którą przygotujemy w zaledwie 20 minut. Świetnie sprawdzi się jako danie do pracy lub szybki obiad. Składniki: olej kokosowy do smażenia 2-3 ząbki czosnku papryczka chilli 2 szalotki 300g tofu marchewka sos sojowy 20-30g suszonych grzybów mun ½ słoiczka pędów bambusa opakowanie makaronu ryżowego do podania sos słodko kwaśny Sposób wykonania: Grzyby mun zalewamy wrzątkiem lub bulionem(...)rozgrzewamy olej i podsmażamy krótko (około pół minuty) posiekany w cienkie plasterki czosnek. Dodajemy posiekaną papryczkę chilli oraz plasterki szalotki i smażymy do zeszklenia a następnie dodajemy pokrojony w kostkę tofu oraz posiekaną w małe słupki marchewkę. Po około 3 minutach dodajemy sos sojowy, grzyby mun, pędy bambusa, zmniejszamy ogień i przesmażamy razem do połączenia smaków. Serwujemy z dodatkiem makaronu
Pyry na Gazstarczy jeszcze na drugi dzień : 8 pałeczek z kurczaka - około 1200g mięsa MARYNATA DO MIĘSA: przyprawa do kurczaka pieprz czarny sól Sos madziarów od Folwark - ostry sos pomidorowy z dodatkiem papryki chilli, ze słodko-kwaśnym posmakiem, inspirowany kuchni ą węgierską; do zamarynowania mięsa i posmarowania w trakcie pieczenia Mięso umyć pod bieżącą wodą i osuszyć . N atrzeć solą
Grunt to przepis!Jeśli nie macie pomysłu na obiad to zapraszam do wypróbowania takich oto pysznych placuszków z kukurydzą i chilli można je podawać z dowolnymi sosami lub ketchupem. Zapraszam również na zakupy do sklepu Piątnica , posiadają szeroki asortyment wyśmienitych produktów , przypraw , bakali(...)sodą i wymieszać. Przyprawić do smaku vegetą i pieprzem możecie zamiast chilli w ziarenkach dodać chilli w proszku.Placuszki maja być ostrawe. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy z dowolnymi sosami . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilisosie śliwkowym. Jeśli jeszcze nie próbowaliście to koniecznie zróbcie, bo śliwki jeszcze są. Taka inna smaczna propozycja podania schabowego Do tego ziemniaczki lub ryż, surówka z selera (przepis) i obiad gotowy. Składniki 1 kg schabu bez kości 10 śliwek węgierek 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej sól pieprz tymianek płatki chilli szczypta papryki(...)przez sito. Cebulę pokroić w piórka i zrumienić na 1 łyżce masła. Dołożyć sos z przetartych śliwek, wlać 1/4 szklanki wody , doprawić solą , pieprzem, płatkami chilli oraz wędzoną papryką. i zagotować. W razie gdy sos jest zbyt rzadki zagęścić go 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozrobionej w odrobinie wody. Mięso wyjąć z piekarnika i pokroić na plastry. polać gorącym sosem
O kuchni z uczuciemmożna go również podać do nuggetsów z kurczaka, meksykańskich tortilli, parówek w szlafrokach i innych imprezowych przekąsek, pyszna będzie też pizza oraz grzanki, posmarowane dipem zamiast pomidorowym przecierem, jako sos do makaronu, z dodatkiem czarnych oliwek, anchois, tuńczyka lub cukinii. Dip z pieczonych pomidorów na podstawie przepisu z bloga An Edible Mosaic czas przygotowania(...)plasterki 1 mała cebula lub pół większej, pokrojona w kostkę 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu balsamicznego szczypta cukru szczypta soli szczypta płatków chilli lub ostrej papryki (według preferencji) 1 łyżka przecieru pomidorowego dodatkowo: nieduże naczynie żaroodporne Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 220 stopni C . W naczyniu żaroodpornym ułóż pomidory, cebulę i czosnek. Polej oliwą
Chilli Czosnek i Oliwaząbki czosnku 3 szt.pieczarek 1 szklanka bulionu 2 łyżeczki białego sezamu 1 łyżeczka czarnego sezamu 1 mała papryczka chilli grzybki mun 4-5 łyżek sosu sojowego (można więcej) 1-2 łyżki oleju sezamowego 2-3 łyżki oleju roślinnego 1/2 łyżeczki brązowego cukru Makaron włożyłam do osolonej, gotującej się wody(...)woku olej i smażyłam wołowinę przez około 4-5 minuty. Dodałam pokrojoną cebulę, starty czosnek, imbir i papryczkę chilli. Dodałam marchewkę,selera i pietruszkę. Wsypałam plasterki pieczarek. Następnie plasterki pora. Do warzyw dołączyła zielona fasolka, grzybki mun. Warzywa polałam sosem sojowym, posypałam białym i czarnym sezamem, cukrem i podlałam bulionem. Na koniec dodałam brokuły. Pozostało już tylko włożyć ugotowany
potrawyregionalneporcje) 2 polędwiczki z dorsza 1 szklanka czarnego ryżu (przed ugotowaniem) 1 puszka mleka kokosowego 1 duży batat 1 dojrzałe mango 1 cebula 1/2 papryczki chilli 2 ząbki czosnku 2 cm imbiru 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka żółtej pasty curry 1 łyżeczka curry w proszku 1 łyżeczka kuminu 3 liście limonki caffir pieprz sól świeża kolendra SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Batata(...)gruba kostkę i oprószamy solą, pieprzem, kuminem oraz curry. Odstawiamy na 20 minut. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulkę, czosnek, imbir oraz chilli. Dodajemy liście limonki caffir i zalewamy mlekiem kokosowym wymieszanym z pastą curry oraz sosem sojowym. Doprowadzamy do wrzenia. W między czasie obieramy mango i kroimy w kostkę lub paski. Gdy sos zacznie się gotować wrzucamy do niego kawałki
DefinicjaSmakuziela angielskiego 1 cebula 1 jabłko 1 papryczka chilli 700 ml wody 400 ml mleka kokosowego (1 puszka) sok z 1/2 limonki 2 łyżki sosu sojowego sól dodatkowo: 250 g makaronu ryżowego 1 papryczka chilli pęczek kolendry Papryki ułożyć na blasze. Piec w 200 st. C. przez 30-40 minut, aż skórka zrobi się czarna. Przełożyć papryki do miski, dokładnie(...)listki kafiru. Zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Dodać mleko kokosowe, sok z limonki i sos sojowy, wymieszać. Doprawić do smaku solą. Makaron ryżowy przygotować według opisu na opakowaniu. Zupę przed podaniem podgrzać (ale nie gotować). Podawać z makaronem ryżowym, pokrojonym w plasterki chilli i kolendrą. Smacznego! A jakie są Wasze ulubione jesienne rozgrzewacze
Pożeraczka, czyli raz adobrzetartej 1/2 cebuli 2 łyżki posiekanej kolendry 1-2 łyżki sosu sojowego pieprz sól mąka kukurydzniana/orkiszowa/pszenna pomidorowe curry 200 ml passaty pomidorowej 200 ml mleka kokosowego 1 czerwona papryka 1 cebula 4 ząbki czosnku 1/2 pęczka kolendry 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka przecieru z papryczek chilli (można więcej) 1/2 łyżeczki brązowego cukru sól ryż jaśminowy(...)ryżu jaśminowego 3-4 szklanki wody 1 łyżeczka przyprawy curry 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry 1 łyżeczka czarnuszki 1 łyżka soku z cyrtny 1-2 łyżki sosu ostrygowego 1/4 łyżeczki przecieru z papryczek chilli SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki na pulpeciki umieszczamy w dość wysokim naczyniu i przy pomocy blendera miksujemy na gładką masę. Formujemy puplpeciki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy
DefinicjaSmakudrożdży Pół łyżeczki cukru szczypta soli Klopsiki: 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie indyk) Łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki Łyżka gęstego jogurtu Słodka papryka, chilli, pieprz, imbir, czosnek granulowany, tymianek Sos: Pół słoiczka koncentratu pomidorowego Pudliszki Świeży pomidor - drobno posiekany (albo pół bardzo dużego pomidora ;) ) Oliwa z oliwek Bazylia, oregano, słodka papryka, chilli Łyżeczka cukru Szczypta soli Dodatki: Pół puszki(...)koncentratem i przyprawami. Formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Klopsiki przesmażamy na rozgrzanym oleju z dwóch stron, zmniejszamy ogień, podlewamy odrobiną wody i podduszamy kilka minut pod przykryciem. Aby zrobić sos, należy rozgrzać oliwę w rondelku, przesmażyć posiekanego pomidora, dodać koncentrat i przyprawy. Sos smażyć kilka minut. Przygotowujemy resztę składników: pomidora kroimy w plastry, jeżeli jest bardzo soczysty - usuwamy gniazda nasienne
Kuchnia w szuwarachPrzemiłe uczucie wytrawności. Balans smaków: słodyczy z miodu, pikanterii z papryczki chilli, słonego z anchois. Składniki: dojrzałe awokado Sos: 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z pierwszego tłoczenia łyżeczka kaparów w zalewie łyżeczka zielonego pieprzu w zalewie 1 malutka papryczka chilli pół szalotki łyżeczka soku z cytryny sól 1 filecik anchois 1 łyżeczka miodu ( ja dodałam kasztanowy
AZgotuj!osolonej wodzie. Następnie na łyżce masła podsmażamy cienkie plasterki czosnku. Dodajemy warzywa na patelnie i dusimy pod przykryciem. Gd warzywa będą miękkie zalewamy je sosem - passata di pomodoro. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem, chilli, bazylią i suszonymi pomidorami z czosnkiem. Podgrzewamy ok. 7 minut. Na koniec polewamy makaron sosem i podajemy
Aga w kuchniSkładniki: 1 kostka rosołowa/warzywna 2 opakowania mrożonek z warzywami chińskimi 2 sosy chińskie/słodko-kwaśne (ja wybrałam te z Łowicza) 2 podwójne piersi z kurczaka przyprawa do kurczaka sól, pieprz, chilli ryż do podania Sposób przygotowania: 1. W szklance wody(...)rozpuścić kostkę. Dodać warzywa i poddusić. 2. Kurczaka pokroić na kawałki, przyprawić przyprawą do kurczaka i usmażyć. Dodać do warzyw. 3. Do garnka z warzywami dodać sosy. 4. Całość doprawić solą, pieprzem i chilli. 5. Podawać z ugotowanym w osolonej wodzie ryżem
A Ty Smakuj Mnienich nowe aromaty, np. w szaszłykach drobiowych z ananasem. Składniki: - 2 duże piersi drobiowe Składniki marynaty: - 3 łyżki oleju sezamowego - 3 łyżki sosu sojowego - 2 łyżki marynaty teryiaki - sok z cytryny - pieprz syczuański - sól wędzona - chilli(...)płatkach Dodatkowo: - dojrzały ananas Filety płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w kostkę, przekładamy do woreczka i dodajemy składniki marynaty – olej sezamowy, sos sojowy, teryiaki, sok z cytryny, pieprz syczuański, sól wędzoną, płatki chilli. Woreczek zamykamy (gumką recepturką), rozprowadzamy wewnątrz marynatę. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc). Patyczki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie
mojewypiekiinietylkososu sojowego 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 1 łyżeczka bazylii ½ łyżeczki tymianku ½ łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka chilli 2 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki brązowego cukru Sos BBQ: 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 5 łyżek przecieru pomidorowego 1 łyżka keczupu 2 łyżki octu winnego 1 łyżka sosu(...)worcestershire 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki trzcinowego cukru 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy 2 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki chilli w proszku ¼ łyżeczki wędzonej papryki w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu 50 ml whiskey lub wódki Przygotowanie: Dzień wcześniej należy przygotować mięso. Ja osobiście wolę aby żeberka marynowały się całą noc w lodówce
Mania Gotowania