sos chilli - 2107 przepisów (strona:84/141)

Indyjskie rybne curry 199

podsmażaj, aż cebula się zeszkli, następnie dodaj posiekaną papryczkę chilli, utarty kmin, kolendrę, gałkę muszkatołową, kurkumę i kardamon. Mieszaj i jeszcze chwilę rumień. Dodaj pastę imbirowo – czosnkową, szczyptę cukru, pastę tamaryndową, bulion, liście curry, laskę cynamonu i mleko kokosowe. Wymieszaj i chwilę gotuj. Włóż pokrojoną rybę i duś, aż sos się zredukuje, a ryba będzie ugotowana. Dopraw solą. Gotowe

Oryginalny smak
Papryka marynowana z rozmarynem 194

papryki prosto od producenta. Przygotowałam już z niej pyszne sos paprykowy i niesamowicie smaczną pasty paprykową, a teraz przyszła pora na paprykę marynowaną, ale z dodatkiem rozmarynu. Ten pomysł na dodanie rozmarynu do słoika zobaczyłam na grupie Zdrowo Podjeść. Papryka marynowana z rozmarynem jest lekko pikantna za sprawą papryczki chilli, ale też idealnie słodko-kwaśna. Marynata ma trochę inne proporcje

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gulasz z indyka z pieczarkami i lekkim sosem pomidorowym 149

Przepis autorski (mój).  Szybka i smaczna propozycja na delikatny, a jednocześnie syty obiad. Mięso z indyka jest miękkie, aromatyczne i idealnie łączy się z pieczarkami oraz lekkim, pomidorowym sosem. Gulasz podałam z makaronem ryżowym, ale w zasadzie pasuje on do wszystkiego. Pycha! (3 porcje) 500g mięsa z indyka  200g pieczarek 2 pomidory (użyłam malinowych) 1 czerwona cebula (może(...)zwykła) 2-3 ząbki czosnku 1 szklanka bulionu drobiowego 1 listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka przyprawy do gyrosa 1 szczypta majeranku (solidna) 1 szczypta bazylii (solidna) chilli, papryka słodka (w proszku) sól Dodatkowo: olej  Opcjonalnie: 1 łyżka skrobi kukurydzianej do zagęszczenia (może być dowolna mąka bezglutenowa, ewentualnie pszenna - ale danie będzie już w wersji z glutenem

Di gotuje
Złoty chutney z mirabelek i kawałek historii mojej dzielnicy 165

przepysznym dżemem z wanilią , tym razem postanowiłam iść ze smakiem w zupełnie inną stronę. I tak powstał niezwykle aromatyczny i pełen głębokiego smaku chutney mirabelkowy, inspirowany kuchnią indyjską. Gęsty sos owocowy przygotowywany na bazie czosnku, cebuli, imbiru i octu, do tego cukier i przyprawy. Przepyszny smak będzie wspaniale dopełniać potrawy mięsne i warzywne. Do białego twarogu też świetnie się sprawdzi(...)skusicie? :) Chutney z mirabelek: Potrzebujesz: 500g mirabelek 5cm świeżego imbiru 4 ząbki czosnku 3 łyżki oleju rzepakowego 4 łyżki jasnego cukru brązowego demerara 1 łyżeczka ziaren kolendry 1/2 łyżeczki płatków chilli 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1,5 łyżeczki soli 25ml octu jabłkowego Sposób przyrządzenia: 1. Imbir i czosnek obierz, poszatkuj drobno i zeszklij na oleju. 2. Mirabelki umyj, wypestkuj i dodaj

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Kurczak z sosem pieczarkowym 173

pieczarki będą już lekko miękkie dodajemy posiekaną papryczkę chilli dokładnie mieszamy i dodajemy posiekany ząbek czosnku. Za chwilę dodajemy połowę opakowania śmietany a w drugiej połowie rozrabiamy śmietanę z odrobiną ciepłej wody i mąką. Całość dokładnie mieszamy żeby nie było grudek i dodajemy na patelnię. Po dokładnym wymieszaniu jeśli sos jest za gęsty możemy dodać trochę wody. Ewentualnie doprawiamy jeszcze

Piekielna Kuchnia Pati
Leczo 109

przysmaży. Tłuszcz przelać do garnka wrzucić cebulę, paprykę i chilli, smażyć przez kilkanaście minut, gdy papryka zacznie mięknąć dodać pomidory. W międzyczasie kiełbasę pokroić na plasterki i przesmażyć na patelni. Dodać do warzyw, dosypać soli, pieprzu i ziół, gotować na małym ogniu przez kolejne kilkanaście minut, aż warzywa zmiękną a sos stanie się lekko gesty i aromatyczny. Smacznego

Codzienne Gotowanie
muffinki serowe z papryką 126

drugiego dnia :) Ja osobiście lubię je z sosem czosnkowym :) Składniki : 250 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ok 100g drobno pokrojonej papryki czerwonej 150 g sera żółtego startego na tarce 75 ml oleju 220 ml mleka 2 jajka pół łyżeczki soli przyprawy - pieprz, papryka ostra, chilli zioła do smaku, np. natka pietruszki (świeża

