sosu pomidorowego. Rodzaj mamałygi. Popularnym sposobem podawania i przygotowywania polenty jest przełożenie gotowej mamałygi do niskiego naczynia. Po ostygnięciu kroi się ją na dowolne kawałki, a następnie grilluje z każdej strony. Składniki: - 2 szklanki kaszy kukurydzianej* - 6 szklanek wody * - sól morska - 1 łyżka masła - papryka czerwona i zielona - 1 cebula - szczypiorek - 1 łyżeczka oregano - chilli w płatkach
mojewypiekiinietylkokumin i chilli podprażyć chwilę na rozgrzanej suchej patelni, następnie dodać masło, wymieszać. Dodać cebulę, czosnek i paprykę, smażyć mieszając, aż cebula lekko zbrązowieje. Następnie dodać mięso, zamieszać. Wlać bulion, pomidory i przykryć, gotować na małym ogniu 20 minut aż mięso będzie miękkie. Dodać śmietanę, pastę tamaryndową oraz barwnik spożywczy. Gotować około 15 -20 minut aż sos zgęstnieje. Podałam
królestwo garówsosem truskawkowym. 6. Jaki jest Twój najlepszy słodki smakołyk? Tiramisu. 7. Danie jakiej kuchni (kraj, region) preferujesz? Lubię kuchnię śląską i wielkopolską. 8. Gdy nie gotujesz, to… Spotykam się z przyjaciółmi, chodzę do kina i jeżdżę na rowerze. 9. Gdyby jakaś potrawa odzwierciedlała Twój charakter, to co by to było? Coś z lekką nutką chilli na pewno
Kolejny blog o gotowaniupapryczek chilli. Dodaję kilka łyżek wody i mieszając czekam aż odparuje nadmiar wszystkich soków. Dodaję teraz kukurydzę i czerwoną fasolę. Mieszam aż całość nieco zgęstnieje. Na podgrzaną tortillę nakładam farsz, zawijam pomagając sobie wykałaczką aby się nie rozwijała, posypuję startym serem i papryką w proszku lecz słodką :) Zapiekam do rozpuszczenia się sera. Podać proponuję z sosem śmietanowym który jeśli będzie
Mechanik w kuchnibazylię, sól, chilli, natkę pietruszki, czosnek i 120 g sera żółtego. Miksować z przerwami aby powstała masa z gródkami (nie zupełnie gładka). W rondelku rozgrzać oliwę i wrzucić zmiażdżony czosnek oraz cebulę, smażyć 3-4 minuty, aż zmiękną. Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i smażyć kolejne 5-10 minut, aż się zrumieni. Teraz dodać wcześniej zrobiony sos pomidorowy i dusić
Złote przepisycytrynowym sosie z dodatkiem białego wina, podane z chrupiącą bagietką. Pycha <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na 4 porcje: 270 g obranych mrożonych muli 100 g masła 1 średnia cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki 1/3 szklanki białego wytrawnego wina sok z 1/2 cytryny 4-5 łyżek mleka kokosowego 1 posiekana papryczka chilli (opcjonalnie
My Culinary Artpapryczkę chilli chwilę smażyć aż cebula się zeszkli. Dodać ostrą paprykę, przyprawę curry i kurkumę, wszystko dokładnie wymieszać, po czym dodać pomidory i mleko. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Chwilę gotować, po czym dodać przekrojone na połówki jajka i gotować na niewielkim ogniu prze kilka kolejnych minut, aż jajka się podgrzeją i przejdą aromatem sosu. Podawać natychmiast
Codzienne Gotowaniełyżeczki chilli 0,5 małej cebuli (drobno pokrojonej, a najlepiej utłuczonej tłuczkiem na pastę) liście z 1 gałązki selera szczypta gałki muszkatołowej 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę po 0,5 łyżeczki utłuczonych w moździerzu ziaren kolendry i gorczycy 0,5 łyżeczki pieprzu 1 łyżka świeżego, pokrojonego tymianku lub 0,5 łyżeczki suszonego 1 łyżka sosu Barbecue lub keczupu
