podsypania 225g serka ricotta 3 żółtka 30g startego parmezanu szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej sól i świeżo zmielony czarny pieprz sos 6 łyżek oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku, obrane, pokrojone w grube plastry 1 chilli, w plasterkach 2 x 400g puszki pomidorów (wystarcza puszka) kilka liści bazylii przygotowanie kluski Wymieszać w misce ricottę, żółtka, parmezan, gałkę muszkatołową(...)wałek gr ok 2 cm, a następnie pokroić na kluseczki. Wrzucić do dużego z osoloną, wrzącą wodą i gotować 3-4 minuty. Wyjąć z wody łyżką cedzakową . sos Na patelni podgrzać oliwę , wrzucić czosnek i chili i smażyć 1 minutę . Patelnię zdjąć z ognia , dodać pokrojone pomidory. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 min. Doprawić
Stare Garymleczka kokosowego woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji 1 cebula 1 łyzka cukru trzcinowego lub muscovado 1/2 cytryny (sok) 2-3 łyżki sosu sojowego lub tamarii 2-3 ząbki czosnku niewielka kosteczka świeżego imbiru 2 łyżeczki harrisy lub papryczki chilli sól i pieprz do smaku olej do smażenia Wykonanie: 1 Na oleju podsmaż cebulkę pokrojoną w piórka. Gdy się zeszkli, przełóż
Blendmancebulę przez około 8 minut, aż zacznie się rumienić. Zwiększ ogień i dodaj seler, marchewkę, chilli i czosnek. Podsmaż przez 2 minuty i dodaj oregano, tymianek i płatki chili. Wmieszaj cukinię i krojone pomidory i smaż kolejne 5 minut. Następnie dodaj bulion, wino, ocet, sos Worcestershire i liście laurowe. Wmieszaj żołądki i gdy całość zacznie delikatnie się gotować, zmniejsz ogień(...)przykryj garnek pokrywką. Gotuj na bardzo małym ogniu przez 2 1/2-3 godziny, mieszając od czasu do czasu. Co jakiś czas upewniaj się, że wszystkie żołądki są zanurzone w sosie i całość tylko delikatnie „pyrka” a nie wrze. Gdy żołądki są już bardzo miękkie, wyłóż gulasz do miseczek, posyp go boczkiem i pietruszką i podawaj, najlepiej z chrupiącym chlebkiem
karmelowynieco zmniejsza pikantność papryczek. My wszyscy je bardzo lubimy np. jako dodatek do dań mięsnych lub dodatek do dressingów i sosów. Zapraszam do wypróbowania. Składniki: 1 l wody 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 2 łyżki octu papryczki chilli ok. 20-30 szt. Przygotowanie: W dużym garnku zagotowujemy wodę i w gotującej się wodzie gotujemy umyte papryczki przez
Kuchnia ŁukaszaKOTLETY MIELONE BEZ MIĘSA Burgery z fasoli i ciecierzycy to fajna alternatywa dla mięsnych kotletów mielonych. Te są delikatniejsze w smaku, mocno doprawione, z wyraźną nutą orientalną. Do tego sos jogurtowy a’la tzatziki i mamy super przekąskę dla gości, lunch do pracy lub samodzielny obiad dla całej rodziny. Doskonała propozycja na obiad dla dzieci, bo zdrowy, smaczny i sycący(...)kaszę jaglaną. Można też użyć zwykłej mąki jeśli ktoś woli) 1 łyżeczka kuminu płatki chilli połowa papryczki chilli 1 łyżeczka słodkiej papryki Duża garść ziaren kolendry 2 ząbki czosnku 1 pełna łyżeczka imbiru mielonego pieprz do smaku olej lub oliwa do smażenia SOS JOGURTOWY Z ZIELONYM OGÓRKIEM 1 duży jogurt naturalny 1 ogórek zielony cytryna sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Fasolę
Calzonella.combardzo szybko. 1 kg chudej karkówki Przyprawa do mięsa Marynata: 3 łyżki przyprawy do karkówki 1,5 łyżki Vegety z czosnkiem 1 łyżeczka chilli 2 łyżki octu jabłkowego 4 łyżki oleju 50 ml wody 3 łyżki sosu musztardowo - koperkowego Karkówkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na 1cm plastry. Z każdej strony przyprawiamy przyprawą do mięsa. Składniki na marynatę dokładnie
