sos chilli - 2107 przepisów (strona:102/141)

Wytrawne roladki z ciasta francuskiego 232

dorzucam pieczarki. Dodaję sól i pieprz, smażę do momentu odparowania całego płynu. Ciasto francuskie układam na papierze lub stolnicy oprószonej lekko mąką, całość smaruję jajkiem oraz posypuję ziołami oraz chilli. Na wierzch układam plasterki boczku oraz wędliny. Na to wykładam przestudzony farsz pieczarkowy i posypuję całość serem. Całość zawijam w roladę. Nie musicie robić tego bardzo ściśle, gdyż ciasto(...)minut Roladki powinny ładnie wyrosnąć i się zarumienić. Świetnie smakują jeszcze ciepłe, ale sprawdzą się także jako zimna przekąska. Ja swoje polałam ketchupem, ale można także przyrządzić do nich sos czosnkowy i sałatkę. Jest pysznie

Cooking Monster
Zapiekane naleśniki na ostro! 202

naleśników) rozgrzewamy i smarujemy pędzelkiem umoczonym w oleju lub oliwie. Wlewamy masę i smażymy z obu stron cienkie naleśniki. Salami/szynkę kroimy w kostkę lub paski, cebulę w piórka. Papryczkę chilli i ogórki kroimy w plasterki, pomidory suszone i zieloną paprykę w kostkę. Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach a koperek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy(...)sera. Piekarnik nagrzać do temp. 180 st. , blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie zapiec ok. 10 min. Podajemy z pomidorem (jak u mnie) lub z sosem czosnkowym

Alutka-Gotuje
Rösti-szwajcarskie placki z podgotowanych ziemniaków na ostro z chilli... 138

klejące" ugotować w mundurkach na pół twardo i ostudzone obrać - nie mogą być całkiem ugotowane utrzeć je na tarce grubsze oczka i wymieszać z przyprawą do ziemniaków i rozdrobnione chilli na mocno rozgrzanym oleju smażyć placki o grubości do 1 cm i odkładać na ręcznik papierowy boczek wędzony podsmażyć na lekko rumiany na każdy placek położyć plaster boczku - cebuli- pomidora(...)takie lepiej smakują i podsumowując to te placki są mega smaczne, łatwe i można je komponować z czym się lubi: od warzyw po mięsa, ryby lub same do sosów, gulaszu ..............SMACZNEGO!!! dostałam od firmy VICTORINOX upominek: - nożyk limitowany Victorinox Swiss Classic wyprodukowany specjalnie z okazji 130-lecia marki Victorinox - nożyk jest poręczny w użyciu, ma ząbkowane, ostre ostrze z dobrej

W Mojej Kuchni Lubię
Salty- Spicy- Crispy Chicken, czyli kurczak w chrupiącej panierce na sposób azjatycki 357

łyżka soli ·          olej do smażenia Kurczaka kroimy na kawałki. Przekładamy do miski i dodajemy: czosnek, sos sojowy, ocet ryżowy, cukier, 1   łyżeczkę przyprawy   5 smaków i biały pieprz. Marynujemy kurczaka przez godzinę. Do kurczaka dodajemy roztrzepane jajko. Dokładnie mieszamy. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę ziemniaczaną , skrobię kukurydzianą, pozostałą   łyżeczkę(...)kurczaka partiami, aż uzyska złoty kolor (około 5 minut). Wyjmujemy z oleju i odsączamy nadmiar oleju papierowym ręcznikiem. Olej na którym smażyliśmy kurczaka wylewamy. Kroimy cebulkę dymkę i papryczkę chilli. W woku podsmażamy papryczkę chilli, dodajemy kurczaka i chwilę smażymy aby przeszedł aromatem papryczki. Posypujemy dymką. Podajemy z ryżem basmanti

Mania Gotowania
pikantna pieczona szynka 193

marynaty papierowym ręcznikiem. Teraz możemy sporządzić pikantną zaprawę w której upieczemy mięso. Mieszamy ze sobą pieprz bałkański, ziarna gorczycy, słodką paprykę, czosnek w płatkach, sól, dodajemy drobno posiekane papryczki chilli, lubczyk, oliwę i suszone pomidory. Tak sporządzoną zaprawą, dokładnie nacieramy osuszoną szynkę. Następnie mięso układamy do wysmarowanej tłuszczem brytfanki ( z przykrywką) i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 220 stopni(...)podczas pieczenia. Umożliwia on pieczeni, wchłonięcie z powrotem soków, które z niej wypłynęły w trakcie pieczenia. Teraz możemy wyjąć pieczeń z piekarnika i podać ją na gorąco, podlewając porcje sosem z pieczenia ( najlepiej połączonym z masłem i słodką śmietaną), lub na zimno

