szklanka kaszy gryczanej 2 szklanki wody 300 g pieczarek 1 duża cebula 2 łyżki masła klarowanego 1 papryka 2 ząbki czosnku pieprz 1 łyżka ziół prowansalskich 1/4 łyżeczki chilli ( opcjonalnie) 2 jajka sól Kapustę obrać z liści i obgotować porcjami w osolonej wodzie. Ja gotowałam po 3 liście ok 2 minuty. Kaszę gryczaną dobrze wypłukać( aby pozbyć się goryczki(...)rondlu, wrzucić cebulę, zrumienić, dodać pokrojone pieczarki, paprykę, czosnek, sól, pieprz, udusić do miękkości. Połączyć z kaszą, przyprawić, dodać jajka, dobrze wyrobić. Formować gołąbki, układając w naczyniu żaroodpornym, polać sosem pomidorowym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. a po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 130 st. na ok 1 godzinę. Sos do gołąbków wzięłam z mojej spiżarni, który
harrisaoregano - makaron do spaghetti + woda do jego ugotowania - starty ser Cebulę obrać i drobno posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (i posiekaną papryczkę chilli - ilość wg smaku) i podsmażyć. Dodać mięso i smażyć, aż mięso nie będzie surowe i będzie miękkie. Przyprawić solą, pieprzem, paprykami. Zalać pomidorami z puszki i zagotować na średnim ogniu(...)Wstawić wodę na makaron. Posolić i gotować wg zaleceń na opakowaniu. Makaron odcedzić - nie przelewać zimna wodą. Wyłożyć porcję makarony na talerz, dodać trochę startego sera i zalać sosem. Smacznego! ____________________________ /*wpis zawiera lokowanie produktu
CookYourselfsposób wytrawny...I dziś właśnie na sposób wytrawny Babeczki warzywne. Składniki: 5 pieczarek 1/2 cukinii 2 ząbki czosnku olej rzepakowy do smażenia 5 grubych plasterków sera żółtego papryczka chilli jajko przyprawy: pieprz ziarnisty, sól, papryka słodka, gotowa mieszanka do warzyw Kaszę płuczemy i gotujemy na małym ogniu w osolonej wodzie,często mieszamy żeby się nie przypaliła, w razie(...)Kaszę przekładamy do blendera i chwile miksujemy, dodajemy jajko, ser żółty oraz warzywa mieszamy i przekładamy do foremek. Pieczemy około 15 minut w tem. 200 stopni Najlepiej smakują z sosem czosnkowym
NaKońcuJęzykanadmiaru wody, przełożyć do miski, pokropić odrobiną soku z cytryny, po chwili dodać szczyptę tymianku, wymieszać. 2) Dodać żółtka, ser, wymieszać. 3) Dodać cebulę, szczyptę pieprzu i szczyptę chilli, wymieszać i posolić do smaku. 4) Ponownie pokropić odrobiną cytryny po chwili dodać drugą szczyptę tymianku i delikatnie wmieszać z ubitymi na sztywną pianę białkami. Masę przelać do wysmarowanej masłem, żaroodpornej(...)się z góry. Piec 1 h i 15min. w 180st. C - ja piekłam ok 1.2 h Masa ma być zwarta, chrupiąca i złoto-brązowa z wierzchu. Podawać gorącą z sosem czosnkowym - ja podałam z sosem tzatzyki. Smacznego
sierotka maRysia w kuchniząbki czosnku 200ml bulionu warzywnego 2 czubate łyżki serka Philadelphia zioła: bazylia i oregano sól, pieprz dodatkowo, aby danie było ostrzejsze dodałam łyżeczkę siekanego chili w oliwie tzw. "lazy chilli" dodatkowo dodałam łyżeczkę zielonego pesto, gdyż bardzo dobrze komponuje się z pomidorami makaron np. świderki lub ryż Cebulę drobno pokroić i przesmażyć na oliwie z pomidorów. Pomidory zmiksować z czosnkiem(...)drobną kostkę kurczaka. Jeżeli masa jest zbyt sucha dolewać bulionu. Gdy kurczak się usmaży dodajemy Philadelphię, mieszamy aż serek się rozpuści i będzie równomiernie rozprowadzony i ponownie jeżeli sos jest zbyt gęsty dolewamy bulionu. Gęstość sosu zależy od naszych upodobań. Ja podałam go dziś z kluseczkami, dlatego nie chciałam, aby był zbyt rzadki, jednak jeżeli ktoś ma ochotę zjeść
