tymianku 1 szczypta słodkiej papryki oliwa z oliwek aromatyzowana chilli, listkiem laurowym i czerwonym pieprzem 1 łyżka octu balsamicznego sól, pieprz Przygotowanie: Na oliwie obsmażamy plasterki czosnku i pieczarek, dodajemy tymianek i czerwoną paprykę w proszku. Gdy pieczarki będą już miękkie dodajemy ocet balsamiczny, a gdy odpruje i powstanie gęsty sos doprawiamy do smaku i podajemy z kaszą gryczaną
Moja smaczna kuchniatalarki grubsze marchew, pokrojone papryki: zielona, żółta, czerwona i chilli, cebule, liście selera wlać wodę i zamknąć szybkowar, od chwili zagotowania gotować na małym ogniu z 45 minut, szybkowar zostawić aby ciśnienie samo spadło ok. 15 minut szybkowar teraz otworzyć, wyjąć mięso, warzywa, wywar przelac do mniejszego garnka i zrobić sos ze śmietaną słodką 18% i maką , podać z ziemniakami
W Mojej Kuchni Lubiępostaci suszonej czy w formie sosu ze świeżych owoców. Żurawina świetnie smakuje z mięsami i pasztetami, a klasyka chyba każdemu z nas znana to oscypki grillowane podawane z żurawiną właśnie. Kilka dni temu otrzymałam kilka górskich, polskich serów w tym bundz. Większą część wykorzystałam na grzanki z chilli w oliwie, z ziołami włoskimi. Jak się okazuje bundz świetnie nadaje
Moja smaczna kuchniamałym ogniu, na oliwie z oliwek podsmażamy chorizo, chilli aż chorizo puści dużo czerwonego soku. Na koniec smażenia dodajemy czarne oliwki, czosnek i natkę pietruszki. Dodajemy pieprz i paprykę pimento. Na patelnię bezpośrednio z garnka przekładamy ugotowany al dente makaron (zostawiamy 3 łyżki wody z gotowania na wypadek konieczności rozcieńczenia sosu). Dodajemy wszystkie 3 sery i mieszamy. Przekładamy makaron
OstryKęspaski, cebulę w piórka, a czosnek i chilli na drobną kosteczkę. Rozgrzać patelnię i usmażyć na niej kurczaka, następnie dodać warzywa. Smażyć jeszcze przez kilka minut. Całość przełożyć do żaroodpornego naczynia. Z wierzchu całość posypać obficie startym żółtym serem. Zapiekać przez 15 minut w temperaturze 180°C. Podawać z sosem majonezowo-ketchupowym, przygotowanym z zawartości połowy słoiczka majonezu
Świat Domowej Kuchnipieczarek i pomidora oraz malutkich konserwowych papryczek chilli. Pieczarki pokroiłam w plastry, cebulę w cieniutkie półplastry. Papryczkę posiekałam drobniutko, żeby dawkować ostrość ;) Ser starłam na grubej tarce, a pomidora pokroiłam w plastry. pizza przed włożeniem do pieca Zanim ułożyłam wszystko na cieście, posmarowałam je lekko keczupem. Można również zrobić sos pomidorowy z przecieru lub soku, dodając do tego
Codzienna kuchnia niecodziennamałym ogniu, na oliwie z oliwek podsmażamy chorizo, chilli aż chorizo puści dużo czerwonego soku. Na koniec smażenia dodajemy czarne oliwki, czosnek i natkę pietruszki. Dodajemy pieprz i paprykę pimento. Na patelnię bezpośrednio z garnka przekładamy ugotowany al dente makaron (zostawiamy 3 łyżki wody z gotowania na wypadek konieczności rozcieńczenia sosu). Dodajemy wszystkie 3 sery i mieszamy. Przekładamy makaron
OstryKęsSkładniki (1 porcja): 3 pomidorki koktajlowe 100g sera feta 2 liście sałaty mały kawałek mango 2 plasterki cebuli czerwonej zielone oliwki bez pestek sos: 2 łyżki
My Culinary Artwykonania, więc po dłuższych dyskusjach naszpikowałyśmy ją jabłkami, ziarnami i odrobiną miodu. Natarty przyprawami ptak, wypełniony dosłownie owocnym nadzieniem zaserwowałyśmy z pieczonymi w koszulkach ziemniakami, czosnkowym szpinakiem i sosem z żurawiny. Obiad (przed)świąteczny był pyszny. SKŁADNIKI: - Kaczka, około 2 kg, /Solanka do namoczenia: - woda, - sól, /Na każdy litr wody - 2 łyżki soli. /Nadzienie: - Jabłka, 3 duże, - Ziarna(...)łyżki /Do natarcia Kaczki: Proporcje według uznania. - Pieprz ziołowy, - Pieprz Cayenne , - Pieprz czarny. - Oliwa z oliwek, - Rozmaryn, - Papryka słodka , - Kolendra, - Czosnek. 2 główki - Czosnek Niedźwiedzi , - Kurkuma , - Majeranek, - Imbir, - Chilli, - Kmin Rzymski, - Kminek, - Goździki, WYKONANIE: Umytą kaczkę wkładamy do gara i zalewamy solanką (2 łyżki soli na litr wody) tak, aby cała była w wodzie. Odstawiamy
