kostkę, por w półksiężyce, pieczarki w kawałki, chilli drobno posiekane (pozbawione nasion - chyba że lubimy bardzo ostre potrawy można z nasionami) wrzucamy na patelnię i podsmażamy chwilę. Tak przygotowane warzywa przekładamy do garnka zalewamy wodą, doprawiamy papryką ostrą mieloną, czosnkiem oraz bazylią, dokładnie mieszamy i gotujemy do momentu aż powstanie nam sos (około 40-60 min.). Zaletą tego gulaszu jest
Moje-pitraszenieproszek do pieczenia, doprawiamy solą, pieprzem i chilli. Wszystko razem mieszamy, do konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Pieczarki oczyszczamy, obtaczamy w mące a następnie zanurzamy w ciście, delikatnie wkładamy do garnka z rozgrzanym olejem. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Gotowe układamy na papierowym ręczniku aby ociekły z tłuszczu. Podajemy z sosem słodko- ostrym. Smacznego
Podróż w kulinariasię od niej oddzielać. Można podawać też wspomnianym sosem chrzanowo-śmietanowym, posypany rzeżuchą z pieczywem pełnoziarnistym. Gravlax może być podawany w prostych plastrach, ale też ułożony na półmisku np. zwinięty w różyczki. Podobne przepisy Tarta z wędzonym łososiem i cukinią Sałatka śledziowa Inny tatar z łososia Aromatyczna sałatka z matiasów z chilli .yuzo_related_post img{width:180px !important; height
Pociąg Do Kuchnipomidorki koktajlowe oraz odrobinę pokrojonej w plasterki chilli - ilość uzależniona od gustu. Następnie dodajemy białe wino i całość zagotowujemy. Do gotującego się wina wrzucamy mule, doprowadzamy całość do wrzenia i przykrywamy garnek pokrywką gotując dalej około 6 minut. W trakcie gotowania potrząsamy, lub mieszamy zawartość garnka, aby wszystko mule były pokryte sosem. Na koniec dodajemy świeże liście kolendry i mule
Plate of Joyminut. Cebulę, bazylię, paprykę i chilli zmiksować na gładką masę. Pastę usmażyć na oleju kokosowym i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać śmietankę, karob, pokrojoną gorgonzolę i mozzarellę. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie- al dente! Uwaga nie dodajemy do wody tłuszczu (gdyż zależy nam na tym, że sos go oblepił). Makaron dodajemy do masy i dokładnie obtaczamy każdą
Wielki apetytgałką, szczyptą soli, pieprzu, drożdżami, chilli i mlekiem, zagnieść ciasto. Odstawić na 10min. Rozwałkować na 1/2 cm, wykroić kółka, posypać żółtym serem i grzybami, skleić i na patelnię na mały ogień. Smażyć po 2 min z każdej strony, aż się ładnie zarumieni. Na końcu wyłączyć gaz i przykryć pokrywką. Sos zrobić z ...... jogurt, pół łyżeczki cukru, ząbek czosnku
Gaździnka warzypiekarnika. Piec około 30-35 minut. Składniki na sos pomidorowo-paprykowy: - 5 pomidorów obranych i pokrojonych w drobną kostkę - 1 bardzo drobno pokrojona papryka - 1 drobno pokrojona cebula - 2 drobno pokrojone ząbki czosnku - 4 łyżki posiekanych ziół - bazylii, oregano, tymianku lub suszonych - 2 łyżki oleju - sól i pieprz do smaku - szczypta chilli Wykonanie: 1. Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić cebulę
Pasja Smakukaszą kuskus. Mniam:) Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym z wędzonym twarogiem Do przygotowania potrzebować będziesz: na 5 porcji: 600 g polędwiczki wieprzowej 400 g kurek (u mnie mrożone, oczywiście wskazane świeże) 1 cebula 1 liść laurowy 50 g wędzonego twarogu 2 łyżki masła 1,5 szklanki bulionu warzywnego sól, pieprz, chilli, kasza kuskus (u mnie firmy Kupiec ) Polędwiczkę pokrój
