użyć kostek rosołowych , ja też nie zawsze mam własny pod ręką ) 2 łyżeczki granulowanego czosnku ( to nie jest zbyt dużo , soja słabo ciągnie smak) 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka cukru sól, chilli do smaku 12 jajka 2 łyżki sezamu czarnego 2 łyżki sezamu białego 1 /2 szklanki bułki tartej olej do smażenia Suche kotlety sojowe , zalewamy bulionem , dodajemy(...)nich cukier, czosnek, sos sojowy i całość doprowadzamy do wrzenia . Gotujemy do czasu ,aż w kotlety będzie można swobodnie wbić widelec . Odławiamy z bulionu i odstawiamy do wystygnięcia . Teraz , kiedy kotlety już przestygły , rozbijamy jajka jak do kotletów schabowych . Bułkę tartą , łączymy z sezamem czarnym i białym . Kotlety solimy , posypujemy chilli , obtaczamy w jajku , bułce z sezamem i smażymy
Ogrodnik w podróżyponieważ na pewno każdy ma swój niezawodny i robi go na oko. Jedna tylko mała uwaga, aby naleśniki były trochę grubsze ponieważ będą zapieczone w sosie pomidorowym. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy chilli, słodką papryką, solą i pieprzem. Podsmażamy. Odkładamy na bok. Na patelni po kurczaku, podsmażamy umyty szpinak. Doprawiamy solą, dodajemy drobno posiekany czosnek(...)całość na patelnie i jeszcze 5 min. podsmażamy. Na naleśniki nakładamy farsz i zawijamy w ruloniki. Do garnka wlewamy pomidory, dodajemy cukier, sól, chilli i słodką paprykę. Podgrzewamy i przy użyciu blendera miksujemy na gładki sos pomidorowy. Nastawiamy piekarnik na 180C. Na dno dużego naczynia do zapiekania wylewamy połowę sosu pomidorowego. Na nim układamy naleśniki jeden przy drugim. Polewamy resztką
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/kurczaka, pokrojonej w kostkę 150 g fasolki szparagowej, ugotowanej do miękkości 1/2 cukinii, pokrojonej w krążki 1 żółty pomidor, pokrojony w krążki 2 łyżki sosu rybnego sok z 1/2 limonki 1 papryczka chilli, pokrojona w paski Do podania: ryż jaśminowy CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i imbir, smażymy(...)minut. Wrzucamy cukinię, pomidora, fasolkę szparagową i gotujemy jeszcze 5-7 minut, aż kurczak będzie gotowy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy sok z limonki i sos rybny, mieszamy. Podajemy z ryżem jaśminowym, posypane posiekaną papryczką chilli. Smacznego
Tajskie smakisztuka - sałata (dowolny rodzaj) - 50 g - świeża bazylia - 10 listków - miód - 1 łyżeczka - curry, pieprz - oliwa - 2 łyżki Sos: - mango-1/2 sztuki - miód - 1 łyżeczka - musztarda - 1 łyżeczka - chilli - sok z cytryny - 2 łyżki Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka(...)oczyścić, pokroić w paski, a następnie obtoczyć w marynacie z miodu, curry, pieprzu i oliwy, pozostawić na 30 minut. Mango, miód, musztardę, sok z cytryny oraz chilli razem zblendować, tak aby powstał gładki sos. Pierś z kurczaka grillować na patelni. Warzywa umyć, pokroić w paski. Placki Tortilla posmarować sosem z mango, ułożyć pierś z kurczaka, sałatę, paprykę, pomidory, pokrojone
Fit-aminaSOSEM CHIMICHURRI Składniki: 1 filet z kurczaka 1 ząbek czosnku sól i pieprz oliwa do smażenia kasza bulgur do podania na sos: pęczek natki pietruszki 1/2 pęczka świeżej mięty 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chilli 1 łyżka octu winnego 1/2 szklanki oliwy sól i pieprz Przygotowanie: Filet oczyszczamy, kroimy i nacieramy(...)czosnkiem oraz solą i pieprzem. Smażymy na złoty kolor na oliwie. Podajemy z ugotowaną kaszą bulgur polane sosem chimichurri. (z sosem można wymieszać też kaszę) Sos: Natkę pietruszki, miętę, czosnek o raz papryczkę chilli wrzucamy do rozdrabniacza lub blendera. Dodajemy oliwę i ocet, miksujemy. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Bon appetit mon amiewykorzystuję nasze wspaniałe ciemne ,duże śliwki lub węgierki. Składniki: 6 dużych śliwek lub 12 węgierek bez pestek 4 -5 łyżek konfitury morelowej 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka papryczki chilli ,roztartej Wykonanie: Śliwki podgotować ,dodać resztę składników ,gotować jeszcze 1-2 min i zmiksować. Można doprawić do smaku ,regulując smak słodko-kwaśny do własnego
