sos chilli - 2107 przepisów (strona:61/141)

Faszerowany bakłażan - Karniyarik 191

łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego cynamonu szczypta płatków chilli 250-300g mielonej jagnięciny (można zastąpić wołowiną) 20g orzeszków pinii 2-3 łyżki natki pietruszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego pół puszki krojonych pomidorów (200g) sól, pieprz oliwa Sos : 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2 łyżki soku(...)mieloną jagnięcinę, orzeszki pinii, posiekaną natkę pietruszki, koncentrat pomidorowy, cukier oraz płatki chilli. Wszystko dokładnie wymieszać i dusić na niewielkim ogniu przez kilkanaście minut, do czasu aż mięso będzie usmażone. Dodać krojone pomidory, sól (1 łyżeczkę) i pieprz (sporo), wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę. Przygotować sos - w niewielkiej miseczce dokładnie wymieszać wszystkie składniki, oprócz laski cynamonu, tę połamać

Codzienne Gotowanie
Gołąbki w sosie pomidorowym 535

woreczki ryżu 500 gr mięsa mielonego - używam zawsze wołowo-wieprzowego  1 łyżeczka vegety  1 jajko kostka rosołowa Co potrzebujemy na sos pomidorowy: 5 dojrzałych pomidorów lub krojone pomidory w puszcze (bez skórki) 2-3 papryczki chilli  cebulę  2 ząbki czosnku  odrobina oliwy  śmietana 18%  Przygotowanie gołąbków: Najlepiej jeśli mamy młodą kapustę wtedy wystarczy(...)gotujemy wodę w ilości odpowiadającej grubości gołąbków razem z kostką rosołową. Dno naczynia wykładamy liśćmi kapusty której nie zużyliśmy. Gołąbki gotujemy 10-15 minut, w zależności od wielkości. Przygotowanie sosu pomidorowego : Cebulę drobno kroimy, papryczki czyścimy z pestek i kroimy max 1x1cm - to na odrobinie oleju smażymy do pierwszych oznak zarumienienia, dodajemy wtedy pomidory z puszki ( zwykłe pomidory musimy sparzyć

Mechanik w kuchni
Rysiu, dzisiaj już nie ma uczciwej słoniny! Boczek pieczony 161

ludziom pachnie a nie śmierdzi? Co kto lubi. Poszliśmy po chleb. Na stoisku z chlebem sprzedawano pajdy z masłem, smalcem, ogórkiem, kiełbasą i boczkiem. Pachniało fajnie. Nie widać było sosów fanexu jak u innych. Jest dobrze. Zdecydowaliśmy się na pajdę z masłem czosnkowym, cebulą i ogórkiem – ja, a Najcierpliwszy na masło i kiełbasę z boczkiem. W oczekiwaniu na swoją kolej(...)Rozważam możliwość podłączenia go pod prąd. Potrzebujemy: 1,5 kg ładnego surowego boczku 4 cebule główkę czosnku jedno jabłko nieobrane jedną papryczkę chilli 2 łyżeczki kminku całego 2 łyżki musztardy (sarepska, dijon, jaką lubicie) łyżeczkę miodu łyżkę sosu sojowego łyżeczkę octu balsamicznego sól, pieprz naczynie do zapiekania Piekarnik nagrzewamy do maksymalnej temperatury. Dno naczynia smarujemy lekko olejem, układamy obrane: cebulę

ladykitchen
Skrzydełka w coca coli / Coca cola chicken wings 2183

Dziś przepis na łatwe danie np. na sylwestra:) Lepkie i słodkie skrzydełka z kurczaka, z nutą imbiru i chilli – po prostu przepyszne. Robiłam je już wielokrotnie i zawsze wychodzą pyszne, a co najważniejsze, są bardzo łatwe w przygotowaniu. Polecam! Scroll down for recipe in English Skrzydełka w coca coli (4 porcje) Składniki: 14-15 skrzydełek, podzielonych na połówki(...)ząbki czosnku, drobno posiekane 4 cienkie plasterki imbiru 1 czerwona papryczka chili, posiekana 350 ml coca coli 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego 2 łyżki białego wina uprażony na suchej patelni sezam 1 dymka lub szczypiorek, posiekany Przygotowanie: Skrzydełka umyj i osusz papierowymi ręcznikami, po czym natnij mięsiste części dzięki czemu słodki sos wniknie głębiej w mięso. W woku

karmelowy
Kaczka po pekińsku Papy Wana 166

świeży imbir pokrojony w plasteki sól do natarcia kaczki z wierzchu sos 0,5kg śliwek 2 łyżki wody 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka wina ryżowego 2 łyżki miodu 1 gwiazdka anyżu 1 mała suszona papryczka chilli 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków 1,5 łyżeczki brązowego cukru naleśniki (10 małych) 150g mąki pszennej 120 ml gorącej wody 1 łyżka oleju(...)blachy będzie spływać tłuszcz podczas pieczenia. Pieczemy godzinę, a następnie zwiększamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy kolejne 25 minut. W międzyczasie możemy wylać zbędny tłuszcz z blachy. sos Śliwki kroimy na ćwiartki lub ósemki bez pestek. Wkładamy je do rondelka, zalewamy wodą i podgrzewamy. Dodajemy resztę składników i gotujemy na małym ogniu aż śliwki zaczną się rozpadać. Wtedy wyjmujemy

W kuchni wieczorem
Chiński kurczak pomarańczowy 404

brązowego Przygotowanie: Kurczaka kroimy w około 3 cm kostkę. Zalewamy składnikami marynaty i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Wszystkie składniki sosu przelewamy do miski i dokładnie mieszamy. Marchewkę i paprykę kroimy w słupki. Dymkę siekamy. Papryczkę chilli i imbir drobno siekamy. Skrobię kukurydzianą przekładamy na talerz, doprawiamy solą i pieprzem. W woku rozgrzewamy olej. Zamarynowanego kurczaka panierujemy w mące(...)podsmażamy imbir i papryczkę chili. Dodajemy kurczaka i przez chwilę podgrzewamy, tak aby przeszedł aromatem imbiru i papryczki. Jeszcze raz mięso i dodatki przekładamy na talerz. Do woka wlewamy sos, gotujemy go do momentu aż zgęstnieje, kiedy będzie gotowy dodajemy do niego kurczaka, dymkę oraz warzywa. Wszystko dokładnie mieszamy. Podajemy od razu z ryżem

Mania Gotowania
Czarne spaghetti z krewetkami w sosie maślano-winnym 177

pomidorkami cherry w sosie maślano-winnym <3  Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu barwionego sepią 6 surowych krewetek królewskich 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy z oliwek 1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 10 pomidorków cherry 2 łyżki soku z cytryny 75 ml białego wina wytrawnego mały pęczek pietruszki, drobno posiekany szczypta chilli sól, świeżo mielony(...)krewetki. Smażymy 3 minuty, wrzucamy pomidorki, wlewamy wino i sok z cytryny, smażymy kolejne 3 minuty. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy chilli, solą i świeżo mielonym pieprzem. 3. W między czasie przygotowujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu. Krewetki wyciągamy z sosu i odkładamy na chwilę na bok. Makaron wrzucamy do sosu, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i dokładnie mieszamy. Przekładamy na talerze

My Culinary Art
Warzywa po chińsku z czarnym i brązowym ryżem 192

pietruszkę, paprykę, imbir i por pokroić w cieniutkie słupki. Pieczarki w plastry, brokuła podzielić na mniejsze różyczki. Chilli drobno posiekać a cebulę pokroić w piórka.  Wrzucać na rozgrzany olej od najtwardszych do najmiększych.  Podsmażać 10-15 min max. Doprawić sosem sojowym, rybnym i octem ryżowym.  Dodać kukurydzę. Posypać sezamem. Na koniec dodać kiełki. Podawać z ugotowanym ryżem

Jemy Pijemy
Żeberka chilli 192

Pyszna propozycja dla amatorów żeberek. Miękkie i delikatne mięso w aromatycznym, lekko pikantnym sosie. Składniki 1 kg mięsnych żeberek 1 puszka krojonych pomidorów 1 papryka czerwona pasta chilli firmy Proeco Polska 1 duża cebula sól pieprz keczup mąka do panierowania … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Krewetki z czosnkiem i białym winem 110

szklanej miski, wyciśnij czosnek na prasce. Na rozgrzanej patelni dodaj masło i oliwę z oliwek. Smaż krewetki , doprawiamy solą, pieprzem oraz chilli i zalewamy winem. Po około 10 min, gdy wino odparuje podajemy wraz z sosem, który zostaje na patelni oraz ciepłą bagietką. Gotowe! Smacznego

Bike By Life
Caprese na bogato :) 153

talerzu, przekładając jedno na drugim. Posypać całość bazylią. Na wierzchu ułożyć cebulę i oliwki.Udekorować nasturcją. Polać oliwą z oliwek i sosem balsamicznym.  Oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ja dodatkowo spryskuję swoje caprese oliwą chilli :) lub zamiast bazylii dodaję pesto. SMACZNEGO

Jemy Pijemy
Penne lazur 345

Robiłam porządek w szafce i przez przypadek znalazłam stary, odręcznie i szybko zapisany na skrawku kartki przepis na makaron penne z serem lazur, jaki wiele lat

Taste Of My Day
Drodzy Państwo magia się dzieje! 256

czegokolwiek również odpadało. Wybrałam kuchnię chińską, po czym szybko przeniosłam się na meksykańską i tacos. Ihhhaaaaaa! Tłuściutkie ostrawe mięso i piekielnie ostre chilli, do tego soczysty pomidor, chrupiąca sałata, orzeźwiająca kolendra i limonka, maślane awokado, ostry sos połączony z łagodzącym jogurtem. Drodzy Państwo, magia, powtarzam jeszcze raz magia w czystej postaci. Do roboty! Składniki: MIĘSO: 250g mięsa mielonego z łopatki

Brzuszki Łakomczuszki
konserwa ze śledzia w sosie kaukaskim 153

śledzie w sosie kaukaskim Ostatnia wizyta w  porcie sprawiła, że w mojej kuchni znów pojawił się świeży bałtycki śledź. A chociaż ryba ta ustępuje urodą i rozmiarami innym, " szlachetniejszym" gatunkom to jednak uważam, iż w smaku jest wprost niezrównana. Dlatego dziś przedstawię kolejną propozycję z tą rybą w roli głównej. Mając nadzieje że danie pełne(...)paprykę, oraz pomidory z puszki całość smażymy przez 5-7 minut.  Następnie na patelnię dorzucamy drobno posiekaną papryczkę chilli, sól,  cukier , koncentrat pomidorowy, oraz sok z  cytryny  i dusimy dalsze 2-4 minuty. Układamy warstwę sosu na dnie słoika, dodajemy śledzie, na wierzch znów układamy sos ( w takich proporcjach by sos stanowił około trzeciej części

Miód i pieprz
Pstrąg nadziewany po śródziemnomorsku oraz szparagi z sosem holenderskim 167

dania przypadnie Wam do gustu, no i oczywiście jego smak - ja uwielbiam takie połączenia :) PSTRĄG NADZIEWANY PO ŚRÓDZIEMNOMORSKU  oraz SZPARAGI Z SOSEM HOLENDERSKIM Składniki na pstrąga: - pstrąg - czarne oliwki - zielone oliwki - 1 łyżeczka kaparów - pół papryczki chilli - natka pietruszki - kilka pomidorków koktajlowych - rozmaryn - bazylia - masło Przygotowanie pstrąga: Rybę czyścimy, myjemy, pozbawiamy głowy bądź nie - jak kto woli (ja pozbawiłam(...)licząc na to, że wyda się M. bardziej przyjazna). Kroimy oliwki, chilli, pietruszkę, pomidorki, rozmaryn oraz bazylię i razem z kaparami umieszczamy w miseczce. Mieszamy po to, żeby się poszczególne dodatki nierównomiernie rozłożyły. Rybkę oprószamy solą w środku i na zewnątrz. Wkładamy do jej wnętrza trochę masła, potem mieszankę dodatków i znowu trochę masła. Obwiązujemy pstrąga sznurkiem, żeby utrudnić farszowi

Życie zamknięte w smaku