wodą i odstawiamy do wysuszenia. Makaron gotujemy al dente. Na patelni podgrzewamy oliwę – oliwy dodajemy sporo! - dodajemy przyprawę aglio, olio e chilli, ząbki czosnku pocięte na cienkie plasterki. Osuszoną dynię dodajemy do posmażonych przypraw, obtaczamy ją w sosie. Odcedzony makaron dodajemy na patelnie, mieszamy z sosem. Przed podaniem posypujemy danie natką pietruszki i świeżo mielonym pieprzem. Na zdjęciach: talerz
Gotowanie i blogowanieczęść) 1,5 l wody 1 łyżka sosu rybnego 2 marchewki 2 liście świeżej mięty szczypta pieprzu 1 por 2 łyżki sosu sojowego 2 liście limonki kafir 1/2 łyżeczki mielonej kolendry Dodatki (opcjonalnie): świeża kolendra limonka papryczka chilli 1. Marchewkę, imbir i czosnek obieramy. Do garnka wkładamy czosnek, trawę cytrynową (lekko zgniecioną tłuczkiem do mięsa), dymki w całości, marchewki(...)odparuje lub wsiąknie w ryż i może zacząć przywierać do dna. 3. Zupę zdejmujemy z ognia. Doprawiamy sosem rybnym i dokładnie mieszamy. Kleik przekładamy do miseczek, przyprawiamy odrobiną soku z limonki, dekorujemy świeżą kolendrą i krążkami papryczki chilli (ja z wiadomych przyczyn nie mogłam). Smacznego
Tajskie smakioraz duża ilość czerwonej papryki. Od siebie dodałam jeszcze papryczkę chilli - jak mój Mąż stwierdził " Przecież kurczak Chilindron musi mieć w sobie chilli! " - oczywista oczywistość ;) P.s. Na weekendowy obiad polecam Wam również pieczonego kurczaka z pikantnym sosem tzatziki. Kurczak w stylu Chilindron przepis z książki "Kulinaria Europy" z moimi modyfikacjami na 4-6 porcji czas przygotowania: 1,5 godz. Składniki(...)szynki Serrano 5 czerwonych papryk 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 pęczku natki pietruszki 2 pomidory 5 łyżek oliwy 1/4 l. wytrawnego czerwonego wina opcjonalnie: posiekana papryczka chilli sól i pieprz natka pietruszki do posypania Przygotowanie: Cebulę, czosnek i natkę pietruszki drobno posiekaj. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej 4 łyżki oliwy i wrzuć na nią cebulę, natkę
Chilli Czosnek i Oliwagrubsza posiekana 1 cebula, z grubsza posiekana 4 szklanki bulionu drobiowego 400 ml mleka kokosowego 200 g makaronu jajecznego lub ryżowego 1-2 łyżki sosu rybnego, brązowy cukier do smaku posiekana dymka, kolendra i chilli do podania Przygotowanie: Wrzuć wszystkie składniki od czosnku do cebuli włącznie (oprócz soku z limonki) do pojemnika blendera i zmiksuj na gładką pastę. Rozgrzej średni(...)gotuj przez około 10 minut. W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź i rozłóż na talerze. Dopraw zupę do smaku sokiem z limonki, cukrem i sosem rybnym, wlej do talerzy i podawaj posypaną świeżą kolendrą, chili i dymką. Smacznego! English version Spicy Thai noodle soup (4 servings) Ingredients: 3 cloves garlic, chopped 2 tbsp fresh ginger, chopped
karmelowyproszku 3 łodygi dymki garść świeżej kolendry garść swieżej mięty sok z połowy cyrtryny garść rodzynek 2 łyżki oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki suszonych płatkow chilli bazylia i oregano sól i pieprz Sos bazyliowy (pomysł na sos zaczerpnęłam z blogu Filozofia smaku ) duża garść posiekanej świeżej bazylii 1 ząbek czosnku 100 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny
Codzienne Gotowaniedalszym ciągu króluje mango, tym razem będzie w wersji nieco pikantnej jako danie obiadowe w towarzystwie kurczaka, ananasa, papryki, marchewki, chilli i oczywiście ryżu. Wszystko przyprawione czosnkiem, sosem sojowym, świeżym imbirem i szczyptą curry. Smacznie, zdrowo, kolorowo.” Czytaj więcej
