Przygotowanie: Wszystkie składniki winegretu umieść w słoiczku, zakręć zakrętką i mocno wstrząśnij. W misce umieść składniki sałatki i polej sosem. Wymieszaj i zajadaj ze świeżym pieczywem, najlepiej na świeżym powietrzu, aby wdychać wiosenne powietrze:) Życzę Wam smacznego!:) Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa
Chilli Czosnek i Oliwacebula 7 ząbków czosnku 1 natka pietruszki 1 jajko 1 łyżeczka kurkumy 6 suszonych papryczek chilli 1/2 pora przyprawy: oregano, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, wegeta, pieprz cyanne 2 łyżki oliwy z oliwek 1/ 2 kostki do zup i sosów ( grzybowa i rosół z kury ) 2 szklanki wody 40 ml białego wytrawnego wina Przygotowanie: Mięso mielone przekładamy(...)dodajemy do niej 2 szklanki wody, 40 ml wina oraz 2 łyżki oliwy z oliwek, 4 ząbki czosnku pokrojone na kawałki, 1 cebulę przekrojoną na 4 części, suszone chilli rozgniecione por posiekać i dodać po 1/2 z wyżej wymienionych kostek. Gdy tak zwany wywar będzie już gorący dodajemy do niego uformowane
ClauditteMissCookingmleka kokosowego (1/2 puszki) 4 cebule szalotki 4 cm gruby kawałek imbiru 3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 czubata łyżeczka kolendry z ziarnach 1/2 czubatej łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego) 1/3 łyżeczki chilli w proszku skórka otarta z wyparzonej limonki odrobina soku z limonki sól morska świeża kolendra do przybrania grzanki czosnkowe do podania(...)jeszcze minutę. Dodajemy zawartość patelni do marchewek. Zalewamy całość 3 szklankami bulionu warzywnego i gotujmy ok. 20 minut – aż marchewki będą miękkie. Miksujemy ręcznym blenderem na gładko. Dodajemy sos sojowy, mleko kokosowe oraz skórkę otartą z limonki. Miksujemy ponownie. Na suchej patelni podprażamy kolendrę i kumin, aż zaczną pachnieć. Przesypujemy do moździerza i rozcieramy. Dodajemy do zupy wraz
Poezja smakuzamknięcia w słoiki po zeszłorocznej paście paprykowej i pysznym domowym sosie pomidorowym na zimę . Ten sos to kolejny bardzo smaczny dodatek do grillowanych, pieczonych lub smażonych mięs, kiełbas, wyśmienity dodatek do kanapek, czy domowej pizzy. Salsa paprykowa jest pikantna za sprawą papryczek chilli, ale nie trzeba popijać wodą każdy kęs z jej dodatkiem Salsa ma aksamitną konsystencję, a uzyskuje się(...)mniejsze kawałki. Papryczki chilli również myjemy, nie usuwamy pestek i wraz z paprykami miksujemy i przekładamy do garnka o grubym dnie. Zalewamy domowym octem jabłkowym oraz olejem, dodajemy cukier oraz miód wielokwiatowy. Doprawiamy solą morską, utłuczonym zielem angielskim oraz dodajemy liście laurowe. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 15 minut, cały czas mieszając aż sos lekko zgęstnieje. Następnie dodajemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięspacerku znaleźliśmy kilka grzybków. Aby coś z nimi zrobić musiałam skorzystać z tamto rocznych- suszonych. Schab w sosie grzybowym SKŁADNIKI: 5 kawałków schabu (jak na kotlety) kilka grzybów garść suszonych grzybów 2-3 łyżki śmietany 1 cebula pietruszka sól, pieprz czarny,chilli, pieprz czosnkowy, tymianek, majeranek puree ziemniaczane surówka z pora Plastry schabu lekko rozbić tłuczkiem, przyprawić solą, pieprzem(...)chilli. Na patelni rozgrzać olej i obsmażamy kotlety z obu stron na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru. Oczyszczone świeże grzyby i wymoczone suszone gotować przez ok 20 minut. W dużym rondlu zeszklić cebulkę a następnie wrzucić ugotowane wcześniej grzyby. Dodać kawałki schabu. Całość podlać 500ml wody z ugotowanych grzybów i dusić dalej przez kolejne 20 minut, doprawić
MarciochaKucharzyzeszklić na oleju z listkami laurowymi Kurczaka z serową marynatą przelać na patelnię i smażyć ok 15 min. Jeśli sos za bardzo zgęstnieje dodać więcej soku z pomarańczy. Na końcu posypać posiekaną kolendrą lub natką i odrobiną chilli.. Smacznego
Gaździnka warzyDzień dobry, To zdecydowanie najsmaczniejsza marchewka, jaką jadłam w życiu! Delikatna, słodka, pokryta lepkim sosem z miodu, soku z cytryny i tymianku. Stanowi bardzo efektowne, a
Chilli Czosnek i OliwaCurry to angielska wersja indyjskiego słowa kaari , czyli po prostu sos, którym polewa się ryż lub macza w nim chleb. Słowem tym określić można zupełnie odmienne
