sos chilli - 2107 przepisów (strona:36/141)

Żeberka w piekielnej marynacie z coli 165

Składniki: - ok. 1,5 kg żeberek - 1,5 szklanki coca coli - 1 szklanka ketchupu „Z piekła rodem” - sól, pieprz - 1 łyżka brązowego nierafinowanego cukru - chilli w płatkach (dałam sporo) - wędzona papryka - tymianek Sos tzatziki: - jogurt grecki - czosnek - sól, pieprz - świeży ogórek - sok z cytryny Umyte żeberka osuszamy i kroimy na porcje. Wkładamy do pojemnika, w którym będą marynowane. Solimy, oprószamy(...)coli podałam z frytkami i sosem tzatziki. Obiecuję Wam mocne i niezapomniane wrażenia smakowe. Piekielną ostrość żeberek trochę złagodziły tzatziki. Żeberka były wyjątkowo ostre, baaardzo miękkie i soczyste. Zrobione w wersji łagodniejszej, też by były niezłe, ale te… były wyjątkowo pyszne. Smacznego. Żeberka w piekielnej marynacie z coli biorą udział w akcji Red Hot Chilli. Wydrukuj przepis The post Żeberka

mojewypiekiinietylko
Domowa pasta z pieczonej papryki i bakłażanów 193

papryki i bakłażanów przepis własny czas przygotowania: 2 godz. Składniki: 1 kg czerwonej papryki 1 kg bakłażana 1,5 kg pomidorów lima* 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 papryczki chilli 2 łyżki octu z czerwonej wina szczypta cukru sól oliwa Przygotowanie: Papryki i bakłażany przekrój na połówki, usuń ogonki i gniazda nasienne, ułóż na blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego(...)czym obierz ze skórki. Następnie zmiksuj na gładki sos. Przełóż do garnka i gotuj ok. 20 min, aż pomidory nieco zgęstnieją.* Cebulę, czosnek i chilli posiekaj i podduś na oliwie. Przełóż do sosu pomidorowego, dodaj posiekane papryki i bakłażana. Dopraw octem, cukrem i solą do smaku i gotuj ok. 30-40 min., aż pasta przegryzie się i zgęstnieje.  Gotową

Chilli Czosnek i Oliwa
Curry z kurczaka i bakłażana 229

minut.  Pyszne, zdrowe i niezwykle aromatyczne. Składniki: 1/2 kg piersi kurczaka, 1 większy bakłażan lub 2 mniejsze, 2 łodygi trawy cytrynowej, 2 łyżeczki sosu rybnego, 400 ml mleczka kokosowego do dekoracji : świeża kolendra i chilli Pasta: 1 chilli - bez pestek,* 2 szalotki, 4 ząbki czosnku, kawałek świeżego imbiru - wielkości kciuka, 4 suszone liście limonki kaffir, garść kolendry, 1/4 łyżeczki(...)przesmażonego kurczaka dorzucamy pokrojonego bakłażana, przesmażyć jeszcze kilka minut i całość zalewamy mleczkiem kokosowym. Całość gotować jeszcze z 20 minut, na koniec doprawić sosem rybnym.  Curry podałam z ryżem basmati. Udekorowałam świeżą kolendrą i chilli. Jeżeli chcecie, aby curry było rzadsze można dolać wody lub bulionu warzywnego. Smacznego * ilość chilli najlepiej dostosować do siebie, jeżeli lubicie bardziej pikantne dajcie

Plate of Joy
Makaron z kurczakiem, cukinią i szpinakiem / Chicken, zucchini and spinach pasta 321

startego parmezanu 1/8 łyżeczki płatków chilli 300 g upieczonego kurczaka, pokrojonego w kostkę 220 g ulubionego makaronu Przygotowanie: Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź i odstaw. Na dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzej olej, włóż cebulę, marchewkę i czosnek i smaż przez 10 do 15 minut, do zeszklenia cebuli. W międzyczasie przygotuj sos. W małym rondelku rozgrzej(...)Dopraw solą i pieprzem i smaż do miękkości, przez około 5 minut. Zmniejsz ogień do małego, dodaj pomidory, kurczaka i szpinak. Dopraw solą, pieprzem i chilli i smaż przez kolejne 5 minut. Wlej sos do patelni, wymieszaj i podawaj z ugotowanym makaronem. Smacznego! English version Chicken, zucchini and spinach pasta (4 servings) Ingredients: 2 tbsp of vegetable oil 1 medium

karmelowy
Tom Kha Gai z pieczarkami i kurczakiem 300

drobiowego * 400 ml mleka kokosowego 4 cm galangalu 3 łodygi trawy cytrynowej 4 listki limonki kafir 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 papryczka chilli (opcjonalnie) 2 piersi z kurczaka 1 łyżka cukru palmowego ** 7 pieczarek 3 łyżki sosu rybnego sok z 1 limonki + do podania: szczypiorek, pokrojony w słupki kiełki fasoli mung ryż jaśminowy (opcjonalnie, ja wolę bez) oliwa z chilli(...)zupy wrzucamy kurczaka i pieczarki, doprawiamy 2 łyżkami sosu rybnego. Gotujemy bez przykrycia 10 minut, następnie dodajemy trzecią łyżkę sosu rybnego, sok z całej limonki i gotujemy ostatnią minutę. Przelewamy do miseczek, wsypujemy kiełki i szczypiorek, ozdabiamy oliwą z chilli. Smacznego! :) * Jeżeli nie macie gotowego bulionu drobiowego, polecam wykorzystać TEN przepis. Bulion drobiowy możemy również przygotować z kostki, jednak

Tajskie smaki
Gumbo 165

Rumcajsowej kuchni nie ucierpiała żadna wiewiórka) Składniki: 500g filetów z piersi kurczaka 2 cebule 3 ząbki czosnku 3 papryczki chilli 2 papryki 200g pieczarek 1 puszka pomidorów w zalewie (krojonych) 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 2 łyżki sosu Worchester 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne sól, pieprz czarny Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę(...)pieczarki zmiękną. W rondlu rozpuszczamy masło i wsypujemy łyżkę mąki, cały czas mieszając. Do powstałej zasmażki wrzucamy zawartość patelni, dodajemy pomidory z zalewą, paprykę i chilli. Dokładnie mieszamy, dolewamy szklankę wody. Dodajemy zmiażdżony czosnek, sos Worchester, sok z cytryny, pieprz cayenne, sól i pieprz do smaku. Doprowadzamy do wrzenia i gorujemy na małym ogniu pod przykryciem, około 15-20 minut

Gotuj z Rumcajsem
Makaron z tuńczykiem i sosem pomidorowym z bakłażanem 118

kostkę i dusimy chwilkę (5 minut). Dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy, sól, pieprz i dusimy 10-15 minut na wolnym ogniu. Sos należy zblendować. SKŁADNIKI NA DANIE  1 szklanka makaronu penne MALMA 3 pomidory 1 papryczka chilli 1 puszka tuńczyka czerwona cebula łyżka masła Makaron ugotować według zaleceń producenta. Na patelni roztopić masło i dodać do niego posiekaną cebulę, pokrojone(...)plasterki chilli i pomidory (przekroiłam na 8 części). Podsmażamy tak aby pomidory zmiękły, dodajemy tuńczyka. Podsmażamy około 7 minut. Dodajemy sos np. 2 szklanki i dodajemy makaron. Sos ma się połączyć z makaronem. Danie świetnie smakuje na gorąco, oraz na zimno. Pełni smaku doda odrobina parmezanu

ClauditteMissCooking
Kurczak w tempurze z sosem śliwkowym i smażonymi warzywami / Chicken tempura with plum sauce and vegetables 164

wody gazowanej 1 szklanka mąki 1 łyżka przyprawy pięć smaków olej do smażenia Składniki na sos: 1 szklanka powideł śliwkowych 4 łyżeczki octu ryżowego 1 łyżka cukru trzcinowego 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1/2 łyżeczki świeżego imbiru, startego na tarce 1/4 łyżeczki płatków chilli 1 szczypta przyprawy pięć smaków Składniki na warzywa: 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżeczka cukru(...)rozgrzanego oleju. Smaż po kilka naraz, do ładnego zarumienienia, przez 2 – 3 minuty. Wyjmij i przełóż na papierowe ręczniki. W celu przygotowania sosu śliwkowego, wymieszaj w rondelku powidła, ocet, cukier, czosnek, imbir, chilli i przyprawę pięć smaków. Doprowadź na średnim ogniu do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj mieszając aż sos zgęstnieje, przez 4 – 5 minut. Zdejmij

karmelowy
Bataty pieczone po meksykańsku 167

papryki słodkiej 200 g czerwonej fasoli z puszki, bez zalewy 200 g pomidorów z puszki, z zalewą 4 łyżki sosu BBQ (użyłam Hellmann's) 1 łyżeczka cukru oliwa z oliwek sól, pieprz Do podania: jogurt naturalny (opcjonalnie) krążki papryczki chilli CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Cebule kroimy w piórka, marchewkę w pół-talarki, kawałek papryczkę drobno siekamy(...)małym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu do miękkości (około 7 minut). Dodajemy czosnek, papryczkę chilli, marchew, przyprawę chilli con carne, słodką paprykę i przesmażamy jeszcze 5 minut. Dodajemy sos BBQ, fasolę i pomidory z puszki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem, dokładnie mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. 3. Piekarnik rozgrzewamy

