sos chilli - 2107 przepisów (strona:43/141)

Orientalna wołowina z kolendrą i chili 183

Przygotowanie: Mięso oczyścić, natrzeć oliwą i podsmażyć z każdej strony na złoty kolor na bardzo dużym ogniu. Zdjąć mięso z patelni. Zmniejszyć pod patelnią gaz. Sos sojowy, przeciśnięty czosnek, sok z pomarańczy oraz posiekaną chilli wymieszać, wlać na jeszcze gorącą patelnię - będzie ostro parować i bulgotać. Pogotować chwilkę. Mięso pokroić w plastry - będzie jeszcze surowe w środku, dodać na patelnię

Kulinarne Inspiracje
No i… Klops 157

kaszy manny - 125g wędzonego boczku - 2 łyżki smalcu - 2 duże cebule - mała główka czosnku - suszone pomidory (u mnie w oleju) - 110g płatków migdałowych - 4 łyżki sosu sojowego (light) - sól morska - pieprz syczuański - papryka słodka - chilli płatki - oregano - gałka muszkatołowa - 4 łyżki zimnej wody (daję gazowaną mineralną) - olej z pestek winogron Mięso kupuję u znajomego rzeźnika i na poczekaniu mam mielone(...)dodajemy, gdy cebula się zeszkli. Suszone pomidory kroimy w kostkę – dodajemy na patelnię. Kolejno dodajemy chilli w płatkach, oregano, pieprz i sól. Mieszamy i smażymy do chwili, aż się uwolnią aromaty. Odstawiamy do przestygnięcia. Mięso wieprzowe i wołowe wyrabiamy, dodajemy całe jajka, żółtka, sos sojowy, płatki migdałowe, kaszę mannę, świeżo startą gałkę muszkatołową. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną, dodając 4 łyżki

mojewypiekiinietylko
Klopsiki w sosie koperkowym 324

mielonego 1 płaska łyżeczka soli (można dać trochę więcej) pieprz bułka tarta lub mąka do obtoczenia klopsików Sos koperkowy: 1 pęczek koperku 1/2 strączka ostrej papryki (bez pestek!) ok. 1 szklanki kwaśnej śmietany 12% (można dać trochę mniej) sól pieprz szczypta chilli w proszku 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki posiekanej suszonej żurawiny (można pominąć) 2-3 łyżki mąki(...)gorącego wywaru, w którym gotują się klopsiki i rozrabiamy. Śmietanę wlewamy do garnka z klopsikami, cały czas mieszając. Wywar powinien trochę zgęstnieć tworząc jasny sos. Wówczas doprawiamy go sokiem z cytryny, solą, pieprzem i chilli. Możemy dodać także posiekaną drobno żurawinę. Na koniec wrzucamy koperek. Klopsiki bardzo dobrze smakują z ryżem, ale można także podać je z makaronem lub tłuczonymi

MyCookBook.pl
Smażona mielona wołowina z brokułami 236

brokuł 1 mała marchewka pęczek dymki 2 wyciśnięte ząbki czosnku 3 cm kawałek świeżego imbiru starty na tarce 1 papryczka chilli (bez pestek) – można pominąć 2 łyżki oleju rzepakowego lub kukurydzianego garść ziaren sezamu sól morska Sos tajski: 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z limonki listonic_type='fooddrink';listonic_theme(...)Smażymy, co jakiś czas mieszając, aż całkowicie zmieni kolor. Dodajemy brokuły i marchewkę. W miseczce łączymy wszystkie składniki sosu. Wlewamy całość do mięsa. Smażymy jeszcze minutę, często mieszając. Podajemy z ugotowanym ryżem, posypane ziarnami sezamu i odłożonym szczypiorem. Ja dodatkowo posypałam chilli, które bardzo lubimy. Post Smażona mielona wołowina z brokułami pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Makaron spaghetti aglio, olio e chilli z dynią 98

wodą i odstawiamy do wysuszenia. Makaron gotujemy al dente. Na patelni podgrzewamy oliwę – oliwy dodajemy sporo! - dodajemy przyprawę aglio, olio e chilli, ząbki czosnku pocięte na cienkie plasterki. Osuszoną dynię dodajemy do posmażonych przypraw, obtaczamy ją w sosie. Odcedzony makaron dodajemy na patelnie, mieszamy z sosem. Przed podaniem posypujemy danie natką pietruszki i świeżo mielonym pieprzem. Na zdjęciach:  talerz

Gotowanie i blogowanie
Kleik ryżowy na bulionie azjatyckim 241

część) 1,5 l wody 1 łyżka sosu rybnego 2 marchewki 2 liście świeżej mięty szczypta pieprzu 1 por 2 łyżki sosu sojowego 2 liście limonki kafir 1/2 łyżeczki mielonej kolendry Dodatki (opcjonalnie): świeża kolendra limonka papryczka chilli 1. Marchewkę, imbir i czosnek obieramy. Do garnka wkładamy czosnek, trawę cytrynową (lekko zgniecioną tłuczkiem do mięsa), dymki w całości, marchewki(...)odparuje lub wsiąknie w ryż i może zacząć przywierać do dna.  3.  Zupę zdejmujemy z ognia. Doprawiamy sosem rybnym i dokładnie mieszamy. Kleik przekładamy do miseczek, przyprawiamy odrobiną soku z limonki, dekorujemy świeżą kolendrą i krążkami papryczki chilli (ja z wiadomych przyczyn nie mogłam). Smacznego

