myjemy je i osuszamy. Dalej wrzucamy do mięsa zmiażdżony ząbek czosnku, zasypujemy całość sporą ilością chilli, słodkiej papryki, drobno posiekaną natką, estragonem i dorzucamy półtorej łyżki soli, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na jakiś czas do lodówki. W tym czasie przygotowujemy sos. Pozostałe zmiażdżone ząbki czosnku podsmażamy lekko na patelni. Kiedy zyskają lekko złotawy kolor zalewamy
Kuchenna Kontrrewolucyasamą myśl - taki sok pomidorowy nie musi być wypity - może być bazą zup lub sosów! :) Składniki: miąższ z 5 kg pomidorów podłużnych 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki ostrej papryczki lub 1/5 świeżej papryczki chilli 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu 1 nieduży liść laurowy Miąższ i gniazda nasienne przekładamy do garnka. Dodajemy
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!skórek a następnie miksuję. Pomidorową masę dodaję do podsmażonych składników i dokładnie mieszam. dodaję sproszkowane chilli, słodka paprykę kolendrę, kumin i dodaję szklankę wody. Duszę około 10 minut. Ugotowane ziemniaki obieram i kroje na kawałki (średniej wielkości - ziemniak na 8 kawałków) i dodaje do sosu. Dodaję garam masalę, brązowy cukier i doprawiam sola do smaku. Duszę na wolnym ogniu kolejne
Magiczna kuchnia Dariijednych sos , dla innych ketchup , najważniejsze ,że robi furorę . No i przy okazji jest gdzie zagospodarować nadmiar cukinii . Składniki : 2 średniej wielkości cukinie ( takie bardziej duże niż małe ) 4 cebule – też średnie 4 słoiczki małego koncentratu ( robiłam na biedronkowym ) 2 czubate łyżki soli 1 szklanka octu 0,5 kg cukru 1 łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki chilli ( można zmniejszyć ilość(...)sucha masa warzywna będzie się przypalać , zamiast dusić . Dusimy pod przykryciem , często mieszając około 40 minut . Po tym czasie blendujemy na gładką, bez grudkową masę . Następnie dodajemy koncentrat , cukier , chilli , paprykę , pieprz i ocet . Mieszamy dokładnie do uzyskania jednolitej barwy i doprowadzamy do wrzenia ( uwaga będzie ostro pryskać , gdyż jest gęsty ) , gotujemy jeszcze około 5 minut , mieszając żeby się
Ogrodnik w podróżyprezentuje się w prostych daniach. Trochę cebuli, paseczki słodkiej papryki i drobinki papryki chilli, ot, to wszystko czego potrzeba, aby wyczarować z jej udziałem wspaniały posiłek. Chętnie przygotowujemy z Mężem takie danie na śniadanie lub kolację. Koniecznie podaję je z chlebem, gdyż wycieranie talerza z pomarańczowego sosu to mój ulubiony moment :) Chorizo to tradycyjna hiszpańska kiełbasa produkowana z wieprzowiny(...)smażona z papryką i cebulką przepis własny na 2 porcje Składniki: 1/2 pętka kiełbasy chorizo (ok. 120 g) 1-2 cebule (białe lub czerwone) 1 czerwona papryka 1 papryczka chilli (lub wg uznania) oliwa sól, pieprz szczypiorek do przybrania dodatkowo: świeży chleb Przygotowanie: Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Po chwili z chorizo powinien zacząć wytapiać
Chilli Czosnek i Oliwaniej sięgam bo niektóre przepisy są naprawdę smaczne . Ten do takich należy . Pasztet z czerwonej soczewicy jest delikatny , sycący i absolutnie nie jest suchy . Uwielbiam go szczególnie z sosem jogurtowym lub tzatzyki . Moja rodzinka, też nim nie gardzi wręcz przeciwnie , nawet moja druga połowa pałaszuje go ze smakiem , co nie jest takie oczywiste , gdyż jest to osobnik typowo mięsożerny Polecam(...)masę , tylko tak w połowie . Dodajemy sól , chilli do smaku , wbijamy jajko , dokładamy bułkę tartą i mieszamy . Wylewamy do wysmarowanej olejem ( delikatnie ) formy . Zapiekamy w piekarniku około 45-50 minut w temperaturze 150 C . Aż wierzch się zezłoci . Kroimy dopiero po przestygnięciu – inaczej będzie się rozpadał . Doskonały jest serwowany z różnymi sosami i dipami na zimno lub odsmażony
Ogrodnik w podróżyczerwonej cebuli, pokrojonej w kostkę 400 g puszka krojonych pomidorów 2-3 chilli posiekane (lub więcej, jeśli lubisz jeszcze bardziej pikantne dania) sól i pieprz 400 ml puszka mleka kokosowego 1 szklanka bulionu drobiowego 1 mała cukinia, pokrojona w plasterki 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka suszonej bazylii 2 łyżki soku z limonki 1/2 szklanki uprażonych(...)ponownie włóż kurczaka. Zmniejsz ogień do małego, przykryj patelnię i gotuj przez 10 minut, po czym zdejmij pokrywkę i gotuj 5-10 minut, aż dynia i ziemniak zmięknie a sos lekko zgęstnieje. Wmieszaj 2 łyżki soku z limonki i dopraw danie solą i pieprzem. Podawaj curry z ryżem lub makaronem ryżowym, posypane wiórkami i kolendrą. Smacznego! English version Pumpkin
