sos chilli - 2107 przepisów (strona:82/141)

Burgery jak z Jamajki | Wielki test !!! Aż 7 obiadów za 100zł. "Moje Smaki Życia" 256

dodałam sok z 1/4 cytryny i skórkę z cytryny Ananasa lekko oprószyłam chilli Przygotowanie. Mięso myjemy. Przecinamy na pół i odrobinę tłuczemy pięścią. Maziamy w marynacie (cytryna tzn sok i skórka, papryka mielona, przyprawa do kurczaka i oliwa), odstawiamy an 30 minut. W tym czasie robimy sobie sos (jogurt grecki i papryka mielona) i kroimy cebulkę w piórka. Na rozgrzaną

ClauditteMissCooking
Rostbef marynowany w winiaku z grillowanym halloumi i prawdziwkami 249

prawdziwek 3 gałązki świeżego tymianku oliwa z oliwek WYKONANIE Mieszamy składniki marynaty: sos sojowy, winiak, sok z cytryny, pieprz. Wlewamy marynatę do szczelnie zamykanego woreczka kanapkowego. Dorzucamy do woreczka świeży rozmaryn, wkładamy mięso i szczelnie zamykamy. Odstawiamy na noc do lodówki. Drobno siekamy natkę pietruszki, czosnek i chilli. Dokładnie mieszamy z oliwą. Przygotowaną oliwą nacieramy stek i z każdej strony

OstryKęs
Rostbef marynowany w winiaku z grillowanym halloumi i prawdziwkami 274

prawdziwek 3 gałązki świeżego tymianku oliwa z oliwek WYKONANIE Mieszamy składniki marynaty: sos sojowy, winiak, sok z cytryny, pieprz. Wlewamy marynatę do szczelnie zamykanego woreczka kanapkowego. Dorzucamy do woreczka świeży rozmaryn, wkładamy mięso i szczelnie zamykamy. Odstawiamy na noc do lodówki. Drobno siekamy natkę pietruszki, czosnek i chilli. Dokładnie mieszamy z oliwą. Przygotowaną oliwą nacieramy stek i z każdej strony

OstryKęs
Gulasz z Jelenia 159

cienkie plastry, natkę siekamy, ogórki kroimy w kosteczkę, chilli siekamy i paprykę kroimy w kostkę. Wszystko wrzucamy do misy. Później przyprawy i grzyby. Całość lekko przemieszać. Zamknąć pokrywę i ustawić opcję STEW i czas 2 godziny. Na sam koniec gdy gulasz lekko przestygł dodałam do niego jogurt naturalny by zabielić sos. Oczywiście danie można zrobić bez tego urządzenia. Najpierw podsmażyć(...)paszy.  Danie idealne dla dzieci. Oczywiście dziecku podałam gulasz po odłowieniu z niego grzybów. Sam wywar grzybowy nie jest szkodliwy dla dziecka. Żeby jednał złagodzić smak gulaszu, bo chilli zrobiło swoje dodałam na miseczkę dziecka więcej ryżu i łyżeczkę miodu. Bardzo delikatne i rozpływające się w ustach mięsko posmakowało synkowi. To znak, że dziczyzna częściej będzie gościć w naszym

ClauditteMissCooking
ZUPA GULASZOWA 269

szczypta chilli (nie trzeba) Łazanki: - 100g mąki ( u mnie orkiszowa typ750) - 1 jajko - sól Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Cebule obrać i posiekać. Smalec albo olej rozgrzać w garnku, wrzucić cebulę i przyrumienić na złoty kolor. Dodać mięso posypać papryką, posolić , dalej smażyć . Podlać winem lub wodą i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem ok.1h. Gdy sos się(...)dodać odrobinę wody). Rozwałkować i odstawić do wyschnięcia. Pokroić na szerokie łazanki. Do gotującej się zupy dodać łazanki , zamieszać i gotować aż łazanki wypłyną na powierzchnię. Można doprawić szczyptą chilli. Zupę podawać gorącą z dodatkiem pieczywa. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Ostrygi à la Rockefeller w Tajlandii 122

strygi à la Rockefeller w Tajlandii to nasza ostrygowa wariacja w stylu tajskim :), smakuje równie dobrze co pierwowzór.  Ostrygi sparzone w sosie własnym, sos azjatycki z jarmużem i chrupiąca panierka z cytryną i pietruszką. Bez wątpienia  o strygi à la Rockefeller w Tajlandii będą będą częstym gościem na naszym stole. Porcje: 12 Czas przygotowania: 20 minut Składniki(...)startego parmezanu, 120 ml śmietany 30%, 1 kromka białego pieczywa (ok. 1/2 szkl. po zmieleniu) 1 łodyga trawy cytrynowej, 1/2 łyżeczki pasty tamaryndowej, 1/2 łyżeczka skórki z cytryny, szczypta chilli, sól i pieprz. Do podania: cząstki cytryny  Przygotowanie: Ostrygi umyć i otworzyć przy pomocy noża i ściereczki, wyciąć z muszli, sok przelać do rondla a ostrygi przełożyć do miski

