sos chilli - 2107 przepisów (strona:28/141)

Edamame w słodko-pikantnej glazurze / Sweet and spicy glazed edamame 222

japońsku to właśnie młoda soja) jest przepyszna nawet zwyczajnie ugotowana przez kilka minut we wrzątku, chociaż dzisiaj proponuję wersję bardziej orientalną, bo w słodko-pikantnej glazurze z imbirem i chilli. Przygotowanie tego dania to dosłownie kilkanaście minut, a nie mogłam się od nich oderwać. Doskonała wieczorna przekąska zamiast popcornu czy chipsów. Polecam! Scroll down for recipe in English Edamame(...)łyżeczki płatków chilli lub zmielonego chilli opcjonalnie sezam do posypania Przygotowanie: Gotuj soję w osolonej wodzie, przez około 5 minut i odcedź. W małej miseczce wymieszaj sos sojowy, ocet, wodę ryż, cukier i chilli. W średnim rondelku rozgrzej na średnim ogniu olej, po czym włóż czosnek wraz z imbirem. Smaż przez 1-2 minuty, uważając by nie spalić czosnku. Wlej

karmelowy
Mini pizze przekąska na przyjęcie 139

zacznij wycinać szklanką małe krążki.  Przygotuj sos 1 opakowanie passaty pomidorowej łyżeczka soli zmiażdżony ząbek czosnku 1 łyzka oliwy z oliwek bazylia + oregano szczypta płatków chilli  ser parmezan Składniki sosu połącz ze sobą. Małą łyżeczką nakładaj na wierzch ciasta i delikatnie rozprowadź.   Piecz w 220 stopniach 15 minut.  Przed końcem pieczenia posyp serem i podpiecz kilka

AZgotuj!
Skrzydełka sezamowe 134

Pyszne drobiowe skrzydełka  Składniki 1,5 kg skrzydełek 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 3/4 łyżeczki soli 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu orientalnego 2 łyżki miodu 1 łyżeczka oleju sezamowego szczypta chilli w proszku 2 łyżki lekko uprażonych ziarenek sezamu(...)posiekany szczypior z 1 dymki   Przygotowanie Rozgrzałem piekarnik do 210 stopni C. Blachę wyłożyłem folią aluminiową, posmarowałem olejem. Czosnek roztarłem z solą, dodałem sos sojowy, sos orientalny, miód, olej sezamowy i chilli. W mieszaninie obtaczamy skrzydełka, ułożyłem na blasze. Zapiekałem 35 minut, odwracając raz w połowie pieczenia.   Upieczone skrzydełka obtoczyłem w sezamie i posiekanej dymce. Podałem od razu

R'n'G Kitchen
Kasza jęczmienna po meksykańsku 154

przepis przypadnie Wam do gustu! Składniki: cebula puszka pomidorów 1 papryka puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy łyżka sosu sojowego  2 piersi z kurczaka (może być bez!) 2 szklanki soku pomidorowego - ja dałam w sumie cały litr sól, pieprz, chilli, oregano, kurkuma przyprawa meksykańska  oliwa Odsączamy fasolę i kukurydzę, cebulę siekamy i podsmażamy na oliwie do zeszklenia. Paprykę kroimy(...)miękka. Do papryki i cebuli wlewamy 2 szklanki  soku pomidorowego i dodajemy pomidory wraz z zalewą. Dodajemy do smaku przyprawy: sól,  przyprawę meksykańską,  pieprz, chilli, oregano, kurkumę oraz sos sojowy. W momencie gdy sok zacznie się gotować, wsypujemy  3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej i przykrywamy pokrywką.  Kasza musi gotować się w soku pomidorowym pod przykryciem

Cukier&Puder
Żytni makaron z sosem słonecznikowym z gorgonzolą 244

zdrowotni smakosze!, dziś pójdziemy bardziej w stronę smaku i nasycimy nasze kubki smakowe. Przygotujemy razowy makaron żytni z pysznym sosem śmietanowym gdzie pierwsze skrzypce zagra prażony słonecznik i aromatyczny ser gorgonzola z igiełkami rozmarynu. Jest to bardzo łatwy przepis na coś czym możecie zaskoczyć przyjaciół, rodzinę czy samych siebie :). Słonecznik to całkiem zdrowe ziarenka bogate źródło witamin(...)mieszając (Uważamy żeby nie spalić) 3/ Do uprażonego słonecznika dodajemy śmietanę a następnie ser gorgonzola. Gdy sos ma odpowiednią konsystencję dodajemy sok z cytryny i pastę chilli. 4/ Nakładamy makaron wraz z sosem na talerz i posypujemy świeżym rozmarynem. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Domowe zapiekanki 195

staną się nasączone i smaczniejsze.  Składniki: 1 długa ciemna bagietka z pełnego ziarna 5 pieczarek 5 plasterków ulubionej wędliny 4 plasterki sera gouda domowej roboty sos pomidorowy  suszona bazylia szczypta chilli Przygotowanie: Bagietki przekrawamy na 4 części na mniejsze kawałki, aby uzyskać 4 zapiekanki. Wnętrze bagietek smarujemy domowej roboty sosem pomidorowym, dodajemy szynkę i ser (pokrojone w kostkę

ClauditteMissCooking
Wołowina w sosie ostrygowym 129

rostbef) 1 łyżka mąki 2 łyżki sosu sojowego 200 g pieczarek 5 grzybów shiitake (mogą być też świeże) 1/2 papryki czerwonej 1/2 pęczka szczypiorku 1 papryczka chilli 2 ząbki czosnku 4 łyżki sosu ostrygowego 4 łyżki oleju szczypta cukru trzcinowego pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Grzyby shiitake zalewamy gorącą wodą, kiedy woda ostygnie(...)chwilę smażymy na bardzo dużym ogniu, cały czas mieszając. Po chwili dodajemy sos ostrygowy, cukier oraz pieprz i ponownie mieszamy, do całkowitego połączenia sosu ze składnikami. Na sam koniec dodajemy posiekany szczypiorek i drobno posiekaną papryczkę chilli. Podajemy z ryżem jaśminowym. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style

R'n'G Kitchen
Błyskawiczny makaron z kurczakiem i pastą chilli hot beans 301

gram makaronu chow mein podwójna pierś z kurczaka duża cebula 2 suszone chilli (jeśli nie lubicie ostrego smaku nie dodawajcie) 3 łyżki stołowe chilli hot beans kilka grzybów mun szczypior 3 łyżki oleju słonecznikowego 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka cukru mąka ziemniaczana WYKONANIE Kurczaka myjemy, czyścimy z błonek i kroimy w cienkie paski lub drobną(...)paski). Całość chwilę smażymy. Makaron zalewamy wrzątkiem i przykrywamy na ok. 4 minuty, aż będzie al dente. Przekładamy makaron na patelnię do kurczaka i dodatków. Dodajemy pastę chilli hot beans, 1 łyżki sosu sojowego, ocet ryżowy, cukier. Mieszamy, próbujemy i doprawiamy tak jak lubimy. Przekładamy makaron na talerze i posypujemy posiekanym szczypiorem

OstryKęs
Szaszłyki drobiowe z morelami 163

pogoda pozwoli. Szybkie, proste i uwzględniające nasze ulubione smaki danie – szaszłyki drobiowe z… morelami.   Składniki: - 2 piersi drobiowe (ok. 600g) - marynata: - olej sezamowy, sos sojowy, sos ostrygowy, cytryna, mleko kokosowe - pieprz, chilli w płatkach, papryka wędzona, czosnek granulowany Dodatkowo: - ok. 200g suszonych moreli - 1 czerwona papryka - 1 żółta papryka - 3 cebule (biała i czerwona) - ok. 100g boczku wędzonego - patyczki(...)dwie części. Kroimy na ok. 2cm kawałki – przekładamy do pojemnika. Dodajemy składniki marynaty: 3 łyżki oleju sezamowego, 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki sosu ostrygowego, 4 łyżki mleka kokosowego, sok z ½ cytryny, pieprz, chilli (sporo), paprykę wędzoną, czosnek granulowany (mieszamy po dodaniu każdego składnika). Odstawiamy do lodówki. Na drugi dzień szykujemy szaszłyki. Oczyszczone pieczarki obgotowujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem

mojewypiekiinietylko
polędwiczki kurczaka w sosie śliwkowym z kaszą gryczaną... 138

podsmażyć na złocisto polędwiczki z marynatą lekko obsypane mąką następnie dodać wypestkowane, opłukane śliwki, wsypać papryczkę chilli następnie wlać wodę, delikatnie wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu z 25 minut mąkę wymieszać z wodą i wlać mieszając do zagęszczenia sosu woreczek kaszy ugotować wg przepisu ale posolić dopiero na koniec gotowania, ugotowany wyjąć(...)wody i zostawić tak aby woda z woreczka odciekła danie przystroić cząstkami pomidora z kilkoma listkami pietruszki danie jest proste, łatwe, szybkie, nie tylko na niedzielny obiad, sos śliwkowy z papryczką chilli z kaszą gryczaną wyśmienicie smakuje............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Owoce morza z czarnym makaronem 203