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaKofta to jedno z tradycyjnych dań kuchni hinduskiej. Przygotowuje się je na bazie sera. Ja zrobiłam moją wersję tego przysmaku - wegańską. Tak na prawdę planowałam zrobić makaron z sosem. Sos już miałam więc wystarczyłoby ugotować makaron. Jednak zaszłam do kuchni, otworzyłam lodówkę, zobaczyłam tofu... Wzięłam kilka innych rzeczy, które akurat były pod ręką i ... oto kofta! ;) Smakuje wyśmienicie i jest(...)kostki tofu (po 180 g) 1 cebula sok z 1 cytryny 6 łyżek mąki dyniowej (zmieliłam pestki dyni) 2 łyżki ziaren chia łyżka wiórków z suszonych pomidorów Przyprawy: szczypta chilli i kuminu, po łyżeczce kurkumy, kozieradki , 2 łyżeczki cynamonu, soli, 3 łyżeczki papryki słodkiej + tłuszcz do smażenia (u mnie olej kokosowy) Przygotowanie: Cebulę posiekać Olej rozgrzać i dodać
pyszne zdrowościgrilla, może służyć też jako gotowy sos do makaronu-mniam....uwielbiam takie produkty -dziękuję Marzenko za przepis Składniki: - 1,5 kg cukinii (waga po wydrążeniu i obraniu ) - 4 średnie cebule - 2 szklanki cukru - 1 szklanka octu - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 2 łyżeczki curry - 1 łyżeczka pieprzu - opcjonalnie szczypta lub dwie chilli - 2 słoiczki koncentratu (jeden 190 g) - sól Przygotowanie: Cukinię
Swojskie jedzonkodoprawiamy do smaku (nie żałujemy przypraw). Sos z pomidorów - Pomidory przekładamy do plastikowej miski, cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy do pomidorów, doprawiamy przyprawami i podgrzewamy na patelni, aż wyparuje woda z pomidorów. Jeśli chodzi o farsz, na ciasto wykładamy takie składniki jakie akurat lubimy :) Ja dałam cebulę, polędwicę sopocką, papryczkę chilli i ser. Pizzę pieczemy w nagrzanym
Moje-pitraszeniemasło i oliwę. Wrzucamy posiekany czosnek, posiekaną chilli i listki szałwii (pokrojone). Pozwalamy całości wydobyć cudowne aromaty (uważamy aby nie spalić czosnku). Dorzucamy bułkę tartą - smażymy ok 3 minut. Na koniec dodajemy makaron. Smażymy przerzucając makaron (nie męczymy makaronu łyżką aby go nie rozdrobnić). Smażymy ok 3 min aż makaron oblepi się "sosem". Następnie wpijamy jajko, czekamy aż na makaronie
Brzuszki ŁakomczuszkiPowiem Wam, że nie mogłam doczekać się świeżego bobu! W zeszłym roku akurat w sezonie na te pyszne zielone ziarenka karmiłam piersią mojego nowo-narodzonego, więc
Chilli Czosnek i OliwaFalafele, czyli wegańskie kotleciki z ciecierzycy, które być może znacie z budek z kebabami. Uwielbiam te maleństwa! Pewnego dnia na blogu z pewnością rozgości się przepis
Chilli Czosnek i Oliwasię kuchniami świata możemy mieć na obiad coś innego niż zwykle. Nie oszukujmy się – taki obiad jest dość sycący, dlatego świetnie komponuje się z lekką sałatką i odświeżającym sosem jogurtowym. Moje kofty przygotowałam wg pomysłu Silveny Rowe – z dodatkiem pistacji i żurawiny. Ich największą zaletą jest prostota przygotowania. Robi się je błyskawicznie. Kebaby mają mocny, mięsny smak, przełamany(...)łyżki oliwy z oliwek sól morska świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Do dużej miski wkładamy mięso. Dodajemy do niego cebulę pokrojoną w drobną kostkę, wyciśnięte ząbki czosnku, paprykę, kumin, cynamon, chilli, gałkę oraz drobno posiekaną miętę i natkę. Wyrabiamy, aż masa będzie jednolita. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy grubo posiekane pistacje oraz żurawinę. Mieszamy. Formujemy podłużne kebaby i nabijamy na metalowe szpikulce
Poezja smaku