sos chilli - 2107 przepisów (strona:73/141)

Makaron z klopsikami w sosie włoskim 95

szybkie danie, ale dzięki sosowi mniej zwykłe. Jeśli zrezygnujemy z charakterystycznych przypraw, będzie też smakować tradycjonalistom.   Składniki: – makaron – dowolny, ja tutaj używam akurat penne – mięso mielone dobrej jakości, najlepiej wołowe, ewentualnie wołowo-wieprzowe – świeże pomidory albo z puszki – oliwa z oliwek bądź olej rzepakowy – odrobina majeranku – papryczki chilli – świeża bazylia, ewentualnie(...)krojeniu chilli dokładnie umyć ręce!!!). Dodać świeżą bazylię (lepiej porwać ją na malutkie kawałki, niż kroić). Jeśli używamy pomidorów z puszki, wlać pozostały sok na patelnię. Jeśli użyliśmy świeżych pomidorów, warto dodać sok pomidorowy lub delikatnie rozcieńczony przecier pomidorowy. W najgorszym wypadku można się wspomóc jakimś Fixem. Podsmażyć mieszając delikatnie, tak by klopsiki pokryły się sosem. Dodać odrobinę śmietany

Pociąg Do Kuchni
BURGERY WOŁOWE / BEEF BURGERS 133

bułki 3 plasterki sera pomidor ogórek świeży ogórek konserwowy/kiszony czerwona cebula sałata/rukola sos czosnkowy (jogurt, majonez, czosnek, sól, zioła) ketchup, majonez, musztarda u mnie dodatkowo był jeszcze chutney z pomidorów oraz chutney z czerwonej cebuli INGREDIENTS (3 portions): approx 500 g beef (shoulder) salt, pepper, chilli 2 garlic cloves 1-2 tablespoons of cold water 3 favourite burger rolls(...)czosnek i wodę – dokładnie wymieszaj i odstaw na bok. Warzywa umyj, osusz i pokrój w plastry. Sałatę porwij na takie kawałki, które łatwo będzie układać na bułce. Zrób sosy – składniki umieść w miseczkach i wymieszaj. Rozgrzej patelnię grillową, lekko posmaruj olejem. Z mięsa uformuj trzy kotlety, takiej wielkości, żeby idealnie mieściły się do bułki, będą miały mniej więcej

Martyna Cooks
CHILI CON CARNE by Walec – 4 zł 237

wrzucamy do dość sporego garnka (będziemy w nim robić cały sos) na rozgrany olej (ok. 3 łyżek), posypując szczyptą soli (ładniej i szybciej się zeszkli). Szklimy cebulę przez 2 minuty, po czym dorzucamy rozgnieciony czosnek i podsmażamy ok. minuty aby nie przypalić czosnku. 2. SŁODKA PAPRYKA + CHILLI + KUMIN (2 min): do zeszkolnej cebuli z czosnkiem dorzucamy łyżeczkę papryki słodkiej, kuminu(...)mielonego (lub przyprawy do dań meksykańskich, która go zawiera, my dodajemy nieco przyprawy z L. z tygodnia meksykańskiego) i ok. łyżeczki mielonego chilli (czy więcej czy mniej to musicie ocenić sami). Podsmażamy wszystko ok. 2 minut aby papryka się przysmażyła, wtedy wydobędzie się lepszy smak i cała potrawa będzie o niebo lepsza, także pod względem intensywniejszego koloru. 3. MIĘSO MIELONE

Nerds Kitchen
Rozgrzewający krem pomidorowy z pieczoną papryką a'la Gordon Ramsay 218

kubki smakowe i nadaje się również jako sos do klusek, makaronów, kasz i ryżu, dodam, że jest to danie fit, więc dla wszystkich fit-maniaków wręcz wskazane:) Składniki: 6 pomidorów 1 duża papryka lub 2 średnie koncentrat pomidorowy Kotlin (80 gr) puszka pomidorów krojonych bez skórki Rolnik ząbek czosnku suszona papryczka chilli (opcjonalnie przyprawa) 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek

Pause Gotowanie!
Filet z kurczaka w sosie żurawinowym 460

olej do smażenia – 2 łyżki SOS: - żurawina do mięs – ok. 250 g - mąka – 1 łyżka - masło – 1 łyżka - bulion – 0,5 szklanki - suszona żurawina – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Fileta z kurczaka oczyszczamy. Kroimy w niewielkie kawałki. Rozbijamy na kotleciki ( przez folię ). Z jogurtu , soli , pieprzu i chilli robimy marynatę. Wkładamy do niej mięso. Zawijamy(...)odrobinie oleju. Układamy na grillu. Zamykamy i odstawiamy , by spokojnie się smażyły. Kukamy co jakiś czas , i patrzymy czy nie przywarły. W czasie kiedy mięso się robi , my przyrządzamy sos. Na patelni roztapiamy masło. Dodajemy mąkę. Zasmażamy na złoty kolor. Podlewamy bulionem i gotujemy. Dodajemy konfiturę żurawinową ( u mnie Provitus ). Doprawiamy solą i kilka minut wszystko razem gotujemy ( sos musi

Ostra na Słodko
"Pizza" z bakłażana z mozzarellą i pomidorami 201

Dzień dobry, Na te bakłażany skuszą się nawet ci, którzy normalnie nie przepadają za tym warzywem. Bo czy można oprzeć się połączeniu sosu pomidorowego, ciągnącej się

Chilli Czosnek i Oliwa
Gołąbki bez zawijania 199

które przypominają klasyczne gołąbki tylko w smaku, no i ten sos ... zainteresowani ... zapraszam więc po przepis :) Składniki : ok 40 dag białej kapusty 45 dag mięsa mielonego woreczek ryżu 4 jajka 2 średnie cebule bułka tarta 1,5 litra bulionu mały słoiczek koncentratu pomidorowego 30% 2-3 łyżki mąki chilli, sól, pieprz masło klarowane lub oliwa  Przygotowanie : Kapustę drobniutko szatkuję(...)kapustę dodaję do misy z mięsem, dodaję również ryż, cebulkę i jajka, wszystko mieszam  dosypując bułkę tartą tak aby masa była zwarta i dała się formować. Doprawiam chilli, odrobiną soli (bo kapusta już była posolona) i pieprzem. Formuję kotleciki na kształt klasycznych gołąbków. Masło klarowane rozgrzewam na patelni i podsmażam wszystkie kotleciki z obu stron na złocisto. Bulion zagotowuję

Mechanik w kuchni
Spaghetti z kurczakiem, grzybami i papryką / Spaghetti with chicken, mushrooms and peppers 262

Wielkanocnym obżarstwie, dlatego proponuję coś łatwego i na pewno lżejszego niż tradycyjne świąteczne dania. Pyszne spaghetti z piersią z kurczaka, grzybami, papryką, parmezanem i pachnącą bazylią – bez ciężkiego sosu! Danie jest szybkie, łatwe i przyjemne w przygotowaniu. Polecam dla całej rodziny w szczególnie zabieganym tygodniu:) Scroll down for recipe in English Spaghetti z kurczakiem, grzybami i papryką(...)paski 1/2 cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki 8 pieczarek, pokrojonych w ćwiartki 1 żółta lub czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski sól i pieprz do smaku 1 szczypta płatków chilli 1/2 szklanki bulionu drobiowego 1 szklanka startego parmezanu garść świeżych listków bazylii Przygotowanie: Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, aż będzie al dente, zazwyczaj od 10 do 12 minut