Codzienne Gotowanieopcjonalnie: kiełki fasoli mung, po łyżce kukurydzy i zielonego groszku z puszki Wykonanie: Wszystkie składniki kroimy wg preferencji, ja kroiłam w plastry: Warzywa z bulionu: Pieczarki: Kukurydzę w kolbach: Chilli: Szczypior: Na tarce o drobnych oczkach ścieramy skórkę z limonki oraz wyciskamy z niej sok. Na patelni rozgrzewamy masło i przesmażamy czosnek przeciśnięty przez praskę z papryczkami. Następnie dodajemy krewetki(...)krewetki połączą się, po 2-3 min wlewamy mleko kokosowe i gotujemy całość na wolnym ogniu. W kolejnym kroku dodajemy bulion i obficie doprawiamy zupę pieprzem cytrynowym, pikantnym sosem imbirowym z soją i solą, dodajemy kiełki fasoli mung oraz część szczypioru. Podajemy z makaronem ryżowym lub sojowym i szczypiorem. Smacznego
Taste Of My DaySkładniki: 2 kg mniejsza papryka chilli, - do każdego słoiczka po 2 liście laurowe i ziele angielskie, 3 litry wody, 2 szklanki octu,4 łyżki cukru, 2 łyżki soli, - do każdego słoiczka po 1 łyżce oleju rzepakowego papryki dobrze umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym wodę, ocet, cukier, sól zagotować do słoiczków dość ciasno wkładać papryki, ziele i liść laurowy wlać zalewę(...)olej - mocno zakręcić i pasteryzować z 10 minut papryki przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu - po około 1,5 m-ca są dobre do jedzenia zalewa jest dobra do zup, sosów zamiast pieprzu a papryki do różnych dań, sałatek surówek, kanapek aby były mniej ostre to trzeba usunąć pestki i zjadać same papryki........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięDziś przedstawiam przepis na niezawodne pikantne żeberka w glazurze barbecue, którym nikt się nie oprze. Receptura jest bardzo łatwa i każdy, nawet początkujący w kuchni sobie
karmelowypizzy: kalafior średniej wielkości 1jajko 0,5 szklanki sera żółtego 1 płaska łyżeczki bazylii 1 płaska łyżeczka oregano sól, pieprz Dodatki do pizzy: 1 cebula 1 czerwona papryka papryczka chilli (bardzo drobno pokrojona) boczek pokrojony w kostkę ser żółty Kalafior dzielimy na różyczki, odcinając twarde części. Rozdrabniamy go w malakserze lub ścieramy na tarce. Otrzymamy coś na kształt drobnego ryżu(...)najdrobniejszych oczkach), zioła i przyprawy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto wykładamy na wysmarowaną olejem formę. Podpiekamy w piekarniku ok. 30-35 minut. Po upieczeniu na cieście rozsmarowujemy sos pomidorowy i wykładamy wcześniej podsmażone wszystkie dodatki. Na wierzch posypujemy starty ser żółty. Wstawiamy jeszcze raz do piekarnika na ok. 5 minut, aby ser się rozpuścił. Smacznego
Salonik smakówciecierzyca z puszki: 300 g olej rzepakowy: 100 ml kolendra w doniczce: 1 szt. miód: 40 g imbir, mielony: 5 g papryczka chilli: 3 g sól: do smaku pieprz: do smaku Wyluzowane kurczę dzielimy, nacinamy uda i wycinamy je tuż przy panewkach, przecinamy korpus, od korpusu odcinamy piersi razem ze skrzydełkami(...)kroimy w półplastry (jeśli gniazda nasienne są bardzo rozbudowane, należy je usunąć). Gdy marchew jest już ugotowana, dorzucamy na patelnię cukinię i ciecierzycę. Pozostałą kolendrę siekamy i dodajemy do sosu. Mieszamy. Gotujemy około 5 minut. Wyciągamy kurczaka z piekarnika. Polewamy go miodem i jeszcze na chwilkę wkładamy do piekarnika (już bez przykrycia). Warzywa na patelni mieszamy. Kurczaka wyciągamy z piekarnika
Brzuszki Łakomczuszkidanie będzie super smakowało z ryżem, makaronem lub dowolną kaszą. Ja zrobiłam z kaszą jaglaną. Było super. Mięso wołowe pokroić w cienkie paski, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, chilli, majerankiem i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić mięso, smażyć aż mięso nabierze złotego koloru. Dodać cebulkę pokrojoną drobno i chwilkę smażyć, mieszając. Wrzucić grzybki i lekko podsmażyć. Dodać(...)papryczki. Papryki powinny być umyte, oczyszczone z nasion i błonek. Wszystko wymieszać i gotować na bardzo małym ogniu, aż mięso będzie wystarczająco miękkie. W razie potrzeby podlewać wodą. Jeśli sos będzie z rzadki można zagęścić łyżką mąki rozmiesznej w małej ilości wody. Następnie wlać do gotującego się sosu, wymieszać i zagotować