Smakowity Blog Kulinarnydanie możemy podawać na obiad albo na wczesną kolację świetnie smakuje z waszym ulubionym sosem - w moim przypadku jest to sos czosnkowy :) Składniki : 250 g wędzonego boczku 1,5 kg ziemniaków 1 cebula 1 pomidor 0,5 łyżeczki chilli garść świeżej pietruszki 4 jajka 100 ml śmietany 18 świeżo zmielony pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Krok
Niezły Młynekprzepisu. Składniki 1-1,3 kg karkówki 2 cebule 2 papryczki chilli (dość duże) 3 duże ząbki czosnku 1,5 szklanki czerwonego wina 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli 1-2 łyżeczki pieprzu cayenne 2 kostki sosu pieczeniowego 2 łyżki oleju 40 g suszonych grzybów 0,75 l wrzątku(...)Grzyby blendujemy i zalewamy wrzątkiem. Po 30 min uzupełniamy ilość wody do 0,75l. W czasie gdy grzyby się parzą zabieramy się za resztę. Cebulę kroimy w kostkę, papryczkę chilli i czosnek siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy posiekaną cebulę, dodajemy sól pieprz, pieprz cayenne i szklimy. Dodajemy posiekaną papryczkę chilli chwilę przesmażamy razem i dodajemy czosnek
Piekielna Kuchnia Patizmiażdżony czosnek, utarty imbir, posiekaną suszoną papryczkę chilli i chilli w proszku, kolendrę, kurkumę i sproszkowaną musztardę. Smażyć 3 minuty. Wlać mleczko kokosowe i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Zagotować i trochę zredukować na małym ogniu. Włożyć rybę, przykryć i dusić 10 minut,rybę przewrócić i dusić 10 minut. Sos od czasu do czasu przemieszać. Łodygi selera naciowego pokroić
Kulinarny karnet Christopheramarchewki duża garść szpinaku pęczek szczypiorku (najlepiej drobnego) pół świeżej papryczki chilli (opcjonalnie) łyżka nasion sezamu dressing 6 łyżek oleju (np. ryżowy; NIE oliwa z oliwek ) 2-3 łyżki octu ryżowego (ewentualnie octu winnego) 1,5-2 łyżki syropu z agawy 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 2 szczypty świeżo mielonego pieprzu czarnego/zielonego
Simple Dishryżowego płaskiego 10 pomidorków cherry 1/2 szklanki groszku cukrowego 1/2 cukinii 1 ząbek czosnku 1 szalotka 1 papryczka chilli 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego 1 łyżeczka puree z tamaryndowca 2 łyżeczki wody 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją
Tajskie smakisosie). Już nie mówię o domowych fast-foodach z którymi wspaniale się komponuje.. Zazwyczaj wykonuję większą porcję sosu i wekuję go w słoiczkach-buteleczkach typu twist-of o pojemności ok. 250 ml ( np. po sokach owocowych ). - 6 sztuk papryczek chilli - 4 duże ząbki czosnku - 2 i 3/4 szklanki wody - 1 i 1/4 szklanki cukru - 3/4 szklanki octu - 2 łyżki(...)cukier. Dodajemy papryczki z czosnkiem. Gotujemy ok 15 minut aż kawałki papryczek zrobią się ciężkie od syropu i zaczną opadać na dno. W wodzie rozmieszać mąkę ziemniaczaną - zaciągnąć powstały sos. Przelewać do słoiczków i wekować ok 15 minut od zawrzenia wody. Z tej porcji wychodzi ok. 1 litr sosu ( 4 słoiczki ). Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej
kawawszklancekilka razy przygotować to może wtedy się zdecyduję Trudno mi sobie wyobrazić, że ten bakłażan w sosie jogurtowym latem będzie smakował lepiej????!!! Bo teraz smakuje rewelacyjnie :)! Zapraszam Bakłażan w sosie jogurtowym Składniki (3-4 porcje) 2 średnie bakłażany 400 ml greckiego jogurtu pół pęczka natki pietruszki, drobno posiekanej pęczek szczypiorku (u mnie garść listków mięty), drobno posiekane 1 ząbek czosnku(...)plastry i każdy podsmażyć na rozgrzanej oliwie (ja posmarowałam pędzelkiem plastry bakłażana oliwą zmieszaną z płatkami chilli i smażyłam na patelni grillowej aż zrobiły się miękkie) Zostawiamy plastry bakłażana do ostygnięcia a potem kroimy na mniejsze kawałki. 2. Wszystkie składniki sosu: jogurt, posiekaną pietruszkę i miętę (lub szczypiorek), posiekany czosnek, skórkę otartą z 1 cytryny, sok z cytryny, sól, pieprz
UgotujmyTo.plzamiast klasycznych chipsów. Przed podaniem posypcie je odrobiną soli i/lub ulubionymi przyprawami. No to do dzieła! Mus z dyni: 250 g dyni kilka liści świeżej bazylii 1 żółta papryczka chilli Chipsy z jarmużu: kilka listków jarmużu bez nerwu głównego Zupa (4 porcje): 1 duża pierś z kurczaka 1/2 łyżki zielonej pasty curry 1 marchewka 1 pietruszka 2 liście limonki kafir(...)wody 400 ml mleka kokosowego 2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łodygi trawy cytrynowej 3 szklanki porwanych liści jarmużu (bez nerwu głównego) 1 limonka 2 łyżeczki cukru trzcinowego 3 łyżki sosu rybnego MUS Z DYNI: Dynię obieramy ze skórki, pestki wyrzucamy. Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie wyciągamy z folii
Tajskie smaki