Miód i pieprz
Curry z dyni 170

mielonej ostrej papryki ( dla wersji łagodnej) 1/2 łyżeczki ziaren kolendry ( utartej w moździerzu )  2 łyżeczki brązowego cukru 1 duży jogurt naturalny  Powinno się jeszcze dodać ostrą papryczkę chilli , niestety nie mogłam jej użyć :( Warzywa umyć i oczyścić z nasion. Dynię obrać ze skóry, pokroić na grube kawałki w włożyć do nagrzanego na 180* piekarnika na około(...)koniec wlać delikatnie jogurt cały czas mieszając aby nam się nie zsiadł. W tym czasie nasza dynia powinna juz być upieczona, więc należy ją dodać do reszty sosu. Zamieszać , pozwolić przejść się smakom i gotowe. Podawać z ryżem bądź chlebkami naan.  Smacznego

Jemy Pijemy
Kurczak na wschodnią nutę 438

Dzisiaj proponuję kuchnię wschodnią, aromatyczną, pachnącą przyprawami: kurczak na wschodnią nutę. Zupa z owocami morza z curry i chilli to przykład, że orientalne smaki często goszczą na naszym stole. Aby przygotować kurczaka wg tego przepisu wystarczy trochę fantazji w łączeniu przypraw. Należy też wyluzować z kości i ściągnąć skórę z 2 ćwiartek udek kurczaka i przygotować aromatyczną marynatę(...)lodówce. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy kurczaka, delikatnie podsmażamy, wlewamy 250 ml wody i dusimy 15 minut. Gdy kurczak zmięknie a woda odparuje dodajemy 100 ml słodkiej śmietanki 30%, redukujemy sos na małym ogniu aż lekko zgęstnieje. Kurczaka na wschodnią nutę podałam z podsmażonym z cebulką ryżem, który następnie został ugotowany w bulionie. 1 posiekaną cebulkę szklimy na 1 łyżce oliwy, wrzucamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Placki z cukinii i sera halloumi z salsą paprykową 156

Dzień dobry, Jak przemycić dzieciom trochę warzyw? Co przygotować na obiad naszemu znajomemu wegetarianinowi? Co zrobić, gdy dostaliśmy od rodziny przerośniętą cukinię? Odpowiedź jest prosta - usmażcie

Chilli Czosnek i Oliwa
Kurczak tikka masala z ryżem kokosowym i chlebkiem naan 156

kurczaka 1 duży jogurt naturalny lub grecki 1 ząbek czosnku 1 dymka sok z połowy limonki 3 łyżeczki przyprawy tikka masala (gotowa mieszanka dostępna na TEJ stronie) 1 łyżeczka chilli pół łyżeczki imbiru pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki kurkumy ok. 1/3 łyżeczki kardamonu (opcjonalnie) sól i pieprz czerwony barwnik spożywczy (opcjonalnie) Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem i pozbywamy się wszystkich chrząstek(...)danie miało bardzo intensywny kolor. Miskę przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Kurczak powinien marynować się co najmniej 2 h, a najlepiej, by został w marynacie przez całą noc. Sos:  1 szklanka bulionu drobiowego (opcjonalnie) 500 ml passaty pomidorowej 100 ml śmietany kremówki (30%) 1 łyżeczka przyprawy tikka masala 1 łyżeczka brązowego cukru sól i pieprz 1 łyżka oleju kokosowego

Cooking Monster
Koszyczki z ciasta francuskiego z pieczarkami, papryką i kurczakiem 236

Pieczarki obieramy, cebulę drobno kroimy i przesmażamy na oleju Kujawskim. Dodajemy drobno pokrojone papryki i filet z kurczaka. Podczas smażenia wlewamy bulion warzywny i wszystko doprawiamy solą, pieprzem, płatkami chilli. Na koniec dodajemy jajko i szybko mieszamy, a także bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty 10cmx10cm. Foremki do muffinek natłuszczamy i delikatnie posypujemy bułką tartą(...)niego kratkę. Zapiekamy przez kolejne 10 minut na złoto. Smacznego! Wierzch posypać tartym żółtym serem i zapiekać przez kolejne 10 minut na złoto. Podawać dowolnie z dodatkiem np.  sosu beszamelowego (klik).  Smacznego

Salonik smaków
polędwica wieprzowa w musztardowym sosie 186

dente kilka sztuk brukselki - ugotowanej al dente kilka sztuk rzodkiewek roszponka boćwina 100 ml śmietany kremówki 5 łyżek musztardy sarepskiej pieprz gruboziarnisty sól czosnek granulowany bazylia suszona pietruszka suszona chilli w płatkach oliwa Polędwice smarujemy oliwą i przyprawiamy pieprzem , bazylią , czosnkiem , pietruszką oraz solą i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin . Śmietanę mieszamy razem z musztardą .Boczniaki kroimy(...)stopni z termoobiegiem na 11 minut , po upływie tego czasu wyciągamy mięso i zostawiamy na pięć minut by odpoczęło i żeby wszystkie soki i aromaty zostały w mięsie - porcjujemy. Sos delikatnie podgrzewamy ciągle mieszając - podajemy z mięsem i dekorujemy resztą składników.  Smacznego

na gazie
Gołąbki z ryżem i buraczkami w liściach botwinki 125

Zazwyczaj unikam pracochłonnych przepisów. Wyjątek robię dla malutkich gołąbków zawijanych w liście winogron, nazywanych w Grecji dolmades . Uwielbiam te nadziewane ryżem i warzywami maleństwa, które można

Chilli Czosnek i Oliwa
Zucchini fusilli time 169

firmy SamMills -GMO-free,Lactose-free, Gluten-free, Egg-free) bardzo sie dobrze goruje all dente.) 4 liście limonki 1 cała limonka sól do smaku (szczypta) chilli carry szczypta 1 puszka (250 ml) mleczka kokosowego 2 łyżki oleju kokosowego Zacznij od nastawienia makaronu - 8 max 10 min wystarcza aby utrzymać all dente.  W miedzy(...)mieszamy. Dokrapiamy reszta limonki. Ważne, aby mięsa nie przetrzymać na "ogniu" aby nie stwardniało. Na talerz wykładamy fusilli, ma wierzch zalewamy sosem koksowym z mięskiem i cukinia. Eksplozja smaków...yhm... :) Smacznego

Lajtkraft food intolerance
Jak zrobić labneh (ser z jogurtu)? - przepis krok po kroku 154

wiele sposobów: jako baza do sosów do sałatek możesz na niej poddusić warzywa, dzięki temu będą bardziej aromatyczne możesz nią natrzeć warzywa, które następnie upieczesz w piekarniku jako baza sosu do makaronu (szczególnie, gdy w słoiczku znajdowały się ząbki czosnku) oliwą możesz polać kromki pieczywa i podpiec je w piekarniku - powstaną pyszne grzanki czy baza do bruschetty Jak zrobić labneh(...)jest to konieczne). 2. Na talerzyk wysyp wybrane przez siebie przyprawy - utłuczony kolorowy pieprz, suszone lub świeże zioła (oregano, tymianek, bazylię, czosnek niedźwiedzi, miętę), za'atar, posiekaną papryczkę chilli lub suszone płatki chilli i tak naprawdę wszystko, na co masz ochotę. Ja pierwszą partię serka obtoczyłam w suszonym czosnku niedźwiedzim, papryce i za'atarze. Do drugiej dodałam świeży tymianek

Chilli Czosnek i Oliwa
Domowa Lutenica – sos z pieczonej papryki i bakłażana z pomidorami 214

temu przedłużymy nasze wakacje i sprawimy, by w środku mroźnej zimy nasz stół zapełnił się smakiem lata. Zafundujmy sobie takie nieustające wakacje ! Dzisiaj proponuję przygotować domową Lutenicę , czyli pikantny sos z pieczonej papryki, bakłażana z dodatkiem pomidorów . Lutenica (lub ljutenica) to danie pochodzące z kuchni bałkańskiej, w szczególności popularne w Bułgarii. Mnie Bułgaria zawsze kojarzyła się z papryką i słodziutkimi(...)Koniecznie wypróbujcie! Składniki: (na około 3 litry lutenicy) 3 kg czerwonej papryki 2 kg bakłażanów (ok. 4 sztuk) 3 kg pomidorów podłużnych (np. Limy) 300 g marchewki 4 papryczki chilli bez pestek 3 płaskie łyżeczki soli morskiej 4 łyżeczki suszonego cząbru 2 płaskie łyżki cukru trzcinowego 100 g oleju rzepakowego świeżo mielony pieprz czarny do smaku   Przygotowanie domowej Lutenicy

Moja Delicja
Grillowana kapusta i ziemniaki 142

Grillować będziemy więc kaszankę, mięso, kiełbaski kupujemy, do tego różne sosy, sałatki przygotowujemy i sobie przy grillu siedzimy i jemy! Owszem, u mnie to wszystko jest grillowane, ale ziemniaki, kapusta muszą być podane. Niektórzy mięsa nie potrzebują więc warzywami się delektują, ale Ci co mięso zjadają to również moimi ziemniaczkami i kapustą się zajadają. Każdy może ją na swój sposób(...)młodych małych ziemniaków, olej rzepakowy, sól do smaku, pieprz do smaku, świeże igiełki rozmarynu, kapusta: 1 mała, młoda główka białej kapusty, olej smakowy czosnek – bazylia, pikantna przyprawa z chilli, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ponadto: świrze listki bazylii. Przygotowanie: ziemniaki grillowane: Ziemniaki myjemy, suszymy, przekładamy do miski, polewamy olejem, posypujemy solą, pieprzem, rozmarynem i obtaczamy. Układamy po kilka sztuk

Moniki Smakołyki