siebie praktycznie wszystkimi składnikami, ale mające jeden wspólny mianownik, którym jest pachnący przyprawami sos. Moje danie jest wariacją na temat curry, ale uwierzcie- bardzo udaną! Składniki: 1 duża dynia (do podania curry) 1 dynia Hokkaido 4 szalotki 4 ząbki czosnku 3 cm kawałek imbiru 2 papryczki chilli 3 łyżki oliwy 400 g obranych krewetek 1 łyżka żółtej pasty curry
Smakowity Blog Kulinarnyprzepisu na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy. Do krewetek dokładamy czosnek, chilli, łyżkę masła i wszystko smażymy na wolnym ogniu. Gdy krewetki są już gotowe, całość solimy i dodajemy makaron. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, tak by nitki makaronu obkleiły się powstałym podczas smażenia smakiem sosu. Danie wykładamy na talerz, ozdabiamy go roszponką i jemy. Smacznego! Możemy też urozmaicić
Taste Of My Daypołączeniu z sosem pomidorowym i makaronem smakują doskonale tworząc proste, szybkie i smakowite danie. Makaron z Paluszkami Krabowymi (Surimi) - Składniki: 300 g makaronu opakowanie paluszków krabowych (ok. 300g) puszka krojonych pomidorów 3 ząbki czosnku 1/3 papryki czerwonej duża cebula ok. 6 łyżek oliwy (ewentualnie oleju) bazylia suszona lubczyk suszony chilli sól pieprz (można także(...)minuty, po czym dodajemy po szczypcie każdej z przypraw. Wszystko łączymy z pokrojonymi paluszkami krabowymi i chwilę jeszcze podgrzewamy. Makaron przekładamy na talerze i polewamy przygotowanym sosem. Całość możemy oprószyć tartym parmezanem. Moje posty
Słodka StronaProponuję Wam przygotować posty makaron z zielonym pesto, który uwielbiam. Przy małym nakładzie pracy, ekspresowym tempie wykonania uzyskujemy doskonały smak sosu, który jest nie dość, że jest wyśmienity w smaku, to jest zdrowy i bogaty w witaminy.Główny składnik mojego zielonego pesto to natka pietruszki i rukola. Oprócz tych składników, dodałam prażony słonecznik, oliwę, ocet balsamiczny i dla ostrości trochę(...)oliwek, - 3 papryczki chilli, - 1 łyżeczka octu balsamicznego - sól do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Na patelni bez tłuszczu prażymy łuskany słonecznik, odstawiamy do ostygnięcia. Czosnek obieramy z łusek. Pietruszkę, słonecznik, czosnek, papryczki, ocet balsamiczny i oliwę wkładamy do blendera i miksujemy na jednolitą masę, następnie dodajemy rukolę i ponownie miksujemy (sos pesto powinien być dosyć gęsty
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsosem czosnkowym - nie pytajcie ile to ma kalorii bo zapewne z 50 milionów :) ale tego smaku nie da się porównać z niczym innym :) Składniki (4-5 osób) : 1 kg filetu z kurczaka (lub samych polędwiczek z czym raczej będzie problem) 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 150-200 ml mleka papryka ostra papryka słodka czosnek granulowany chilli curry sól pieprz(...)czosnku granulowanego 1 łyżeczki curry odrobinie soli i pieprzu W między czasie zaczynam podgrzewać oliwę i przygotowuję ciasto z : 150 gr mąki pszennej 2 jajek 1 czubatej łyżeczki chilli 150-200 ml mleka odrobinie soli do smaku Wszystkie te składniki mieszam wlewając mleka po trochu i tyle aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. W osobnym pojemniku przygotowuję mąkę
Mechanik w kuchniprzygotowania bavette aglio e olio z cukinią i krewetkami. Bavette na kształt przypomina spłaszczone spaghetti. Świetnie pasuje w połączeniu z owocami morza. Ja przygotowałem je na bazie lekkiego sosu z oliwy i białego wina. Do tego czosnek i cebulka. Przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu. Polecam wszystkim kochającym włoskie klimaty na talerzu. Do potrawy polecam kieliszek schłodzonego rieslinga. Jest(...)peperoncino lub świeżego chilli parmezan (płatki) sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na oliwie. W między czasie wstawiamy makaron do gotowania. Ten typ makaronu jest idealny po ok 6-7 min. Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojoną cukinię. Chwilę smażymy i dorzucamy krewetki i drobno posiekany czosnek. Dolewamy białego wina. Na małym ogniu redukujemy sos do odparowania alkoholu
kulinarnyJaśrodka. Składniki : * 600g mięsa mielonego - u mnie karkówka i wołowina * cebula * ząbek czosnku * mały słoiczek przecieru pomidorowego * 2 cm kawałek świeżego imbiru * szczypta chilli * pół czerwonej papryki * łyżka cukru * łyżeczka mąki ziemniaczanej * 3 łyżki zimnej wody * 2 łyżki oliwy Przygotowanie : Cebulę i czosnek drobno posiekać. Połowę dodać do mięsa i wymieszać. Dodać starty(...)oliwę, poddusić pozostałą cebulę oraz czosnek. Dodać paseczki papryki, koncentrat pomidorowy i dusić aż warzywa zmiękną i puszczą sok. Wrzucić klopsiki. Ugotować. Mąkę wymieszać z zimną wodą, dodać do sosu. Całość zagotować. Klopsiki można podawać z ryżem, ale same też smakują wyśmienicie. Razem ze mną udział w Wyzwaniu Blogerek wzięły udział : Paulina , Iwona , Magda , Gosia , Justyna , Ewa , Sabina