VioletoweKucharzenieUsmażone kawałki najlepiej układać na metalowej kratce, aby nadmiar oleju mógł spłynąć.Następnie na papierowych ręcznikach. Sosy można komponować na bazie lekkiego sosu sojowego z dodatkiem słodkiego sherry, świeżego tartego imbiru, proszku lub pasty wasabi, chilli, czosnku lub oleju sezamowego. Smacznego
potrawyregionalnehokkaido (ok. 1,5 kg ze skórką) Zielony groszek z puszki Pół łyżeczki soli (albo wcale:)) Łyżeczka pieprzu Łyżeczka ostrej papryki lub mielonego chilli Łyżeczka czosnku granulowanego Duża szczypta kurkumy Duża szczypta imbiru Szczypta cynamonu Łyżka sosu sojowego Olej Dodatkowo: grzanki lub groszek ptysiowy Przygotowanie Cebulę kroję w piórka i podsmażam na łyżce oleju. Gdy zarumieni się, dodaję obraną
VegUlkapróbować! :) Składniki: 300 gram piersi z kurczaka* cebula dymka** pół mango 100 gram zielonej fasolki szparagowej papryka jedna, mała papryczka chilli 2-3 cm imbiru 2 ząbki czosnku pół czerwonej cebuli 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki sosy teryiaki sok z połowy limonki łyżka miodu (zamiast cukru) 100 gram makaronu sojowego olej sezamowy Do Woka wlewamy kilka
Mango Papajacałością. Sos ten zamknięty jest w tubie z etykieta na której znajdują się wszystkie istotne dla nas informacje, które odczytujemy w klarowny sposób. Sos ten inspirowany jest kuchnią węgiersku i kryje w sobie pomidory z dodatkiem chilli, a jego posmak określamy jako słodko - kwaśny. Z pewnością możemy polecić owy produkt nie tylko do klasycznych przekąsek ale także do dań
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipołóż na plaster bakłażana, zroluj w roladkę i zepnij wykałaczką. W naczyniu żaroodpornym umieść pomidory, dodaj czosnek, trochę oliwy, łyżeczkę koncentratu, papryczkę chilli i wino. Całość wymieszaj. Włóż do naczynia roladki i lekko je polej sosem pomidorowym i posyp bazylią. Zapiekaj ok 60 minut w 190 stopniach. Podawaj z pieczywem
AZgotuj!Bób ugotować, ale uważać, żeby go nie rozgotować! Na patelnię wlać oliwę, czosnek posiekać i podgrzewać na patelni, aż zacznie pachnieć. Dodać pokrojoną chilli i bób oraz natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Na patelnię z sosem wrzucić makaron i wszystko dobrze wymieszać. Podawać ze świeżo startym parmezanem
Kulinarne InspiracjeSkładniki na bulion tajski 2 litry wody 2 marchewki 1 por 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżeczki soku z limonki 2 łyżeczki startego imbiru 1/2 papryczki chilli zupa tajska z ryżowym makaronem i krewetkami 2 litry bulionu tajskiego 200g krewetek 200g makaronu ryżowego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka startego
pink envelopeSkładniki: 2 kg łopatki wieprzowej 3 cebule 6 ząbków czosnku łyżeczka mielonego kminku, rozmarynu, tymianku łyżeczka chilli, soli, pieprzu łyżka Ajvar ostry łyżka przyprawy do karczku kilka kropel ciemnego sosu sojowego (do smaku) łyżeczka brązowego cukru Solanka 2 litry wody 130 g soli 100 g brązowego cukru 3 listki laurowe 3 łyżki zrobionych przypraw Przygotowanie: Wszystkie składniki solanki podgrzać
Gaździnka warzypatelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy drobno posiekane filety anchois i smażymy około 3 minut, aż się niemal rozpadną. Następnie dodajemy czosnek i chilli i smażymy kolejną minutę, mieszając. Gotujemy makaron według zaleceń na opakowaniu. Do sosu dodajemy pomidory, oliwki i kapary i gotujemy około 10 minut, mieszamy od czasu do czasu. Przyprawiamy. Odcedzamy makaron i dodajemy do sosu na patelni
Smakowity Blog Kulinarny