całkiem fastfoodowo, nasze qurrito podamy z najprostszą z możliwych (i chyba przez to moją ulubioną) sałatką. Składniki: - pierś z kurczaka - tortilla (bądź kilka) - sos barbecue (w oryginalnym przepisie Piotrek użył gotowego) - kulka mozarelli Marynata do mięsa: - chilli - pasta z ostrej papryki (w oryginale tabasco) Panierka: - 100 g mąki - 1/3 łyżeczki majeranku - 1/3 łyżeczki pieprzu - 1/3 łyżeczki chilli - 1/3 łyżeczki czosnku(...)chilli i łyżeczce ostrej pasty (albo tabasco). W czasie marynowania możemy zrobić sobie sałatkę. Sparzone pomidory kroimy w kostkę, obranego ogórka w półplasterki, wszystko to wrzucamy do mixu sałat, z oliwy i octu balsamicznego robimy sosik, przyprawiamy, mieszamy wszystko razem i sałatka gotowa. Zamiast normalnych pomidorów można użyć pomidorków cherry, ładniej wyglądają w gotowej sałatce, można też użyć dowolnego sosu
Kulinarne zapędy Kokosajest to tak intensywne) – 3 łyżki oleju, najlepiej winogronowego – 5 łyżek sosu sojowego – 1/2 łyżki świeżo grubomielonego pieprzu – 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez wyciskarkę do czosnku Wykonanie: W misce przygotowujemy marynatę do skrzydełek. Mieszamy oliwę z papryką, chilli, imbirem, sokiem z cytryny, miodem, solą i cukrem. Skrzydełka myjemy i odcinamy z nich lotki (te najmniejsze(...)misce mieszamy oliwę z sokiem z yuzu, sosem sojowym, pieprzem i czosnkiem. Polewamy sałaty i dokładanie mieszamy. Sałatę wykładamy na talerz, na niej układamy upieczone skrzydełka. Podobne przepisy Zupa limonkowa z kurczakiem Meksykańska zupa z tortillą i papryczką Chili con carne Aromatyczna sałatka z matiasów z chilli .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px
Pociąg Do Kuchnimielonej łopatki wieprzowej 50 ml wody 100 g świeżego imbiru 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1/2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego 2 łyżeczki cukru palmowego 1-2 (w zależności od preferencji smakowych) papryczki chilli Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Olej rozgrzewamy w woku. Na rozgrzany olej wrzucamy posiekany czosnek, dodajemy mięso mielone
R'n'G KitchenKlops z kaszy bulgur w sosie z cieciorki SKŁADNIKI: 150 g kaszy bulgur 500 g mięsa mielonego wieprzowego papryka czerwona i zielona natka pietruszki 1 duże jajko bulion warzywny sól, pieprz, czosnek, papryka słodka puszka cieciorki 1 cukinia 1 cebula 2 puszki pomidorów z puszki kiść boczniaków (ewentualnie) sól, pieprz, czosnek, tymianek, oregano, chilli Kaszę bulgur zalać wrzącym bulionem(...)małym ogniu ok 10 min. Po tym czasie dodać cieciorkę a po chwili pomidory. Przyprawić solą, pieprzem oraz tymiankiem, i papryczką chilli. Dusić jeszcze 10 min. Przed podaniem delikatnie podgrzać klopsa. Podawać razem z cieciorkowym sosem. Smacznego
MarciochaKucharzy500g) kulka sera mozzarella lub ok. 50g korycińskiego 2,5 łyżki stołowej konfitury żurawinowej 2,5 łyżki konfitury gruszkowej 2 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżki płynnego miodu 2 ząbki czosnku pół łyżeczki kurkumy duża szczypta chilli na czubku noża - mielonego kardamonu, białego mielonego pieprzu, mielonej gałki muszkatołowej, zmiażdżonej czarnuszki mała płaska łyżeczka soli pół łyżeczki czarnego świeżo zmielonego pieprzu
Kuchenna KontrrewolucyaLemko . Wyszło pysznie a na uwagę zasługuje szczególnie sos. Składniki : 5 kotletów schabowych 1 ogórek konserwowy 1 marchew kawałek czerwonej papryki 150 gr sera camembert 120 ml śmietany 30% 2 łyżki mąki pszennej 1 kg ziemniaków 4 ząbki czosnku olej rzepakowy musztarda miodowa (lub ulubiona) ziele angielskie 1 papryczka chilli (marynowana) lub 2 suszone peperoncini liść laurowy tymianek(...)rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym. W międzyczasie zagotowujemy wywar z ok. 0,7 litra wody, tymianku, ziela angielskiego, liścia laurowego i papryczki chilli do którego przekładamy obsmażone roladki i dusimy je w nim ok 40-45 minut. Sos: Ścieramy na tarce o grubych oczkach ser camembert (można go wcześniej nieco przymrozić) dodajemy go do śmietany i mieszamy wspólnie z mąką