karmelowybulionem, dodać liście laurowe i ziele angielskie, ugotować do miękkości. Po ugotowaniu zdjąć z ozora skórę, pokroić w plastry, ułożyć na przygotowanym sosie chrzanowym, ew. porcje ozora polać sosem. Sos chrzanowy: Masło rozpuścić w garnuszku, dodać mąkę, wymieszać rózgą i rozprowadzić cały czas mieszając bulionem. Dodać śmietanę, sok z cytryny i pieprz. Konfitura cytrynowa do mięs i ryb . Lemon(...)musztardę, chilli, kminek, kolendrę, cukier i oliwę .Wszystko wymieszać i mieszając gotować 3 min, aż mieszanina lekko się przesuszy. Wlać 200ml wody, ocet ,dodać rodzynki, liście cytrynowe i ósemki cytryn. Wymieszać i gotować, aż cytryny zmiękną ,około 20min. Odstawić do przestudzenia. W słoikach można przechowywać parę tygodni. Konfitura świetnie koresponduje z łososiem .Ja podałem z ozorkami w sosie chrzanowym
Kulinarny karnet Christopheraktóry zmieniłam trochę pod moje smaki. Przepis podejrzany na stronie Kwestia Smaku . Składniki (dla 2 osób) 300 g filetu z łososia sól świeżo zmielony pieprz oliwa do smażenia Składniki sos z kaparów i białego wina 2 łyżki masła 1/3 szklanki białego wina 4-5 łyżek kaparów 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki Składniki na soczewicę 1/2 szklanki czarnej soczewicy(...)pietruszki, posiekane chilli i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem i zostawiamy pod przykryciem. Patelnię grillową rozgrzewamy, spryskujemy oliwą. Na rozgrzaną patelnię przekładamy łososia, skórą od spodu i smażymy przez około 4-5 min aż zmieni kolor na bardziej biały do połowy i przewracamy na drugą stronę i smażymy około 3-4 min. W między czasie przygotowujemy sos z kaparami
Piekielna Kuchnia Patinadzieja w piekle,bo czerwony ostry sos ,a zielone kopytka i jajko jako symbol nowego życia. Składniki 1kg sypkich ziemniaków (ugotowane w mundurkach) ok. 2 ½ -3 szkl. mąki pszennej 1 Jajko sól 100g świeżego szpinaku nitki chilli opcjonalnie jajka Wykonanie Ugotowane ziemniaki obrać i przepuścić przez praskę ..Przestudzić. Szpinak umyć ,odcedzić i posiekać drobno Do ziemniaków dodać sól do smaku
w mojej kuchniPrzygotowanie tego dania nie wymaga dużo czasu, kilka minut i gotowe. To było pycha Na patelni roztopić masło, wrzucić posiekany czosnek i chilli. Smażyć chwilkę, aż
Kuchnia Pokoleńcebulę i chilli. Rozgrzewamy w garnku trochę oleju i podsmażamy cebulę aż zmięknie. Dodajemy chilli. Następnie dodajemy 2 puszki pomidorów, szczyptę cukru, bazylię (może być świeża) i pieprz do smaku oraz ocet balsamiczny. Dusimy około 5 min. Jeżeli pomidory były w całości to należy sos potraktować blenderem. Sosu nie przykrywamy pokrywką. Nastawiamy piekarnik na 180C. Do płaskiej brytfanki lub innego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/masło. 3. Do masła i oliwy dodać pomidory oraz czosnek, suszoną jedną papryczkę chilli, sól i pieprz. Dusić aż pomidory mocno zmiękną i puszczą sok 4. Dolać wino, wymieszać by smaki się połączyły 5.Po 2 minutach od wlania wina dodać krewetki, Gotować w sosie po 1,5-2 minuty z każdej strony- pamiętać by robić to na małym ogniu
KreatywnePinyszalotka 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1 łyżka musztardy sarepskiej 1 świeża papryczka chilli 1 łyżka wędzonej papryki utarty ser dojrzewający kolumb pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy razem. Formujemy na male kotleciki. Obtaczamy z płatkach owsianych uprzednio zmiksowanych. Smażymy na oliwie. Składniki na sos: 3 puszki całych pomidorów bez skórki 1 duża cebula- drobno posiekana posiekany drobno pęczek szczypiorki
ClauditteMissCookingcebule 6 ząbków czosnku 1 papryka żółta 1 papryka zielona 2 puszki tuńczyka w sosie własnym pęczek natki pietruszki 500 g pieczarek 2 garści szpinaku 2 szklanki oliwek zielonych oliwa z oliwek ryż 1 litr soku z pomidorów z tabasco szczypta pieprzu, suszonych ziarenek chilli i majeranku Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oliwy. Dodajemy posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy
ClauditteMissCooking