My Culinary Art
Wegetariańskie "burrito" 232

naleśniki z obu stron na rumiano. Sos: Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy, dodajemy pieczarki. Po chwili dodajemy przecier pomidorowy, fasolę, pokrojoną papryczkę chilli i paprykę. Dusimy aż do zredukowania sosu. Na koniec dodajemy cukier i odrobinę soli do smaku. Gotowy sos zawijamy w naleśnik- tak jak pokazane jest na rysunku poniżej ;) Źródło:Stylowi.pl SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Butter chicken 185

udek bez skóry i kości lub piersi kurczaka na marynatę: 1/2 szklanki jogurtu greckiego 1 cm korzenia imbiru 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki chilli łyżeczka garam masali łyżeczka kurkumy spora szczypta soli na sos: 2 łyżki masła łyżeczka nasion kuminu łyżeczka ziaren kolendry cebula szczypta mielonego kardamonu łyżka garam masali szczypta chilli 4 pomidory łyżeczka cukru 1/2 szklanki śmietany sól(...)utłuc w moździerzu. W woku rozpuścić masło, zeszklić cebulę. Dodać kumin, kolendrę, garam masalę, kardamon i chilli. Całość podsmażyć około 2 minuty. Wlać zmiksowane pomidory, zmniejszyć ogień i gotować kilka minut. Dodać śmietanę i doprawić solą. Wrzucić kawałki kurczaka i pogotować go w sosie przez około 10 minut. Danie podawać posypane świeżą kolendrą

wyzwania kuchenne
Sałatka z wędzonym łososiem i przepiórczymi jajkami 147

Ugotowane na twardo przepiórcze jajka (3-4 minuty od zagotowania) kroimy na ćwiartki. Pomidory koktajlowe również kroimy w ćwiartki. Garść roszponki Fit&Easy skrapiamy sosem przygotowanym z rozgniecionego ziarenka anyżu Kamis, szczypty chilli, 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki octu balsamicznego z Modeny Kamis, 1/2 łyżeczki sosu ostrygowego. Roszponkę kładziemy na środku talerza. Łososia układamy na środku talerza

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
10 miejsc na burgera w Lublinie 241

prezentuje się dość... nieładnie oraz brak serwetek. Burgery smaczne, tylko ten sos do poprawy. Warto też trzymać się składników, opisanych w menu, bo ja oprócz ostrego sosu prawie nie widziałam różnicy pomiędzy Chilli Burgerem a Italianem (zamiast suszonych pomidorów dostałam plaster świeżego).  IncognitO , ul. Peowiaków 3 Obecnie w menu są dwa burgery (jak ja byłam u nich był tylko

Pasja Smaku
Polędwiczka wieprzowa i zielony sos! 142

pieczemy jeszcze 5-10 minut. Polędwiczkę wyciągamy z piekarnika i odkładamy na kilka minut. Podajemy pokrojone w grubsze plastry. Zielony sos: pęczek natki pietruszki, 1/2 pęczka koperku, duża garść świeżej bazylii, sok z 1/2 limonki, 1 średnia papryczka chilli, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, oliwa z oliwek Drobno siekamy całą zieleninę, całość wkładamy do miseczki. Dodajemy drobno posiekaną papryczkę chilli

Plate of Joy
Rumcajsowe Enchiladas 181

napełnia farszem i zwija w rurkę. Następnie umieszcza się kilka rurek w naczyniu żaroodpornym warstwowo, każdą warstwę pokrywając sosem i innymi dodatkami (np. serem lub cebulą). Składniki: Puszka pomidorów w zalewie puszka czerwonej fasoli pinto 5 ząbków czosnku 1 czerwona papryczka chilli (lub 2 łyżeczki mielonego chilli) łyżeczka słodkiej(...)papryki 500g mielonej wieprzowiny sól i pieprz do smaku kwaśna śmietana 4 pszenne tortille tarty ser Przygotowanie: Czosnek obieramy i blendujemy razem z pomidorami i chilli. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wlewamy uzyskany sos i smażymy kilka minut cały czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Skarmelizowany lekko sos przekładamy do rondelka, a na patelni obsmażamy mięso doprawione słodką papryką, solą

Gotuj z Rumcajsem