opakowanie mrożonej mieszanki owoców morza (krewetki, kalmary, mule, ośmiorniczki) opakowanie (200 g) czarnego makaronu 1 mała marchew kilka czarnych oliwek 1/4 cebuli 2 - 3 ząbki czosnku papryczka chilli sok z cytryny sos sojowy opcjonalnie szczypior lub koper Wykonanie: Zamrożone frutti di mare wyjmujemy kilka godzin przed przygotowaniem by rozmarzły. Marchew obieramy i kroimy w drobne słupki. Smażymy na małym ogniu(...)łyżce oliwy z oliwek. Cebulę siekamy w drobną kostkę. Podobnie postępujemy z papryczką chilli i ząbkiem czosnku (drugi ząbek wyciskamy praską). Składniki dodajemy do marchewki. Przesmażamy dalej na małym ogniu pod przykryciem. Oliwki kroimy w cieniutkie plasterki. Gdy cebulka się zeszkli, dodajemy oliwki. Oraz owoce morza wraz z wodą, która zebrała się na tacce po ich rozmrożeniu. W "międzyczasie" gotujemy

Taste Of My Day
Jak zrobić passatę pomidorową (przecier)? 299

mój niezawodny sposób na mięsny gulasz. po odparowaniu i zgęstnieniu jako sos do pizzy jako sos do gołąbków, jako baza do zapiekanek biała fasola z sosem pomidorowym doprawionym solą, cukrem, czerwonym octem winnym i chilli to jedno z moich ulubionych śniadań. Jak zrobić passatę pomidorową? - krok po kroku Składniki: 6 kg mięsistych pomidorów, np. malinowych lub lima (to te podłużne(...)minutach przetrzyj pomidory przez gęste sito i przełóż z powrotem do garnka. Alternatywnie można je zmiksować blenderem. Ja wolę pomidorowe kawałki zanurzone w sosie. Dopraw pomidory solą i opcjonalnie czosnkiem, chilli czy ziołami. Gotuj pomidory na średnim-dużym ogniu, aż passata uzyska pożądaną przez Ciebie konsystencję. Moje pomidory wyglądały tak: 4. Gorący przecier przelej do umytych i wysterylizowanych słoików*. Słoiki

Chilli Czosnek i Oliwa
Enchilada sos 201

Zapraszam dzisiaj na sos enchilada. Sos pochodzi z kuchni meksykańskiej I bedzie potrzebny mi do dzisiejszego obiadu :) Sos jest wykonany na bazie papryki chilli. Jest rewelacyjnie ostry I nadaje się nie tylko jako dodatek do dań kuchni meksykańskiej ale także jako dip :) Ja użyłam sos do zapiekanki makaronowej . Zaczynamy  Składniki: 2 łyżki oliwy 2 łyżki mąki 2 łyżki chilli

Smaki Edyty
Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 224

kuchniach dominują te same trzy główne składniki: mleczko kokosowe, chilli i kolendra.  SMAK, KONSYSTENCJA I ZAPACH SMAK to:   czerwone i zielone, ostre i bardzo ostre papryczki chilli;  łagodne kremowe mleczko kokosowe;  świeża kolendra (cała roślinka, liście, łodygi, także korzonki);  słodkawo-pikantna bazylia;  cierpkawa trawa cytrynowa;  piekący, lekko pieprzowy galangal;  liście limy(...)tajskiej kuchni jest nieznanych w Europie, chociaż obecnie niemal wszystkie można znaleźć na półkach supermarketów, a także w sklepach z orientalną żywnością. Pędy bambusa, tofu, kiełki fasoli, chilli, kokos, pasty curry, sos rybny i trawa cytrynowa wnoszą do tajskich posiłków tak atrakcyjny dla nas posmak egzotyki.        Podczas przyrządzania potraw tajskich wok jest jedynym elementem wyposażenia kuchennego

ClauditteMissCooking
Wołowina po azjatycku w pysznym sosie 194

kładniki: około 300 g udźca wołowego 0,5 papryki pędy bambusa (ja dałam ¼ słoiczka) 0,5 papryczki chilli pół pęczka cebulki dymki 4 grzyby mun ½ marchewki 1 łyżka sezamu 1 łyża oleju Marynata do mięsa: 1 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków 1 łyżka oleju sezamowego Sos: 1 łyżka sosu(...)Mięsa najlepiej dzień wcześnie kroimy w cienkie paski i marynujemy. Wkładamy do lodówki na całą noc. Grzyby mun wkładamy do ciepłej wody i moczymy 15 minut. Chilli   kroimy w drobną kosteczką. Składniki sosu łączymy ze sobą. Paprykę i marchew kroimy w słupki.   W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy chili i smażymy około 30 sekund. Dodajemy mięso i smażymy

Mania Gotowania