doprawiamy do smaku (nie żałujemy przypraw). Sos z pomidorów - Pomidory przekładamy do plastikowej miski, cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy do pomidorów, doprawiamy przyprawami i podgrzewamy na patelni, aż wyparuje woda z pomidorów. Jeśli chodzi o farsz, na ciasto wykładamy takie składniki jakie akurat lubimy :) Ja dałam cebulę, polędwicę sopocką, papryczkę chilli i ser. Pizzę pieczemy w nagrzanym
Moje-pitraszeniemasło i oliwę. Wrzucamy posiekany czosnek, posiekaną chilli i listki szałwii (pokrojone). Pozwalamy całości wydobyć cudowne aromaty (uważamy aby nie spalić czosnku). Dorzucamy bułkę tartą - smażymy ok 3 minut. Na koniec dodajemy makaron. Smażymy przerzucając makaron (nie męczymy makaronu łyżką aby go nie rozdrobnić). Smażymy ok 3 min aż makaron oblepi się "sosem". Następnie wpijamy jajko, czekamy aż na makaronie
Brzuszki ŁakomczuszkiPowiem Wam, że nie mogłam doczekać się świeżego bobu! W zeszłym roku akurat w sezonie na te pyszne zielone ziarenka karmiłam piersią mojego nowo-narodzonego, więc
Chilli Czosnek i OliwaFalafele, czyli wegańskie kotleciki z ciecierzycy, które być może znacie z budek z kebabami. Uwielbiam te maleństwa! Pewnego dnia na blogu z pewnością rozgości się przepis
Chilli Czosnek i Oliwasię kuchniami świata możemy mieć na obiad coś innego niż zwykle. Nie oszukujmy się – taki obiad jest dość sycący, dlatego świetnie komponuje się z lekką sałatką i odświeżającym sosem jogurtowym. Moje kofty przygotowałam wg pomysłu Silveny Rowe – z dodatkiem pistacji i żurawiny. Ich największą zaletą jest prostota przygotowania. Robi się je błyskawicznie. Kebaby mają mocny, mięsny smak, przełamany(...)łyżki oliwy z oliwek sól morska świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Do dużej miski wkładamy mięso. Dodajemy do niego cebulę pokrojoną w drobną kostkę, wyciśnięte ząbki czosnku, paprykę, kumin, cynamon, chilli, gałkę oraz drobno posiekaną miętę i natkę. Wyrabiamy, aż masa będzie jednolita. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy grubo posiekane pistacje oraz żurawinę. Mieszamy. Formujemy podłużne kebaby i nabijamy na metalowe szpikulce
Poezja smakudoprawić solą, pieprzem, mieloną wędzoną paprykę, chilli. wymieszać i smażyć aż mięso straci kolor surowizny. Dodać serek topiony i dokładnie wymieszać. Wlać pomidory z puszki, wywar warzywny lub wodę, wymieszać i gotować na małym ogniu 15 minut. W między czasie ugotować makaron. Makaron wyłożyć na talerz, posypać potartym serem i polać gorącym sosem. Na koniec obsypać listkami bazylii. Danie było
Kuchnia Pokoleńsmażymy przez kolejną minutę/dwie. Dodajemy sos rybny i sojowy oraz połowę kolendry. Jak ryba jest już usmażona, dodajemy resztę kolendry i makaron (można dodać odrobinę wody, gdyby było za suche). Serwujemy jak tylko makaron stanie się jest ciepły. Smacznego :) ps. Dla dorosłych razem z czosnkiem i imbirem warto wrzucić trochę papryczki chilli, doda to potrawie nieco pikanterii. Skomentuj
MamaOskarkawłoska propozycja na małże w aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem cebulki, czosnku i pietruszki. Najlepsze są oczywiście świeże mule, ale mrożone również się nadadzą. Składniki: 1 kg świeżych oczyszczonych muli cebula 2-3 ząbki czosnku 50 ml białego wytrawnego wina puszka krojonych pomidorów pęczek natki pietruszki sól i świeżo mielony pieprz papryczka chilli - opcjonalnie 2 łyżki oliwy Cebulkę i czosnek
