Składniki: SOS 2 Puszki pomidorów krojonych 1 cebula 1 papryczka chilli bazylia, oregano, czosnek, pieprz, sól Pulpety 250 g mięsa mielonego z indyka 4 łyżki bułki tartej 1 jajko sól, pieprz Mięso mielone mieszamy z bułką tartą i jajkiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem (można też dodać cebulę). Pomidory przelewamy do miski, cebulę kroimy w kostkę, papryczkę w krążki(...)dokładamy do miski. Doprawiamy obficie każdą z przypraw i miksujemy na sos. Z mięsa formujemy kuleczki i przekładamy na patelnie wysmarowaną oliwą. troszkę obsmażamy z każdej strony(delikatnie), przelewamy sos do pulpetów i gotujemy około 20/25 minut na małym ogniu, żeby pulpety się nie rozpadły. Podajemy z ziemniakami,kaszą,ryżem - co kto lubi :) Smacznego
Moje-pitraszenieworeczki ryżu basmati Przygotowanie: Rybę kroimy w dość dużą kostkę (około 3 cm ) i obtaczamy w mące ziemniaczanej. Imbir i papryczkę chilli siekamy drobno. Dymkę kroimy w kawałki. Gotujemy ryż. Przygotowujemy sos. Miód podgrzewamy na mały ogniu, aż będzie płynny. Następnie dodajemy do niego: sosy sojowe, wódkę, ocet, oraz wyciśnięty sok z cytryny i limonki
Mania Gotowaniaczas zaspokoi ochotę na indyjskie smaki. Ciepłe warzywa i krewetki maczamy w zimnym czosnkowym sosie i biesiadujemy. SKŁADNIKI (dla 4-6 osób) Sos jogurtowo czosnkowy 200 ml jogurtu greckiego sok wyciśnięty z 1/4 cytryny 4 cm chilli z pestkami 4-6 ząbków czosnku (w zależności od wielkości) 2 stołowe łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz Warzywa i krewetki: 1 mały(...)pakorę: szklanka mąki z ciecierzycy (mąka „besan”) 500 ml wody 1 czubata łyżka stołowa curry 1 czubata łyżeczka chilli sól świeżo mielony pieprz Dodatkowo: olej słonecznikowy sól, pieprz, sok z grubego plastra cytryny do krewetek WYKONANIE Sos: mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny do przegryzienia. Ciasto: mąkę besan wsypujemy do miski. Dodajemy wodę
OstryKęsdomową salsę, która świetnie smakuje. Salsa pomidorowo-paprykowa SKŁADNIKI: 1 puszka pomidorów krojonych 1/2 cebuli czerwonej 2 duże ząbki czosnku 1 papryczka chilli 1 duży pomidor malinowy 1 papryka czerwona 1/2 papryki zielonej 2 łyżki sosu chili słodko-kwaśnego 4 łyżki ketchupu pikantnego 3 łyżeczki papryki słodkiej 1,5 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżeczki bazylii 1 łyżeczka tymianku(...)papryczkę chilli dość drobno pokroić i podsmażyć na patelni, następnie dodać pomidory z puszki oraz sparzonego i pokrojonego pomidora. Wszystko dokładnie mieszamy i podduszamy razem około 5 minut, następnie całość należy zmiksować. Paprykę czerwoną oraz zieloną bardzo drobno kroimy. W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy pokrojoną paprykę. p Całość podsmażamy, a następnie dodajemy zmiksowany sos. Grzanie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiśledzie w śmietanie Śledzie w śmietanowym sosie curry ze śliwkami Śledzie w śmietanie z bazylią i cytryną Sałatki śledziowe Śledzie w słodkim sosie pomidorowym z papryką Śledzie w oleju, marynowane z cytryną i chilli Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą, porem i ogórkiem kiszonym Śledzie w papryce z gorczycą Sałatka warstwowa ze śledziem Śledzie opiekane Opiekane śledzie