Rozpustne gotowaniesosie jogurtowym , Pasta z bakłażana i pomidorów , Cannelloni – zapiekanka z bakłażana , Bakłażan smażony i inne… Marynowane bakłażany z papryką Składniki: 2 bakłażany 2 czerwone papryki 2-3 ząbki czosnku 1 szklanka oliwy 3-4 łyżki octu balsamicznego kilka gałązek świeżego rozmarynu, tymianku i natki pietruszki /lub można dodać suszonych / olej do smażenia sól, pieprz nasiona chilli- opcjonalnie natka
UgotujmyTo.plzapiekanki: 2 ciabatte 500 g opieńków 200 g kiełbasy ja użyłam jałowcowej 1 duża cebula czerwona 2 pomidory 200 g sera 1 łyżka masła sól, pieprz, chilli, słodka papryka Przygotowanie: Cebulę należy pokroić i usmażyć na maśle, dorzucić pokrojoną kiełbasę w kostkę i dodać umyte opieńki, smażymy na małym ogniu (opieńki - ja zawsze gotuję(...)wodzie osolonej tak aby dobrze je wypłukać i nadać chrupkości). Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, smażymy z pozostałymi składnikami, doprawiamy. Na przekrojoną ciabettę układamy ser, sos i posypujemy serem - pieczemy w piekarniku nagrzanym na 160 C przez 10 minut. Dodatki dowolne ja użyłam tylko ketchupu :) Smacznego
Niezły Młynekporcja sosu czosnkowego ;/ Pomijając fanaberie mojego organizmu... Dziś zapraszam na bułeczki bułeczek ;) Składniki na 6 bułeczek 1 opakowanie mieszanki na chleb Firmy Celiko 65 ml mleka 110 ml. wody 2 łyżki oleju ja użyłam oleju z pomidorów suszonych 3 łyżki masła 2 łyżki oliwek zielonych 5 pomidorów suszonych 3 ząbki czosnku sól pieprz 1 mała papryczka chilli Wszystkie składniki
NaKońcuJęzykaopcjonalnie) 1 łyżeczka curry w proszku 3-4 łyżki zielnej lub czerwonej pasty curry (w zależności od tego jak ostre intensywne danie chcemy uzyskać) łyżka mąki kukurydzianej (opcjonalnie jeśli sos wyjdzie za rzadki) masło lub oliwa z oliwek do smażenia Marynata: sok z 1/2 limonki 3 łyżeczki mieszanka przypraw garam masala Lub własna mieszanka przypraw: 1/3 łyżeczki kurkumy 1/3 łyżeczki(...)Przygotowanie: Kurczaka kroimy w dość dużą kostkę. Mieszamy wszystkie przyprawy do marynaty i przyprawiamy kurczaka. Pozostawiamy na 30 minut w lodówce. Cukinię i bakłażana obieramy ze skóry. Cebulę, chilli, marchewkę, cukinię, bakłażana i papryki kroimy w kosteczkę. Podsmażamy chwilę na maśle cebulkę. Czosnek siekamy w drobną kosteczkę i dodajemy do smażącej się cebuli. Dodajemy paprykę, chili oraz marchewkę. Smażymy
Mania GotowaniaW tym dziale znajdziecie przepisy na dania niezawierające mięsa i drobiu, a oparte na warzywach, owocach i zbożach z dodatkiem produktów mlecznych i jajek. Jeżeli szukacie
Chilli Czosnek i Oliwapapryczka chilli 2 puszki krojonych pomidorów bazylia, oregano, papryka ostra mielona, sól, pieprz, czosnek granulowany 300 g startego żółtego sera Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju/oliwy, do momentu aż nam się zeszkli - dodajemy mięso i smażymy dopóki nam się zrumieni. Pomidory miksujemy na gładką masę, następnie dodajemy przyprawy - dokładnie ze sobą mieszamy. Tak przygotowany sos przelewamy
Moje-pitraszeniesłodka, chilli - do smaku 1. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić. 2. Bułkę namoczyć w mleku, dobrze odcisnąć. 3. Czosnek zmiażdżyć/przecisnąć przez praskę. 4. Mięso wymieszać dokładnie z bułką, cebulą, czosnkiem, musztardą, keczupem oraz przyprawami. 5. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć mięso, wierzch posmarować keczupem. Piec w 190C ok 1 godziny. Podawać na ciepło z sosem pomidorowym
Kto ugości moich gości?