SzczyptaSmaQ
Shoarma z kurczaka 259

Tureckiej Biolevita* oliwa lub olej * Warzywa i przyprawy suszone(w różnych proporcjach): papryka, oregano, rozmaryn, kolendra, bazylia, majeranek, curry ) , ziele angielskie, gałka muszkatołowa, cząber, tymianek, kmin rzymski, czosnek, cebula, chilli, sól, naturalny ekstrakt papryki Wykonanie: Wszystkie przyprawy wymieszać ze sobą, dodać ok 4-5 łyżek oleju i dokładnie wymieszać. Pierś z kurczaka umyć i oczyścić. Pokroić w paski(...)mięso natrzeć, wcześniej przygotowaną marynatą i odstawić na ok godzinkę. Następnie smażymy mięso na teflonowej patelni bez dodatkowego tłuszczu. Można podawać z ryżem, frytkami, chlebkiem pita lub pieczonymi ziemniaczkami. Sos: ok 200-300 g jogurtu greckiego' 2 ząbki czosnku troszkę świeżej drobno posiekanej natki pietruszki (może być suszona) sól i pieprz Do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki

The Sweet Damsel
Marchewka z ciecierzycą po marokańsku 161

aromatycznymi przyprawami w marokańskim stylu. Młoda marchewka duszona w sosie pomidorowym, z dodatkiem ciecierzycy i kuskusu. Całość dopełnia świeża mięta oraz kolendra. Składniki na 3 porcje: 1 cebula 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku przyprawy: 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,  mielonej  kolendry, kminu, imbiru; 1/3 łyżeczki chilli 1 puszka pomidorów 200 ml bulionu warzywnego kilka sztuk młodej marchewki

Moja Galeria Smaku
ADŹIKA 124

ADŹIKA.......SKŁADNIKI      5KG pomidorów,-----3KG papryki czerwonej bez pestek-----1 KG kwaśnych jabłek ----- 1KG marchewki obranej ---20 DEKOczosnku obranego,------60 DEKO

w mojej kuchni
Włoskie gnocchi z polskim akcentem i sos pomidorowy / Italian gnocchi with a Polish accent and tomato sauce 161

mąką). Wałki tniemy na małe kawałki około 3 cm. Gnocchi gotujemy w mocno osolonej wodzie około 5 minut (aż kopytka wypłyną do góry). Odcedzamy po wypłynięciu i podajemy z sosem pomidorowym. ***** We boil the potatoes in their skins. Still warm we peel potatoes and we grind them in a food processor. We pour the flour on a pastry board(...)homogeneous and velvet dough . The dough divided into half and we doing a red gnocchi with half dough. The dough put into a bowl, we add the concentrate and chilli and we knead dough to a uniform mass. We divided doughs into pieces, which we create a shafts (on a floured pastry board). We cut shafts into small pieces about

Projekty ze smakiem
Yakitori wg Buni 290

pierś z kurczaka białe części od pęczka szczypioru 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki oleju z pestek winogron ( lub ryżowego) 1 pełna łyżka brązowego cukru nie oczyszczanego 1 łyżka soku z cytryny szczypta mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki mielonej papryki lub szczypta mielonego chilli szczypta pieprzu ziołowego Mięso z piersi kurczaka pokroić w bardzo cienkie plasterki

Buniabaje w kuchni
Krewetki lubią czosnek:D 110

mielimy pieprz. Na koniec solimy i dodajemy posiekaną natkę pietruszki i chilli. Krewetki smażymy stosunkowo krótko, bo zbyt długo podgrzewane stają się gumowate i niesmaczne. Aby wzbogacić ten przepis, można podczas smażenia wlać na patelnię 2 lampki białego wina, część alkoholu wyparuje, a z reszty utworzy się znakomity sos. Życzę kuchennych sukcesów! Smacznego

Kuchnia Pani Wiosny
Wakacyjna sałatka 182

puszka kukurydzy 1 puszka fasolki czerwonej 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 4 jajka ugotowane na twardo 4 ogórki konserwowe 1 pęczek natki pietruszki 1 szklanka makaronu drobniutkie muszelki lub inny maluszek 1 łyżka majonezu – taka z czubem 1 łyżka ketchupu pikantnego – płaska 1 ząbek czosnku sól , chilli lub pieprz do smaku Makaron gotujemy wg.przepisu na opakowaniu , odcedzamy

Ogrodnik w podróży
Pikantne serowe paluchy 159

super proste i szybkie paluchy serowe:) Do tego keczup lub ulubiony sos i let's the weekend beginn ;D Uwaga! 30 czerwca następuję likwidacja Google reader. Dlatego już teraz serdecznie zapraszam do śledzenia mojego bloga poprzez Bloglovin :) Inspirację znalazłam tutaj ( klik ) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego ser żółty papryka chilli w proszku keczup Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Płat ciasta francuskiego

My simple kitchen
Pierogi smażone w głębokim tłuszczu 145

gałązek szczypioru - po 1 łyżeczce przypraw: cuminu, mielonej kolendry, kurkumy, płatków chilli, tandori, świeżo mielonego czarnego pieprzu, imbiru, różowej soli himalajskiej - 2 łyżki oleju Składniki na ciasto: - 500g mąki tortowej - 2 żółtka - 1 jajko - 50g miękkiego masła - 250ml gorącej wody - 1 łyżeczka soli Dodatkowo: - olej do smażenia pierogów - sos na bazie jogurtu (lub salsa) Ciasto na pierogi możemy sobie przygotować

mojewypiekiinietylko