Codzienna kuchnia niecodziennałodygi trawy cytrynowej 3 liście limonki 5 plastrów galangalu 1/3 cukinii 5 malutkich słodkich marchewek kawałek brokułu 2 papryczki chilli sok z 1/2 limonki garść liści szpinaku 100 g tofu kilka grzybków słomianych z puszki (opcjonalnie) 2 łyżki sosu sojowego CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Trawę cytrynową zgniatamy tłuczkiem do mięsa, wkładamy do garnka. Dodajemy galangal, liście(...)plastry, brokuł dzielimy na małe kawałki, papryczki chilli kroimy w krążki i wyrzucamy pestki, a tofu kroimy w drobną kostkę. Do zupy dodajemy brokuł, marchewkę, cukinię i grzybki słomiane. Gotujemy ok. 5 minut. 3. Do zupy dodajemy garść liści szpinaku, gotujemy jeszcze przez minutę. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy sosem sojowym i cukrem, wrzucamy papryczki i tofu. Mieszamy, przekładamy
Tajskie smakiszczypiorem - 3-4 ząbki czosnku - 2 cm imbiru (dałam mielony – 2 łyżeczki) - ¾ szklanki orzeszków ziemnych niesolonych - 2 ostre papryczki chilli - 1,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu syczuańskiego - olej arachidowy do smażenia Marynata do kurczaka: - 2 łyżki jasnego sosu sojowego - 1 łyżka wina ryżowego (lub octu ryżowego) - ½ łyżeczki soli morskiej - 1 łyżka wody - 1 łyżka mąki ziemniaczanej (dałam kukurydzianą(...)wydrążone papryki kroimy w kostkę, cebulę w piórka, czosnek w paski, dymkę na ukośne kawałki. Mieszamy wszystkie składniki sosu i odstawiamy go (będzie użyty na samym końcu). W woku rozgrzewamy olej arachidowy do bardzo wysokiej temperatury, wrzucamy papryczki chilli i pieprz syczuański. Po chwili dodajemy kurczaka – smażymy intensywnie mieszając (można użyć łyżki lub podrzucać), aż mięso się lekko zrumieni. Dodajemy
mojewypiekiinietylkoostrą, bazylią suszoną. Smażyć tak długo, aż mięso straci kolor surowizny. Na patelnię wrzucić pokrojone w plasterki pieczarki, papryki oczyszczone i pokrojone w kostkę i chilli. Smażyć, co jakiś czas mieszając chwilkę. Wlać sos ajwar lub dowolny sos pomidorowy. Zagotować i doprawić do smaku. Jeśli będzie za gęste podlać lekko wodą, ale nie za dużo. Na koniec wrzucić pokruszoną mozzarellę
Kuchnia PokoleńProponowana wersja ziemniaków została przeze mnie upieczona na aluminiowej tacce. Ziemniaki z grilla mogą być podane do mięsa lub sałatek. Do ziemniaków można podać także sos lub dip (dip czosnkowy, dip czosnkowy z chilli, majonezowy dip czosnkowy). Z jednego kilograma ziemniaków przygotujecie porcje dla […] The post Ziemniaki z grilla appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny Garnekpewnością przypadnie do gustu szczególnie jak pojawiają się %. Składniki: 2 kg skrzydełek 3 szalotki 4 ząbki czosnku 4 dymki 1 papryczka chilli 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu 2 łyżki sosu sojowego 150 g miodu 1 płaska łyżeczka soli 1,5 łyżeczki mielonego pieprzu papier pergaminowy do pieczenia Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Wszystkie składniki
Niezły MłynekPierożków Dim Sum, robionych przez Chinkę. Coś wspaniałego. Delikatne rozpływające w ustach. Pierożki były specjalnością kucharzy z farszem z wieprzowiną i kapustą, serwowane z 4 sosami na bazie oliwy:czosnkowy, pietruszkowy, sojowy z chilli i koperkowy.Za 4 sztuki zapłaciliśmy 2.5 f. Próbowaliśmy również Pizzę Włoską serwowaną w Kawałkach. Pizza z pieczarkami i szynką na bardzo cienkim i delikatnym cieście
