sos chilli - 2107 przepisów (strona:74/141)

Chińsko-Polska śmieciówka czyli zupa warzywna 167

ostrej papryki 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu ostrygowego (opcjonalnie) świeżo zmielony pieprz Cebulę kroimy w drobną kostkę, tak samo postępujemy z czosnkiem i papryczką chili. W garnku rozpuszczamy masło szklimy na nim cebule. Jak cebula zaczyna się szklić dorzucamy chilli i po chwili czosnek i smażymy przez chwile do zrumienienia czosnku wrzucamy pierś(...)szumowin, później wszystko spowrotem do gara i już było ok). Jak już ogarniemy temat szumowin dodajemy warzywa czy to mrożone czy nie. Jeśli jest taka potrzeba dolewamy wody. Przyprawiamy sosem sojowym, rybnym (gdzieś wyczytałam że idealnie nadaje się do dań z kurczaka więc a co tam) i ostrygowym - a też co tam :) dodajemy ostrej papryki w proszku ( dla osób

Piekielna Kuchnia Pati
Spaghetti pełnoziarniste z pieczonym bakłażanem i pomidorami 173

obłędny. Można go przygotować zarówno z mięsem jak i bez. Zrobiłam sos właśnie w dwóch różnych wersjach i spisał się na medal.  Składniki: 300 g spaghetti pełnoziarnistego 150 g mięsa mielonego wołowego 1 bakłażan 4 pomidory 1 główka czosnku 1 cebula 1 łyżka pasty z papryczki chilli 0,5 szklanki wody garść posiekanej świeżej bazylii lub 2 łyżeczki suszonej(...)patelni usmaż mięso dodaj posiekaną drobno cebulę, i upieczone warzywa, pastę, i bazylię. Wszystko smaż na małym ogniu dodaj wodę i dobrze wymieszaj, smaż tak długo aż powstanie idealny sos i dopraw do smaku. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odcedź i połącz z sosem. Na talerzu posyp parmezanem i gotowe. Smacznego

Niezły Młynek
Casarecce z cukinią, białym winem i grana padano 190

niej mega zadowolona. Składniki: 25 dag makaronu casarecce 1/2 cukinii 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryczki chilli 2 cebule szalotki 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy extra virgine 100 ml białego wytrawnego wina 200 ml słodkiej śmietanki 22% 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 50 g sera grana padano 1 łyżeczka włoskiej przyprawy Aglio Olio e Chili Sól morska do smaku

Wanilia i Kardamon
#31 Indyjska pomidorowa - dahl z soczewicy 137

łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżka drobno posiekanego lub przeciśniętego przez praskę świeżego imbiru 0,5 łyżeczki chilli 1 puszka pomidorów Łowicz 1 kartonik przecieru pomidorowego Łowicz 1 litr wywaru z warzyw 1 szklanka czerwonej soczewicy Pół puszki (200 ml) mleka kokosowego (wymieszanego!) Sos sojowy do smaku Przygotowanie: Cebulę i czosnek posiekać jak najdrobniej, przesmażyć krótko na rozgrzanym w garnku oleju

Kuchnia w szuwarach
,,Boczek faszerowany boczkiem wędzon” 93

pieczarkami. 2. boczek rozkrawamy na prostokąt, smarujemy farszem, zwijamy i obwiązujemy nicią. Posypujemy solą, pieprzem, chilli, przyprawą czosnkową i do mięsa. 3. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy 2,5 godziny w temp 200st., boczek kroimy w plastry. Można podać z sosem czosnkowym. Smakuje równie dobrze na zimno i na gorąco! Rewelacja

Podróż w kulinaria
Makaron w pikantnym malinowym sosie z chilli, czosnkiem i octem balsamicznym z dodatkiem koziego twarożku 138

maliny i dusić na małym ogniu do połączenia składników - dodać pokrojone w drobną kostkę chilli, ocet balsamiczny i sok z limonki oraz przeciśnięty czosnek - całość podgrzewać do zgęstnienia  - ugotowany wyłożony na talerz makaron posypać rozdrobionym kozim twarożkiem i  polać  malinowym sosem - ozdobić listkami świeżej mięty i posypać całymi malinami SMACZNEGO

Pora na pora i pomidora
Dip/sos z czerwonej fasoli 184

Zapraszam :) Składniki: puszka czerwonej fasoli duża cebula pietruszka 2 ząbki czosnku sól,pieprz papryka ostra, chilli łyżeczka oliwy   Przygotowanie: Fasolę, czosnek i pokrojona cebulę umieszczamy w blenderze i miksujemy.  Dodajemy oliwę, pietruszkę oraz przyprawy, jeszcze raz dokładnie mieszamy i mamy gotowy sos. Pychota

ChilliJemy
Duszone pory z prażonymi orzechami laskowymi 190

płynu odparował. Wyłóż pory na talerz, posyp uprażonymi orzechami laskowymi i posyp natką pietruszki. Polej sosem pozostałym z duszenia porów. Podawaj jako dodatek do mięs lub ryb. Ja podałam w towarzystwie „Soczystej dorady pieczonej pod solną skorupą ” i „ Pieczonych ziemniaczków z chilli i kurkumą „ . źródło: „Gordon Ramsay’s Ultimate Home Cooking” The post

Moja Delicja
Wegetariańska zupa Tom Kha 175

marchewka, plasterki (opcjonalnie) 1 liść kapusty pekińskiej (opcjonalnie) 2 liście kaffiru 3 suszone małe papryczki chilli 3 strąki kardamonu 1 łyżka pasty Tom Kha 2 łodygi trawy cytrynowej, zgniecione nożem 2 pieczarki, pokrojone w plastry 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżka sosu rybnego lub sojowego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1/4 cytryny 1. W garnku lub woku rozgrzewamy olej. Wrzucamy papryczki

Tajskie smaki
Miruna z szynką szwarcwaldzką i serem pleśniowym w sosie koperkowym 187

chilli, (całe opakowanie, może być zwykły), sól, pieprz, oliwa W rondelku podgrzewamy śmietankę, dodajemy koperek, sól, pieprz. Chwilę gotujemy. Wyłączymy i studzimy. Naczynie smarujemy 2 łyżkami oliwy. Rybę dzielimy na mniejsze kawałki doprawiamy solą (nie za dużo, bo szynka też słona), pieprzem i układamy w naczyniu. Na nią układamy kawałki szynki szwarcwaldzkiej , sera pleśniowego i polewamy sosem. Zapiekamy w piekarniku

Delicious Titbits
Placuszki kalafiorowe z peperonatą / Cauliflower cakes with peperonata 148

papryki w sosie pomidorowym, z pewnością sprawdzą się na każdym stole. Polecam gorąco! Przepis znalazłam w nowym na rynku polskim magazynie Olive. Scroll down for recipe in English Placuszki kalafiorowe z peperonatą (3-4 porcje) Składniki: 2 czerwone papryki pokrojone w paski 1 czerwona cebula, pokrojona w plasterki 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 czerwona papryczka chilli, bez nasion

karmelowy
Panna cotta z białą czekoladą i sosem z czerwonej porzeczki 124

Panna cotta jest uzależniająca! To jeden z najprostszych do przygotowania deserów dających efekt WOW. "Wow!" - mam nadzieję, że takie właśnie będą Wasze słowa po spróbowani panna

Chilli Czosnek i Oliwa
Pomysł na grilla: Szaszłyki w sosie charmoula 254

Umieść sos charmoula i cebulę w blenderze i zmiksuj na pastę. Mięso włóż do dużej miski i zalej powstałą marynatą. Dobrze wymieszaj, aby mięso porządnie obtoczyło się w sosie. Przykryj miskę folią i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc .  Namocz patyczki w wodzie, aby nie spaliły się w czasie grillowania. Przed(...)piekarniku, opiekając pod górną grzałką. Podawaj z cząstkami cytryny. Do szaszłyków będzie pasował kuskus, lub cytrusowa sałatka z kuskusem na letnie upały .  Życzę Wam udanego grillowania! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa Follow my blog with Bloglovin

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z cukinii i zielonej fasolki 193

pomocy obieraczki do warzyw. Wymieszaj wszystkie składniki sosu w słoiku. Umieść cukinię, fasolkę oraz sos w misce i dobrze wymieszaj.  Porozkładaj warzywa pomiędzy dwa talerze i posyp okruszkami sera oraz kawałkami orzechów włoskich. Polecam ze schłodzonym białym winem. Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa

Chilli Czosnek i Oliwa
Schab w sosie curry 128

warto go przygotować. Miękki zanurzony w sosie przez co nie jest suchy.  Podałam go z ziemniakami puree i ogórkiem konserwowym. Składniki 500 g schabu bez kości 250 ml słodkiej śmietany (dałam 30%) 1 duża cebula 2 łyżki masła klarowanego 2 małe ząbki czosnku 1/2 łyżeczki  kurkumy 1/4 łyżeczki płatków chilli 2 łyżeczki przyprawy curry sól pieprz Schab pokroić(...)kotlety, a następnie każdy kotlet w paseczki.  Do miseczki wsypać kurkumę, sól, pieprz,płatki chilli i przyprawę curry oraz rozgnieciony czosnek, a następnie dokładnie wymieszać wraz z mięsem tak aby dokładnie było obtoczone w przyprawach. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę pokrojoną w kosteczkę, dodać mięso i obsmażyć na rumiano z każdej strony. Podlać 3/4 szklanki wody

O kuchni z uczuciem

Proponowane wyszukiwania