Wiem co jemSkładniki: (na 2-4 porcje) 2 duże ogórki długie-szklarniowe, o gładkiej skórce Farsz: miąższ z 2 ogórków szczypta suszonej papryczki chilli 4 cienkie plasterki jalapeno- opcjonalnie łyżeczka sosu sojowego kilka kropli oleju sezamowego 1/4 łyżeczki soku z cytryny pół łyżeczki wódki, bądź innego mocnego alkoholu łyżeczka ziaren sezamu szczypta soli szczypta czosnku szczypta świeżo mielonego pieprzu szczypta tandoori szczypta
KreatywnePinygroch drobno pokrojona cebula pęczek natki pietruszki 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki mąki świeża pietruszka olej do smażenia sól, kminek, kolendra,tymianek,czarny pieprz, chilli ziemniaki, roszpunka, pomidorki, ogórek, ser kozi sos ajvarowo-jogurtowo-czosnkowy Zmiksować cieciorkę, soczewicę i ugotowany groch wraz z cebulą, czosnkiem, natką pietruszki i mąką. Wszystkie przyprawy rozetrzeć w moździerzu. Dołożyć przyprawy do warzyw
MarciochaKucharzydelikatnie obracać widelcem i łyżką, uważać, żeby nie dotykać nieusmażonego ciasto, bo przykleja się do sztućców i może się rozerwać. Podawać z sosem, który robimy mieszając sos sojowy, miód i czosnek. Można dodać chilli lub inne dodatki
W kuchni wieczoremłyżeczki świeżo zmielony kminek 1 łyżeczka mielonego cynamonu ½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka Pimentón dulce (wędzona papryka słodka hiszpańska) duża szczypta pokruszonych suszonych chilli 500 g jagnięciny mielonej 6 łyżek sosu pomidorowego (użyłam pomidorów z puszki) 100g sera np chedara, grubo startego sól i świeżo zmielony czarny pieprz przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 200 st.C. Przeciąć każdy
Stare Garyłyżeczka soli 0,25 – 0,5 łyżeczki cynamonu szczypta gałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki papryki 2 czerwone cebule 1 łyżeczka miodu 0,5 łyżeczki płatków chilli szczypta mielonego ziela angielskiego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich olej do smażenia 1. Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w plastry i lekko rozbić tłuczkiem. Doprawić solą, pieprzem, cynamonem
UgotujmyTo.plkalafior gotujemy, ostudzamy i kroimy na kawałki. Pierś z kurczaka siekamy w drobną kostkę i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, z dodatkiem curry i papryczki chilli dla chętnych. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy sosy oraz przyprawy i mieszamy. Smacznego
Taste Of My Dayuszczęśliwiłam mojego kochanego domownika, a dla siebie wersja okrojona tylko frytki z salatką. Składniki: 500 gram ziemniaków 3 łyżki oleju przyprawa do ziemniaków gotowa mieszanka szczypta chilli pierś z kurczaka przyprawa do kurczaka Sos czosnkowy: 2 ząbki czosnku 2 łyzki smietany 2 łyzki majonezu
NaKońcuJęzykawodę...Dodajemy masło, czosnek i chwile podsmażamy... Z pomidorów usuwamy gniazda z nasionami...kroimy na drobne kawałki i miksujemy dodajemy przyprawy ja mam swoje ulubione do sosu pomidorowego tj, duuuuzo czosnku, bazylii, oregano, chilli... Naleśniki przekładamy naprzemiennie szpinakiem, i mięsem...posypujemy startym serem i pieczemy około 30 min w 160st. Smacznegoooo!!! var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount
NaKońcuJęzykałyżeczka tymianku - 1 łyżeczka rozmarynu - 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich - pół łyżeczki pieprzu ziołowego - sól, pieprz - opakowanie świeżego makaronu włoskiego MARYNATA DO KURCZAKA: - 4 łyżki sosu słodko- ostrego - pół łyżeczki pieprzu cayenne (chilli) PRZYGOTOWANIE: Kroimy naszą pierś w paski, w miseczce rozrabiamy marynatę i wkładamy w nią mięso. Odstawiamy na 30- 40 min. Następnie rozgrzewamy olej na patelni
Zainspiruj się kuchnią