wyzwania kuchenneUżywają imbiru, kardamonu, kminku, kozieradki, chilli. Wielu osobom wydaje się, że kuchnia indyjska jest zawsze super ostra. Ale to nieprawda. W każdej restauracji w Indiach można znaleźć potrawy ostre, średnie i łagodne. Kuchnię indyjską kojarzymy głównie z curry. No właśnie, a jak to jest z tym curry :) Curry to odpowiednio przyprawiony sos. Gdy zamawia się potrawę curry, wiadomo
vegetaniedodać listki laurowe - podgrzać, następnie chilli, imbir, kardamon, przeciśnięty przez praskę czosnek, a na końcu śmietanę i połowę posiekanej natki, chwilę podgrzewać. Oczyszczone krewetki dodać do woka i trzymać ze dwie - trzy minuty, przemieszać, skopić sokiem z cytryny, posolić do smaku. Dosypać natki i ............................. Smacznego ja podałam z sałatą lodową w sosie vinegrette...... i wineczko, które dostałam
Gaździnka warzydodać garść orzechów włoskich. Karmelowym sosem z orzechami oblewać upieczone jabłka - tuż przed podaniem. Smacznego ! A jeśli macie ochotę na więcej jabłkowych przepisów, koniecznie zajrzyjcie do pozostałych blogerek, biorących udział w akcji "Lubelski kociołek". Do siebie na blog zapraszają: * Edyta - Pasja Smaku * Ola - The taste of sweet * Wiosenka - Eksplozja Smaku * Martyna - chilli & sugar * Siostry Zalewskie - COOKING
kolorowotorcikowołyżki papryki słodkiej 1/2-1 łyżki chilli-w zależnosci czy lubimy ostre czy łagodniejsze 1 łyżka curry 1/2 łyżki białego pieprzu(...)składniki. Gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 30 min, aby papryka zmiękła. Na sam koniec dodajemy 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej rozmieszanej w szklance zimnej wody i tym zalewamy sos. Mieszamy chwilę i gorący nakładamy do słoików zakręcamy i odwracamy do góry dnem i czekamy aż sos ostygnie. Gotowe. można pasteryzować 10minut....moj przepis
w mojej kuchnitrawy cytrynowej w proszku (opcjonalnie) 1 łyżeczka curry 3-4 łyżki czerwonej pasty curry (w zależności od tego jak ostre intensywne danie chcemy uzyskać) łyżka mąki kukurydzianej (opcjonalnie jeśli sos wyjdzie za rzadki) masło lub oliwa z oliwek do smażenia Marynata: sok z 1/2 limonki lub cytryny 3 łyżeczki mieszanka przypraw garam masala (ja używam przyprawy Bombay Masala z Kotani(...)Kurczaka kroimy w dość dużą kostkę. Mieszamy wszystkie przyprawy do marynaty. Kurczaka doprawiamy przyprawami oraz sokiem z cytryny . Pozostawiamy na 30 minut w lodówce. Cukinię obieramy ze skóry. Cebulę, chilli, cukinię i papryki kroimy w kosteczkę. Cukinię obieramy ze skóry. Cebulę, chilli, cukinię i papryki kroimy w kosteczkę. Podsmażamy chwilę na maśle cebulkę, posiekany czosnek. Dodajemy papryki. Smażymy przez około
Mania GotowaniaDzień dobry, Dziś mam dla Was przepis na wegańską "panna cottę" . Wiecie, panna cotta to tak naprawdę taka mleczna galaretka i w moim dzisiejszym deserze tłustą
Chilli Czosnek i Oliwastołach pojawiły się rozgrzewające, kolorowe i aromatyczne dania. W mojej jesiennej kuchni królują warzywa! Tym razem przygotowałam roladki z bakłażana nadziewane mozarellą i szynką parmeńską, zapieczone w pikantnym sosie pomidorowym. Ta potrawa może być zarówno ciepłą przystawką, jak i daniem głównym, jeśli podamy je ze świeżym pieczywem, ryżem, czy kaszą. Muszę przyznać, że smak tych bakłażanowych(...)Składniki: 1 duży bakłażan 6-8 plastrów szynki parmeńskiej 1 kulka mozarelli 1 puszka pomidorów drobno krojonych Mutti 1 ząbek czosnku 1/2 białej cebuli 1/4 łyżeczki płatków chilli 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki miodu oliwa z oliwek sól, pieprz kilka listków rozmarynu Przygotowanie: Bakłażana pokroić wzdłuż na plastry o grubości maksymalnie 1 cm. Plastry posmarować
Kulinarne Inspiracje