Wypisz Wymalujdoskonały sposób podkreślają smak cukinii, nie przyćmiewając go. Aby przyrządzić taką marynatę potrzebujemy: 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka rozmarynu ½ łyżeczki bazylii ½ łyżeczki majeranku ¾ łyżeczki tymianku ¼ łyżeczki chilli w proszku sól, pieprz Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w głębokiej misce. Pokrojoną w plastry cukinię wrzucamy do powstałej marynaty i mieszamy wszystko aż warzywa będą w całości pokryte. Całość odstawiamy(...)lodówki na co najmniej 30 minut. Po upływie tego czasu grillujemy. Ja korzystałam z grilla elektrycznego dwustronnego, jednak można również użyć patelni grillowej. Polecam jedzenie razem z sosem czosnkowym lub sosem koperkowym
PastelFoodniej polędwiczki i ładnie przyrumieniamy z każdej strony, tylko na tyle, by mięso było ścięte z wierzchu. Następnie układamy polędwiczki na brytfance, wlewamy na nią pozostały z marynaty sos oraz układamy na wierzchu kilka cząstek masła. Wstawiamy do piekarnika. Pieczenie: Temperatura - 180ºC Czas - ok. 10-15 minut #Przydatne info: Po upieczeniu mięso wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na talerz(...)wchłonęło wszystkie soki. Nie ważcie się go kroić przed upłynięciem przynajmniej 5-7 minut! Gdy to zrobicie mięso straci całą soczystość! Purée z batatów: ok. 600 g batatów kumin, chilli, sól i pieprz Do dużego garnka wlewamy wodę i wstawiamy go na gaz, by się zagotowała. #Przydatne info: Wodę osólcie dopiero po zagotowaniu, ta osolona zagotowuje się wolniej
Cooking Monsterdługi i pracochłonny ale taki nie jest jak jedno się podsmaża ja kroje drugie itd , a na koniec wszystko się miesza i chwilę podgrzewa i już mamy gotowy sos :) Składniki 0,5 kg piersi z kurczaka 2 serki topione w serdlu (jeśli mamy normalne w kostce to też mogą być te w serdlu się szybciej roztapiają) 1,5 szklanki białego(...)szklanka wina i 1/2 szklanki wody) 1/2 opakowania dużej śmietany 18% 1/2 gęstego jogurtu greckiego 1 cebula 1 duża marchewka 1/2 cukinii 250 g pieczarek 1 mała czerwona papryczka chilli 1-1,5 łyżeczki pieprzu 1/2- 1 łyżeczka soli 1-1,5 łyżeczki curry 1-1,5 łyżeczki pieprzu chilli 1 łyżka oregano 1 łyżka bazylii 1 łyżeczka lubczyku grubo
Piekielna Kuchnia Patijest kmin rzymski, który używam w swojej kuchni dość często. Nowością jest dla mnie wykorzystanie ziela angielskiego, ja rzadko po niego sięgam, ale widzę, że Egipcjanie go cenią. W sosie do tej sałatki z pomidorów i orzechów włoskich także występował. Dzięki wykorzystaniu korzennych przypraw zupa rozgrzewa i poprawia humor. To jest coś, czego zimą zawsze bardzo mi potrzeba. Egipska zupa(...)cebulki dymki pokrojone na plasterki 1 litr bulionu warzywnego 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego szczypta szafranu 1 pomidor pokrojony w kostkę sól do smaku do podania: posiekana papryczka chilli, liście kolendry lub natki pietruszki (ja dałam natkę marchewki) Przygotowanie: Dzień wcześniej wsyp ciecierzycę i soczewicę do miski, zalej dużą ilością zimnej wody i zostaw na noc do namoczenia. Przed dodaniem
Chilli Czosnek i OliwaViolaPassions Kurczak w sosie balti z chlebem Naan Sklad : 3 łyżki oleju z warzyw (nie slonecznikowy nie rzepakowy ) 2 średnie cebule 3 pomidory bez skórek posiekane (moga byc z puszki ) 1/2 łyżki Kalonji nasiona 4 ziarnka pieprzu 2 zielone nasiona kardamonu 1 laska cynamonu 1 łyżka chilli pudru 1 lyzka garam masala (mieszanka zielonych ziół) 1 lyzka czosnkowej pasty
Viola cooks with passionzmieszanymi wcześniej w soku z cytryny przyprawami (kumin, chilli) i posiekaną mięta oraz startym czosnkiem. Odstawić na 20 minut. Rozgrzać na patelni olej i wrzucić nasze kawałki kurczaka, kawałki pokrojonej w krążki cebuli oraz 2 łyżki przecieru pomidorowego. Przykryć pokrywkę aby cebula puściła sok a kurczak dusił się w swoim własnym sosie. Po 20 minutach wszystko gotowe. Do tego tylko
Smaki Brazylii