Magiczne Życie MartyPrzyznam szczerze, że do ostatniej chwili bałam się efektu tego eksperymentu. Okazało się, że niepotrzebnie. Smak sosu jest oryginalny i niepowtarzalny, z pewnością warty wypróbowania, ale wyłącznie przez osoby nie bojące się nowych smaków. O wielbicieli zupy ogórkowej się nie martwię, na pewno pokochają jego smak. ;-) Skorzystałam z gotowego przecieru ogórkowego firmy Orzech. Polecam każdemu, kto nie chce tracić czasu(...)tarkowanie ogórków. :-) Schab podałam z pęczotto i fasolką szparagową. 400g schabu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki papryki chilli 4 krople Tabasco szczypta soli i pieprzu 2 cebule 500ml bulionu warzywnego 350g kiszonych ogórków, u mnie przecier ogórkowy Orzech 1 łyżka mąki 1. Plastry schabu rozbijamy i kroimy w kostkę. Mięso umieszczamy
Szefowa kuchnimąki pszennej (lub kukurydzianej/cieciorkowej w wersji bezglutenowej) 3 łyżki wody 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka zmielonej kolendry 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki curry sól, pieprz Panierka: 3-4 łyżki bułki tartej 1,5 łyżki papryki słodkiej szczypta chilli Przygotowanie: Dynię obieramy i ścieramy na tartce na dużych lub małych oczkach
Bananowe PoleBardzo smaczny sos do jajek,wędlin lub mięsa pieczonego.Idealny na Święta Wielkanocne. Składniki: 1 szklanka majonezu 1 mały słoik marynowanych grzybów 5 kawałków marynowanej papryki 4 ogórki konserwowe 1 jabłko 1 łyżka musztardy sól,pieprz szczypta chilli cukier puder Sposób przygotowania: Paprykę ,grzyby,ogórki i jabłko kroimy w drobną kostkę,dodajemy majonez i musztardę.Doprawiamy solą,pieprzem,chilli
Bajeczna Kuchnianich miąższ, którego nie chciałam wylewać. Zrobiłam więc z niego sos, który doskonale nada się do zupy pomidorowej lub do leczo. Do pizzy jest za rzadki, więc nie polecam. Składniki: miąższ z 2 kg pomidorów 1 łyżeczka ziół prowansalskich pieprz ziołowy sól morska z chilli Miąższ miksujemy na papkę Przelewamy do małego garnuszka, doprawiamy i na małym ogniu gotujemy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comsmażenia. Wykonanie: Pokrojoną paprykę i cebule w kostkę oraz posiekaną papryczkę chilli i czosnek wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż cały czas mieszając. Gdy warzywa zmiękną, dodaj odsączoną z zalewy ciecierzycę oraz pomidory, dopraw pieprzem, solą, tymiankiem oraz majerankiem. Duś 15 - 20 minut. Do gotowego sosu dodaj ugotowany wcześniej makaron. Podawaj posypany listkami tymianku. /źródło "Rewolucje na talerzu
Anioły w kuchnismażenia. Wykonanie: Pokrojoną paprykę i cebule w kostkę oraz posiekaną papryczkę chilli i czosnek wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż cały czas mieszając. Gdy warzywa zmiękną, dodaj odsączoną z zalewy ciecierzycę oraz pomidory, dopraw pieprzem, solą, tymiankiem oraz majerankiem. Duś 15 - 20 minut. Do gotowego sosu dodaj ugotowany wcześniej makaron. Podawaj posypany listkami tymianku. /źródło "Rewolucje na talerzu
Anioły w kuchnisosu pomidorowego. Makaron z cukinii w sosie pomidorowym: 2 duże cukinie 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów (ok. 400 g – najlepiej z ziołami np. bazylią lub oregano) 1 łyżeczka octu balsamicznego 6 suszonych pomidorów w zalewie garść liści bazylii ok. 1/4 łyżeczki płatków chilli (lub do smaku) ok. 1 łyżeczki soli(...)jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodajemy drobno posiekane suszone pomidory i bazylię. Mieszamy i dodajemy paseczki cukinii. Delikatnie mieszamy, aby cały „makaron” oblepił się w sosie. Podgrzewamy cukinię w sosie przez ok. 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając. Przekładamy do dwóch miseczek. Makaron z cukinii w sosie pomidorowym możemy posypać parmezanem (w wersji wegańskiej pomijamy). Post
Poezja smakumięsa z karkówki 10 zielonych szparagów cebulka sól pieprz cynamon czerwona papryczka chilli ketchup Jalapeno ( kupisz go w Tesco) Sposób przygotowania: Szparagi umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie złap z oba końce i złam. Strona z główką szparaga jest tą dobrą, zgrubiałą końcówkę wyrzuć (lub wykorzystaj do sosu lub bulionu). Mięso dopraw solą, pieprzem i łyżeczką cynamonu. Dodaj do niego
Wielki apetyt