ChilliJemy
Jednogarnkowiec z cukinią - minimum pracy i sprzątania 480

tego super pysznie (; Dana ilość wody zostanie wsiąknięta przez makaron a reszta wyparuje więc nie trzeba odsączać. Czyli przepis na makaron razowy z cukinią, brokułem i pieczarkami w sosie śmietanowym z mozzarellą(...)pieczarek  150 g brokuła  2 1/2 szklanki wody niecałą 1/2 szklanki śmietanki 1 mozzarella 2 ząbki czosnku 1 bulion warzywny 1 łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka chilli 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki cząbru Przygotowanie (15 minut): - czosnek rozgniatamy, cukinię kroimy w kosteczkę, brokuła w kawałki a pieczarki w cienkie plasterki - do garnka nalewamy wodę i czekamy chwilę

Pora na pora i pomidora
Kasza gryczana z pieczarkami i oliwkami 206

tymianku 1 szczypta słodkiej papryki oliwa z oliwek aromatyzowana chilli, listkiem laurowym i czerwonym pieprzem 1 łyżka octu balsamicznego sól, pieprz Przygotowanie: Na oliwie obsmażamy plasterki czosnku i pieczarek, dodajemy tymianek i czerwoną paprykę w proszku. Gdy pieczarki będą już miękkie dodajemy ocet balsamiczny, a gdy odpruje i powstanie gęsty sos doprawiamy do smaku i podajemy z kaszą gryczaną

Moja smaczna kuchnia
szybkowar-udziec indyka z kością z marchewką,papryką,czosnkiem,cebulą... 212

talarki grubsze marchew, pokrojone papryki: zielona, żółta, czerwona i chilli, cebule, liście selera wlać wodę i zamknąć szybkowar, od chwili zagotowania gotować na małym ogniu z 45 minut, szybkowar zostawić aby ciśnienie samo spadło ok. 15 minut szybkowar teraz otworzyć, wyjąć mięso, warzywa, wywar przelac do mniejszego garnka i zrobić sos ze śmietaną słodką 18% i maką , podać z ziemniakami

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka z kabanosa z bundzem i krakersami 112

postaci suszonej czy w formie sosu ze świeżych owoców. Żurawina świetnie smakuje z mięsami i pasztetami, a klasyka chyba każdemu z nas znana to oscypki grillowane podawane z żurawiną właśnie.  Kilka dni temu otrzymałam kilka górskich, polskich serów w tym bundz. Większą część wykorzystałam na grzanki z chilli w oliwie, z ziołami włoskimi. Jak się okazuje bundz świetnie nadaje

Moja smaczna kuchnia
Makaron z chorizo i 3 rodzajami sera 298

małym ogniu, na oliwie z oliwek podsmażamy chorizo, chilli aż chorizo puści dużo czerwonego soku. Na koniec smażenia dodajemy czarne oliwki, czosnek i natkę pietruszki. Dodajemy pieprz i paprykę pimento. Na patelnię bezpośrednio z garnka przekładamy ugotowany al dente makaron (zostawiamy 3 łyżki wody z gotowania na wypadek konieczności rozcieńczenia sosu). Dodajemy wszystkie 3 sery i mieszamy. Przekładamy makaron

OstryKęs
Zapiekanka Gyros 657

paski, cebulę w piórka, a czosnek i chilli na drobną kosteczkę. Rozgrzać patelnię i usmażyć na niej  kurczaka, następnie dodać warzywa. Smażyć jeszcze przez kilka minut. Całość przełożyć do żaroodpornego naczynia. Z wierzchu całość posypać obficie startym żółtym serem. Zapiekać przez 15 minut w temperaturze 180°C. Podawać z sosem majonezowo-ketchupowym, przygotowanym z zawartości połowy słoiczka majonezu

Świat Domowej Kuchni
Pizza domowa 161

pieczarek i pomidora oraz malutkich konserwowych papryczek chilli.  Pieczarki pokroiłam w plastry, cebulę w cieniutkie półplastry.  Papryczkę posiekałam drobniutko, żeby dawkować ostrość ;) Ser starłam na grubej tarce, a pomidora pokroiłam w plastry. pizza przed włożeniem do pieca Zanim ułożyłam wszystko na cieście, posmarowałam je lekko keczupem. Można również zrobić sos pomidorowy z przecieru lub soku, dodając do tego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Makaron z chorizo i 3 rodzajami sera 351

małym ogniu, na oliwie z oliwek podsmażamy chorizo, chilli aż chorizo puści dużo czerwonego soku. Na koniec smażenia dodajemy czarne oliwki, czosnek i natkę pietruszki. Dodajemy pieprz i paprykę pimento. Na patelnię bezpośrednio z garnka przekładamy ugotowany al dente makaron (zostawiamy 3 łyżki wody z gotowania na wypadek konieczności rozcieńczenia sosu). Dodajemy wszystkie 3 sery i mieszamy. Przekładamy makaron

OstryKęs