Kulinarny karnet Christopherainternecie i jedyne co znalazłam :): http://kuchniawietnamska.blogspot.com/2008/09/ryowe-krakersy-sezamowe-banh-trang-me.html Danie skończyłam na papierze standardowym SKŁADNIKI: 250g krewetek w czosnku mrożone warzywa chińskie 8 listków papieru ryżowego pomidory krojone sos sojowy sól, pieprz, papryka chilli, kolendra, kurkuma, suszona pietruszka, olej Najpierw należy przygotować farsz. Na oleju podsmażyć warzywa chińskie, dodajemy rozmrożone krewetki i smażymy ok 1minuty, dodajemy przypraw według uznania(...)dodałam sól, pieprz, utartą kolendrę, kurkumę i papryczkę chilli. Po kolejnej minucie wyłączamy gaz. Papier ryżowy namaczamy kilka sekund w gorącej wodzie. Na miękki placek nakładamy farsz i dokładnie zwijamy (jak krokiety). Smażymy na oleju do uzyskania złotego koloru. Podajemy z sosem pomidorowo-sojowym. Smacznego
MarciochaKucharzyktórą przygotujemy w zaledwie 20 minut. Świetnie sprawdzi się jako danie do pracy lub szybki obiad. Składniki: olej kokosowy do smażenia 2-3 ząbki czosnku papryczka chilli 2 szalotki 300g tofu marchewka sos sojowy 20-30g suszonych grzybów mun ½ słoiczka pędów bambusa opakowanie makaronu ryżowego do podania sos słodko kwaśny Sposób wykonania: Grzyby mun zalewamy wrzątkiem lub bulionem(...)rozgrzewamy olej i podsmażamy krótko (około pół minuty) posiekany w cienkie plasterki czosnek. Dodajemy posiekaną papryczkę chilli oraz plasterki szalotki i smażymy do zeszklenia a następnie dodajemy pokrojony w kostkę tofu oraz posiekaną w małe słupki marchewkę. Po około 3 minutach dodajemy sos sojowy, grzyby mun, pędy bambusa, zmniejszamy ogień i przesmażamy razem do połączenia smaków. Serwujemy z dodatkiem makaronu
Pyry na Gazstarczy jeszcze na drugi dzień : 8 pałeczek z kurczaka - około 1200g mięsa MARYNATA DO MIĘSA: przyprawa do kurczaka pieprz czarny sól Sos madziarów od Folwark - ostry sos pomidorowy z dodatkiem papryki chilli, ze słodko-kwaśnym posmakiem, inspirowany kuchni ą węgierską; do zamarynowania mięsa i posmarowania w trakcie pieczenia Mięso umyć pod bieżącą wodą i osuszyć . N atrzeć solą
Grunt to przepis!Jeśli nie macie pomysłu na obiad to zapraszam do wypróbowania takich oto pysznych placuszków z kukurydzą i chilli można je podawać z dowolnymi sosami lub ketchupem. Zapraszam również na zakupy do sklepu Piątnica , posiadają szeroki asortyment wyśmienitych produktów , przypraw , bakali(...)sodą i wymieszać. Przyprawić do smaku vegetą i pieprzem możecie zamiast chilli w ziarenkach dodać chilli w proszku.Placuszki maja być ostrawe. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy z dowolnymi sosami . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilisosie śliwkowym. Jeśli jeszcze nie próbowaliście to koniecznie zróbcie, bo śliwki jeszcze są. Taka inna smaczna propozycja podania schabowego Do tego ziemniaczki lub ryż, surówka z selera (przepis) i obiad gotowy. Składniki 1 kg schabu bez kości 10 śliwek węgierek 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej sól pieprz tymianek płatki chilli szczypta papryki(...)przez sito. Cebulę pokroić w piórka i zrumienić na 1 łyżce masła. Dołożyć sos z przetartych śliwek, wlać 1/4 szklanki wody , doprawić solą , pieprzem, płatkami chilli oraz wędzoną papryką. i zagotować. W razie gdy sos jest zbyt rzadki zagęścić go 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozrobionej w odrobinie wody. Mięso wyjąć z piekarnika i pokroić na plastry. polać gorącym sosem
O kuchni z uczuciemmożna go również podać do nuggetsów z kurczaka, meksykańskich tortilli, parówek w szlafrokach i innych imprezowych przekąsek, pyszna będzie też pizza oraz grzanki, posmarowane dipem zamiast pomidorowym przecierem, jako sos do makaronu, z dodatkiem czarnych oliwek, anchois, tuńczyka lub cukinii. Dip z pieczonych pomidorów na podstawie przepisu z bloga An Edible Mosaic czas przygotowania(...)plasterki 1 mała cebula lub pół większej, pokrojona w kostkę 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu balsamicznego szczypta cukru szczypta soli szczypta płatków chilli lub ostrej papryki (według preferencji) 1 łyżka przecieru pomidorowego dodatkowo: nieduże naczynie żaroodporne Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 220 stopni C . W naczyniu żaroodpornym ułóż pomidory, cebulę i czosnek. Polej oliwą
Chilli Czosnek i Oliwaząbki czosnku 3 szt.pieczarek 1 szklanka bulionu 2 łyżeczki białego sezamu 1 łyżeczka czarnego sezamu 1 mała papryczka chilli grzybki mun 4-5 łyżek sosu sojowego (można więcej) 1-2 łyżki oleju sezamowego 2-3 łyżki oleju roślinnego 1/2 łyżeczki brązowego cukru Makaron włożyłam do osolonej, gotującej się wody(...)woku olej i smażyłam wołowinę przez około 4-5 minuty. Dodałam pokrojoną cebulę, starty czosnek, imbir i papryczkę chilli. Dodałam marchewkę,selera i pietruszkę. Wsypałam plasterki pieczarek. Następnie plasterki pora. Do warzyw dołączyła zielona fasolka, grzybki mun. Warzywa polałam sosem sojowym, posypałam białym i czarnym sezamem, cukrem i podlałam bulionem. Na koniec dodałam brokuły. Pozostało już tylko włożyć ugotowany
potrawyregionalneporcje) 2 polędwiczki z dorsza 1 szklanka czarnego ryżu (przed ugotowaniem) 1 puszka mleka kokosowego 1 duży batat 1 dojrzałe mango 1 cebula 1/2 papryczki chilli 2 ząbki czosnku 2 cm imbiru 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka żółtej pasty curry 1 łyżeczka curry w proszku 1 łyżeczka kuminu 3 liście limonki caffir pieprz sól świeża kolendra SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Batata(...)gruba kostkę i oprószamy solą, pieprzem, kuminem oraz curry. Odstawiamy na 20 minut. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulkę, czosnek, imbir oraz chilli. Dodajemy liście limonki caffir i zalewamy mlekiem kokosowym wymieszanym z pastą curry oraz sosem sojowym. Doprowadzamy do wrzenia. W między czasie obieramy mango i kroimy w kostkę lub paski. Gdy sos zacznie się gotować wrzucamy do niego kawałki
DefinicjaSmakuziela angielskiego 1 cebula 1 jabłko 1 papryczka chilli 700 ml wody 400 ml mleka kokosowego (1 puszka) sok z 1/2 limonki 2 łyżki sosu sojowego sól dodatkowo: 250 g makaronu ryżowego 1 papryczka chilli pęczek kolendry Papryki ułożyć na blasze. Piec w 200 st. C. przez 30-40 minut, aż skórka zrobi się czarna. Przełożyć papryki do miski, dokładnie(...)listki kafiru. Zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Dodać mleko kokosowe, sok z limonki i sos sojowy, wymieszać. Doprawić do smaku solą. Makaron ryżowy przygotować według opisu na opakowaniu. Zupę przed podaniem podgrzać (ale nie gotować). Podawać z makaronem ryżowym, pokrojonym w plasterki chilli i kolendrą. Smacznego! A jakie są Wasze ulubione jesienne rozgrzewacze
Pożeraczka, czyli raz adobrze