karmelowy
Kolorowe spaghetti z krewetkami 148

patelni (może być wok) rozgrzewamy olej sezamowy na który wrzucamy czosnek – chwilę smażymy, dodajemy szalotki i płatki chilli. Po chwili dodajemy masło. Gdy masło się rozpuści dodajemy krewetki, skórkę cytrynową, sól, i pieprz. Chwilę smażymy. Odcedzamy makaron. Do krewetek wlewamy wino. Redukujemy sos i wrzucamy na patelnię makaron. Skrapiamy olejem sezamowym, posypujemy natką pietruszki i suszoną natką kolendry – mieszamy. Podajemy

mojewypiekiinietylko
Jaglane klopsy na cukiniowym spodzie 129

się ugotuje przekładamy do miski i czekamy, aby lekko przestygła. Doprawiamy pieprzem, czosnkiem oraz dość sporą szczyptą chilli. Wszystko mieszamy. Gdy już temperatura nam pozwala zaczynamy lepić z niej kulki średnicy 4-5 cm. Tak przygotowane wegańskie klopsy wkładamy do gotującego się sosu pomidorowego. Dusimy pod przykryciem około 10 minut. W między czasie dokładnie myjemy cukinię. Odkrawamy dystalne części warzywa

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Zielone curry z kurczakiem 199

zielonego curry (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 1 zielona papryczka chilli 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) ½ łyżeczki cukru trzcinowego (wersja dietetyczna - bez cukru) ½ łyżeczki kolendry 2 łyżki sosu rybnego (wersja dietetyczna - sos sojowy jasny) Sok z połowy limonki CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

My Culinary Art
Sezamowe noodle na ostro 197

szybka przekąska. Przygotowanie zajmuje niecałe 10 minut! Składniki (2 porcje): noodle mie (ja użyłam 100g) 1 papryczka chilli 1 łyżka czarnego sezamu 2cm imbiru 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki kolendry 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka oleju z prażonego sezamu 1 łyżka oleju arachidowego 1. Makaron gotujemy o minutę krócej

Tajskie smaki
Makaron smażony z jajkiem po chińsku 779

chińskiego makaronu błyskawicznego 1 pierś z kurczaka 1/2 pęczka zielonej cebulki ½ marchewki ½ papryki ½ papryczki chilli 1 cm korzenia imbiru 1 ząbek czosnku 2 łyżki ziaren sezamu 3 jajka 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka oleju roślinnego 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka sok z cytryny lub limonki 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka

Mania Gotowania
Spaghetti z pomidorami 227

przekładamy do miski i rozdrabniamy blenderem. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy czosnek pokrojony w plasterki, gałązki rozmarynu, chilli posiekane wraz z pestkami oraz fileciki anchois. Na koniec smażenia dorzucamy połowę posiekanej natki pietruszki. Dodajemy zmiksowane pomidory, doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Redukujemy sos, aż stanie się gęsty. Gdy woda się zagotuje, solimy ją i wrzucamy makaron. Ugotowany al dente makaron

OstryKęs
Cannelloni z pomidorowym beszamelem 103

treściwe mielone mięso z warzywami, gęsty sos oraz ser. A pomidorowy beszamel jest po prostu obłędny. 12 rurek makaronu cannelloni 3 cebule 300 g mięsa mielonego wieprzowego (z szynki) Kilka pieczarek 1/2 czerwonej papryki 200 g pomidorów z puszki (krojonych) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 200 g żółtego sera Przyprawy: sól, pieprz, bazylia, chilli Masło do formy Pomidorowy beszamel(...)oraz chilli. Dusimy jeszcze chwilkę.  Żaroodporne naczynie smarujemy masłem. Rurki napełniamy przygotowanym farszem. Układamy w naczyniu. Gdy zostanie nam farszu możemy go wyłożyć na wierzch zapiekanki. Pomidorowy beszamel: W garnku rozpuszczamy masło. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Powstanie nam jasna zasmażka. Delikatnie wlewamy mleko (nadal energicznie mieszamy). Zmniejszamy ogień i co jakiś czas mieszamy (do momentu aż sos stanie

VioletoweKucharzenie