Gotowanie Patkikiełbasek - surowych 4 bułki pszenne cebulka prażona 8 plasterków boczku cienko krojonego kawałek sera żółtego kapusta kiszona ewentualnie sałata dodatki : pomidorki koktajlowe, kawałek papryki sos do smarowania: miód, musztarda, odrobina przecieru z chilli Przygotowanie : Białe kiełbaski nacinam i ściągam z nich osłonkę, 2 plastry boczku przecinam na pół i układam obok siebie tak aby lekko na siebie zachodziły. Układam
Mechanik grillujeostre, nie za łagodne. Pyszne!!! Składniki: 1 kg żeberek Marynata: 3 łyżki oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku sok z 1 cytryny 1 pełna łyżeczka chilli sól pieprz 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżka przecieru pomidorowego Wykonanie: Żeberka myję, osuszam na ręczniku papierowym, dzielę na porcje, w razie konieczności każdą kość należy przekroić na pół
Bea(u)ty kitchenwysokie) Farsz: 500 g mielonego mięsa z indyka 2 woreczki ryżu 1/2 pęczka natki pietruszki słodka czerwona papryka, sól, pieprz Sos: 5-6 mocno dojrzałych pomidorów garść listków bazylii ( można zastąpić 1 łyżeczką suszonej ) 1/2 papryczki chilli 1/2 cebuli 1/2 kostki warzywnej lub rosołowej sól, pieprz cayenne 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka łagodnego ketchupu Sposób przygotowania: 1. Paprykę(...)dodać do pomidorów. Całość zmiksować i przelać do garnuszka. 8. Do zmiksowanych pomidorów dodać pokruszoną kostkę, przecier pomidorowy, drobno posiekaną papryczkę chilli i gotować na małym ogniu przez ok. 7-10 min. co jakiś czas mieszając. 9. Sos doprawić solą i pieprzem cayenne oraz dodać ketchup. Gotować jeszcze przez kilka minut. 10. Zapieczoną paprykę wyłożyć na talerz i polać sosem
A Ty Smakuj Mniepieczarek 1 szklanki ryżu 2 marchewki 1 por (biała część) ząbek czosnku 1 pietruszka 1 cebula odrobina papryczki chilli sól, pieprz 3 łyżki masła Składniki na sos: pół litra wody 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki mąki razowej żeby było zdrowiej :-) 3 łyżki śmietany 3 ziarenka ziela
pieprzny smaczekpotrawą samą w sobie. Dlatego jako pierwszym chcę podzielić się z Wami moim pomysłem na szpinak, pierogami. Składniki farszu: opakowanie mrożonego szpinaku w liściach z sosem śmietanowym wg uznania, ja dodaję 2 papryczki chilli 3-4 ząbki czosnku masło dużą ilość koperku vegeta (lub 1/3 kostki rosołowej) zioła, wg upodobań Szpinak przekładamy na głęboką patelnię, dodajemy do niego rozdrobnione papryczki
Taste Of My Dayryż bedzie miękki, przez ok. 25 min. Pod koniec gotowania dodajemy paprykę i dobrze mieszamy. Taki ryż najlepiej smakuje z mięsem ostrym, z dużą ilością chilli lub pieprzu. Przed podaniem ryż możno polać sosem sojowym. 3 sposób: zielony ryż. Składniki na 4 osoby: 1 szklanka ryżu 2 szklanki wody sól łyżka koperku Przygotowanie: Ryż przemywamy w zimnej wodzie, dopóki
Kuchnia Łukaszasycącym śniadaniu. proponuję przygotować na śniadanie zapiekane lub grilowane kanapki z szynką, kanapki z chleba tostowego z szynką szwarcwaldzką, mixem sałat , pomidorkiem koktajlowym, delikatnie muśnięte sosem z jogurtu greckiego i majonezu z dodatkiem chilli w młynku, dla zaostrzenia smaku. Bufet kanapkowy uważam za otwarty: grillowane kanapki, angielskie sandwiche, czy włoskie panini, jak zwał tak zwał, byle kanapki były smaczne;) Takie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię