miękkie, wyłóż gulasz do miseczek, posyp go boczkiem i pietruszką i podawaj, najlepiej z chrupiącym chlebkiem

karmelowy
Marynowane papryczki chilli na zimę. 167

nieco zmniejsza pikantność papryczek. My wszyscy je bardzo lubimy np. jako dodatek do dań mięsnych lub dodatek do dressingów i sosów. Zapraszam do wypróbowania. Składniki: 1 l wody 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 2 łyżki octu papryczki chilli ok. 20-30 szt. Przygotowanie:    W dużym garnku zagotowujemy wodę i w gotującej się wodzie gotujemy umyte papryczki przez

Kuchnia Łukasza
Burgery bez mięsa z czerwonej fasoli i ciecierzycy 201

KOTLETY MIELONE BEZ MIĘSA Burgery z fasoli i ciecierzycy to fajna alternatywa dla mięsnych kotletów mielonych. Te są delikatniejsze w smaku, mocno doprawione, z wyraźną nutą orientalną. Do tego sos jogurtowy a’la tzatziki i mamy super przekąskę dla gości, lunch do pracy lub samodzielny obiad dla całej rodziny. Doskonała propozycja na obiad dla dzieci, bo zdrowy, smaczny i sycący(...)kaszę jaglaną. Można też użyć zwykłej mąki jeśli ktoś woli) 1 łyżeczka kuminu płatki chilli połowa papryczki chilli 1 łyżeczka słodkiej papryki Duża garść ziaren kolendry 2 ząbki czosnku 1 pełna łyżeczka imbiru mielonego pieprz do smaku olej lub oliwa do smażenia SOS JOGURTOWY Z ZIELONYM OGÓRKIEM 1 duży jogurt naturalny 1 ogórek zielony cytryna sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Fasolę

Calzonella.com
Karkówka w ostrej marynacie 152

bardzo szybko. 1 kg chudej karkówki Przyprawa do mięsa Marynata: 3 łyżki przyprawy do karkówki 1,5 łyżki Vegety z czosnkiem 1 łyżeczka chilli 2 łyżki octu jabłkowego 4 łyżki oleju 50 ml wody 3 łyżki sosu musztardowo - koperkowego Karkówkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na 1cm plastry. Z każdej strony przyprawiamy przyprawą do mięsa. Składniki na marynatę dokładnie

VioletoweKucharzenie
DORSZ W TEMPURZE 148

Usmażone kawałki najlepiej układać na metalowej kratce, aby nadmiar oleju mógł spłynąć.Następnie na papierowych ręcznikach. Sosy można komponować na bazie lekkiego sosu sojowego z dodatkiem słodkiego sherry,  świeżego tartego imbiru, proszku lub pasty wasabi, chilli, czosnku lub oleju sezamowego. Smacznego

potrawyregionalne
Pikantna zupa dyniowa z zielonym groszkiem 214

hokkaido (ok. 1,5 kg ze skórką) Zielony groszek z puszki Pół łyżeczki soli (albo wcale:)) Łyżeczka pieprzu Łyżeczka ostrej papryki lub mielonego chilli Łyżeczka czosnku granulowanego Duża szczypta kurkumy Duża szczypta imbiru Szczypta cynamonu Łyżka sosu sojowego Olej Dodatkowo: grzanki lub groszek ptysiowy  Przygotowanie Cebulę kroję w piórka i podsmażam na łyżce oleju. Gdy zarumieni się, dodaję obraną

VegUlka
Chińszczyzna z kurczakiem, mango i zieloną fasolką szparagową 225

próbować! :)  Składniki: 300 gram piersi z kurczaka* cebula dymka** pół mango  100 gram zielonej fasolki szparagowej papryka jedna, mała papryczka chilli  2-3 cm imbiru 2 ząbki czosnku pół czerwonej cebuli 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki sosy teryiaki sok z połowy limonki łyżka miodu (zamiast cukru) 100 gram makaronu sojowego olej sezamowy Do Woka wlewamy kilka

Mango Papaja
Zapiekanki z gotowanymi pieczarkami i sosem Folwark 155

całością. Sos ten zamknięty jest w tubie z etykieta na której znajdują się wszystkie istotne dla nas informacje, które odczytujemy w klarowny sposób. Sos ten inspirowany jest kuchnią węgiersku i kryje w sobie pomidory z dodatkiem chilli, a jego posmak określamy jako słodko - kwaśny.  Z pewnością możemy polecić owy produkt nie tylko do klasycznych przekąsek ale także do dań

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Roladki z bakłażana w pomidorach 117

połóż na plaster bakłażana, zroluj w roladkę i zepnij wykałaczką. W naczyniu żaroodpornym umieść pomidory, dodaj czosnek, trochę oliwy, łyżeczkę koncentratu, papryczkę chilli i wino. Całość wymieszaj. Włóż do naczynia roladki i lekko je polej sosem pomidorowym i posyp bazylią. Zapiekaj ok 60 minut w 190 stopniach. Podawaj z pieczywem

AZgotuj!
Parpadelle z bobem i chilli oraz zmiana wyglądu bloga 108

Bób ugotować, ale uważać, żeby go nie rozgotować! Na patelnię wlać oliwę, czosnek posiekać i podgrzewać na patelni, aż zacznie pachnieć. Dodać pokrojoną chilli i bób oraz natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Na patelnię z sosem wrzucić makaron i wszystko dobrze wymieszać. Podawać ze świeżo startym parmezanem

Kulinarne Inspiracje
Zupa tajska 157

Składniki na bulion tajski 2 litry wody 2 marchewki 1 por 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżeczki soku z limonki 2 łyżeczki startego imbiru 1/2 papryczki chilli  zupa tajska z ryżowym makaronem i krewetkami 2 litry bulionu tajskiego 200g krewetek  200g makaronu ryżowego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka startego

pink envelope
Pulled pork 134

Składniki: 2 kg łopatki wieprzowej 3 cebule 6 ząbków czosnku łyżeczka mielonego kminku, rozmarynu, tymianku łyżeczka chilli, soli, pieprzu łyżka Ajvar ostry łyżka przyprawy do karczku kilka kropel ciemnego sosu sojowego (do smaku) łyżeczka brązowego cukru Solanka 2 litry wody 130 g soli 100 g brązowego cukru 3 listki laurowe  3 łyżki zrobionych przypraw Przygotowanie: Wszystkie składniki solanki podgrzać

Gaździnka warzy
Pasta alla puttanesca 197

patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy drobno posiekane filety anchois i smażymy około 3 minut, aż się niemal rozpadną. Następnie dodajemy czosnek i chilli i smażymy kolejną minutę, mieszając. Gotujemy makaron według zaleceń na opakowaniu. Do sosu dodajemy pomidory, oliwki i kapary i gotujemy około 10 minut, mieszamy od czasu do czasu. Przyprawiamy. Odcedzamy makaron i dodajemy do sosu na patelni

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania