czerwonej papryki 10 pomidorków koktajlowych pół puszki przekrojonych na pól grzybów słomianych ( lub szklanka boczniaków) pęczek tajskiej bazylii świeża kolendra 1 paprychka chilli 3 łyżki pasty yellow curry ( jedna mała saszetka wystarczy ) 2-3 łyżki sosu rybnego 1-2 łyżeczki brązowego cukru 2/3 szklanki ryżu jaśminowego Wszystkie warzywa pokroić w dosyć duże kawałki. Pomidorki na pół lub mogą zostać(...)zgadza, jeśli nie dodać jeszcze łyżkę, dwie sosu rybnego uważając aby z nim nie przesadzić. Powinno być lekko słodkawe. Na sam koniec, już po wyłączeniu palnika dodać liście bazylii tajskiej i pokrojone pomidorki koktajlowe. Curry podać z ryżem, najlepiej w głębokich talerzach. Każdy ma swój ulubiony stopień ostrości dania więc ja papryczkę chilli podaję osobno, tak samo robię z kolendrą
Jemy Pijemynazywają małą białą kapustą. Znana jest też jako kapusta gorczycowa. Składniki. 2 kapusty 1 ząbek czosnku 2 plasterki imbiru świeżego 2 cm papryczki chilli szczypta soli, cukru 3 łyżki oleju sezamowego 1 łyżka sosu słodko pikantnego 2 plastry łososia wędzonego Wykonanie. Kapustę umyć. Odciąć twardy spód, wyrzucić. Od spodu ściąć po 2 plastry, nie wyrzucać. Resztę kapusty pokroić wzdłuż(...)parę części. Plastry łososia pokroić w paski. Czosnek, imbir i chilli drobno posiekać i przesmażyć na oleju. Dodać plastry i dusić 3-4 minuty, podlać dwiema łyżkami wody, Następnie dodać resztę kapusty i smażyć ,aż zmięknie. W czasie duszenia dodać sos słodko pikantny, mieszać, delikatnie przewracając kapustę. Przełożyć na talerze. Na tej samej patelni smażyć przez kilka sekund paski łososia
Kulinarny karnet Christopherawykorzystać w zastępstwie pomidory suszone oraz oliwki. Z kolei pomarańcza to jeden z najsmaczniejszych owoców o tej porze roku, a w połączeniu z czosnkiem, chilli oraz wytrawnym czerwonym winem powinna stworzyć aromatyczny, rozgrzewający sos . A więc zapraszam Was na ten zimowy, (zdradzę, że) udany eksperyment! Alchemia gotowania Marlena de Blasi po raz kolejny zaintrygowała mnie sposobem przygotowania swojej potrawy(...)uważając, aby się nie przypaliły. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj pastę z czosnku i skórki pomarańczowej oraz chilli. Wymieszaj składniki i odstaw, aby oliwa i migdały przeszły wonią dodatków. Wrzuć spaghetti do osolonego wrzątku, aby zdążył się ugotować, gdy sos będzie gotowy. Wyjmij oliwki i pomidory łyżką durszlakową i przełóż na patelnię z migdałami. Rondelek z winem postaw
Chilli Czosnek i OliwaSos na bazie ketchupu z wyczuwalną nutą curry i chilli. Idealny jako dip do przekąsek i dań takich jak shoarma, gyros, kebap czy chrupiący panierowany kurczak. Jeśli nie lubicie ostrych sosów wystarczy dodać mniej sosu sambal oelek niż w przepisie
Milion Smakówpołowa słodkiej czerwonej papryki cebula 2 duże ząbki czosnku pomidory krojone z puszki 400 g (lub świeże) olej sól, pieprz chili w proszku (opcjonalnie) szczypta imbiru (opcjonalnie) Domowy Ostry Sos Chili - Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente według wskazówek na opakowaniu. Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę. Cebulę i czosnek podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy słodką(...)minuty. Następnie dodajemy pomidory z puszki i dusimy przez kolejne ok. 5 minut na małym ogniu. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodatkowo możemy użyć papryczki chilli w proszku do otrzymania pożądanej ostrości sosu. Boczek podsmażamy na suchej patelni do zrumienienia (z boczku wytworzy się tłuszcz na którym podsmaży się wędlina). Możemy go wcześniej pokroić w grubą kostkę lub pozostawić większe plastry
Słodka Stronawieprzowy w brzoskwiniach i chilli jest na dużo lepszy! Zapraszam! Składniki: 1 kg boczku wieprzowego 2 brzoskwinie łyżeczka soli łyżeczka sproszkowanych ziaren kolendry 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oliwy łyżeczka soli czosnkowej papryczka chilli mała cebulka Przygotowanie: Chilli i cebulkę kroimy w talarki, a brzoskwinie ścieramy na tarce o grubych oczkach, po tym łączymy wszystkie przyprawy z chilli
Kuchnia Łukaszawkrótce…:)! Sałatka ziemniaczana z kurczakiem – składniki: 750 g małych ziemniaków 1 pierś z kurczaka 260 g świeżego szpinaku 3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 200 g sera feta 1-2 łyżki sosu sojowego, sól, pieprz oliwa do smażenia Dressing/sos: -2 łyżki oleju sezamowego -2 łyżki soku z limonki (lub z cytryny) -2 łyżki miodu -1/4 łyżeczki imbiru
UgotujmyTo.plgroszku cukrowego, mini liście z jarmużu i brokuła około 0,5 litra zakwasu z buraków (można pominąć) majeranek, sól, ząbek czosnku pieprz marynowany, płatki chilli łyżka masła, sok z cytryny, skórka otarta z ½ cytryny. Na sos: ¾ szklanki oliwy łyżeczka miodu łyżeczka musztardy Dijon łyżeczka soku z cytryny ząbek czosnku sól, pieprz Obgotowane ramię ośmiornicy zanurzamy na pół godziny w zakwasie(...)zakwasu ramię i smażymy szybko z każdej strony, dodając łyżeczkę masła. Ośmiornicę kroimy na niewielkie kawałki, układamy na ciepłych warzywach. Składniki sosu miksujemy w blenderze i polewamy sałatkę. Na sałatce układamy marynowany pieprz, posypujemy delikatnie płatkami chilli i grubą solą. Dokładamy kiełki. Smacznego! Post Sałatka z ośmiornicą i warzywami pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenłyżki oliwy pozostałej od tuńczyka sól, pieprz Sos pikantny: 3 łyżki oliwy 2 łyżki oleju pozostałego od tuńczyka 1/3 drobno posiekanej papryczki chilli sól, pieprz Przygotowanie: Tuńczyka odsączamy z oleju (olej zachowujemy do sosu). Jaja kroimy w pół talarki, a paprykę z pomidorem w kostkę.Łączymy wszystkie składniki wybranego sosu. W misie łączymy wszystkie składniki sałatki i polewamy
Kuchnia Łukaszapieprzem, cukrem, octem sos koperkowy: na 1 łyżce masła podsmażyć koperek w garnuszku, wlać 2 szklanki wody, do smaku dodać jarzynkę kucharka, 1/2 sztuki papryczki chilli, magę kucharka, śmietanę wymieszać z mąką i zagęścić sos jajka ugotować na twardo z 10 minut, opłukać zimną wodą i obrać ze skorupki ziemniaki ugotować w osolonej wodzie podać jajka przekrojone na połowę
W Mojej Kuchni Lubięsery": ok. 100 g pełnoziarnistego makaronu penne 200 ml mleka 3 łyżki masła 2 łyżki mąki pełnoziarnistej 30 g tartej mozzarelli 30 g tartej goudy 30 g tartego cheddara chilli, gałka muszkatołowa, sól i pieprz Makaron gotujemy al dente według czasu podanego na opakowaniu. Odcedzamy i odkładamy na bok. W rondelku rozgrzewamy masło, gdy się rozpuści dodajemy do niego(...)momentu, gdy cała masa będzie jasna. Następnie wlewamy stopniowo mleko mieszając, by nie powstały grudki. Podgrzewamy na wolnym ogniu aż cała masa zgęstnieje. Sos zdejmujemy z ognia i doprawiamy gałką, solą i pieprzem i chilli. Dosypujemy sery i energicznie mieszamy do połączenia się składników. Do rondelka przesypujemy ugotowany wcześniej makaron i podgrzewamy chwilę, by sos dokładnie go otoczył. Przekładamy
Cooking Monstergłówne 1 limonka 40 g grzybków mun 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 40 g imbiru 1 i 1/2 łodygi trawy cytrynowej 10 g papryki chilli 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki kuminu 4 łyżki sosu sojowego 3 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki oliwy z oliwek bulion warzywny Przygotowanie: - grzyby zalewamy zimna woda na 20 minut - tofu kroimy(...)kostkę - imbir, cebulę, chilli i czosnek siekamy na drobniutką kosteczkę i podsmażamy na oliwie z oliwek przez ok 3 minuty cały czas mieszając. Następnie dodajemy kumin i curry podsmażając kolejne 2 minuty. Na koniec dokładamy tofu i smażymy mieszając przez około 5 minut (tofu jest
Pora na pora i pomidoraośmiornicy , zioła do przybrania. Bita śmietana 250 ml śmietany 36%, 2 łyżeczki przyprawy Cafe de Paris. Sos 100 ml wina białego wytrawnego, 1 łyżka masła, 2 łyżki oleju z pestek winogron Oleofarm , 1 łyżka posiekanej szalotki, 2 ząbki czosnku w plastrach, 1/4 papryczki chilli posiekana bez pestek, sok z cytryny, sól i pieprz. Mizeria 1 ogórek, 6 rzodkiewek, olej krokoszowy(...)wolnym ogniu, gotować minutę cały czas mieszając, wystudzić, przecedzić przez sitko, wstawić do lodówki z pozostałą śmietaną i mocno schłodzić. Śmietany wymieszać, ubić. Sos Na oleju zeszklić szalotkę, pod koniec dodać czosnek i chilli, smażyć minutę, dodać wino, sok z cytryny, sól i pieprz. Zredukować płyn na wolnym ogniu, dodać masło, ewentualnie przetrzeć przez sito. Mizeria Warzywa pokroić
SzczyptaSmaQpatelni olej rzepakowy, dodać drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, zeszklić na umiarkowanym ogniu. Zwiększyć ogień, dodać zmielone mięso i mieszając dokładnie obsmażyć. Dodać resztę składników sosu: pomidory z puszki, koncentrat, posiekaną natkę pietruszki, cynamon, chilli, oregano, cukier. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i dusić przez około 30 minut. Co jakiś czas zamieszać. *Sos beszamelowy
kulinarnyJaKerali są kolebką indyjskiego chrześcijaństwa. Tam, według legendy, działał święty Tomasz Apostoł. Prawdopodobnie to właśnie z tradycji kulinarnej keralskich chrześcijan pochodzi danie przygotowywane z ryb w gęstym, kremowym, aromatycznym sosie. Potrawa ta zyskała wielką popularność wśród kolonizujących te obszary Europejczyków. Obecnie jest to jedna z bardziej znanych indyjskich potraw rybnych, serwowana powszechnie w restauracjach z kuchnią indyjską na całym świecie(...)chwili dodajemy koncentrat pomidorowy, zalewamy wodą i mleczkiem kokosowym, gotujemy kilka minut. Filety z dorsza kroimy na kawałki i dodajemy je do gotującego się sosu. Gotujemy około 10 minut. Curry podajemy z ryżem, pokrojoną papryczką chilli i listkami kolendry oraz indyjskimi chlebkami naan
Smakowity Blog Kulinarny