Kuchnia PokoleńJaką mamy piękną pogodę w ten długi weekend! Jeżeli udało Ci się wyjechać na mały urlop lub chociaż pod miasto - wiedz, że zielenieję z zazdrości :)
Chilli Czosnek i Oliwanaszym paleo tacos wiosenno-letniego charakteru. A zatem dostajemy zdrowy i nisko kaloryczny posiłek. Składnik 0,6 kg mielonego mięsa z indyka czerwona cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki chilli (jak lubicie bardziej łagodne to wtedy 1 łyżeczkę) 1 łyżeczka kminku ½ łyżeczka papryki ¾ szklanki przecieru pomidorowego ½ szklanki rosołu Do posypania: Jak zwykle to co lubicie, albo co macie pod ręką(...)zarumieni. Potem wrzucamy mięso indyka, wciskamy czosnek i smażymy, aż mięso będzie gotowe (około 5-7 minut). Dorzucamy wszystkie przyprawy, przecier pomidorowy i rosół. Zmniejszamy gaz i czekamy, aż sos się zredukuje (zagęści). Tak przygotowane mięso podajemy na liściu sałaty lodowej, kapusty pekińskiej lub innym (sztywnym) zielonym liściu Do dekoracji i urozmaicenia smaku dodajemy wszystkie te składniki, o których pisałem
PaleoLifeDzień dobry, Może was to zaskoczy, ale szparagi odkryłam dopiero w zeszłym roku . Nie jadaliśmy ich w domu, nie wiedziałam jak je przygotować, kojarzyły mi się
Chilli Czosnek i OliwaGdybym tylko mogła podziękowałabym temu, kto wymyślił guacamole. To moja ulubiona salsa. Jednak to niemożliwe, bo początki guacamole sięgają aż do czasów azteckich. Przepisów na klasyczne
Pełny talerzryżem Składniki: - 1 podwójna pierś z kurczaka - 1 mały jogurtu naturalny - 1 średnia cebula - 1 ząbek czosnku - 2 łyżeczki przyprawy curry - 1/2 łyżeczka czerwonej papryki mielonej słodkiej - 1/3 łyżeczki chilli Habanero - kilka ziaren pieprzu czarnego ziarnistego - 5 sztuk moreli suszonych - sól dodatki: - olej rzepakowy do smażenia - woreczek ugotowanego ryżu białego Przygotowanie: Filet z kurczaka kroję w kostkę i przekładam(...)marynatą oraz posiekany ząbek czosnku. Wszystko razem podsmażam ciągle mieszając. Dodaję również morelę i smażę do miękkości. Ugotowany ryż przekładam na talerz i na to nakładam kurczaka w sosie
Kuchnia co dniamocno rozgrzanym piekarniku nagrzewamy naczynie żaroodporne, w którym finalnie umieścimy krewetki. Na patelni rozgrzewamy dużą ilość oliwy z oliwek. Przez chwilę podsmażamy suszone papryczki pili pili i posiekaną świeżą chilli; na samym końcu krótko smażymy czosnek pokrojony w plasterki. Zwiększamy ogień i od razu dorzucamy krewetki uważając przy tym by czosnek się nie zrumienił. Zawartość patelni posypujemy papryką pimenton(...)które szybko się rozpuści. Całość posypujemy świeżą, posiekaną kolendrą. Krewetki podajemy z bagietką. Do tłuszczu pozostałego na patelni możemy dodać pół kieliszka białego wytrawnego wina i zredukować na dodatkowy sos do krewetek
OstryKęsmocno rozgrzanym piekarniku nagrzewamy naczynie żaroodporne, w którym finalnie umieścimy krewetki. Na patelni rozgrzewamy dużą ilość oliwy z oliwek. Przez chwilę podsmażamy suszone papryczki pili pili i posiekaną świeżą chilli; na samym końcu krótko smażymy czosnek pokrojony w plasterki. Zwiększamy ogień i od razu dorzucamy krewetki uważając przy tym by czosnek się nie zrumienił. Zawartość patelni posypujemy papryką pimenton(...)które szybko się rozpuści. Całość posypujemy świeżą, posiekaną kolendrą. Krewetki podajemy z bagietką. Do tłuszczu pozostałego na patelni możemy dodać pół kieliszka białego wytrawnego wina i zredukować na dodatkowy sos do krewetek
OstryKęs