Tajskie smaki
Kurczak w stylu Chilindron 164

oraz duża ilość czerwonej papryki. Od siebie dodałam jeszcze papryczkę chilli - jak mój Mąż stwierdził " Przecież kurczak Chilindron musi mieć w sobie chilli! " - oczywista oczywistość ;) P.s. Na weekendowy obiad polecam Wam również pieczonego kurczaka z pikantnym sosem tzatziki. Kurczak w stylu Chilindron przepis z książki "Kulinaria Europy" z moimi modyfikacjami na 4-6 porcji czas przygotowania: 1,5 godz. Składniki(...)szynki Serrano 5 czerwonych papryk 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 pęczku natki pietruszki 2 pomidory 5 łyżek oliwy  1/4 l. wytrawnego czerwonego wina opcjonalnie: posiekana papryczka chilli sól i pieprz natka pietruszki do posypania Przygotowanie:  Cebulę, czosnek i natkę pietruszki drobno posiekaj. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej 4 łyżki oliwy i wrzuć na nią cebulę, natkę

Chilli Czosnek i Oliwa
Pikantna zupa tajska z makaronem / Spicy Thai noodle soup 1098

grubsza posiekana 1 cebula, z grubsza posiekana 4 szklanki bulionu drobiowego 400 ml mleka kokosowego 200 g makaronu jajecznego lub ryżowego 1-2 łyżki sosu rybnego, brązowy cukier do smaku posiekana dymka, kolendra i chilli do podania Przygotowanie: Wrzuć wszystkie składniki od czosnku do cebuli włącznie (oprócz soku z limonki) do pojemnika blendera i zmiksuj na gładką pastę. Rozgrzej średni(...)gotuj przez około 10 minut. W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź i rozłóż na talerze. Dopraw zupę do smaku sokiem z limonki, cukrem i sosem rybnym, wlej do talerzy i podawaj posypaną świeżą kolendrą, chili i dymką. Smacznego! English version Spicy Thai noodle soup (4 servings) Ingredients: 3 cloves garlic, chopped 2 tbsp fresh ginger, chopped

karmelowy
Pomidory faszerowane 125

proszku 3 łodygi dymki garść świeżej kolendry garść swieżej mięty sok z połowy cyrtryny garść rodzynek 2 łyżki oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki suszonych płatkow chilli bazylia i oregano sól i pieprz Sos bazyliowy (pomysł na sos zaczerpnęłam z blogu  Filozofia smaku ) duża garść posiekanej świeżej bazylii 1 ząbek czosnku 100 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny

Codzienne Gotowanie
Kurczak z mango i ananasem 300

dalszym ciągu króluje mango, tym razem będzie w wersji nieco pikantnej jako danie obiadowe w towarzystwie kurczaka, ananasa, papryki, marchewki, chilli i oczywiście ryżu. Wszystko przyprawione czosnkiem, sosem sojowym, świeżym imbirem i szczyptą curry. Smacznie, zdrowo, kolorowo.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Ogórki faszerowane na ostro 148

Składniki: (na 2-4 porcje) 2 duże ogórki długie-szklarniowe, o gładkiej skórce Farsz: miąższ z 2 ogórków szczypta suszonej papryczki chilli 4 cienkie plasterki jalapeno- opcjonalnie łyżeczka sosu sojowego kilka kropli oleju sezamowego 1/4 łyżeczki soku z cytryny pół łyżeczki wódki, bądź innego mocnego alkoholu łyżeczka ziaren sezamu szczypta soli szczypta czosnku szczypta świeżo mielonego pieprzu szczypta tandoori szczypta

KreatywnePiny
Falafel z cieciorki, grochu i soczewicy 123

groch drobno pokrojona cebula pęczek natki pietruszki 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki mąki świeża pietruszka olej do smażenia sól, kminek, kolendra,tymianek,czarny pieprz, chilli  ziemniaki, roszpunka, pomidorki, ogórek, ser kozi sos ajvarowo-jogurtowo-czosnkowy Zmiksować cieciorkę, soczewicę i ugotowany groch wraz z cebulą, czosnkiem, natką pietruszki i mąką. Wszystkie przyprawy rozetrzeć w moździerzu. Dołożyć przyprawy do warzyw

MarciochaKucharzy
Sajgonki z kurczakiem 461

delikatnie obracać widelcem i łyżką, uważać, żeby nie dotykać nieusmażonego ciasto, bo przykleja się do sztućców i może się rozerwać. Podawać z sosem, który robimy mieszając sos sojowy, miód i czosnek. Można dodać chilli lub inne dodatki

W kuchni wieczorem
Faszerowany bakłażan 177

łyżeczki świeżo zmielony kminek 1 łyżeczka mielonego cynamonu ½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka Pimentón dulce (wędzona papryka słodka hiszpańska) duża szczypta pokruszonych suszonych chilli 500 g  jagnięciny mielonej 6 łyżek sosu pomidorowego (użyłam pomidorów z puszki) 100g sera np chedara, grubo startego sól i świeżo zmielony czarny pieprz przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 200 st.C. Przeciąć każdy

Stare Gary
Karkówka ze śliwkami i cynamonem 160

łyżeczka soli 0,25 – 0,5 łyżeczki cynamonu szczypta gałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki papryki 2 czerwone cebule 1 łyżeczka miodu 0,5 łyżeczki płatków chilli szczypta mielonego ziela angielskiego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich olej do smażenia 1. Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w plastry i lekko rozbić tłuczkiem. Doprawić solą, pieprzem, cynamonem

UgotujmyTo.pl

Proponowane wyszukiwania