Mechanik w kuchniSKŁADNIKI: 1 kg dużych ziemniaków przyprawy:chilli, lubczyk, pieprz, vegeta, papryka czerwona olej do polania - 2 łyżki sos tzatziki KLIK TU SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Duże ziemniaki myję, kroję w słupki, grubości ok 2 cm. Na tacce wykładam papier do pieczenia. Frytki wykładam na papier i za pomocą łyżki polewam olej rzepakowy. Następnie frytki posypuję przyprawami. Piekę frytki
Gotowanie Patkidokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Pomidory przekładamy do plastikowej miski doprawiamy pieprzem cayenne, solą, ostrą papryką, dodajemy pokrojoną drobno papryczkę chilli i przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i miksujemy na gładki sos. Kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni, kiedy już nam się zrobi złoty dodajemy przygotowany sos i podgrzewamy około 15 minut. Ulubiony makaron gotujemy do miękkości
Moje-pitraszenieWariacja na temat pizzy. Nie dość, że mini to jeszcze ciasto francuskie zamiast klasycznego na pizze, słodkawy sos BBQ zamiast sosu pomidorowego, żółty ser zamiast mozzarelli. Do tego salami i ostre chilli. Mimo tego doskonale się sprawdza jako przekąska - zwłaszcza na imprezach. Dla niektórych może być nieco za ostre - ale wtedy to idealny pretekst, żeby sięgnąć po kolejnego drinka
Milion Smakówłyżki mąki kukurydzianej - 1 łyżeczka słodkiej papryki - sól, pieprz - zioła: oregano, rozmaryn, bazylia, tymianek (u mnie przyprawa włoska Sonnentor z dodatkiem czosnku) - szczypta chilli sałatka: - pomidory koktajlowe - kapusta pekińska - ogórek - cebula - kukurydza konserwowa dodatki: - sos czosnkowy - 4 placki tortilli Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie: Kroję fileta z kurczaka wzdłuż na grubość około 1,5 cm, a każdy kawałek potem
Kuchnia co dniapolecam z czystym sumieniem. Składniki na około 10 porcji: 2,5 kg chudej karkówki ( o ile tak można powiedzieć ;) ) 2 łyżki przyprawy ( kolendra, kumin, chilli, cynamon, liście laurowe, 5 szyszek kardamonu, ziele angielskie) 4 łyżki sosu sojowego 1/2 szklanki piwa do podlewania 3 garści suszonych grzybów 3 marchewki 2 pietruszki 3 cebule 5-6 ząbków czosnku 1/2 selera Karkówkę umyć
Jemy Pijemykumin, ostra papryka, majeranek, kolendra Gotujemy pałki z kurczaka, po 15 minutach do wywaru dodajemy warzywa na patelnię, po kolejnych 10 minutach wrzucamy papryczki chilli, pomidory oraz kukurydzę z puszki ( w obu przypadkach nie odsączamy sosu tylko wlewamy razem z warzywami z puszki), przyprawiamy wg uznania. Śmietanę oraz kaszę jaglaną możemy wrzucić do gara z zupą lub podawać bezpośrednio
upichconadobrze zjeść :) Pieczony faszerowany ziemniak szynką i cebulą SKŁADNIKI: 5 dużych ziemniaków kawałek szynki lub boczku wędzonego 1 cebula 1 ząbek czosnku ogórki chilli sól, pieprz, majeranek, olej 2 jajka, tarty żółty ser, szczypiorek sos jogurtowy Szynkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać cebulę i smażyć do jej zeszklenia. Doprawić, dodać czosnek i pokrojone ogórki. Pozostawić
MarciochaKucharzyzrobiłam faworki drobiowe. Nie wiem komu, ale… dziękuję za inspirację. Składniki: - piersi drobiowe (ok. 60 dag) - marynata składająca się z: ciemnego sosu sojowego sosu teriyaki oleju sezamowego soku z cytryny czosnku świeżo zmielonego pieprzu chilli w płatkach wędzonej papryki w proszku - mąka pszenna do obtoczenia - olej kokosowy do smażenia Umyte filety osuszyłam papierowym ręcznikiem. Pokroiłam na plastry
mojewypiekiinietylkotargu czy supermarkecie, jak wykorzystać niedopite wino, jak kupować mięso w sklepie, jak przygotować tańszy, niestandardowy typ steka, jak wykorzystać pozostałość z pieczenia mięsa (sos i tłuszcz), jak wykorzystać resztki warzyw, jak wykorzystać nadmiar papryczek chilli, jak przygotowywać i przechowywać zioła, w jaki sposób przygotowywać zioła w maśle, w oliwie, suszone, co zrobić z czerstwym, suchym chlebem, jak kupować ryby
WojnaNaSmaki.pl